Steve Langasek, kararlı sürümü 23 Nisan 2009’da çıkacak olan “Jaunty Jackalope” kod adlı Ubuntu 9.04’ün beÅŸinci ön sürümü olan Ubuntu 9.04 Alpha 5’i duyurdu. Langasek; Jaunty’de X.Org server 1.6, yazı tipi boyutunu optimizasyonu, bildirimler ve bildirim tercihleri için yeni stiller, ext4 dosya sistemi desteÄŸi gibi özelliklere dikkat çekti, sistemin 2.6.28 Linux çekirdeÄŸi üzerine yapılandırıldığını açıkladı. Ubuntu 9.04 Alpha 5 hakkında daha geniÅŸ bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve sürüm notlarını okuyabilirsiniz.
Archive | Åžubat, 2009
Öğretmenlere Pardus Eğitimi
Haziran 2008’de Milli EÄŸitim Bakanlığı’nın Mesleki EÄŸitimi GeliÅŸtirme Programı çerçevesinde “Açık Yazılım” dersi okutulması üzerinde çalıştığını ve Pardus temelli bu dersin hayata geçirilmesi için öncelikle dersi verecek ögretmenlerin yetiÅŸtirilmesi amacıyla bir eÄŸitim projesi gelistirildiÄŸini duyurmustuk. Bu arada, söz konusu dersin örgün eÄŸitim kurumlarında 2009-2010 eÄŸitim ve öğretim yılında baÅŸlayacağı söylenmiÅŸ olsa da 2008-2009 eÄŸitim ve öğretim yılında , derse yumuÅŸak bir giriÅŸ yapıldı. Milli EÄŸitim Bakanlığı; eÄŸitim projesi çerçevesinde formatör ögretmenler aracılığıyla egitim kurumlarındaki ögretmenleri açık kaynak kodlu yazılımlar ve Linux konusunda bilgilendirmeyi amaçlıyor.
FileZilla 3.2.2.1
Açık kaynak kodlu, hızlı ve güvenli FTP programı FileZilla’nın 3.2.2.1 sürümü çıktı. Linux dağıtımlarının vazgeçilmezi olan FileZilla; Windows ve Mac OS X için çıkarılan sürümleriyle bu sistemlerde de yaygın olarak kullanılıyor. SFTP, SSL ve Proxy üzerinden kullanılabilme gibi geliÅŸmis özellikler sunan FileZilla’yi, kimi eklentilerini kullanarak daha fazla geliÅŸtirmek de mümkün. Türkçe dil desteÄŸi de olan FileZilla ile tüm baÄŸlantı bilgileri ve uzak sunucuya yapılan giriÅŸ bilgileri, bir arabirim ile gösterilebiliyor ve kaydedilebiliyor. Yeni sürümde saptanan birkaç hata giderilmiÅŸ bulunuyor.
FileZilla’yı buradan indirebilirsiniz.
Tekir 1.5.0.1 Cikti
GNU LGPL lisanslı olarak yayınlanan özgür yazılım Tekir’in 1.5.0.1 sürümü çıktı. Bir ticari otomasyon ve ön muhasebe programı olan Tekir, Uygun Teknoloji tarafından geliÅŸtiriliyor. Türkiye’deki önemli özgür yazılım projelerinden biri olan Tekir web tabanlı olarak çalışıyor. KOBİ’lere yönelik hazırlanmış program, Java EE teknolojileri ile hazırlanmış ve uygulama sunucusu olarak da JBoss kullanıyor. Tekir, yeni sürümünde, mevzuata uygun biçimde YTL-TL geçiÅŸini tamamlamış bulunuyor. Veritabanı modülünde yapılan iyileÅŸtirmelerle artık daha hızlı çalışan Tekir, fatura ve irsaliye de basabiliyor. Üstelik artık çek ve senet iÅŸlemlerinizi de yapabiliyor.
Tekir 1.5’de ortaya çıkan ve bildirilen bazı küçük hataların düzelildiÄŸi 1.5.0.1 sürümünü http://www.tekir.com.tr/indir adresinden indirebilirsiniz.
Debian GNU/Linux 5.0
Debian severler için büyük gün: Debian GNU / Linux 5.0 çıktı! Debian Projesi, “Lenny” kod adlı Debian GNU/Linux 5.0 sürümünü 22 ay sonra resmi olarak duyurdu. Debian GNU/Linux; toplam on iki iÅŸlemci mimarisini destekleyen ve  KDE, GNOME, XFCE ve LXDE masaüstü ortamlarını içeren özgür bir iÅŸletim sistemidir. Bu sürüm; KDE masaüstü ortamının 3.5.10, GNOME masaüstü ortamının 2.22.2, Xfce masaüstü ortamının 4.4.2, LXDE masaüstü ortamının 0.3.2.1 sürümlerini sunuyor. Sürüm ayrıca the GNUstep 7.3, X.Org 7.3, OpenOffice.org 2.4.1, GIMP 2.4.7… vb. içeriyor. Debian GNU/Linux 5.0 hakkında daha geniÅŸ bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →
Mandriva Linux 2009.1 Beta
Mandriva Linux 2009.1 Beta, Anne Nicolas tarafından duyuruldu. “Margaux” kod adlı Mandriva Linux 2009.1’in beta sürümü; KDE 4.2.0, GNOME 2.25.90 ve Xfce 4.6 RC1 masaüstü ortamlarını içeriyor. Sürümde; X.Org server 1.5, OpenOffice.org 3.0.1, Qt 4.5.0 RC1 bulunuyor. Mandriva Linux 2009.1 Beta, açılışı hızlandıran Speedboot özelliÄŸiyle geliyor. Mandriva Linux 2009.1 Beta hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.
Konqueror
Konqueror, GNU/Linux isletim sistemlerinin KDE 2.0 masaüstü ortamına sahip olan dagıtımlarından itibaren öntanımlı olarak gelen, açık kaynak kodlu bir dosya yöneticisi ve web tarayıcısıdır. DiÄŸer birçok açık kaynak kodlu programlarda olduÄŸu gibi gönüllüler tarafından geliÅŸtirilmektedir. Çogu Unix tabanlı iÅŸletim sistemlerinde çalışabilmektedir. “Konqueror” ismi, ünlü aÄŸ tarayıcılarının isimlerinden, Navigator ve Explorer‘dan esinlenilerek konulmuÅŸtur. İngilizcede Fatih anlamına gelen Conqueror kelimesi seçilmiÅŸ, tüm KDE programlarının isimleri K harfiyle baÅŸlatıldığı için Konqueror olarak deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
GNU/Linux için geliştirilmistir fakat BSD, Solaris ve son olarak da Windows destekleri eklenmiştir. Windows desteği şu an için sınırlı olsa da tam desteğin Konqueror 4.0 ile sağlanması tasarlanmaktadır. Konqueror bir FTP istemcisi olarak da kullanılabilir ya da Samba paketi kurulu ise, Konqueror ile ağdaki Windows işletim sistemine ait makineler ile dogrudan bağlantıya geçmek mümkündür.