Archive | Ocak, 2024

WordPress 6.4.3 duyuruldu

WordPress’in 6.4.3 no’lu yeni seriden sürümü, Aaron Jorbin tarafından duyuruldu. WordPress 6.4.3, wordpress.org üzerinden indirebilir durumda. Bu küçük sürümde Core’da 5 hata düzeltmesi, blok düzenleyici için 16 hata düzeltmesi ve 2 güvenlik düzeltmesi bulunduğunu belirten Jorbin; bu sürümde ayrıca bir güvenlik düzeltmesinin de yer aldığını söyledi. Bunun bir güvenlik sürümü olması nedeniyle sitelerin hemen güncellenmesinin önerildiğini belirten Jorbin; WordPress 6.4.3’ün kısa süreli bir sürüm olacağını söyledi. Bir sonraki ana sürümün 26 Mart 2024’te yayınlanması planlanan sürüm 6.5 olacağı bildiriliyor. Bu WordPress sürümüne katkıda bulunanlara teşekkür edildiği belirtilirken, herkesin WordPress kullanıcılarına yardımcı olmak için, güvenlik açıklarını sorumlu bir şekilde bildirmesinin önerildiği söyleniyor. Matt Mullenwegg tarafından geliştirilmeye başlanan ve şu an dünyada pek çok kişi veya kuruluş tarafından yaygın olarak kullanılan GPL lisanslı, PHP ve MySQL kullanılarak yazılmış bir kişisel içerik yönetim sistemi olan WordPress’i test eden kullanıcıların tespit ettikleri hataları rapor etmeleri rica ediliyor. WordPress 6.4.3 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

WordPress 6.4.3 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Symfony 5.4.35, 6.3.12, 6.4.3 ve 7.0.3 duyuruldu

2005 yılından beri geliştirilen açık kaynak kodlu bir PHP MVC web uygulama çatısı olan Symfony‘nin 5.4.35, 6.3.12, 6.4.3 ve 7.0.3 sürümleri, Fabien Potencier tarafından duyuruldu. Fabien Potencier tarafından geliştirilen ve MIT Lisansı ile kullanıma sunulan yazılım; Unix, Mac OS ve Windows platformlarında çalışıyor. Önceki sürümlerden bu yana önemli değişiklikler yapılmış olduğu belirtilirken, yerelleştirilmiş önek ayarlanırken önceliğin kaybolması probleminin düzeltildiği söyleniyor. DoctrineExtension’da Xml/Yaml sürücüsünün algılanmasının düzeltildiği belirtiliyor. Symfony 5.4.35, 6.3.12, 6.4.3 ve 7.0.3 hakkında bilgi edinmek için sürümler sayfasını ve ilgili sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

    

Symfony 5.4.35, 6.3.12, 6.4.3 ve 7.0.3 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

PipeWire 1.0.2 duyuruldu

GNU/Linux altında ses ve videonun işlenmesini büyük ölçüde iyileştirmeyi amaçlayan bir proje olan PipeWire‘in 1.0.2 sürümü duyuruldu. Bunun, önceki sürümlerle uyumlu API ve ABI olan bir hata düzeltme sürümü olduğu belirtilirken, ALSA cihaz arabellekleriyle gelen yeni sürümde, böylelikle, bazı AMD’lerdeki kekemeliğin düzeltileceği söyleniyor. Daha küçük temizlikler ve iyileştirmelerle gelen yeni sürüm, Netjack2 kanal konumlarının iyileştirildiği söyleniyor. Askıya alma/devam ettirme sonrasında RAOP modülü durumunun iyileştirildiği belirtilirken, atom bağlantı noktalarını yapılandırarak bazı LV2 eklentilerinde çökmelerin önlendiği söyleniyor. Libcamera gereksinimlerinin 0.2.0’a yükseltildiği ve V4l2 numaralandırmasının filtreyle düzeltildiği söyleniyor. PipeWire 1.0.2 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

 PipeWire 1.0.2 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

OPNsense 24.1 duyuruldu

FreeBSD tabanlı, güvenlik duvarları ve yönlendiriciler için tasarlanmış bir pfSense çatallaması ve uzman bir dağıtım olan OPNsense‘in FreeBSD üzerine inşa edilen 24.1 sürümü duyuruldu. 9 yılı aşkın bir süredir yeniliğe öncülük ettiği belirtilen OPNsense; açık kaynak güvenlik duvarını basit bir şekilde modülerleştirme ve güçlendirme ve güvenilir ürün yazılımı yükseltmeleri, çoklu dil desteğiyle geliyor. “Savvy Shark” kod adlı 24.1, bağlantı noktası tabanlı OpenSSL 3 ve Suricata 7’yi içeriyor. OpenVPN ve WireGuard için, HA desteğine sahip işlevsel Kea DHCPv4 sunucusu içeren sistemde, os-firewall ve os-wireguard eklentilerinin temel olarak dahil edildiği ifade ediliyor. OPNsense 24.1 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

OPNsense 24.1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Tails 5.22 duyuruldu

İrlanda kökenli, Debian GNU/Linux tabanlı ve internet taraması sırasında güçlü kişisel gizlilik ve anonimlik özellikleri içeren bir live DVD/USB dağıtımı olan Tails‘in (The Amnesic Incognito Live System) 5.22 sürümü duyuruldu. Tor Tarayıcı’da artık dosyaların daha fazla klasöre kaydedebileceği belirtilirken, kalıcı depolama alanı bozulduğunda, Tails’in artık hoş geldiniz ekranında dosya sistemini açtığınızda dosya sistemini onarmaya çalışacağı söyleniyor. Tor tarayıcının 13.0.9’a, Thunderbird’ün 115.7’ye güncellendiği belirtiliyor. Tails 5.22 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ya da tüm değişiklikleri görmek için değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

  

Tails 5.22 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

LibreOffice 24.2.0 topluluk sürümü duyuruldu

LibreOffice’in yeni ana sürümü ve yeni takvim tabanlı numaralandırma şemasını (YY.M) kullanan ilk sürüm olan LibreOffice 24.2.0 sürüm takviminde belirtilen tarihe uygun biçimde Italo Vignoli tarafından duyuruldu. The Document Foundation (TDF) tarafından çıkarılan LibreOffice 24.2.0 topluluk sürümü, indirilmek üzere yansılarda yerini aldı. Windows (Intel, AMD ve ARM), macOS (Apple ve Intel) ve GNU/Linux için yansılarda yerini alan yeni sürümün, yeni numaralandırma şemasıyla kullanıcıların LibreOffice kurulumlarını güncel tutmalarına yardımcı olacağı ifade ediliyor. LibreOffice’in diğer ofis paketlerine göre en büyük avantajının, tüm ortamlar için tek bir yazılım platformu olan LibreOffice teknoloji motoru içeriyor. Otomatik kurtarma bilgilerini kaydet’in varsayılan olarak etkin olduğu ve her zaman yedek kopyalar oluşturduğu belirtiliyor. Birçok menü iyileştirmesi, daha iyi baskı önizleme desteği, özelleştirilmiş düzenin doğru şekilde sıfırlanması ve radyo düğmelerinin geliştirilmiş kullanımıyla birlikte çeşitli NotebookBar seçenekleri düzeltilerek gelen yeni sürümde, işlevler kenar çubuğu desteğine yeni bir arama alanı eklendiği söyleniyor. Impress için küçük büyük harf kullanımı uygulandığı belirtilirken, rişilebilirlik API’leri aracılığıyla fare konumlarının işlenmesinde ve diyalog kutularının sunumunda, ekran okuyucuların bunları doğru şekilde sunmasına olanak tanıyan birkaç önemli iyileştirme yapılmış olduğu söyleniyor. Parolayla kaydet iletişim kutusunda artık bir parola gücü ölçer bulunduğu söyleniyor. LibreOffice kullanıcıları, özgür yazılım savunucuları ve topluluk üyeleri, The Document Foundation’ı donate adresinden bağış ile destekleyebilirler. LibreOffice 24.2.0 topluluk sürümü hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 
Bağımsız, kendi kendini yöneten, meritokratik bir organizasyon olarak Özgür yazılım değerleri temelinde Almanya’da kurulan ve kâr amacı gütmeyen bir vakıf olan The Document Foundation (TDF); küresel topluluk tarafından OOo’nun meşru varisi seçilmiştir ve günden güne artan sayıda kamu yönetimi, şirketler ve KOBİ’ler tarafından masaüstü üretkenliği için ofis yazılımı olarak tercih edilmektedir. OpenOffice.org topluluğunun on yıllık emeği üzerine kurulmuştur. TDF, bağımsız bir vakfın üzerinde oluşacak kültürün gönüllü ve kurumsal katkıcıları bir araya getirebilecek en iyi çözüm olduğu inancıyla kurulmuştur ve şimdiye kadar yapılmış en iyi özgür ofis yazılımını sunmaktadır. TDF temel değerlerine inanan ve faaliyetlerine katkıda bulunan bütün bireylerin katılımına açıktır ve (Bireylerin çalışmalarına sponsor olmak gibi) kurumsal işbirliğine sahiptir. LibreOffice kullanıcıları, özgür yazılım savunucuları ve topluluk üyeleri, yapacakları bağış ile vakfı destekleyebilirler. Toplanan bağışlar, altyapı iyileştirmeleri ve projenin küresel ve yerel çapta farkındalığının artırılmasını sağlayan tanıtım faaliyetlerinde kullanılmaktadır. LibreOffice 24.2.0 topluluk sürümü edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Ubuntu Touch 20.04 OTA-4 duyuruldu

Mobil cihazlar için Canonical tarafından çıkarılan Ubuntu Touch işletim sisteminin OTA-4 sürümü duyuruldu. UBports‘un mahremiyete ve özgürlüğe saygılı mobil işletim sistemi Ubuntu Touch’un yeni sürümünün, Ubuntu 20.04 LTS’yi (Focal Fossa) temel aldığı söyleniyor. Bu güncellemenin, sistem ayarları uygulamasını iyileştirdiği, Google hizmetlerine yönelik desteği geliştirdiği ve birkaç yeni geliştirme eklediği ifade ediliyor. UBports Foundation, bugün, akıllı telefonlar ve tabletler için Ubuntu tabanlı gizliliğe ve özgürlüğe saygılı mobil işletim sisteminin en son kararlı sürümü olan Ubuntu Touch OTA-4’ün 20.04 sürümü için kullanıma sunulduğunu ve genel kullanılabilirliğini duyurmaktan mutlu olduğunu ifade ediyor. Ayrıca Ubuntu Touch OTA-4 güncellemesinin, ek bir uygulama kullanmadan temayı değiştirmeye olanak tanıyan sistem ayarları > arka plan ve görünüm bölümüne yeni bir geçiş anahtarı getirmiş bulunuyor. Ubuntu Touch OTA-4 ayrıca uygulamaların özel titreşim kalıpları belirleme yeteneğini de düzeltiyor; sesli aramalar için Bluetooth kulaklıkların güvenilirliğini artırıyor, yeniden başlatmalarda devam edecek şekilde iki kez dokunarak uyandırma ayarını iyileştiriyor, Waydroid kullanıcıları için kamera desteğini iyileştiriyor ve Barkod okuyucu uygulamasındaki güncellemeler artık “düşük depolama alanı” uyarısını göstermiyor. Son olarak, Ubuntu Touch OTA-4 yazılım güncellemesiyle kullanıcılar nihayet cihazlarındaki fiziksel kamera düğmesini kullanarak fotoğraf çekebilecek ve uygulama geliştiricileri artık cihazlarını yeni bir bilgisayara bağlarken bir onay görebilecek. Ubuntu Touch 20.04 OTA-4 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Desteklenen cihazlar ve indirme seçenekleri hakkında bilgi, projenin cihazlar sayfasında bulunabilir.

0