Archive | Ekim, 2023

GNU Linux-libre 6.6-gnu duyuruldu

Bilindiği gibi, Linus Torvalds tarafından geliştirilen, Torvalds ve diğerleri tarafından dağıtılan Linux çekirdeği, özgür olmayan yazılımlar içeriyor. Kullanıcıların temel özgürlüklerine saygı duymayan ve özgür olmayan yazılımları teşvik eden bu çekirdek yerine, 100% özgür dağıtımları korumak amacıyla bir proje yürütülüyor. Başta ilk özgür GNU/Linux dağıtımı olan UTUTO ve diğer 100% özgür dağıtımlar gNewSense ve BLAG, projeye destek veriyorlar. Free Software Foundation Latin Amerika (FSFLA) şubesi kullanıcıların temel özgürlüklerine saygı duyan ve özgür yazılımlar içeren bu projenin içinde bulunuyor. gNewSense’in öncülük ettiği projenin ürettiği GNU Linux-libre‘nin yeni 6.6-gnu sürümü, GNU Linux-libre projesinin sözcüsü Freedo tarafından duyuruldu. Bilindiği gibi FSF Latin Amerika yönetim kurulu üyesi ve GNU mühendisi Alexandre Oliva; haberler için #linux-libre of irc.gnu.org (Freenode),  identi.ca ya da Twister üzerinden kendisinin (@lxoliva) izlenebileceğini söylerdi. GNU Linux-libre 6.6-gnu hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ya da FSFLA.org sayfalarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

GNU Linux-libre 6.6-gnu edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.
1

Godot 4.1.3 RC 1 duyuruldu

Oyun geliştirme konusundaki benzersiz yaklaşımıyla kolaylıkla yeni oyunlar oluşturmaya olanak sağlayan Godot‘un 4.1.3 sürümünün ilk sürüm adayı, Yuri Sizov tarafından duyuruldu. Kararlı sürümün kısa sürede kullanıma sunulması için bu sürüm adayının mutlaka testedilmesi gerektiğini belirten Sizov; bu yazının illüstrasyon resminin, bitkilerin bakımıyla ilgili bir soğukluk yönetimi oyunu olan Living for Plants’tan alındığını söyledi. Katkıda bulunan 76 kişinin bu sürüm için aşağı yukarı 126 iyileştirme gönderdiğini belirten Sizov; geriye doğru oynatıldığında animasyon ana karelerinin atlanmasının düzeltildiğini söyledi. İstemci dışı alanla etkileşimde bulunulduğunda yerel açılır pencerelerin otomatik olarak kapanması probleminin düzeltildiği belirtiliyor. Godot 4.1.3 RC 1 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Godot 4.1.3 RC 1  edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Python 3.11.6 duyuruldu

Python’ın 3.11.6 sürümü duyuruldu. Python programlama dilinin yeni sürümünü duyurmaktan memnuniyet duyulduğu ifade edilirken, Python 3.11.6’nın, Python programlama dilinin en yeni ana sürümü olduğu ve birçok yeni özellik ve optimizasyon içerdiği söyleniyor. Faster Cpython Projesi halihazırda bazı heyecan verici sonuçlar verdiği belirtilirken, Python 3.11’in, Python 3.10’a göre %10-60’a kadar daha hızlı olduğu ifade ediliyor. Ortalama olarak standart kıyaslama paketinde 1,22 kat hızlanma ölçüldüğü belirtiliyor. Python geliştirmeyi ve bu sürümleri mümkün kılmaya yardımcı olan birçok gönüllüye teşekkür edildiği belirtilirken, projeye her an katkıda bulunulmasının beklendiği ifade ediliyor. Python 3.11.6 sürümü hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

 

Python 3.11.5, 3.10.13, 3.9.18 ve 3.8.18 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Django 5.0 beta 1 duyuruldu

Python ile yazılmış özgür, yüksek seviyeli, BSD lisansı ile lisanslanmış yüksek seviyeli ve açık kaynak kodlu bir web uygulama çatısı olan Django‘nun 5.0 beta 1 sürümü, Natalia Bidart tarafından duyuruldu. Bunun, 5.0 sürümünün ikinci aşamasını temsil ettiğini belirten Bidart; bunun, Django 5.0’da gelecek değişiklikleri denemek için iyi bir fırsat olduğunu söyledi. Django 5.0, geliştirme aşamasındaki 5.0 sürüm notlarında okunabileceği gibi çok sayıda heyecan verici yeni özellik içeren yeni sürüm için mevcut sürüm planında, yaklaşık bir ay içinde bir beta sürüm ve o tarihten yaklaşık bir ay sonra da bir sürüm adayı çıkarılması planlanıyor. Bunun bir test sürümü olduğunun unutulmaması ve yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiği hatırlatılırken, test eden kullanıcıların tespit ettikleri hataları rapor etmeleri rica ediliyor. Bu sürüm için kullanılan PGP anahtar kimliği Natalia Bidart olduğu söyleniyor. Django 5.0 beta 1 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Django 5.0 beta 1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Symfony 5.4.30, 6.3.7, 6.4.0-BETA2 ve 7.0.0-BETA2 duyuruldu

2005 yılından beri geliştirilen açık kaynak kodlu bir PHP MVC web uygulama çatısı olan Symfony‘nin 5.4.30, 6.3.7, 6.4.0-BETA2 ve 7.0.0-BETA2 sürümleri, Fabien Potencier tarafından duyuruldu. Fabien Potencier tarafından geliştirilen ve MIT Lisansı ile kullanıma sunulan yazılım; Unix, Mac OS ve Windows platformlarında çalışıyor. Önceki sürümlerden bu yana önemli değişiklikler yapılmış olduğu belirtilirken, Symfony’nin yaratıcısı olarak SensioLabs’ın, web uygulaması geliştirme projelerinin başarısını sağlamak için danışmanlık, uzmanlık, hizmetler, eğitim ve teknik yardımı kapsayan bir teklifle Symfony kullanan şirketleri desteklediği belirtiliyor. Sulu, Symfony geliştiricilerine yönelik CMS’dir. Önceden oluşturulmuş içerik yönetimi özellikleri sağlarken geliştiricilere tam yığın Symfony kullanarak özel çözümler oluşturma, dağıtma ve sürdürme özgürlüğü veriyor. Symfony 5.4.30, 6.3.7, 6.4.0-BETA2 ve 7.0.0-BETA2 hakkında bilgi edinmek için sürümler sayfasını ve ilgili sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Symfony 5.4.30, 6.3.7, 6.4.0-BETA2 ve 7.0.0-BETA2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

GhostBSD 23.10.1 duyuruldu

FreeBSD tabanlı ve TrueOS’a dayalı kullanıcı dostu bir dağıtım olan, evde ya da ofiste kullanımı kolay bir sistem sağlamayı amaçlayan; MATE ve XFCE gibi popüler hafif masaüstü ortamlarını destekleyen GhostBSD‘nin 23.10.1 sürümü, otomasyon mühendisi Eric Turgeon tarafından duyuruldu. GhostBSD 23.10.1’in yayınlandığını duyurmaktan mutluluk duyduğunu söyleyen Turgeon; öncelikle bu sürüm için GhostBSD’nin geliştirilmesine yardımcı olan herkese teşekkür etmek istediğini ifade etti. Bu sürümde, FreeBSD temel sistemi ve çekirdeğinin 1302508’e güncellendiğini ve sistemin, yazılım güncellemelerini, Update Station’da bazı iyileştirmeleri ve NetworkMgr’de yeni özellikleri içerdiğini söyledi. GhostBSD 23.10.1 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

GhostBSD 23.10.1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0