Archive | Şubat, 2023

Flatpak 1.14.3 duyuruldu

Eskiden xdg-app olarak bilinen, GNU/Linux masaüstünde yazılım dağıtımı, paket yönetimi ve sanallaştırması için bir yardımcı program olan Flatpak‘in 1.14.3 sürümü, Simon McVittie tarafından duyuruldu. GNOME Software’in yaptığı gibi bir yükseltmenin iki adıma ayrıldığı belirtiliyor. Uygulamalardan biri bozuksa ya da yanlış inşa edilen uygulamaları listelerken oluşan kilitlenmenin düzeltildiği ve uygulamalar için $GDK_BACKEND ayarının da kaldırıldığı söyleniyor. Flatpak uygulama sayfasına buradan ulaşabilirsiniz. Flatpak 1.14.3 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için github.com üzerinde yayımlanan sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Flatpak 1.14.3 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

ScummVM 2.7.0 duyuruldu

Orijinal olarak SCUMM sistemini kullanan LucasArts macera oyunlarını oynamak için tasarlanmış olup, aynı zamanda Revolution Software ve Adventure Soft gibi şirketler tarafından SCUMM olmayan çeşitli oyunları da destekleyen ve Ludvig Strigeus tarafından yazılmış bulunan ScummVM‘nin (Script Creation Utility for Maniac Mansion Virtual Machine) 2.7.0 sürümü duyuruldu. 2023 yılının ilk sürümünü duyurmaktan gurur duyulduğu belirtilirken, bir kez daha, yeni motorlar ve eski motorlardaki inanılmaz iyileştirmeler sayesinde mevcut oyunların sayısının önemli ölçüde arttırıldığı ifade ediliyor. Broken Sword serisi için kullanılan algılama yönteminin büyük ölçüde geliştirildiği belirtilirken, Broken Sword 1 veya 2 sürümünün ScummVM 2.7.0’da düzgün bir şekilde algılanmadığını fark edenlerin hemen geliştiricilerle iletişime geçmesi rica ediliyor. Ek olarak, çok sayıda yeni platform ve cihaz için destek eklenen yazılım, böylece, ScummVM’nin taşınabilirliğini yeniden kanıtlamış oluyor. iOS ve Android cihazlara yönelik desteğin 2.7.0 için büyük ölçüde iyileştirildiği belirtilirken, ScummVM 2.7.0’ın, LibRetro’nun gölgelendirici koleksiyonundan özenle seçilen, derlenmiş bir gölgelendirici seti ile geldiği ifade ediliyor. GPL-3.0 veya daha yenisi ile lisanslanmış özgür bir yazılım olan ScummVM; veri dosyalarına sahip olmak koşuluyla, belirli klasik grafik macera ve rol yapma oyunlarını çalıştırmaya izin veren bir programdır. ScummVM, toplamda 325’ten fazla oyun içeren devasa bir macera kitaplığını destekliyor. LucasArts, Sierra On-Line, Revolution Software, Cyan, Inc. ve Westwood Studios gibi efsanevi stüdyolar tarafından yayınlanan birçok klasiği destekleyen yazılım, sürekli olarak gelişiyor. ScummVM 2.7.0 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve sürüm notlarını inceleyebilirsiniz. 

Continue Reading →

 

 

ScummVM 2.7.0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

MagPi Magazine’in 127. sayısı duyuruldu

Resmi bir Raspberry Pi dergisi olan ve gönüllülük esasıyla oluşturulan, kurum içinde işletilmek üzere Raspberry Pi Vakfı’na devredilen MagPi Magazine’in 127. sayısı duyuruldu. Raspberry Pi bilgisayarınız için hack’ler ve 50 önemli ipucu ile gelen teni sayı, bir Geiger sayacı oluşturma konusunu da işliyor. BBC Micro’yu yeniden oluşturarak, Raspberry Pi 400 ile bu klasik bilgisayarın yeniden keşfedilebileceği söyleniyor. Yeni bir serinin ilkinde devre kurmanın keşfedilmesi önerilirken, yeni Raspberry Pi, Pico kullanımını kolaylaştıran Raspberry Pi hata ayıklama Probu ile tanışılması öneriliyor. MagPi Magazine’in 127. sayısı hakkında bilgi edinmek için bu sayfayı inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

 

MagPi Magazine’in 127. saysına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

0

IPFire 2.27 – Core Update 173 duyuruldu

Kolay kurulum ve kullanım konusuna odaklanmış olan ve üst düzey güvenlik bakımından oldukça titiz bir GNU/Linux dağıtımı olan, güvenlik duvarları ve yönlendiriciler göz önünde bulundurularak tasarlanmış ve kolay uzaktan yönetim için web tabanlı bir arayüze sahip olan IPFire‘in yeni sürümü 2.27 – Core Update 173, Peter Müller tarafından duyuruldu. IPFire 2.27 – çekirdek güncellemesinin 173. QMI arayüzünü kullanan 4G ve 5G modemler için destek sunduğunu belirten Müller; en son 6.1 kararlı serisinden yeni bir çekirdeğe ve olağan çok sayıda pakete sahip bir sürümle, güncellemeler, güvenlik iyileştirmeleri ve hata düzeltmeleriyle kullanıcını karşısına çıktıklarını söyledi. 32-bit ARM cihazları çalıştıran IPFire kullanıcılarının, bu mimari desteğinin bu ayın sonunda sona ereceğini unutmamaları gerektiğini belirten Müller; IPFire tarafından desteklenen bir donanım mimarisine hemen geçirmelerini önerdiklerini ifade etti. Qualcomm MSM arayüzünün, 4G ve 5G hücresel modemler tarafından giderek daha fazla kullanılan tescilli bir arayüz olduğunu belirten Müller; bu çekirdek güncelleme ile başlayan IPFire’nin, bu tür modemlerle etkileşimi desteklediğini ifade etti. Sistem; pek çok güncel yazılım içeriyor. IPFire 2.27 – Core Update 173 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

IPFire 2.27-Core Update 173 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Godot 4.0 RC6 duyuruldu

Oyun geliştirme konusundaki benzersiz yaklaşımıyla kolaylıkla yeni oyunlar oluşturmaya olanak sağlayan Godot‘un 4.0’ın 6. sürüm adayı, Rémi Verschelde tarafından duyuruldu. Artık farkında olunan tüm kritik gerilemeleri düzelttiklerini belirten Verschelde; bu nedenle kararlı 4.0 sürümü için işlerin harika göründüğünü söyledi. Bu altıncı sürüm adayının da kapsamlı bir şekilde test edilmesini ve karşılaşılan tüm dikkat çekici sorunların kendilerine bildirilmesini rica eden Verschelde; Öngörülemeyen sorunların da bildirilebileceğini, bunların da 4.1 veya 4.x aşamalarına koyulabileceğini ifade etti. Verschelde; 4.0 RC5’ten sonraki tüm değişikliklere genel bir bakış için GitHub’daki değişiklik günlüğüne bakılabileceğini belirtti. Godot 4.0 RC6 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Godot 4.0 RC6 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

GNU Make 4.4.1 duyuruldu

Programın kaynak dosyalarından bir programın yürütülebilir dosyalarının ve diğer kaynak olmayan dosyalarının oluşturulmasını kontrol eden bir araç olan GNU Make 4.4.1 sürümü, Paul D. Smith tarafından duyuruldu. GNU Make’ın bir sonraki kararlı sürümü olarak 4.4.1 sürümünün duyurulmasından memnuniyet duyduklarını belirten Smith; bir program yazıldığında, onun için bir makefile yazılması gerektiğini, böylece programı oluşturmak ve kurmak için Make kullanmanın mümkün olacağını söyledi. Kaynak olmayan bir dosyanın başka bir kaynak olmayan dosyaya bağlı olması durumunda, dosyaların güncellenmesi için uygun sıranın otomatik olarak belirleneceğini belirten Smith; sonuç olarak, birkaç kaynak dosyayı değiştirilir ve ardından Make çalıştırılırsa, tüm programın yeniden derlenmesinin gerekmeyeceğini söyledi. Make herhangi bir dil ile sınırlı değildir. Programdaki her kaynak olmayan dosya için makefile, onu hesaplamak için kabuk komutlarını belirtir. Make, bir paket oluşturmakla sınırlı değildir. Bir paketin yüklenmesini veya kaldırılmasını kontrol etmek, paket için etiket tabloları oluşturmak veya nasıl yapılacağını yazarken buna değecek kadar sık ​​yapmak istenilen herhangi bir şey için Make’i kullanabilmek mümkündür. GNU Make 4.4.1 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

GNU Make 4.4.1 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

PeaZip 9.1.0 duyuruldu

Açık kaynak kodlu bir dosya ve arşiv yöneticisi olan ve LGPLv3 lisansıyla kullanıma sunulan PeaZip, hem Windows hem de Unix dünyasında kullanılan iyi bir sıkıştırma aracı olarak biliniyor. 200’den fazla arşiv formatını (ARC, ARJ, BZ2, CAB, DMG, GZ, ISO, LHA, PAQ, PEA, RAR, TAR, UDF, WIM, XZ, ZIP gibi) açabilen yazılımın 9.1.0 sürümü duyuruldu. Uygulamanın görünüm ve hissinde ve temalarında büyük bir değişiklik ve dosya yöneticisi ve arşivleme ve çıkarma ekranları için birçok kullanılabilirlik iyileştirmesi getiren yeni sürüm, komut dosyası oluşturma motoru, sözdizimini çalışma zamanında belirli bir 7z sürümüne uyarlama ve arşiv dönüştürme görevlerini komut dosyaları olarak dışa aktarma becerisiyle iyileştirilmiş bulunuyor. TAR, Brotli ve Zstandart biçimleri için desteğin de iyileştirildiği söyleniyor. x86_64 mimarisindeki BSD sistemleri için yeni bir PeaZip Portable paketinin de artık mevcut olduğu belirtiliyor. 200’den fazla arşiv biçimini açıp, çıkaran PeaZip; 29 dilde yerelleştirilmiş bir yazılım ve özellikle güvenlik odaklı (güçlü şifreleme, iki faktörlü kimlik doğrulama, şifreli parola yöneticisi, güvenli dosya silme…) gibi özellikler içeriyor. Değişikliklerin ve düzeltmelerin tam listesi için değişiklikler sayfasını ziyaret edebilirsiniz. PeaZip 9.1.0 hakkında daha bilgi edinmek üzere sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

PeaZip 9.1.0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0