Archive | Haziran, 2008

Symbian Açık Kaynak Olacak

Nokia’nin satın aldığı Symbian sirketi tarafından üretilen ve özellikle cep telefonları için en popüler işletim sistemi olan Symbian, artık açık kaynak kodlu olacak. Nokia CEO’su Olli-Pekka Kallasvuo tarafından yapılan açıklamada bildirildiğine göre Nokia kodun kontrolünü yeni bir kuruma, Symbian Vakfi’na bırakacak. Açık kaynak kodlu Symbian’ı yeni kurulacak vakıfta yeralacak olan AT&T, Motorola, Samsung, Sony Ericsson, Texas Instruments gibi firmalar da destekliyorlar. Symbian’ın kodlarının 2008’in son aylarında veya 2009 yılının başında geliştiricilere sunulacağı söyleniyor.

0

Ubuntu 8.10 Alpha 1 Çıktı

Ekim ayında çıkarılacak olan Ubuntu 8.10’un ilk alpha sürümü “Intrepid Ibex” kod adlı, Ubuntu 8.10 Alpha 1 duyuruldu. Ubuntu dışında sürümün KDE masaüstü ortamıyla Kubuntu veya XFce masaüstü ortamıyla Xubuntu olanını tercih etmek mümkün. Temel değişim, Hardy’deki değişiklerle Debian’dakilerin birleştirilmesi ve sistemin 2.6.26 Linux çekirdeğinin ön sürümüne terfi ettirilmiş olması. Sürüm duyurusunu incelemek için tıklayınız. Sürümle ilgili ayrıntılara da bu linkten ulaşabilirsiniz.

0

Firefox 3 Benchmark Testinde Birinci Oldu

Firefox 3, Windows üzerinde çalışan beş web tarayıcısı arasında yapılan 3 saatlik testte, en az bellek kullanan yazılım olduğunu gösterdi. Firefox 3, Internet Explorer 8.0 Beta 1, Opera, bir Firefox 2 türevi olan Flock ve Safari adlı tarayıcılar üzerinde yapılan test, her 3 saniyede bir bellek kullanımını kaydeden bir .NET uygulaması ile yapıldı. 3GB’tan fazla bellek ve Windows Vista SP1 ile çalıştırılan test bilgisayarı, test esnasında yeterli oldu.

0

Firefox 3 Rekora Doymuyor

Hatırlanacağı gibi 17 Haziran 2008 Tarihli “Firefox 3 Çıktı!” haberimizde Mozilla yöneticilerinin, Firefox 3’ten, çıktığı gün bir indirme rekoru beklediklerini söylemiştik. Beklenen rakam 5 milyon idi. 17 Haziran 2008 tarihinde, Türkiye saati ile 22.00’da baslatılacak olan deneme basladığı anda, Mozilla’nın bütün sunucularında rekor denemesi başlayıp başlamadığı konusunda emin olamayan kullanıcıların ani istekleri karşısında aksaklıklar yasandığından, sunucuların çalıştırılması yenilendikten sonra rekor denemesi tekrar başlatılmıstı.

0

AVG Anti-Virus Free Edition 8.0 Çıktı

Bilgisayarını virüslerden korumak isteyen ama bilgisayarımın performansında bir yavaşlama da olmasın diye düşünen kullanıcıların tercih ettiği yazılımlardan biri olan AVG’nin Free Edition 8.0 sürümü çıktı. AVG Anti-Virus Free Edition 8.0, ücretsiz olarak ev kullanıcılarının kullanımına sunulan basit, kullanımı kolay bir program. Güçlü ve sürekli güncellenen yapısıyla tam bir koruma sağlayan bu program, pek çok kişi tarafından tercih ediliyor. AVG Anti-Virus Free Edition 8.0 ile AVG Resident Shield (Yerleşik Koruma Kalkanı) özelliğinden yararlanarak gerçek zamanlı bir koruma yapabilir, güncellemeleriyle sürekli en yeni tehlikelere karşı korunabilir, zarar gören veya enfekte olan dosyalarınızı en güvenli biçimde onarabilir veya silebilirsiniz.

0

Microsoft: "ODF Açık Biçimde Kazandı"

Microsoft, OOXML karşısında ODF’nin kazandığını ilan etti. osnews.com tarafından yayınlanan habere göre OpenDocument Format (ODF) ve Microsoft’un Open Office XML’i (OOXML) arasında süregelen mücadelenin artık bir kazananı var. Microsoft, Office 2007 SP2’nin içinde ODF destegi vereceğini duyurarak ODF’nin kazandığını da kabul etmiş oluyor. Microsoft gibi bir tekelin, kendi standartlarını sektörün geri kalanına empoze edememesi tarihinin ilklerinden biri. Microsoft Ulusal Teknoloji Müdürü Stuart McKee, Boston’da düzenlenen Red Hat zirvesindeki bir panelde: “ODF açıkça kazandı” diye açıkladı durumu.

0

openSUSE 11.0 Çıktı

openSUSE kullanıcılarının merakla beklediği openSUSE 11.0 çıktı. Bu yeni sürümde göze çarpan, önemli pek çok yenilik var. Yenilikler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmak isteyenler bu sayfadan yararlanabilirler. Bunun dışında sürüm notlarıyla ilgili ayrıntılara ulaşmak isteyenler bu sayfaya başvurabilirler. openSUSE 11.0’in 200 yeni özelikle geldiği söyleniyor: GNOME 2.22, KDE 4, KDE 3.5, Xfce, Compiz Fusion ve çok daha fazlası.

0