Archive | Haziran, 2023

Gnoppix 23.7.2

Debian GNU/Linux tabanlı olarak yolculuğa başlayan, bir Kali Linux tecrübesinden 2004’ten sonra yoluna Ubuntu tabanlı olarak devam eden ve en başından beri GNOME masaüstü ortamıyla gelen Gnoppix‘in 23.7.2 no’lu sürümü, Andreas Mueller tarafından duyurulmuş. Aslında Andreas Mueller’in Gnoppix 23.7 için hazırladığı duyuru, aynen 23.7.1 için de kullanıldı ve şimdi de 23.7.2 için kullanılıyor. Sızma testi ve tersine mühendislik araçlarıyla birlikte gelen Gnoppix, Gimp görüntü düzenleyicisi Nikto web tarayıcısı, Nuclei tarayıcı, Deluge BitTorrent istemcisi, Clapper müzik çalar ve gnome-firmware güncelleyici ile kullanıma sunuluyor. Varsayılan masaüstü ortamı olarak GNOME 44.1 ile gelen yeni sürüm, KDE Plasma 5.27.5 ve XFCE 4.18 masaüstü ortamlarını da kullanıma sunuyor. Gnoppix Linux 23.7 serisinin, üçüncü taraf AI sohbet istemcilerini kaldırdığı ve bunların yerine açık kaynaklı bir AI sohbet robotu koyduğu belirtiliyor. Bu chatbot yerel olarak çalışabiliyor, kullanıcılara gizlilik ve güvenlik sağlıyor, çalışması için bir GPU veya internet bağlantısı gerektirmiyor. GNU Genel Kamu Lisansı 2 veya daha yukarısı ile lisanslı olarak kullanıma sunulan sistem, %100 açık kaynak bir sistem olmayı arzuluyor. Gnoppix 23.7.2 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Gnoppix 23.7.2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Sound Open Firmware 2.6.0 duyuruldu

Açık kaynaklı bir ses DSP bellenimi olan Sound Open Firmware‘nin 2.6.0 sürümü duyuruldu. Önemli ses bileşenlerinin optimizasyonuna odaklan SOF 2.6.0, Zephyr’in SOF için RTOS olarak kullanımını genişletiyor. NXP i.MX93 ve ilk Intel Lunar Lake gibi yeni platform desteğiyle gelen yazılım, ses bileşenlerinde performans iyileştirmeleri ve HiFi4 SIMD’nin artan kullanımını içeriyor. Yerleşik olmayan kitaplıklar için ilk destek sağlandığı belirtilen yazılım, daha hızlı özellik geliştirme ve bulanıklaştırma için SOF’u Linux’ta Zephyr POSIX hedefi olarak çalıştırma desteği sağlıyor. Sürüm hakkında daha fazla bilginin buradan edinilebileceği söyleniyor. Sound Open Firmware altyapısı, mimariden bağımsız, gerçek zamanlı kontrol parçalarını ve açık kaynak araçlarını içeren açık kaynaklı, izin verilen lisanslı, geliştirme merkezli bir ortam sağlar. Platformdan bağımsız bir açık kaynaklı ses DSP sabit yazılımı ve geliştirici araçları sağlamak da yazılımın görevidir. Ürün yazılımına eşlik edecek bir dizi yüksek kaliteli ve ayarlanabilir açık kaynaklı ses işleme bileşeni üretir. SOF 2.6.0 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.


Continue Reading →

 

SOF (Sound Open Firmware) 2.6.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Godot 4.1 RC 2 duyuruldu

Oyun geliştirme konusundaki benzersiz yaklaşımıyla kolaylıkla yeni oyun oluşturmaya olanak sağlayan Godot‘un 4.1 sürümünün RC 2 versiyonu, Rémi Verschelde tarafından duyuruldu. Godot 4.1 sürümünün, zamanında hazır olacak şekilde şekillendiğini belirten Verschelde; beta testi aşaması boyunca ve birkaç gün önce ilk sürüm adayı ile birlikte, bir dizi gerileme belirlediklerini ve düzelttiklerini ifade etti. Yani, bu RC’nin 2 tek olması gerektiğini belirten Verschelde; yakınlarda büyük bir gerileme belirlenmezse, devam edip 4.1 kararlı sürümünü yayınlayacaklarını ve Kasım 2023’te kullanıma sunulması planlanan 4.2 sürümü için geliştirme döngüsünü yeniden açacaklarını söyledi. Bu makalenin illüstrasyon resminin, Birinci Dünya Savaşı sırasında it dalaşı eylemi ile büyük stratejinin bir karışımı olan Skies over the Great War’dan alındığını belirten Verschelde; Puntigames tarafından Godot 4 ile geliştirildiğini söyledi. Katkıda bulunan 11 kişinin bu sürüm için 15 iyileştirme gönderdiğini belirten Verschelde; Godot 4.1’de bir dizi büyük değişiklik olduğunu ve bunlar hakkında daha fazla bilginin daha önceki duyuruda okunabileceğini söyledi. Godot 4.1 RC 2 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

    

Godot 4.1 RC 2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

EasyOS 5.4.5 duyuruldu

Puppy Linux‘un geliştirdiği teknolojilerin ve paket biçimlerinin çoğunu kullanan Avustralya kökenli deneysel bir GNU/Linux dağıtımı olan EasyOS‘un Kirkstone serisi 5.4.5 sürümü, Barry Kauler tarafından duyuruldu. Artık Symphytum kişisel veri tabanına ve yerleşik KeePassXC şifre yöneticisine sahip olunduğunu belirten Kauler; bu çekirdeğin bir işleme sorunu getirip getirmediğini merak ettiğini söyledi. 2020 boyunca, x86_64 PC’ler için resmi sürümün, Debian 10.x Buster DEB’ler ile oluşturulan Buster serisi olduğu hatırlatılırken, EasyOS ayrıca OpenEmbedded (OE) çatalı kullanılarak kaynaktan derlenen paketlerle oluşturulduğu ve x86_64 için ikili paketleri derlemek için OE’nin Kirkstone sürümünün kullanıldığı söyleniyor. Easy deneysel bir dağıtım olmasına ve bazı bölümleri geliştirme aşamasında olmasına ve halen beta kalitesi olarak kabul edilmesine rağmen en son sürümün olgunlaştığı belirtiliyor. Kauler; 5.0’dan bu yana birçok değişikliğe uğrayan Kirkstone serisi sürüm 5.4’ün PKGget, SFSget, Flapi ve Appi olmak üzere dört paket yöneticisine sahip olduğunu ifade etti. Fransızca, İspanyolca ve Rusça için büyük ölçüde geliştirilmiş uluslararası dil desteği ile gelen yeni sürüm, varsayılan yerleşik tarayıcı olarak Chromium’u kullanıyor. Çok sayıda düzeltme, iyileştirme ve paket güncellemesi/değişikliğiyle gelen yeni sürümde, QEMU ve VirtualBox için gelişmiş video hızlandırma sağlayan Vmware/vmwgfx desteğinin artık yerleşik olduğu belirtiliyor. EasyOS 5.4.5 hakkında bilgi edinmek üzere sürüm duyurusu ya da sürüm notları ve hatta forum bildirimi incelenebilir.

Continue Reading →

 

EasyOS 5.4.5 sürümünü edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Evolution 3.48.4 duyuruldu

GNOME masaüstü ortamının resmi kişisel bilgi yönetimi uygulaması olan Evolution‘un 3.48.4 sürümü duyuruldu. HTML eki görünümünün küçük oluşunun düzeeltildiği belirtilen yeni sürümde, EMailFormatter için stil değişikliğinin tüm örneklere yayılmadığı söyleniyor. Eylül 2004’te GNOME 2.8 sürümü ile Evolution 2.0’dan itibaren GNOME’un resmi bir parçası olan Evolution’ın kullanıcı arabirimi ve işlevselliği Microsoft Outlook’u andırır. Evolution; GNU GPL lisansı ile lisanslanmış özgür bir yazılımdır. Evolution; e-posta, takvim, not alma, yapılacaklar listesi gibi çeşitli işleri birleştiriyor. POP ve IMAP protokolleri ile e-posta alımı ve SMTP ile e-posta iletimi sunan Evolution; SSL, TLS ve STARTTLS ile şifreli ve güvenli bir ağ bağlantısı sağlar. E-posta filtrelerine ve GPG ve S/MIME ile e-posta şifreleme özelliğine sahip olan Evolution; SpamAssassin ve Bogofilter ile otomatik spam filtreleme imkanı da sunuyor. Yerel adres defterleri, LDAP ve Google adres defterleri ile iletişim yönetimi sağlayan Evolution’a ait adres defterleri LibreOffice’te bir veri kaynağı olarak kullanılabilir. Evolution ayrıca bir RSS okuyucusu eklentisine sahiptir. Evolution 3.48.4 hakkında bilgi edinmek için haberler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Evolution 3.48.4 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Manjaro Linux testing update 2023-06-29 duyuruldu

Manjaro testing update 2023-06-29 sürümü, Philip Müller tarafından duyuruldu. Manjaro testing update 2023-06-29’u duyurmaktan mutluluk duyduklarını söyleyen Müller; sistemin Xfce masaüstü ortamı dışında, KDE Plasma ve Gnome versiyonlarının da yansılarda yerini aldığını ifade etti. Müller; bunun, testing sürüm güncellemesi olduğunu belirtti. Tüm çekirdeklerin güncellendiğini belirten Müller; sistemin, KDE Plasma 5.27.6 ile kullanıma sunulduğunu söyledi. linux-firmware güncellemelerine devam ettiklerini belirten Müller; olağan KDE-git, Python ve Haskell güncellemelerinin de yapıldığını söyledi. Manjaro Linux testing update 2023-06-29 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

  

Manjaro Linux testing update 2023-06-29 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Clonezilla live alternative testing 20230629 duyuruldu

Sabit disk klonlamak ve yedeklemek için tasarlanmış Debian GNU/Linux tabanlı Clonezilla‘nın Live alternative testing versiyonunun yeni bir sürümü alternative testing 20230629 adıyla çıktı. Test sürümü Debian tabanlı olan Clonezilla’nın live alternative testing sürümü Ubuntu tabanlıdır. 28 Haziran 2023 tarihi tibariyle Ubuntu mantic ve lunar depolarıyla senkronize edilen sistem, yalnızca 20230629 adıyla sunuluyor. Ubuntu 19.10 (Eoan Ermine) tabanlı olan sistemin temel GNU/Linux işletim sistemi güncellenmiş bulunuyor. Clonezilla live alternative testing 20230629 hakkında bilgi edinmek için sürümün mantic ve lunar versiyonuyla ilgili değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.  Bunun dışında,  Clonezilla’nın Türkçe dil desteği olmamasının kalıcı hasarlar yaratabileceğini düşünen Ömer Yıldız tarafından Türkçeye çevrilmeye başlandığını haber vermiştik. Artık yazılımın Türkçe versiyonlarını indirme şansına da sahip olduğunuzu unutmamalısınız. Ömer Yıldız’ın yaptıklarını burada bulabilirsiniz.

Continue Reading →

   

Clonezilla live alternative testing 20230629 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0