Archive | Temmuz, 2010

Parsix GNU/Linux 3.6 RC

Alan Baghumian, Debian Testing tabanlı bir masaüstü dağıtımı olan Parsix GNU/Linux’un “Vinnie” kod adlı 3.6 sürümünün sürüm adayını duyurdu. Sürüm adayının test edilmek için hazır olduğunu söyleyen Baghumian, Parsix paket depolarının 1 Temmuz 2010 itibarıyla Debian testing depolarıyla senkronize edildiğini belirtti. “Vinnie” ISO kalıplarının, LZMA sıkıştırması ile ve Squashfs 4.0 kullanılarak derlendiğini söyleyen Baghumian, varsayılan önyükleyici olarak GRUB 2 kullandıklarını sözlerine ekledi. 2.6.32.16 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistem, GNOME 2.30.2 masaüstü yöneticisine sahip. Varsayılan dosya sistemi ext4 olan sistemle birlikte X.Org 7.5, GNU Iceweasel 3.5.10, GParted 0.5.2, Empathy 2.30.1.1, OpenOffice.org 3.2.1, Compiz-Fusion 0.8.4 ve VirtualBox-OSE 3.2.6 gibi güncellenmiş paketler geliyor. Kullanıcıların saptadıkları hataları bildirmeleri rica ediliyor. Parsix GNU/Linux 3.6 RC hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmak için sürüm duyurusunu ve sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

Parsix GNU/Linux 3.6 RC edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Linux Mint 9 "KDE"

“Isadora” kod adlı Linux Mint 9’un Kubuntu 10.04 Lucid Lynx tabanlı, KDE 4.4.4 masaüstü yöneticisi kullanılan versiyonu duyuruldu. Sürümü duyurmaktan çok mutlu olduğunu ifade eden geliştirme ekibi; 32 ve 64-bit’lik live DVD’lerin yansılardan indirilebileceğini belirtti. Linux Mint 9 KDE, 2.6.32 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılmış bulunuyor. Xorg 7.5 ve Amarok 2.3.0 içeren sistem, pek çok iyileştirmeyle birlikte, açık kaynak dünyasından en son yazılımları sunuyor. 30.000 uygulama, yeni yazılım yöneticisinde çevrimiçi indirime hazır olarak bekliyor. Veri ve yazılım seçimi için yepyeni artımlı yedekleme aracıyla gelen sistem; Long Term Support (Uzun Süreli Destek) içeriyor, bu destek 3 yıl sürüyor. Linux Mint 9 KDE hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu, sürüm notlarını ve neler yeni sayfasını inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

Linux Mint 9 KDE edinmek için aşağıdaki linkten yararlanalabilirsiniz.

0

Frugalware Linux 1.3 RC1

Frugalware Linux 1.3’ün ilk aday sürümü, Miklos Vajna tarafından duyuruldu. Frugalware geliştirici ekibi olarak Frugalware Linux 1.3’ün ilk aday sürümünü duyurmaktan memnun olduklarını söyleyen Vajna, sürümün, yaklaşan 1.3 kararlı sürüm için bir fikir vereceğini ifade etti. 2.6.34.1 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistemde; GNOME 2.30.2 ve KDE SC 4.4.5 masaüstü yöneticilerini bulmak mümkün. Mozilla Firefox 3.6.6 ile openssl-1.0.0, libburn-0.8, exiv2-0,20, ffmpeg-0.6 güncellemeleri sistemle birlikte gelen diğer paketlerden. 429 paket güncellenen sistemde, 46 yeni paket bulunuyor. Frugalware Linux 1.3 RC1 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu veya yükleme yönergesini inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

Frugalware Linux 1.3 RC1 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

MythTV 0.23.1

GNU GPL lisansı ile dağıtılan özgür, açık kaynak kodlu dijital video yazılımı (DVR) MythTV, 0.23.1 sürümüne güncellendi. 2002 yılından bu yana geliştirilen yazılım; ilkin, yalnızca Linux işletim sistemi üzerinde çalıştırmak için yazılmış olmasına karşın, sonradan BSD ve MacOS X de desteklenmiş, son dönemlerde ise Microsoft Windows üzerinde çalışan bir versiyonu da çıkarılmış. MythTV kullanıcıya, HDTV dahil analog veya dijital TV yayınlarını izleme ve kaydetme; canlı TV şovlarını durdurma, atlatma, geri sarma; anlaşmazlıkları önlemek için akıllı program kayıtları yapma; çocuklar için ebeveyn koruması; DVD’leri izleme ve arşivleme; dijital müzik koleksiyonlarını dinleme gibi olanakları ve çok daha fazlasını sağlıyor. Geliştiriciler, yeni sürümün önemli bir hatanın giderilmesinin ardından gerekli olduğunu ifade ediyorlar. Hem 0.23 hem de 0.23.1 sürümlerindeki değişiklikler hakkında ayrıntılı bilgiye wiki’deki sürüm notlarından ulaşabilirsiniz.
Continue Reading →

MythTV 0.23.1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

 

0

FreeBSD 8.1

İkinci sürüm adayı 2 Temmuz 2010 Cuma günü duyurulan FreeBSD 8.1’in final sürümü, üç hafta sonra geldi. FreeBSD 8.1’in final sürümünün amd64, i386, ia64, PowerPC ve sparc64 mimarilerine uygun kalıpları yansılarda yerini almış bulunuyor. ISO’lara ilişkin doğrulama bilgileri (checksums), sürüm duyurusundan  da edinilebiliyor. FreeBSD 8.1’i duyurmaktan mutluluk duyduklarını ifade eden FreeBSD Sürüm Mühendisliği, bu sürümün FreeBSD 8.0 işlevselliği üzerinde geliştirilen ve kimi yeni özellikler sunan ikinci sürüm olduğunu açıkladı. Yeni özellikler; zfsloader eklenmiş olması, zpool versiyonunun 14’e güncellenmesi, UFS ve ZFS’de NFSv4 ACL desteği sağlanmış olması, UltraSPARC IV/IV+ ve SPARC64 V desteği, BIND 9.6.2-P2, sendmail’in 8.14.4’e güncellenmesi, OpenSSH’nin 5.4p1’e güncellenmesi, GNOME 2.30.1 ve KDE 4.4.5 masaüstü yöneticileri olarak sıralanıyor. FreeBSD 8.1 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

FreeBSD 8.1 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Mozilla Firefox 3.6.8

3.6.7 sürümü yalnızca birkaç gün önce, 20 Temmuz 2010 Salı günü duyurulan güvenli, hızlı, işlevsel ve açık kaynak kodlu internet tarayıcısı Mozilla Firefox’un 3.6.8 sürümü duyuruldu. Mozilla geliştiricileri, kötü amaçlı yazılımları etkin bir biçimde engelleme yeteneğine sahip olan tarayıcının böylesine kısa bir süre içinde 3.6.8 sürümüne güncellenmesini, eklentileri içeren bazı sayfaları etkileyen bir özel kararlılık sorununun çözülmüş olmasına bağlıyorlar. Mozilla Firefox 3.6.8 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

Mozilla Firefox 3.6.8 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

ClearOS 5.2

Küçük sunucular, güvenlik duvarları ve ağ geçitleri için CentOS tabanlı bir dağıtım olan ClearOS’un, 5.2 sürümü Michael Proper tarafından duyuruldu. Proper, kullanıcıların özellikle yükseltme yapmadan önce sürüm notlarını okumalarını öneriyor. Sürümde; ayrıntılı disk kullanımı raporlama, ağ trafik çözümleyicisi aracı, özel güvenlik duvarı aracı, H323 video konferans desteği gibi yenilikler bulunduğunu söyleyen Proper; ayrıca; Google Apps ve Zarafa için geliştirilmiş destek sağladıklarını ve çekirdek sistemi CentOS 5.5’e yükselttiklerini sözlerine ekledi. ClearOS 5.x; ClarkConnect 4.x ve sonraki yükseltmeleri destekliyor. Önceki sürümler desteklenmiyor. ClearOS 5.2 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu, sürüm notlarını ve kullanıcı klavuzunu inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

ClearOS 5.2 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0