Archive | Mayıs, 2020

GNU Chess 6.2.7 sürümüne güncellendi

Bir terminalde ya da satranç motorunda grafiksel biçimde satranç oynamak üzere yaygın olarak kullanılan GNU Chess‘in 6.2.7 sürümü, Antonio Ceballos tarafından duyuruldu. 6.2.7 sürümünü duyurmaktan memnuniyet duyduğunu söyleyen Ceballos; çeşitli hata düzeltmeleriyle gelen yeni sürümde, yeni dillerin de söz konusu olduğunu ifade etti. Ceballos; katkıda bulunan ya da geri bildirim yoluyla süreci destekleyen herkese teşekkür ettiklerini söyledi. GNU Chess hakkında fikir edinmek ve nasıl kullanıldığını görmek için kullanım klavuzunu inceleyebilirsiniz. GNU Genel Kamu Lisansı ile lisanslı olan GNU Chess’in geliştirilmesine ve GNU’ya gönüllü olarak katkıda bulunabilirsiniz. Bilgi için lütfen GNU’ya nasıl yardım edilebilir? konusunu inceleyin. GNU Chess 6.2.7 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

GNU Chess 6.2.7 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

BEE free 20.04 çıktı

Eskiden BeeFree OS adıyla bilinen BEE free‘nin 20.04 sürümü çıktı.Henüz resmi duyurusu yapılmamış olan sürüm, indirilmek üzere yansılarda yerini aldı. Kullanıma ilkin Linux Mint tabanlı bir dağıtım olarak sunulan BEE free, o zamanlar Cinnamon masaüstü ortamını kullanıyordu. 2019 yılının son çeyreğinde KDE neon tabanlı bir masaüstü GNU/Linux dağıtımı olarak yaşamını sürdüren BEE free, artık KDE Plasma masaüstü ortamını ve ona özgü unsurları temel alıyor. GRUB özelleştirici, Visual Studio koduyla entegre Python 3 ve WPS Office gibi değişik yazılımları bünyesinde toplayan sistem; Epson ve HP yazıcı sürücülerini de içeriyordu.Ancak, son zamanlarda “BEE free’nin Epson ve HP Yazıcı sürücülerini yüklemesine gerek yoktur” sloganıyla yayın yapıyor.

Continue Reading →

BEE free 20.04 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Manjaro 20.0.2 200531 duyuruldu

Manjaro’nun 20.0.2 200531 sürümü, Philip Müller tarafından duyuruldu. Manjaro 20.0.2 200531’i, yani bir kararlı sürüm güncellemesini duyurmaktan mutluluk duyduklarını söyleyen Müller; sistemin Xfce, KDE Plasma ve Gnome versiyonlarının yansılarda yerini aldığını ifade etti. Tüm çekirdeklerin yeni GCC10’a karşı yenilendiğini veya yeniden inşa edildiğini söyleyen Müller; KDE-git paketlerinin de güncellendiğini ifade etti. Gnome için çeşitli paket güncellemeleri yapıldığını belirten Müller; KDE Apps 20.04.1 6, Cinnamon to 4.6.0, NetworkManager 1.24.2, openjdk 11, LibreOffice 6.4.4 gibi pek çok güncel paketle gelen sistemde, Arch’ın başlattığı varsayılan sıkıştırmanın zstd 1’e güncellenmesine uyduklarını söyledi. Manjaro 20.0.2 200531 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Manjaro 20.0.2 200531 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Reiser4 Linux 5.6 çekirdek desteği için güncellendi

Linux 5.7 çekirdeğinin kararlı sürümünün duyurulması beklenirken, Linux 5.6 çekirdeğinin Reiser4 bağlantı noktası bu hafta sonu kullanıma hazır hale getirildi. Reiser4 dosya sistemi yinelemesinde öncü çalışmalar yapan Edward Shishkin Reiser4 üzerinde çalışmaya devam ediyor. Shishkin, Linux 5.6.0 uyumluluğu için Reiser4 yamalarını güncelledi. Reiser4 yamaları, sourceforge.net üzerine yüklenmiş bulunuyor. Konuyla ilgili bilgi edinmek için beni oku dosyasını inceleyebilirsiniz.

 

Continue Reading →

Reiser4 Linux 5.6 çekirdek desteği için güncellenen yamalarını edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Full Circle Magazine Weekly News 157 duyuruldu

Ubuntu Linux topluluğu tarafından çıkarılan özgür ve bağımsız bir dergi olan Full Circle Magazine‘in Weekly News’in 157 no’lu sayısı duyuruldu. Yeni sayı; komuta ve başarı, Nasıl yapılır: Python, LivePatch ve Rawtherapee, Grafikler: Inkscape, Grafikler: Eski fotoğraflar için Krita, Linux döngüsü, Her gün Ubuntu: Turbogfx 16, OTA-12, inceleme: Ubuntu, Lubuntu ve Budgie 20.04, Ubuntu oyunları: Kartal Adası gibi dolu bir içerikle geliyor. Dergide ayrıca; haberler, hikayem, günlük yürüyüş, sorular ve cevaplar, bulmaca gibi bölümler de bulunuyor. Full Circle Magazine Weekly News 157 içeriğine ilişkin olarak buradan yararlanabilirsiniz.

 

Continue Reading →

Full Circle Magazine Weekly News 157 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Linux Kodachi 7.1 duyuruldu

Birkaç gün önce 25 Mayıs 2020’de 7.0 sürümü duyurulan Debian GNU/Linux tabanlı bir dağıtım olan, DVD veya USB üzerinden başlatılabilen, VPN ve Tor ağı üzerinden tüm ağ trafiğini filtreleyen Linux Kodachi‘nin 7.1 sürümü , Warith Al Maawali tarafından duyuruldu. Bunun bir güvenlik güncellemesi olduğu düşünülüyor. Xbuntu 18.04 LTS üzerine kurulu bir sürüm olan sistem, güncellenmiş taban sistem ile geliyor. exfat dosya sistemi desteği eklenen sürüme, ayrıca, FDN DNS de eklenmiş bulunuyor. Tam sistem güncellemesi ile gelen sistemde, birkaç conky etiketi değiştirilmiş. 5.4.0-33 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sisteme, Thunderbird için Enigmail eklentisi ile Tilix, USBGuard, USBKill ve MPV player eklenmiş bulunuyor. Linux Kodachi 7.1 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Linux Kodachi 7.1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Realme X2 Pro Türkiye’de satışa çıktı

Shenzhen merkezli Çinli akıllı telefon üreticisi Realme, yeni amiral gemisi modeli Realme X2 Pro’yu resmi olmasa da Türkiye’de de satışa sundu. 6.5 inçlik AMOLED ekrana sahip olan telefon, 1080×2340 piksel çözünürlük sunuyor. 90Hz tazeleme hızına sahip olan ekranla gelen telefon geçen yıl tanıtılmıştı. Ekrana entegre ve 0.23 saniyede okuma yapabilen parmak izi okuyucu ile gelen telefon, Snapdragon 855+ yonga setinden güçalıyor ve 8GB LPDDR4X RAM bellek ve 256GB UFS 3.0 depolama alanı içeriyor. Buna karşın, 128 GB depolama alanı seçeneğinin sunulduğunu da belirtelim. Buhar odası, süper iletken karbon fiber plaka ve çok katmanlı grafite plakası ile gelişmiş bir soğutma sistemiyle gelen telefon, dörtlü arka kamera setine sahip. 64MP çözünürlüğünde f/1.8 Samsung GW1 sensörü yanında, 13MP çözünürlüğünde telefoto sensör, 8MP çözünürlüğünde 115 derecelik geniş açılı sensör, 2MP çözünürlüğünde derinlik sensörü bulunuyor. Ön kamera ise 16MP çözünürlüğünde.

Continue Reading →

4000mAh kapasiteli bir bataryaya sahip olan telefon, 50W SuperVOOC hızlı şarj ile 35 dakikada tam olarak dolabiliyor. USB-PD ve 18W Qualcomm hızlı şarj desteği de sunuluyor. KVK garantili olarak satılan Realme X2 Pro, 4799TL fiyat etiketine sahip. Telefonu çeşitli mağazalarda bulabilirsiniz. Realme X2 Pro hakkında ayrıntılı bilgiyi kendi sayfasında bulabilirsiniz.

0