Archive | Ekim, 2020

Freespire 7.0 duyuruldu

Debian GNU/Linux tabanlı; Microsoft Windows ya da Apple Mac OS X gibi tam özellikli bir işletim sistemi olmayı hedefleyen Freespire’in 7.0 sürümü, Roberto J. Dohnert tarafından duyuruldu. Sistemin kod tabanını en son Ubuntu 20.04 LTS’ye getiren Freespire’in büyük bir güncellemesi olan Freespire 7.0’ı duyurmaktan memnuniyet duyduklarını söyleyen Dohnert; bir kez daha, PC/OpenSystems için kullanıcılara bugün piyasadaki en iyi, en titizlikle tasarlanmış FOSS masaüstünü sunmak için gayretle çalıştıklarını belirtti. Özelleştirilmiş XFCE 4.14 masaüstü ortamıyla kullanıma sunulan sürüm, 5.4.0-51 Linux çekirdeği üzerine yapaılandırılmış bulunuyor. Sistem; Chromium 86, Thunderbird 68.12 gibi güncel paketler içeriyor. Freespire 7.0 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için ilgili sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Freespire 7.0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Full Circle Magazine 162 duyuruldu

Ubuntu Linux topluluğu tarafından çıkarılan özgür ve bağımsız bir dergi olan Full Circle Magazine‘in Weekly News’in 162 no’lu sayısı duyuruldu. 162. sayının duyurulmasından duyulan mutluluk ifade ediliyor. Yeni sayıda; komuta ve başarı : Nmap, Nasıl Yapılır: Python, Podcast Üretimi ve Rawtherapee, Grafikler: Inkscape, Grafikler: Eski fotoğraflar için Krita, Linux geri döngü, hergün Ubuntu, inceleme: Ubuntu 20.10 ve görev savaşçısı, Ubuntu Oyunları: Carrion, haberler, benim hikayem, Q&A ve daha fazlası bulunuyor. Dergide ayrıca; haberler, hikayem, günlük yürüyüş, sorular ve cevaplar, bulmaca ve daha fazlası bulunuyor. Full Circle Magazine Weekly News 162 içeriğine ilişkin olarak buradan yararlanabilirsiniz.

Continue Reading →

Full Circle Magazine 162 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Linux Lite 5.2 duyuruldu

Sürüm adayı 22 Eylül 2020‘de duyurulan kullanıcı dostu, Ubuntu tabanlı, düşük kaynak tüketimi ile gelen, hafif bir GNU/Linux dağıtımı olan ve Xfce masaüstü ortamı kullanılan Linux Lite’in 5.2 sürümü, Jerry Bezencon tarafından duyuruldu. Projenin en son sürümünün Ubuntu 20.04.1’e dayandığını söyleyen Bezencon; sürümün, bir dizi küçük değişiklik ve iyileştirme içerdiğini ifade etti. Güvenlik duvarının artık ayarlar panelindeki bir modül aracılığıyla yönetilebileceğinin belirten Bezencon; GTK2 yazılımı ve temaları kaldırıldığını ve Adobe Flash’ın artık dağıtıma dahil edilmediğini söyledi. Lite yazılım paket yöneticisine yeni paketlerin eklendiğini söyleyen Bezencon; 5.4.0-52 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistemin; Firefox 82.0, Thunderbird 68.10.0, LibreOffice 6.4.6.2, VLC 3.0.9.2, GIMP 2.10.18, Base: 20.04.1 gibi pek çok güncel paket içeriyor. Linux Lite 5.2 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Linux Lite 5.2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanalabilirsiniz.

0

Swift Linux 19.2.2 çıktı

Xfce masaüstü ortamını içeren, hafif, MX Linux tabanlı bir dağıtım olan Swift Linux’un 19.2.2 sürümü çıktı. Henüz resmi bir duyurusu yapılmamış olan sürüme ait paketler indirilmek üzere yansılarda yerini aldı. Niçin doğrudan Debian GNU/Linux değil de, Debian’ın kararlı sürümünü temel alan bir dağıtıma dayalı olarak geliştirdiklerini, teknik nedenlere bağlayan geliştirme ekibi; neden başka bir dağıtım değil de MX Linux’a dayalı olarak geliştirdiklerini de aslında mesela Puppy Linux’un da çok hafif ve kullanıcı dostu bir dağıtım olduğunu, ancak küçük bir yazılım deposu bulunduğunu belirterek açıklıyorlar. Her sürümü özel bir sürüm olarak nitelendirilen Swift Linux’un her sürümünün, güncellemeler, KeePassXC, giriş ekranı ve masaüstü için özel temalı duvar kağıtları içerdiği ifade ediliyor. Daha önce adli analiz ve veri kurtarma yardımcı programlarını içeren Swift Linux’un 10 yaşında veya daha eski bilgisayarları hedef aldığı ifade edilirken, sistemin ayrıca büyük Debian yazılım deposu ile tamamen uyumlu olduğu belirtiliyor.

Continue Reading →

Swift Linux 19.2.2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

 

0

WordPress 5.5.3 duyuruldu

Matt Mullenwegg tarafından geliştirilmeye başlanan ve şu an dünyada pek çok kişi veya kuruluş tarafından yaygın olarak kullanılan GPL lisanslı, PHP ve MySQL kullanılarak yazılmış bir kişisel içerik yönetim sistemi olan WordPress‘in 5.5.2 sürümünün duyurulmasının üzerinden yalnızca bir gün geçmiş olmasına rağmen bu kez 5.5.3 sürümü, Jake Spurlock tarafından duyuruldu. Spurlock; WordPress 5.5.2’de tanıtılan ve yapılandırılmış bir veritabanı bağlantısı olmayan yepyeni bir web sitesine WordPress’i yüklemeyi imkansız kılan bir sorunun düzeltilmiş olması nedeniyle bu sürümün gerekli olduğunu söyledi. Bu güncellemenin 5.5.3 sürüm hazırlıklarının neden olduğu Updates API’deki bir hatadan kaynaklandığını belirten Spurlock; daha fazla bilgi için buraya bakılabileceğini söyledi. WordPress 5.5.3 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

WordPress 5.5.3 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Calibre 5.4.2 duyuruldu

Ücretsiz, açık kaynak kodlu bir e-kitap yönetim yazılımı olan Calibre‘nin 5.4.1 sürümünden hemen sonra, aynı gün içinde 5.4.2 sürümü de duyuruldu. Windows’ta çalışmayan ctrl+alt+harf tuşunu kullanarak klavye kısayollarının düzeltildiği ifade ediliyor. Windows’ta yol uzunluğu 260 karakterden uzun olan dizinlerden calibre’ye kitap eklenmesine izin verildiği söyleniyor. Calibre 5.4.2 hakkında bilgi edinmek için neler yeni sayfasını incelemek mümkündür. epub, cbz, mobi, fb2 gibi en popüler kitap formatlarını destekleyen ve GNU/Linux, Windows ve Mac OS X gibi değişik platformlarda çalışabilen Calibre; takip edilmek istenen blog ya da haber sitelerinin RSS beslemelerini otomatik olarak indirip, cihazda okumaya uygun bir biçime dönüştürebilir. Tüm kitapları bir kütüphanede saklayan ve internet üzerinden otomatik olarak kitap bilgilerini ve kitap kapaklarını indirebilen Calibre; kendi içinde tüm e-kitap biçimlerini açabilen bir okuyucu içeriyor. Üstelik, Calibre, tüm e-kitap biçimlerini birbirine çevirebilir. PDF ve EPUB biçimindeki kitapları, Kindle’ın açabileceği MOBI biçimine çevirmek mümkündür. Ya da tam tersi, MOBI biçimindeki kitapları Nook’ta açmak için EPUB biçimine çevirebilirsiniz. Bir başka seçenek de dönüştürme ekranında, Page Setup kısmından Output Profile olarak Kindle gibi seçimler yapabilmenizdir.

Continue Reading →

Calibre 5.4.2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

GNU MDK 1.3.0 (20. yıldönümü sürümü) duyuruldu

Kullanıcıya MIX ve MIXAL emülasyonu sunan GNU MDK‘nin (MIX Development Kit) 20. yıldönümü sürümü olarak 1.3.0 sürümü, Jose A. Ortega Ruiz tarafından duyuruldu. Projenin 20. yıl dönümü olarak GNU MDK 1.3.0’ı duyurmaktan mutluluk duyduğunu söyleyen Ortega Ruiz; bu sürümün, MDK grafik arayüzünü GTK+ 3’e yükselttiğini ifade etti. Projenin 20. yıl dönümü için bir yazı yazdığını belirten Ortega Ruiz; MIX Development Kit anlamına gelen MDK’nin geliştirme için araçları sağladığını hatırlattı. Yazılım; kaynak dosyalarını MIX sanal makinesi tarafından çalıştırılabilen ikili dosyalara çeviren bir MIXAL derleyicisi, MIXAL programlarını çalıştırabilen ve ayıklayabilen bir MIX sanal makinesi, MIXAL programlarını güzel bir grafik arayüz üzerinden çalıştırmanıza ve hata ayıklamanıza izin veren GTK + GUI’ye sahip bir MIX sanal makine, kaynak dosyasını başka bir arabellekte aynı anda görüntüleyerek, bir Emacs GUD penceresinde mixvm’yi çalıştırmaya izin veren bir elisp programı gibi araçlar içerir. Bu araçlar yardımıyla, MIXAL programlarını yazmak, derlemek ve çalıştırmak olanaklıdır. MIX sanal makine simülatörleri, yerleşik bir Guile tercümanı içerir ve bu nedenle işlevleri, şema kullanılarak genişletilebilir. Herhangi bir GNU veya FreeBSD yüklü bilgisayarda çalışan MDK takımı, GNU Genel Kamu Lisansı ile lisanslı özgür bir yazılımdır. GNU MDK 1.3.0 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

GNU MDK kullanım kılavuzunu burada bulabilirsiniz. GNU MDK 1.3.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

 

 

 

0