Archive | Nisan, 2020

GNOME Shell ve GNOME Mutter’in 3.36.2 sürümleri duyuruldu

GNOME Shell ve GNOME Mutter’in de 3.36.2 sürümleri, Florian Müllner tarafından duyuruldu. Masaüstünü OpenGL aracılığıyla görüntüleyen ve yöneten bir pencere ve birleştirme yöneticisi olan Mutter ile GNOME 3 için temel kullanıcı arayüzü işlevleri sağlayan GNOME Shell’in yeni sürümleri yenilikçi kullanıcı arayüzü konseptleri sunuyor. Mutter’in kullanılan eklentilerle çok genişletilebileceği hatırlatılırken, GNOME Shell’in modern grafik donanımının özelliklerinden yararlandığı ifade edildi. Çeşitli hata düzeltmeleri ve temizlemeler yapılmış ve kimi çeviriler güncellenmiş olarak gelen yeni sürümler, kullanıma sunulmuş bulunuyor. GNOME Shell ve GNOME Mutter’in 3.36.2 sürümleri hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için GNOME Shell ve GNOME Mutter’in sürüm duyuruları incelenebilir.

Continue Reading →

GNOME Shell ve GNOME Mutter 3.36.2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

tmux 3.1a duyuruldu

Bir terminal çoklayıcı olan tmux’un 3.1a sürümü duyuruldu. Bir terminal çoklayıcı olan tmux, bir terminaldeki birkaç program arasında kolayca geçiş yapmaya, onları ayırmaya (arka planda çalışmaya devam etmelerine) ve farklı bir terminale tekrar takmaya olanak tanır. Bu sürümün, OpenBSD, FreeBSD, NetBSD, GNU/Linux, OS X ve Solaris ile çalıştığı belirtiliyor. Bir tmux sürüm dosyası oluşturmak ve yüklemek için şu komutların sırasıyla verilmesi gerektiği belirtiliyor: ./configure && make ve sudo make install. tmux tanıtımı kullanıma yönelik kitaplar veya kullanım klavuzu internet üzerinden edinilebilir. tmux 3.1a hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için github üzerinden yayımlanan sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

tmux 3.1a edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

WordPress 5.4.1 duyuruldu

Beşinci sürüm adayı 28 Mart 2020‘de duyurulan ve Matt Mullenwegg tarafından geliştirilmeye başlanan ve şu an dünyada pek çok kişi veya kuruluş tarafından yaygın olarak kullanılan GPL lisanslı, PHP ve MySQL kullanılarak yazılmış bir kişisel içerik yönetim sistemi WordPress‘in en yeni sürümü  5.4.1, Jake Spurlock tarafından duyuruldu. Bu güvenlik ve bakım sürümünde 7 güvenlik düzeltmesinin yanı sıra 17 hata düzeltmesi bulunduğunu bildiren Spurlock; bunun bir güvenlik sürümü olması nedeniyle, sitelerin hemen güncellemesinin önerildiğini belirtti. Bir sonraki büyük sürümün 5.5 sürümü olacağını söyleyen Spurlock; WordPress’in 5.4 sürümü ve önceki sürümlerini etkileyen problemin giderildiğini ifade etti. WordPress 5.4.1 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

WordPress 5.4.1 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

GNU Nettle 3.6 duyuruldu

Nesne yönelimli diller için kripto araç takımları içerisinde herhangi bir içeriğe uyacak şekilde tasarlanmış bir kriptografik kütüphane olan GNU Nettle 3.6 sürümü, Niels Möller tarafından duyuruldu. Düşük seviyeli GNU Nettle’ın yeni bir sürümünü duyurmaktan mutluluk duyduğunu söyleyen Möller; bu sürümün birkaç yeni özellik ile birkaç hata düzeltmesi içerdiğini ifade etti.  Daha ayrıntılı bilgi edinmek isteyenlerin burayı ya da şurayı inceleyebileceğini söyleyen Möller; Curve448 ve ED448 imzaları için destek sağlandığı bildirilen yeni sürümde, Dmitry Baryshkov’un katkılarıyla CMAC64 desteği de sağlanmış bulunduğunu ifade etti. GNU Nettle 3.6 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

GNU Nettle 3.6 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

LibreOffice 6.3.6 duyuruldu

İkinci sürüm adayı 23 Nisan 2020‘de çıkarılan LibreOffice 6.3.6’nın final sürümü, sürüm takviminde belirtilen tarihe göre, Italo Vignoli tarafından duyuruldu. The Document Foundation (TDF), 6.3 serisinin yeni küçük sürümü olan LibreOffice 6.3.6’nın daha olgun bir sürüm isteyen kullanıcıları hedeflediğini söyleyen Vignoli; minimum gereksinimlerin indirme sayfasında belirtildiğini söyledi. Vignoli; web sitesinde ve wiki’de rehberlerin, el kitaplarının, öğreticilerin ve nasıl yapılırların bulunduğunu hatırlattı. Vignoli; LibreOffice’in temel olarak çevrimiçi sunucu tabanlı bir platform olduğunu ve bulut depolama ve SSL sertifikası eklenerek kurulması ve yapılandırılması gerektiğini söyledi. Vignoli; LibreOffice kullanıcılarının topluluğa katılmaya davet edildiğini hatırlattı. LibreOffice 6.3.6 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Bağımsız, kendi kendini yöneten, meritokratik bir organizasyon olarak Özgür yazılım değerleri temelinde Almanya’da kurulan ve kâr amacı gütmeyen bir vakıf olan The Document Foundation (TDF); küresel topluluk tarafından OOo’nun meşru varisi seçilmiştir ve günden güne artan sayıda kamu yönetimi, şirketler ve KOBİ’ler tarafından masaüstü üretkenliği için ofis yazılımı olarak tercih edilmektedir. OpenOffice.org topluluğunun on yıllık emeği üzerine kurulmuştur. TDF, bağımsız bir vakfın üzerinde oluşacak kültürün gönüllü ve kurumsal katkıcıları bir araya getirebilecek en iyi çözüm olduğu inancıyla kurulmuştur ve şimdiye kadar yapılmış en iyi özgür ofis yazılımını sunmaktadır. TDF temel değerlerine inanan ve faaliyetlerine katkıda bulunan bütün bireylerin katılımına açıktır ve (Bireylerin çalışmalarına sponsor olmak gibi) kurumsal işbirliğine sahiptir. LibreOffice kullanıcıları, özgür yazılım savunucuları ve topluluk üyeleri, yapacakları bağış ile vakfı destekleyebilirler. Toplanan bağışlar, altyapı iyileştirmeleri ve projenin küresel ve yerel çapta farkındalığının artırılmasını sağlayan tanıtım faaliyetlerinde kullanılmaktadır. LibreOffice 6.3.6 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0