Archive | Eylül, 2017

SystemRescueCd 5.1.1 duyuruldu

Sistem tamiri için tasarlanan Gentoo tabanlı, Fransız kökenli SystemRescueCd‘nin 5.1.1 sürümü duyuruldu. Sistemin kararlı Linux çekirdeği LTS 4.9.52’ye dayalı olarak geldiği bildirilirken, UEFI Önyükleme için Grub 2.02 kullanımının tercih edildiği belirtildi. Sisteme Keepassx şifre yönetim yazılımının eklendiği belirtilirken, dosya sistemi araçları sys-fs/e2fsprogs’un 1.43.6 sürümüne güncellendiği ifade edildi. Disk araçları güncellenmiş olarak gelen sistemde, sistem çekirdeği; ext2, ext3, ext4, ReiserFS, Reiser4FS, btrfs, XFS, JFS, VFAT, NTFS, ISO9660 gibi günümüzün en önemli dosya sistemlerinin tümünü ve Samba ve NFS gibi ağ dosya sistemlerini destekliyor. Gentoo tabanlı önyüklenebilir bir CD-ROM veya USB sistem olan SystemRescueCd ile yönetim görevlerini kolaylıkla yürütmek ve sabit disk bölümlerini düzenlemek mümkündür. SystemRescueCd 5.1.1 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

SystemRescueCd 5.1.1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Wine 2.18 duyuruldu

Wine’in yeni geliştirme sürümü 2.18, Alexandre Julliard tarafından duyuruldu. Çeşitli hata düzeltmeleriyle gelen yeni sürümde, WebServices’te eşzamanlı olmayan mesaj desteği eklendiğini vurgulayan Julliard; sanal bellek yazma iyileştirmeleriyle gelen sürümün, sanal bellek yazma iyileştirmeleri içerdiğini söyledi. Çeşitli hata düzeltmeleriyle gelen sürüm, bazı performans iyileştirmeleri ile geliyor. Bu arada, Can Taşan dostumuzun belirttiğine göre “Wine artık tam Türkçe desteği içeriyor ve Türk lirasının simgesi de yazılıma eklenmiş bulunuyor.Half-Life 2′den Counter-Strike ve WoW’a pek çok ilgi çekici oyunun GNU/Linux sistemde oynanabilmesini olanaklı kılan Wine’ın yeni geliştirme sürümü 2.18 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Wine 2.18 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Ubuntu Artful Aardvark 17.10 Beta 2 duyuruldu

Beta 1 sürümü 31 Ağustos 2017’de duyurulan Ubuntu Artful Aardvark 17.10’un ikinci beta sürümü, Lukasz Zemczak tarfından duyuruldu. Artful Aardvark’ın Ubuntu’nun gurur verici geleneğini sürdürdüğünü söyleyen Zemczak; en yeni ve en önemli açık kaynak teknolojilerini içeren, yüksek kaliteli, kullanımı kolay bir GNU/Linux dağıtımının kullanıcıya sunulduğunu belirtti. Bunun bir test sürümü olduğunun unutulmaması ve yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiği hatırlatan Zemczak; test eden kullanıcıların tespit ettikleri hataları rapor etmelerini rica etti. Bunun ikinci ve son beta sürüm olduğunu belirten Zemczak; sürüm takvimine göre, sırada final sürümün olduğunu hatırlattı. Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, UbuntuKylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio ve Xubuntu versiyonları için hazırlanan sürüm; Ubuntu, Ubuntu sunucu ve bulut versiyonlarını da içeriyor. 19 Ekim 2017’de yayınlanması planlanan final sürüme gidilirken, 4.13 Linux çekirdeği gibi güncel paketler kullanıma sunuluyor. Ubuntu Artful Aardvark 17.10 Beta 2 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

0

GNU Autoconf Archive 2017.09.28 duyuruldu

500’den fazla makrodan oluşan bir koleksiyon olan GNU Autoconf’un 2017.09.28 sürümü duyuruldu. Özgür bir yazılım olan GNU Autoconf Archive; GNU Özgür Belgeleme Lisansı 1.3 veya bir sonraki sürümü altında kullanıma sunuluyor. Bourne kabuğunu içeren bilgisayar sistemlerinde yapılandırma, kurulum ve paketleme yazılımları için yapılandırma betiği üretmek üzere kullanılan bir araç olan GNU Autoconf Archive; genellikle C, C++, Fortran, Fortran 77, Erlang ya da Objective-C kullanan projelerde kullanılıyor. Her biri yeniden kullanılabilir olan ve herhangi bir kısıtlama içermeyen bu makrolar, özgür olmayan yazılımlar için düzenlenen yapılandırma betiklerinde de kullanılabiliyor. 1991 yazında Özgür Yazılım Vakfı’ndaki çalışmalarını desteklemek üzere David Mackenzie tarafından başlatılan GNU Autoconf Archive projesi; daha sonra çeşitli yazarlarca desteklenen taşınabilir veya açık kaynak kodlu yazılımlar için en çok kullanılan yapılandırma sistemi oldu. GNU Autoconf Archive 2017.09.28 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz

Continue Reading →

GNU Autoconf Archive 2017.09.28 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Tails 3.2 duyuruldu

Sürüm adayı 17 Eylül 2017’de duyurulan İrlanda kökenli, Debian GNU/Linux tabanlı ve internet taraması sırasında güçlü kişisel gizlilik ve anonimlik özellikleri içeren bir live DVD/USB dağıtımı olan Tails‘in 3.2 sürümünün finali duyuruldu. Kullanıcıların pek çok güvenlik sorununu gideren yeni sürüme yükseltme yapmalarının önemli olduğu ifade ediliyor. PPPoE ve çevirmeli İnternet bağlantılarına destek eklenen yeni sürüm, başta NVIDIA Maxwell grafik kartı olmak üzere yeni donanımlara destek sunan 4.12.12 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılmış bulunuyor. Thunderbird’ün 52.3’e yükseltildiği belirtilirken, yükleme yapmak için kurulum talimatlarına uyulması tavsiye ediliyor. Tails 3.2 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz

Continue Reading →

Tails 3.2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Tor Browser 7.0.6 duyuruldu

İnternet üzerinde kişisel bilgileri gizleyebilme ve anonim olma olanağı sağlayan ünlü güvenlik aracı Tor Browser’in 7.0.6 sürümü duyuruldu. Firefox için önemli güvenlik güncelleştirmelerine sahip olan yeni sürüm, Firefox 52.4.0esr, Tor 0.3.1.7, Torbutton 1.9.7.7, HTTPS-Everywhere 2017.9.12, NoScript 5.0.10 içeriyor. 7.0 serisinin yedinci kararlı sürümünü duyurmaktan gurur duyduklarını ifade eden Tor Browser ekibi, pek çok güvenlik güncelleştirmeleri içeren yeni sürümün bir güvenlik ve hata düzeltme sürümü olduğunun altını çiziyor.  Tor Browser 7.0.6 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Kuşkusuz, bu trafiğin şöyle bir dezavantajı da vardır. Birçok sitenin açılması çok uzun sürebilmektedir. Ancak, kullanıcı .onion uzantılı web sitesini yayınlayarak bu sayede Tor Browser üzerinden yayınladığı siteye girişin hızlı olmasını sağlayabilir. Ayrıca bu siteye normal browserlar ile erişilemeyecektir, siteye yalnızca Tor Browser kullananlar ulaşabileceklerdir. Yani mükemmel bir şekilde gizlenmiş bir web sayfasıdır söz konusu olan. Tor Browser 7.0.6 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Tor Messenger 0.5.0b1 duyuruldu

İnternet üzerinde kişisel bilgileri gizleyebilme ve anonim olma olanağı sağlayan ünlü güvenlik aracı Tor‘un platformlar arası mesajlaşma olanağı sağlayan uygulaması Tor Messenger’in 0.5.0b1 sürümü duyuruldu. Tor Messenger’in yeni bir test sürümünü duyurmaktan mutluluk duyduklarını söyleyen geliştirme ekibi, sürümün bir dizi kararlılık ve güvenlik güncelleştirmeleri ile geldiğini, kullanıcılara yeni sürüme terfi etmelerini önerdiklerini belirtti. Bunun bir test sürümü olduğunun unutulmaması ve yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiği hatırlatılırken, test eden kullanıcıların tespit ettikleri hataları rapor etmeleri rica edildi. Bir önceki sürümde yararlı geribildirimlerle başarı kazanan kullanıcılara teşekkür edilerek, kullanıcıların aynı özeni sürüdürmelerinin önemli olduğu ifade edildi. Tor Messenger 0.5.0b1 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

İnternette tamamen belirsiz olabilmek ve yapılacak tüm işlemlerin bu belirsizlik içinde güvenli bir şekilde yapılabilmesi ilkesi üzerinde hareket eden Tor‘un anlık mesajlaşma yazılımı, temel olarak yazışmalara farklı kaynaklardan erişilmesini ve kişisel bilgilerin çalınmasını engellemek amacıyla geliştirilmiş bir program. Tor Messenger, yazışmaları Tor Browser’ın da kullanmakta olduğu Tor ağına taşıyor ve böylelikle yazışmaların izi sürülemiyor. Tor Messenger; Windows, Linux ve MAC platformların yanı sıra Jabber, IRC, Google Talk, Facebook Chat, Twitter ve Yahoo gibi sohbet servisleri ve protokollerine de destek sunuyor. Off-the-Record (OTR – Kayıt Dışı) protokolü ile konuşmaların şifrelenmesini sağlayan Tor Messenger; konuşmaların takip edilmesini zorlaştırırken, sohbet kayıtlarının silinmesi seçeneği de varsayılan bir özellik oluyor. Tor Messenger’a katılmak isteyenler doğrudan diğer sohbet servislerinden arkadaşlarını bulup kişi listesine ekleyebiliyor. Fakat iki kişi arasında iletişimin başlaması için karşı tarafında OTR desteğine sahip bir sohbet aracı kullanması gerekiyor. Başka deyişle, karşı taraftakinin de Tor Messenger veya benzeri bir program kullanmasını zorunlu oluyor. Tor Messenger 0.5.0b1 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0