Archive | Eylül, 2020

GNU Grep 3.5 duyuruldu

GNU Grep’in 3.5 sürümü, Jim Meyering tarafından duyuruldu. Meyering; Paul Eggert, özellikle Norihiro Tanaka ve Bruno Haible’ye katkıları için teşekkür ettiklerini ifade etti. 3.4’ten bu yana 38 hafta içinde 3 kişi tarafından 56 işlem yapıldığı ve yeni sürüme katkıda bulunan herkese teşekkür edildiği ifade ediliyor. GNU Grep; GNU/Linux’ ta dosya içinde arama yapmak için kullanılan bir komuttur. Başka deyişle, bir yazıda, belirli kriterler dahilinde parçalar çıkarır. Yani şablon olarak kullanıcının belirlediği kriterler içindeki verileri bulur ve listeler. Tek başına kullanılabileceği gibi borularla da kullanılabilen Grep; oldukça yararlı bir araçtır. Sözgelimi; terminalde, dosyanın bulunduğu dizinde olmak şartıyla; grep primus Bumblebee.txt komutu verildiğinde, Bumblebee.txt dosyası içinde “primus” geçen satırlar listelenecektir. Bu, Grep’in tek başına kullanımına bir örnektir. GNU Grep 3.5 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu  inceleyebilirsiniz.   

Continue Reading →

İlk örneğimizde, Grep, büyük küçük harf ayrımına dikkat ediyordu. İstenirse, bu ayrım ortadan kaldırılabilir. Mesela, dosyanın bulunduğu dizinde olmak şartıyla;

grep -i "primus" Bumblebee.txt

komutu verildiğinde, büyük küçük harf ayrımı gözetmeksizin ilgili listelemeyi yapacaktır. Borularla kullanımına ise şöyle bir örnek verelim:

ls -l | grep rwxrwxrwx

Bildiginiz gibi “ls -l” komutu dizin içeriğini listeler. Boru ile eklediğimiz “grep rwxrwxrwx” kısmı ise, kullanıcıya yalnız okuma, yazma, çalıştırma izinlerine sahip dizin ve dosyaların listesini sunar. Böylece tüm dizinleri görmek yerine, yalnızca bu izinlere sahip dizin ve dosyalar görülür. Grep; pek çok farklı seçenekle kullanılabilir.

GNU Grep 3.5 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Debian Edu/Skolelinux Buster 10.6 çıktı

Debian 10 “Buster”in altıncı güvenlik ve hata düzeltme güncellemesi olarak Debian 10.6’nın  26 Eylül 2020‘de duyurulmasının ardından, Debian Edu/Skolelinux Buster 10.6 da çıktı. Henüz resmi duyurusu yapılmamış olan sürüm, indirilmek üzere yansılarda yerini aldı. Yüzlerce paket ön yüklenmiş olarak gelen ve sonra da pek çok paketi ekleyebileceğiniz, Debian-edu projesince okullar ve üniversiteler için özel bir ortam sağlamayı hedefleyen ve özel bir Debian dağıtımı olarak geliştirilen Debian Edu/Skolelinux, okulda bir okul ağı mı, sunucular, iş istasyonları ve dizüstü bilgisayarlar mı kurulmak istendiğine veya Debian’ı ağ servisleriyle önceden yapılandırılmış olarak mı elde etmek istendiğine karar verilmesi suretiyle kullanılabiliyor. Ayrıca Skolelinux diye de adlandırılan Debian Edu, bilindiği gibi, okullar ve üniversiteler için özel bir ortam sağlamayı hedefleyen ve özel bir Debian dağıtımı olarak geliştirilen bir proje; sistemin, okullar ve üniversiteler için tam teşekküllü bir işletim sistemi olması arzu ediliyor.

Continue Reading →

Debian Edu okul sunucusu, bir LDAP veritabanı ve Kerberos kimlik doğrulama servisi, merkezi ev dizinleri, DHCP sunucusu, bir web proxy’si ve diğer birçok servis sağlar. Masaüstü 60’tan fazla eğitim yazılımı paketi içeriyor ve daha fazlası Debian arşivinden edinilebilir. Okullar masaüstü ortamları için Xfce, GNOME, LXDE, MATE, KDE Plasma ve LXQt arasında seçim yapılabilir. Debian Edu/Skolelinux Buster 10.6 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

OpenSSH 8.4 duyuruldu

SSH bağlantı araçlarını içeren özgür bir yazılım olan ve %100 tam bir SSH protokolü 2.0 uygulaması olan OpenSSH‘in 8.4 sürümü, Damien Miller tarafından duyuruldu. Projeye devam eden OpenSSH topluluğuna, projeye kod ve yama ile katkıda bulunanlara, hata bildiriminde bulunanlara, test sürecine katkıda bulunanlara ve projeye bağış yapanlara teşekkür edildiği belirtilirken, sftp istemci ve sunucu desteği içeren ve internet kullanıcılarının güvenini kazanan yazılıma bağışlar hakkında daha fazla bilginin bağışlar sayfasında bulunabileceği belirtiliyor. %100 eksiksiz bir SSH protokolü 2.0 uygulaması ve sftp istemcisi ve sunucu desteği içeren OpenSSH’nin gelecekteki bir sürümünün varsayılan olarak UpdateHostKeys’i etkinleştireceği, bunu da istemcinin otomatik olarak daha iyi algoritmalara geçmesine izin vermek için yapacağı söyleniyor. OpenSSH 8.4 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ya da sürüm sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

İlk olarak 1995’te Finlandiya’da Helsinki Üniversitesi’nde araştırmacı olarak görev yapan Tatu Ylönen tarafından freeware olarak geliştirilen SSH projesinin kullanıcı sayısı 1995’in sonlarına doğru 50 farklı ülkede 20.000’lere ulaşmıştı. SSH yazılımının orijinal sürümü özgür yazılımların çeşitli parçalarında kullanıldı. 1999’da, geliştiriciler SSH’ın özgür yazılım olan halini istediler ve bu yüzden orijinal SSH programının 1.2.12 olan sürümüne (bu sürüm özgür yazılım olarak çıkmıştı) geri döndüler. Björn Grönvall daha sonra OSSH’ı bu kod tabanıyla geliştirdi. Kısaca bundan sonra, OpenBSD geliştiricileri Grönvall’ın kodunu çatalladı ve geniş ölçüde bunun üzerinde çalıştılar, OpenSSH oluşturuldu. 2006’da protokolün gözden geçirilmiş bir sürümü olan SSH-2 bir standart olarak kabul edildi. Bu sürüm SSH-1 ile bağdaşmayan bir sürümdü. Kasım 2008’de, SSH’ın tüm sürümlerinde teorik bir güvenlik açığı fark edildi. Bu şifrelenmiş metnin bir bloğundan düz metnin 32 bit üzerinde bir düz metin dönüşümüne izin veren bir güvenlik açığıydı. Bu durumda Standart OpenSSH yapılandırmasını kullanarak, saldırganların başarı olasılığı düz metnin 32 bitlik dönüşümü içindi. OpenSSH 5.2 ise bu tür güvenlik açıklarına karşı davranışları değiştirilmiş bir şekilde çıkarıldı. SSH Dosya İletim Protokolü (SFTP), FTP’ye bir güvenlik alternatifidir (SSH üzerinde FTP ile karıştırılmamalıdır). OpenSSH 8.4 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Full Circle Magazine 161 duyuruldu

Ubuntu Linux topluluğu tarafından çıkarılan özgür ve bağımsız bir dergi olan Full Circle Magazine‘in Weekly News’in 161 no’lu sayısı duyuruldu. Yeni sayıda; komuta ve başarı, Nasıl Yapılır: Python, Podcast Üretimi ve Rawtherapee, Grafikler: Inkscape, Grafikler: Eski fotoğraflar için Krita, Linux geri döngü, hergün Ubuntu, inceleme: Netrunner, Ubuntu Oyunları: Fates of Ort, haberler, benim hikayem, Q&A ve daha fazlası bulunuyor. Dergide ayrıca; haberler, hikayem, günlük yürüyüş, sorular ve cevaplar, bulmaca gibi bölümler de bulunuyor. Full Circle Magazine Weekly News 161 içeriğine ilişkin olarak buradan yararlanabilirsiniz.

Continue Reading →

Full Circle Magazine 161 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Debian 10.6 duyuruldu

Debian 10 “Buster”in altıncı güvenlik ve hata düzeltme güncellemesi olarak Debian 10.6 duyuruldu. Genellikle güvenlik ve diğer hata onarımlarıyla ilgili geniş bir güncellenmiş paket dizisine sahip olan Debian 10.6; ciddi sorunlar için birkaç düzeltme ile birlikte, güvenlik sorunları için düzeltmeler içeriyor. Bu nokta sürümün Debian 10’un yeni bir versiyonunu oluşturmadığı, ancak içerdiği bazı paketlerin güncellediği hatırlatılıyor. Güncel bir Debian yansısı kullanılarak paketlerin geçerli sürümlere yükseltilebileceği ifade ediliyor. Normal olarak security.debian.org üzerinden güncellemelerini yapan Debian 10 “Buster” kullanıcılarının yeni bir kuruluma ihtiyaçları olmadığı belirtiliyor. Kullanıcıların yansıların kapsamlı bir listesini burada bulabileceği belirtiliyor.

Continue Reading →

Bununla birlikte, yeni kurulum kalıplarının yansılarda hazır olacağı ifade ediliyor. Debian 10.6 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için debian.org sayfasını inceleyebilirsiniz. Debian 10.6’yı buradan edinebilirsiniz.

0

Enso OS 0.4 duyuruldu

Xubuntu’ya dayanan bir GNU/Linux dağıtımı olan Enso OS‘nin “Singing Sunflower 0.4 sürümü duyuruldu. “Singing Sunflower” kod adlı yeni sürümün duyurulmasından duyulan memnuniyet belirtilirken, en son LTS sürüm Ubuntu LTS 20.04 üzerine inşa edilen sistemin, 3 yıl boyunca Ubuntu tarafından destekleneceği ifade ediliyor. Sürümde birkaç güncelleme ve yeni uygulamalar olduğu söyleniyor. Enso’nun bu sürümünde yer alan ana yeni uygulamalardan birinin, düşünce ve parçacıkları not almak için ihtiyaç duyulabilecek, kullanımı oldukça kolay olan Pinny adlı bir not alma uygulaması olduğu belirtiliyor. Apphive’in ise genellikle yayınlanan sürümlerde bir uygulama yöneticisi olarak yer aldığı ve bir işletim sisteminin ayrılmaz bir parçası olarak kullanıma sunulduğu söyleniyor. Enso OS 0.4 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Enso OS 0.4 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0