Archive | Mart, 2014

Güvenli Sistem Odaları İçin İhtiyaç Tanımı

Hacettepe Üniversitesi Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan “Güvenli Sistem Odaları İçin İhtiyaç Tanımı” adlı e-kitap şöyle tanıtılıyor: “Bilgisayar sistemleri yangına karşı oldukça zayıf bir korunmaya sahiptirler. Yangın bilgisayarları doğrudan yakarak zarar veremese bile, yüksek sıcaklık sabit disklerin ve kartlar üzerindeki tüm lehimlerin erimesine neden olabilir. 1980’lerin sonunda Halon gazı temelli yangın söndürücülerin, sistem odalarının yangın korumasında uygun olduğu düşünülmekteydi. Halon gazı, ateşin kimyasal reaksiyonunu keserek yangını söndürmekte, su gibi elektrik iletkenliği özelliği de göstermemektedir. Ancak Halon gazı boğucu niteliktedir, ölümlere sebebiyet verebilir.

Continue Reading →

Buna ilave olarak Halon gazı kullanımı ozon tabakasına da zarar vermektedir. Bu nedenlerle, Halon gibi boğucu özelliğe sahip olsa da, atmosfere zarar vermemesi nedeniyle karbondioksit (CO2) temelli söndürücüler daha popüler hale gelmiştir. Modern bilgisayar sistemlerinin büyük bir bölümü, tavana yerleştirilmiş ve su ile çalışan otomatik yangın söndürücülerin çalışmasından, yangın söndürücü devreye girmeden önce elektrik bağlantısı kesilmiş olmak şartıyla, zarar görmezler. Su temelli bir yangın söndürücü kullanıldığı takdirde, bilgisayarların tekrar çalıştırılmasından önce, tümüyle kuruduklarından emin olunuz. Sudaki mineral düzeyinin çok yüksek olduğu durumlarda, bilgisayar sistemleri içinde yer alan elektronik kartların profesyonel bir ekip tarafından temizlenmesi uygun olacaktır.” Güvenli Sistem Odaları İçin İhtiyaç Tanımı adlı e-kitabı edinmek için tıklayınız.

0

Grml 2014.03

Masaüstü ortamı olarak Fluxbox, Openbox, Wmii pencere yöneticilerini tercih eden Debian GNU/Linux tabanlı seçkin bir dağıtım olan Grml‘in sistem yöneticileri ve metin araçları kullananlar için tasarlanmış GNU/Linux yazılımları, araçları ve komut dosyaları içeren “Ponywagon” kod adlı 2014.03 sürümü ve live CD’si Michael Prokop tarafından duyuruldu. Sürümün Debian GNU/Linux testing (Jessie) tabanlı olduğunu söyleyen Prokop; sistemin, 3.13.6 Linux çekirdeği üzerine yapılandırıldığını belirtti. Önceki sürümden bu yana pek çok hatanın giderildiğini ifade eden Prokop; sistemin, 30 Mart 2014 tarihi itibariyle Debian testing depolarıyla senkronize edildiğini söyledi. Grml 2014.03 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Grml 2014.03 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

OWASP: En Kritik 10 Web Uygulaması

OWASP İlk 10, En Kritik 10 Web Uygulaması, Güvenlik Zayıflıkları. Bu çeviri, OWASP Türkiye ile koordineli olarak, ULAK-CSIRT Web Güvenliği Çalışma Grubu tarafından gerçekleştirilmiştir. Tümüyle yeniden yazılmış bu basım, en önemli web uygulaması zayıflıklarını, bunlara karşı nasıl tedbir alınacağını ve daha fazla bilgiye erişmek için bağlantıları içermektedir. OWASP İlk 10 2007’nin birincil amacı; geliştiricileri, tasarımcıları, yazılım mimarlarını ve kurumları en çok rastlanılan web uygulaması güvenlik zayıflıklarının önemi konusunda eğitmektir. İlk 10, bu zayıflıklara karşı korunmanın basit yöntemlerini içermektedir, “Güvenli kodlama” güvenlik programına başlamanız için mükemmel bir noktadır. Bu doküman bir standart değil, her şeyden önce bir eğitim dokümanıdır. Lütfen bu dokümanı bizimle iletişime geçmeden bir politika ya da standart olarak benimsemeyin.

Continue Reading →

Eğer bir güvenli kodlama politikasına ya da standardına ihtiyacınız varsa, OWASP tarafından yürütülmekte olan güvenli kodlama politikaları ve standartları belirleme projeleri bulunmaktadır. Lütfen bunlara katılın ya da bu çalışmaları maddi olarak destekleyin. OWASP İlk 10, En Kritik 10 Web Uygulaması, Güvenlik Zayıflıkları adlı e-kitabı edinmek için tıklayınız.

0

Red Hat Türkiye Ofisi Açılıyor

Ünlü GNU/Linux dağıtımının üreticisi, sağlayıcısı, açık kaynak kodlu yazılım üreticisi şirket Red Hat; Türkiye ofisini açıyor. Firma, faaliyetlerini ve planlarını 8 Nisan‘da bir basın toplantısı ile açıklamayı planlıyor. Grand Hyatt Hotel‘de yapılacak olan toplantıya Red Hat Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Başkan Yardımcısı Michel Isnard da katılacak. Red Hat’ın verdiği hizmetler arasında; sunucular için işletim sistemi, sunucularda çalışan bazı eklentiler, bulut bilişim çözümleri, masaüstü işletim sistemi, tüm hizmetlere ait eğitimler ve 7/24 destek yer alıyor. Böylelikle Red Hat çözümlerini tercih eden sayısız kurum ve kişi, firma ile daha sağlıklı ve kolay iletişim kurabilecek. Firmanın vereceği eğitimler sayesinde, bilişim sektöründe özellikle sistem yönetimi alanında, en büyük ihtiyaçlardan biri olan yetişmiş insan gücü de önemli ölçüde karşılanmış olacak.

Continue Reading →

Red Hat ve benzeri açık kaynak kod temelli firmaların aslında pek çok kişi ve kurum tarafından tercih edilmesine karşın, iletişim ve teknik destek konusunda yaşanan sıkıntılar nedeniyle çoğu kişi tarafından mesafeli karşılandığı biliniyor. Ofisin bu bakımdan da olumlu bir etki yaratması bekleniyor.

0

Musix GNU+Linux 3.0.1

FSF’nin www.gnu.org adresinde sıraladığı yalnızca özgür yazılım kullanan ve öneren GNU/Linux dağıtımlarından biri olan müzisyenler için tasarlanmış Debian GNU/Linux tabanlı Musix GNU+Linux’un, 14 Ocak 2014 tarihinde duyurulan 3.0 sürümünün bir güncelleştirilmesi olan 3.0.1 sürümü, Marcos Guglielmetti tarafından duyuruldu. Musix GNU+Linux geliştirme ekibinin 3.0.1’i sunmaktan gurur duyduğunu söyleyen Guglielmetti; hazırlanan kalıplarla USB veya DVD medyalarla önyüklemenin desteklendiğini belirtti. Sisteme Kdenlive 0.9.6 gibi bazı video editörlerinin eklendiğini söyleyen Guglielmetti; Fransızca ve Sırpça dil desteği sağlandkığını, bunun yanında bazı küçük KDE masaüstü hatalarının çözüldüğünü ifade etti. Musix GNU+Linux 3.0.1 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Musix GNU+Linux 3.0.1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0