Archive | Ağustos, 2019

Linux Lite 4.6 duyuruldu

Kullanıcı dostu, Ubuntu tabanlı, düşük kaynak tüketimi ile gelen, hafif bir GNU/Linux dağıtımı olan ve Xfce masaüstü ortamıyla gelen Linux Lite’in 4.6 sürümü, Jerry Bezencon tarafından duyuruldu. Ubuntu 18.04.3 LTS’ye (uzun süreli destek) dayalı olarak gelen sistem; yeni bir CPU monitör widget’i içeriyor. Pek çok değişiklikle gelen sistem, yeni bir tema seçicisi olarak Lite Welcome içeriyor. 4.15.0-58 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistem; Firefox: 68.0.2 Quantum, Thunderbird: 60.8.0, LibreOffice: 6.0.7.3, VLC: 3.0.7.1, Gimp: 2.10.12, Timeshift 19.08.1, Base: 18.04.3 gibi pek çok güncel paketle geliyor. Linux Lite 4.6 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Linux Lite 4.6 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanalabilirsiniz.

0

ImageMagick 7.0.8-63 duyuruldu

Resim oluşturmak, düzenlemek veya bitmap resimleri dönüştürmek için kullanılan bir yazılım seti olan ImageMagick‘in 7.0.8-63 sürümü duyuruldu. DPX, EXR, GIF, JPEG, JPEG-2000, PDF, PhotoCD, PNG, WebP, Postscript, SVG ve TIFF dahil 200’ün üzerinde resim biçiminde okuma, dönüştürme ve yazma becerisine sahip olan yazılım; resimleri dönüştürmek, döndürmek, ters çevirmek, ölçeklendirmek, eğmek veya boyutlandırmak; resim renklerini düzenlemek; çeşitli özel efektler uygulamak; metin, çizgi, çokgen, çember ve eğriler eklemek için kullanılabilir. Son derece işlevsel özellikler barındıran yazılım, özgür bir yazılım olarak Apache 2.0 lisansı altında dağıtılıyor. Bir grup GIF animasyon dizisi oluşturma olanağı sağlayan yazılımda, tüm değişiklikler kabuk komutlarıyla yapılabildiği gibi, X11 grafik arayüzle de gerçekleştirilebilir. ImageMagick 7.0.8-63 hakkında bilgi edinmek için sürüm sayfası incelenebilir.

Continue Reading →

ImageMagick 7.0.8-63 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Kodi 18.4 çıktı

Televizyon ve uzaktan kumanda ile kullanım için GNU/Linux, OSX, Windows, iOS ve Android yüklü aygıtlarda 10 metreye kadar bir kullanıcı arayüzü üzerinden özgür ve açık kaynak kodlu (GPL) bir medya oynatıcı olarak işlev gören ve eskiden XBMC olarak bilinen Kodi‘nin 18.4 “Leia” sürümü çıktı.Henüz resmi sürüm duyurusu yapılmadığı için sürüm hakkında ayrıntılı bilgi edinmek mümkün değilken, yeni sürümün, çeşitli hata düzeltmeleri ve kimi iyileştirmelerle geldiği tahmin edilebiliyor. İlgili paketlerin indirilmek üzere yansılarda yerini aldığı bildirilirken, kullanıcılardan gelecek geri bildirimlerin önemli olduğunun altı çiziliyor. Tüm dijital ortamı güzel ve kullanıcı dostu bir paketle bir araya getiren bir eğlence merkezi olan Kodi, %100 özgür ve açık kaynak kodludur. Kodi bootleg video içeriği için bir destek sağlamıyor. Kodi 18.4 “Leia” hakkında ayrıntılı bilgi edinmek istiyorsanız, HOW-TO:Install Kodi for Linux sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Kodi 18.4 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabileceksiniz.

0

Krita 4.2.6 beta duyuruldu

Aslında bir Calligra Suite bileşeni olan grafik düzenleme yazılımı ve dijital sanatçılara yönelik bir çizim uygulaması olan Krita’nın 4.2.6 beta sürümü, test edilmek üzere duyuruldu. Bunun bir test sürümü olduğunun unutulmaması ve yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiği hatırlatılırken, test eden kullanıcıların tespit ettikleri hataları rapor etmeleri rica ediliyor. Bundan sonra aylık hata düzeltme sürümleri yapılmak istendiği belirtilirken, beta sürümlerin kullanıcılar tarafından hatalar ve gerilemeler için kontrol edilip, geri bildirimde bulunulmasının önemli olduğu ifade ediliyor. Görünürden katmana sağ tıklama bağlam menüsüne yeni katman eklendiği bildirilirken, Krita Windows’ta ilk kez çalıştırıldığında, Angle’in artık varsayılan oluşturucu olduğu belirtiliyor. Krita 4.2.6 beta hakkında daha fazla bilgi edinmek sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Krita 4.2.6 beta edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

exFAT sürücüsü 5.4 Linux çekirdeği için sıraya alındı

Hatırlanacağı gibi, birkaç gün önce, Microsoft‘un 2006’da flash sürücüler ve SD kartlar için kullanılan bir dosya sistemi olarak tasarladığı exFAT’i Linux çekirdeğine eklemek istediğini duyurmuştuk. Microsoft, exFAT’in Linux çekirdeğine eklenmesini desteklediğini ve exFAT için teknik özelliklerin yayınlandığını açıklamıştı. exFAT sürücüsü, 5.4 Linux çekirdeği için sıraya alınmış bulunuyor. Microsoft, exFAT dosya sisteminin özellikleri için buradan yararlanılabileceğini belirtiyor. Linux geliştiricileri bu exFAT sürücü kodunu “korkunç” ve “ıvır zıvır yığını” olarak adlandırırken, Greg Kroah-Hartman, sürücüyü kısa sürede temizleyeceklerini umduğunu söylüyor. Bu neredeyse on bir bin satırlık yeni kod anlamına geliyor ve Microsoft’un imzasını almış bulunuyor. Bu, 5.3 Linux çekirdeği yayınlandıktan sonra, 5.4 Linux çekirdeği ana kod kod tabanına dahil edilmek üzere ayarlanacak.

Continue Reading →

Microsoft, exFAT’in Linux çekirdeğinin bir parçası olmasını istemenin yanı sıra, exFAT teknik özelliklerinin Open Invention Network’un Linux tanımının bir parçası olacağını umduğunu da söylemişti. exFAT kodunun durumunu görmek üzere git.kernel.org üzerinde bu sayfa gözden geçirilebilir.

0

SeaMonkey’in 2.49.5 Sürümü çıktı

Mozilla tarafından geliştirilen ve bir web tarayıcısı olduğu kadar aynı zamanda bir e-posta yöneticisi, HTML editörü, IRC sohbet programı ve haber takip programı olan SeaMonkey’in 2.49.5 sürümü çıktı. HTML5, donanım hızlandırma ve gelişmiş JavaScript hızı gibi web teknolojilerinin son gelişmelerini içeren sürümün, Windows, Mac OS X ve GNU/Linux için 18 dilde kullanıma hazır olacağı ifade ediliyor. SeaMonkey 2.49.5 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için, yayımlandıktan sonra sürüm duyurusunu haberler sayfasında bulabilirsiniz.

Continue Reading →

SeaMonkey 2.49.5 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabileceksiniz.

Resmi duyurusu yapıldıktan sonra:

0

Python 3.8 beta 4 duyuruldu

Beta sürüm önizlemesinin sonuncusu olduğu bildirilen yeni sürüm, yeni özellikleri ve hata düzeltmelerini test etme ve yeni özellik sürümlerini desteklemek için projeler hazırlama fırsatı sunmayı amaçlıyor. Python 3.8 için düşünülen ilk sürüm adayının, 30 Eylül 2019’da yayınlanması planlanıyor. Bunun bir test sürümü olduğunun unutulmaması ve yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiği hatırlatılırken, test eden kullanıcıların tespit ettikleri hataları rapor etmeleri rica ediliyor. Bunun son beta sürüm olduğununun, 3.8.0 sürümünden önce sorunları tanımlamak ve çözmek için fazla zaman kalmadığının unutulmamasının istendiği belirtiliyor. Bu beta sürümden sonra, 3.8.0c1’den itibaren kod değişikliğinin olmamasının planlandığı belirtiliyor. Katkıda bulunan herkese teşekkür edilirken, LOAD_GLOBAL’nin şimdi %40 daha hızlı olduğu söyleniyor. Python 3.8 beta 4 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Python 3.8 beta 4 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0