Archive | Kasım, 2019

Alsa-lib 1.2.1.2 duyuruldu

Alsa-lib’in 1.2.1.2 sürümü, Jaroslav Kysela tarafından duyuruldu. ALSA (Advanced Linux Sound Architecture) projesi; her türlü ses arabirimi için etkin destekle gelen yazılımın, tamamen modüler ses sürücüleri içerdiğini belirtiyor. ALSA; ses kartları için donanım sürücüleri sağlayan bir Linux çekirdeği bileşenidir. GNU/Linux işletim sistemine 2002’de 2.4 Linux çekirdeğindeki ses mimarisinin yerine adapte edilmiştir. 2.6 sürümü çıktığından beri mainline Linux çekirdeği içinde yer almaktadır. SMP ve çeşitli düzeylerde çoklu tasarım içeren ALSA; GNU/Linux sistemler için ses ve MIDI işlevselliğini sağlamakla yükümlüdür. Ses kartlarından profesyonel çok kanallı ses arayüzlerine kadar her türlü ses arayüzüne etkin destek sunan ALSA; ses sürücülerini tümüyle modülerleştiriyor. Alsa-lib 1.2.1.2 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Günümüzde donanım desteği dışında, müzik ile ilgili kapsamlı projeler de başlatılmış bulunmaktadır. Tamamen özgür bir dağıtım olan Debian üzerine inşa edilen Ubuntu Studio, bu projelerin başında gelmektedir. Böylelikle GNU/Linux platformunda kullanıcıya bir esneklik sağlamanın dışında, kullanım kolaylığı da getirilmiştir. Alsa-lib 1.2.1.2 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Wine-Staging 4.21 duyuruldu

Wine’in 4.21 sürümünün duyurulmasından hemen sonra, Wine-Staging’in 4.21 sürümü Alistair Leslie-Hughes tarafından duyuruldu. Henüz geliştirme aşamasına gelmemiş hata düzeltmelerini ve özellikleri ele alan ve winehq.org‘un bir test alanı olan Wine Staging‘in yeni sürümünde, 2 değişiklik, 2 ekleme ve 2 silme işlemi gerçekleştirilmiş bulunuyor. Yazılım, Overwatch ve StarCitizen gibi oyunların yanı sıra çalışan veya büyük ölçüde geliştirilmiş girdi işlemeyi gören diğer oyunlar için ham girdi desteği sağlıyor. Wine-Staging 4.21, aynı zamanda birkaç daha az bilinen oyun, başlangıç dsdmo.dll desteği ve o zamanki oyunları etkileyen on iki yıllık bir hata raporu da dahil olmak üzere diğer DirectSound çalışmaları için kilitlenme düzeltmelerini içeriyor. Wine-Staging 4.21 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için GitHub üzerindeki değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Wine-Staging 4.21 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Full Circle Magazine Weekly News 151 duyuruldu

Ubuntu Linux topluluğu tarafından çıkarılan özgür ve bağımsız bir dergi olan Full Circle Magazine‘in Weekly News 151. sayısı duyuruldu. Yeni sayı; komut ve fethetmek, Python, Otomasyon ve Darktable’de nasıl yapılır, Inkscape ile grafikler, eski fotoğraflar için Krita, Linux’ta geri döngü, hergün Ubuntu, Olive Video editör, Xubuntu 19.10 incelemesi, Linux Sertifikası, Ubuntu oyunları: Squiffy ve daha fazlasını içeriyor. ve daha fazlasını içeriyor. Ubuntu Linux dağıtımına adanmış özgür, bağımsız, aylık bir PDF dergi olarak yayımlanan Full Circle Magazine, dolu bir içerikle geliyor. Dergide ayrıca; haberler, hikayem, günlük yürüyüş, sorular ve cevaplar, bulmaca gibi bölümler de bulunuyor. Full Circle Magazine Weekly News 151 içeriğine ilişkin olarak buradan yararlanabilirsiniz.

Continue Reading →

Full Circle Magazine Weekly News 151 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Wine 4.21 duyuruldu

Wine’in 4.20 sürümü, Alexandre Julliard tarafından duyuruldu. Wine ekibinin, Wine 4.21 geliştirme sürümünü duyurmaktan gurur duyduğunu söyleyen Julliard; DHCP üzerinden HTTP proxy yapılandırmasıyla gelen yazılımın, D3DX9’da parametre bloğu desteği içerdiğini ifade etti. Vulkan desteği, Direct3D 12 desteği, Android’de yüksek DPI desteği sunulduğunu hatırlatan Julliard; çeşitli hata düzeltmeleriyle gelen sürümün,  Vulkan spec güncellemeleri içerdiğini söyledi. LLVM MinGW için geliştirilmiş destek sağlanan yazılım, çeşitli hata düzeltmeleriyle geliyor. Wine 4.21 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Wine 4.21 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

systemd 244 duyuruldu

Linux için SysV ve LSB init betikleri ile uyumlu bir sistem ve hizmet yöneticisi olan systemd’nin 244 sürümü, Zbigniew Jędrzejewski-Szmek tarafından duyuruldu. Udev’in şimdi yetenekleri sorgularken özel modda CD-ROM’ları açabildiği söylenirken, cpuset cgroups v2 denetleyicisine ve hizmetleri verilen CPU’larla belirli işlemcilere kısıtlama yeteneği verildiği ifade ediliyor. Sürüm, çeşitli birimler için yeni seçenekler de içeriyor. freedesktop.org tarafından üretilen ve kullanıma sunulan systemd hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için üretici sayfasına ya da wikipedia.org‘a başvurabilirsiniz. Çeşitli hata düzeltmeleriyle gelen yeni sürüm, çeviri güncellenmelerini de içeriyor. systemd 244 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

systemd 244 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Qt Creator 4.11 RC duyuruldu

Qt Creator 4.11 sürümünün sürüm adayı, Eike Ziller tarafından duyuruldu. Qt Creator 4.11 RC’yi duyurmaktan mutluluk duyduklarını belirten Ziller; bu sürüme geçerek kullanaıcıların pek çok konuyu geri bildirebileceklerini söyledi. Qt Creator 4.11’deki yeniliklerle ilgili daha fazla ayrıntıyı Beta sürüm blogunda ve değişiklikler sayfasında bulunulabileceğini söyleyen Ziller; bunun bir test sürümü olduğunun unutulmaması ve yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiğini hatırlatırken, test eden kullanıcıların tespit ettikleri hataları rapor etmelerini rica etti. Kullanıcıların hata izleyicisine sorunları bildirebileceğini söyleyen Ziller; kullanıcıların kendilerini ayrıca chat.freenode.net adresindeki #qt-creator üzerinde IRC’de ve Qt Creator posta listesinde de bulabileceklerini ifade etti. Qt Creator 4.11 RC hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Qt Creator 4.11 RC edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

NetBSD 9.0_RC1 çıktı

Hatırlanacağı gibi, NetBSD 9.0 sürüm süreci başladığını 1 Ağustos 2019‘da duyurmuştuk.Buna mukabil olarak özgür, güvenli ve son derece portatif UNIX benzeri açık kaynak bir yapı olarak piyasaya sürülen NetBSD projesinin NetBSD dağıtımının 9.0 sürümünün ilk sürüm adayı çıktı. Henüz resmi duyurusu yapılmamış olan sürüm, indirilmek üzere yansılarda yerini almış bulunuyor. Hatırlanacağı gibi, daha önce yaptığımız duyuruda sisteme yeni AArch64 mimarisi ve simetrik ve asimetrik çoklu işlem desteği kazandırılacağına ilişkin ifadeleri de aktarmıştık. 32 bit ikili dosyaları çalıştırma desteğiyle gelecek olan sistemin, UEFI ve ACPI desteği de vereceği söyleniyordu. Kaby Lake tabanlı Intel grafik aygıtlarına kadar destek eklenirken, Linux 4.4 ile uyumlu grafik sürücüsü güncellemesinin de yapılacağı belirtiliyordu. ZFS, modern bir sürüme güncellenirken, birçok düzeltmeler görecek ve NPF performans iyileştirmeleri ve hata düzeltmeleriyle gelecek olan sistemde, NVMe performans iyileştirmeleri ve NVMM üzerinden yeni donanım hızlandırmalı sanallaştırma sunulacağı söyleniyordu. Bu vesile ile heyecanla beklenen sürüm için çıkarılan bu sürümün bir test sürümü olduğunun unutulmaması ve yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiği hatırlatılırken, test eden kullanıcıların tespit ettikleri hataları rapor etmeleri rica ediliyor. 

Continue Reading →

NetBSD 9.0_RC1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0