Archive | Temmuz, 2022

Skrooge 2.28.0 duyuruldu

Skrooge Ekibi, KDE Frameworks’e dayanan popüler kişisel finans yöneticisinin popüler Personal Finances Manager’ın KDE çerçevelerine dayalı 2.28.0 sürümünü duyurdu. Skrooge ekibinin, KDE Frameworks’e dayalı olarak gelen popüler kişisel finans yöneticisinin 2.28.0 sürümünü duyurmaktan memnun olunduğu belirtilirken, flatpak’ta gengetopt bağımlılığının güncellendiği ifade ediliyor. Bağlam menüsünü getirmek için bir tablonun başlığındaki ayarlar simgesinin belgelendiği yeni sürümde, flatpak’ta gengetopt bağımlılığının güncellendiği söyleniyor. Skrooge’u geliştirmek için kullanıcıya ihtiyaç olduğu belirtilirken; hata raporları gönderme, KDE forumunda tartışma ya da projeyle iletişime geçme şeklinde bu ihtiyacın giderilebileceği belirtiliyor. Skrooge 2.28.0 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Skrooge 2.28.0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Catfish 4.16.4 duyuruldu

En iyi GNU/Linux grafiksel dosya arama yardımcı programı olan Catfish‘in 4.16.4 sürümü, Sean Davis tarafından duyuruldu. Yalnızca GTK+3 kullanılarak kasıtlı olarak hafif ve basit olan yazılım, birkaç komut satırı seçeneğini kullanarak ihtiyaçlara göre yapılandırılabiliyor. “Birlikte aç” sağ tıklama öğesi ve iletişim kutusuna eklemeler yapıldığını söyleyen Davis; varsayılan sıralama yöntemini ayarlamak için bir komut satırı seçeneğinin de eklendiğini ifade etti. Ağaç görünümü için Ctrl+A hızlandırıcı eklenen yazılıma, dosya boyutunu ikili veya ondalık olarak gösterme seçeneği de eklenmiş bulunuyor. Ctrl+H’nin her zaman gizli dosyaları değiştirmemesi probleminin düzeltildiğini belirten Davis; Xfce dışında dosya yöneticisi aranmasının da düzeltildiğini söyledi. Bu arada Arnavutça, Arapça, Ermenice (Ermenistan), Baskça, Beyaz Rusça, Bulgarca, Katalanca, Çince (Çin), Çince (Tayvan), Hırvatça, Çekçe, Danca, Felemenkçe, Doğu Ermenice, İngilizce (Avustralya), Estonca, Fince, Fransızca, Galiçyaca, Almanca, Yunanca, İbranice, Macarca, İzlandaca, Endonezyaca, Interlingue, İtalyanca, Japonca, Korece, Litvanca, Malayca, Norveççe Bokmål, Norveç Nynorsk, Lehçe, Portekizce, Portekizce (Brezilya), Rusça, Sırpça, Slovakça, Slovence, İspanyolca, İsveççe, Tayca, Türkçe, Ukraynaca dillerinde çeviri güncellemeleri yapılmış bulunuyor. Catfish 4.16.4 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Catfish 4.16.4 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.
0

xfdashboard 0.9.91 duyuruldu

Xfce masaüstü ortamı ile kullanım için GNOME kabuk kontrol paneli benzeri bir arayüz sağlayan xfdashboard‘un 0.9.91 sürümü, Stephan Haller tarafından duyuruldu. xfdashboardSettings nesnesi ile kullanıma sunulan sürüm ile ki bunun büyük ihtimalle yaklaşan kararlı sürüm için son sürüm adayı olacağını belirten Haller; yazılıma anahtar bağlamaları eklemek için yeni eylemler eklendiğini söyledi. Yatay durumdayken hızlı başlatma aktörü için yanlış atama düzeltildiğini söyleyen Haller; pencere açıldığında pencerenin çalışma alanına geçilmesi probleminin de düzeltildiğini ifade etti. Bu arada, distcheck’te intltool kilit dosyası hatasının düzeltildiği belirtiliyor. Türkçe dahil bazı diller için güncelleme çevirileri yapılmış bulunuyor. GNOME ve macOS başlatıcılarına benzer bir görünüm sağlamak üzere, Xfce masaüstü ortamı için hazırlanan isteğe bağlı uygulama başlatıcısı ve değiştiricisi olarak kullanıma sunuluyor. Xfdashboard geliştiricisi Stephan Haller, son sürümden bu yana pencerelerin yerleştirilme şeklini de yeniden çalıştıklarını söylüyor. xfdashboard; Fluxbox ve Openbox gibi pencere yöneticileri ve LXQt ve tabii ki Xfce gibi masaüstü ortamları ile iyi çalışıyor. xfdashboard 0.9.91 hakkında bilgi edinmek için start sayfası incelenebilir. xfdashboard 0.9.91 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusu incelenebilir.

Continue Reading →

xfdashboard 0.9.91 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

xfce4-panel 4.17.2 duyuruldu

xfce4-panel‘in 4.17.2 sürümü, Gaël Bonithon tarafından duyuruldu. xfce4-panel’in yeni sürümünün bir geliştirme sürümü olduğunun unutulmaması gerektiğini belirten Bonithon; GLib 2.66.0 ve Libxfce4util 4.17.2 bağımlılık değişiklikleriyle gelen sürümde, xfce_panel_plugin_position_menu() API‘sinin kullanımdan kaldırıldığını ama xfce_panel_set_image_from_source() ve xfce_panel_plugin_popup menu() gibi yeni API’lerin yazılıma dahil edildiğini söyledi. Bağlantısı kesilmiş bir bilgisayarda başlatırken meydana gelen kritik uyarının düzeltildiğini söyleyen Bonithon; sıralama düzeltmeleri yapıldığını ifade etti. Sürümde; Arnavutça, Baskça, Bulgarca, Çince (Çin), Çince (Tayvan), Felemenkçe, Estonca, Fransızca, Almanca, Yunanca, İtalyanca, Japonca, Litvanca, Norveççe Bokmål, Lehçe, Portekizce, Portekizce (Brezilya), Rusça, Sırpça, Slovence, İspanyolca, Türkçe, Ukraynaca çeviri güncellemelerinin yapıldığı söyleniyor. xfce4-panel 4.17.2 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

xfce4-panel 4.17.2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Thunar 4.17.9 duyuruldu

Xfce masaüstü ortamı için modern bir dosya yöneticisi olan Thunar’ın 4.17.9 sürümü, Alexander Schwinn tarafından duyuruldu. Sıfırdan hızlı ve kullanımı kolay olacak şekilde tasarlanan Thunar, temiz bir arayüze sahiptir ve sezgiseldir. Bunun bir geliştirme sürümü olduğunu belirten Schwinn; pek çok iyileştirme, düzeltmeler ve çeviri güncellemeleri içeriyor. Çeşitli bellek sızıntılarını düzeltilen sürümde, sekme başlığı tercihlerinin değiştirilmesi sırasında meydana gelen kilitlenin de düzeltildiği ifade ediliyor. Arama girişinden diğer UI öğelerine geçişin etkinleştirildiği belirtilirken, Glib bağımlılığının 2.66.0’a yükseltildiği söyleniyor. Sürümde ayrıca; Arnavutça, Arapça, Ermenice, Ermenice (Ermenistan), Asturca, Baskça, Bengalce, Katalanca, Çince (Çin), Çince (Hong Kong), Çince (Tayvan), Çekçe, Danca, Felemenkçe, Doğu Ermenice, İngilizce (Avustralya), İngilizce (Birleşik Krallık), Esperanto, Estonca, Fince, Fransızca, Galiçyaca, Almanca, Yunanca, İbranice, Macarca, İzlandaca, Endonezyaca, Interlingue, Japonca, Kazakça, Korece, Letonca, Malayca, Norveç Bokmål, Norveç Nynorsk, Oksitanca (1500 sonrası), Farsça (İran), Lehçe, Portekizce, Rumence, Sırpça, Slovakça, İspanyolca, İsveççe, Telugu dili, Tay dili, Urduca, Urduca (Pakistan), Uygurca, Vietnamca dillerinde çeviri güncellemeleri yapılmış. Thunar 4.17.9 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek üzere sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Thunar 4.17.9 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

xfce4-settings 4.16.3 sürümüne güncellendi

xfce4-settings’in 4.16.3 sürümüne güncellendiği, Simon Steinbeiss tarafından duyuruldu. libX11’de özyinelemeli kilidin düzeltildiği belirtilen yeni sürümde, distcheck yapılırken meydana gelen intltool kilit dosyası sorununun düzeltildiği ifade ediliyor. Çeviri güncellemeleri de yapılan yeni sürümde; Ermenice (Ermenistan), Rusça, Katalanca, İngilizce (Kanada), İngilizce (UK), Estonca, Galiçyaca, Yunanca, Endonezyaca, Kazakça, Korece, Litvanca, Malayca, Oksitanca (1500 sonrası), Lehçe, Rumence, İsveççe dillerinde çeviri güncellemeleri yapılmış bulunuyor. xfce4-settings 4.16.3 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu  inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

xfce4-settings 4.16.3 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Linux Mint 21 “Vanessa” duyuruldu

Beta sürümü 12 Temmuz 2022‘de kullanıma sunulan Linux Mint 21 “Vanessa”nın final sürümü Clement Lefebvre tarafından duyuruldu. Linux Mint ekibinin Linux Mint 21 “Vanessa”yı duyurmaktan çok mutlu olduğunu söyleyen Lefebvre; Ubuntu 22.04 LTS’ye dayalı olarak gelen yeni sürümün; Cinnamon, MATE ve Xfce masaüstü ortamlarıyla kullanıma sunulduğunu belirtti. Ubuntu 22.04 LTS’ye dayalı olarak gelen Linux Mint 21 “Vanessa”; Cinnamon 5.4, Xfce 4.16, MATE 1.26 masaüstü ortamlarıyla kullanıma sunuluyor ve sürümün 2027’ye kadar güvenlik güncellemeleri alacağı söyleniyor. Bu arada, Lefebvre; “Monthly News – July 2022” sayfasından yaptığı açıklamada, Linux Mint 20.3’ten Linux Mint 21’e yükseltme yolunu açmaya da odaklandıklarını, hazır olduğunda duyuruları yapacaklarını belirtti. BETA sürecine katılanların 152 sorun ilettiğini belirten Lefebvre; bu sayede, kararlı sürüme hazırlanırken birçok hatayı düzeltme imkanı bulduklarını söyledi. Linux Mint 21’de Blueman’in, Blueberry’nin yerini aldığını söyleyen Lefebvre; Blueberry gibi Blueman’in de masaüstünden bağımsız olduğunu ve tüm ortamlarda iyi bir şekilde bütünleşeceğini ifade etti. Blueman’in, özellikle kulaklıklar ve ses profilleri söz konusu olduğunda daha iyi bağlantı sunduğu, kullanıcı arayüzü geliştirilen yazılımın, sembolik simgeler için de destek aldığı söyleniyor. 2 Temmuz 2022’de yayımladığımız “Linux Mint 21 systemd-oomd kullanılmadan hazırlanacak” başlıklı yazımızda, Ubuntu 22.04 LTS tabanlı olarak gelen Linux Mint 21’in düşük bellek ve sistem belleği baskı deneyimini geliştirmek için masaüstünde varsayılan olarak systemd-oomd kullanan Ubuntu 22.04 upstream’in aksine, Linux Mint’te artık kullanıcılardan gelen eleştiri nedeniyle bu arka plan programından kaçınmaya karar verdiğini belirtmiştik. 19 Temmuz 2022’de yayımladığımız “Linux Mint 21’in en iyi özellikleri” başlıklı yazımızda, Linux Mint 21 için beklenen özellikleri yazmıştık. Linux Mint 21 “Vanessa” hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Cinnamon, MATE ve Xfce sürüm duyurularını ya da Cinnamon, MATE ve Xfce neler yeni sayfalarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Linux Mint 21 “Vanessa” edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0