Archive | Ekim, 2016

Mesa 13.0-RC3 duyuruldu

Etkileşimli 3D grafik render için OpenGL tanımlamalarında bir açık kaynak uygulaması olan Mesa‘nın 13.0.0 sürümünün üçüncü sürüm adayı, Emil Velikov tarafından duyuruldu. Intel için OpenGL 4.5 gibi heyecan verici özellikler ve RadeonSI/NVC0 için resmi olmayan GL 4.4/4.5 gibi pek çok yenilik içeren ve final sürümünü en kısa zamanda yayınlamayı düşündükleri 13.0.0 sürümünün üçüncü sürüm adayını duyurmaktan mutlu olduklarını belirten Velikov; bunun son sürüm adayı olacağını, sürümü test eden kullanıcıların tespitlerini rapor etmelerini beklediklerini ifade etti. Henüz herhangi bir düzeyde tam OpenGL 4 uyumluluğunun söz konusu olmadığı hatırlatılırken, Mesa’nın en seçkin OpenGL birikimi ve 3D bilgisayar grafikleri ve GPU, donanım hızlandırmalı 3D render ile ilgili video hızlandırma API’leri gibi çeşitli renderleri uygulayan ve açık kaynak kütüphanelerini içeren özgür bir koleksiyon olduğu vurgulandı. Mesa, freedesktop.org tarafından barındırılmakta ve GNU/Linux, BSD ve diğer işletim sistemlerini kullanmaktadır. Ayrıca API’ler için, çoğu özgür ve açık kaynak kodlu grafik aygıt sürücülerini barındırıyor. Mesa, Brian Paul tarafından 1993 yılı Ağustos ayında geliştirilmeye başlandı. Mesa 10 serisi, Intel, AMD/ATI ve Nvidia GPU donanımlar için OpenGL 3.3 uyumludur. Mesa 13.0-RC3 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Mesa 13.0-RC3 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Bilkent Üniversitesi Özgür Yazılım ve İnternet Teknolojileri Kulübü: Güvenli İnternet Hizmeti

guvenli_internetBilkent Üniversitesi Özgür Yazılım ve İnternet Teknolojileri Kulübü, 17 Kasım 2011 tarihinde GSTMF’de, Prof. Dr. Mustafa Akgül ve Engür Pişirici ile 22 Kasım itibariyle yürürlüğe girecek olan “Güvenli İnternet Hizmeti” yönetmeliğini tartışmışlar. İnternet Teknolojileri Derneği (INETD) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akgül’ün “devletin ne usulle olursa olsun, mahkeme kararı olmadan, beyaz ve kara liste oluşturması yanlıştır. Esas olan yurttaşın kendi listesini kendisinin belirlemesidir” görüşünün ön plana çıktığı tartışmada; filtre kimleri kapsıyor? Standart kullanıcı profili, filtreye takılmayacak mı? Ak ve kara liste uygulamaları ve mantık hataları, dünya’daki örnekleri ile internet filtreleri ve çözüm önerileri, yönetmeliğin pratikte uygulanabilirliği ve sonuçları, IP’den filtrelemenin DNS ile filtrelemeden farkları, kriptolanmış veriler ve bunların internet üzerinde taşınması, Türkiye’nin bu konuda uyguladığı yaptırımlar gibi can alıcı başlıklar gündeme geliyor.

Continue Reading →

0

Lighttpd 1.4.43 sürümüne güncellendi

Açık kaynak kodlu, hızlı, güvenli, esnek ve uyumlu bir http sunucusu olan Lighttpd; 1.4.43 sürümüne güncellendi. Yeni sürümde, 1.4.42 sürümünde bildirilen problemlerin düzeltildiği bildirilirken, yüksek performanslı ortamlar için tasarlanmış olan Lighttpd’nin optimize edilmiş bir yazılım olarak kullanıma sunulduğu belirtildi. Sunucu için mükemmel bir çözüm olarak tarif edilen Lighttpd; yeniden düzenlenmiş BSD lisansı altında kullanılıyor. Düşük RAM kullanımı, etkin CPU kullanımı ve FastCGI, SCGI, Auth, Output-Compression, URL-Rewriting gibi özellikleri ile özellikle yük sorunu olan sunucular için iyi bir çözüm olarak gösteriliyor. Tüm istekleri tek bir akış üzerinden alıp, aynı akış ile işleyip, geriye yine aynı yoldan verebilen bir sistem olduğu için, RAM kullanımında diğer alternatifleri Nginx ve Apache’den daha iyi bir kullanım sağlıyor. Ancak burada, CPU kullanımında Nginx’in Lighttpd’den daha iyi olduğunu hatırlatmak gerekir. Bu bakımdan Apache, PHP’yi fastCgi  olarak kullanmadığı her durumda hem işlemciyi hemde RAM’i aşırı tüketmek durumunda kalıyor. Nginx’in fastCgi ile PHP processlerini handle etmekte zorlandığı ve çözüm olarak da PhpFPM’in (Php fastCgi Process Management) önerildiği belirtiliyor. Lighttpd 1.4.43 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

apachenginxlighttpd

Lighttpd 1.4.43 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

CAINE 8.0 duyuruldu

caineAdli analiz ve penetrasyon testleri için uzman araçları ile CAINE (Computer Aided INvestigative Environment) adıyla araştırmacı bir kimlikle destek işlevi görmek üzere sahne alan Ubuntu tabanlı dağıtımın kullanıcı dostu grafik arayüzüyle gelen, güncellenmiş 8.0 sürümü, Nanni Bassetti tarafından duyuruldu. UEFI ve güvenli önyükleme hazır olarak gelen sistemin 4.4.0-45 Linux çekirdeği üzerine yapılandırıldığını söyleyen Bassetti; sürümün Ubuntu 16.04 64 bit tabanlı olduğunu belirtti. Diskleri koruma altına almak için salt okunur modda kilitli olarak kullanıma sunduklarını belirten Bassetti; proje tam anlamıyla açık kaynak felsefesine bağlı olduğu için, herkesin bir önceki geliştirici mirasını sürdürebileceğini ifade etti. CAINE 8.0 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için dağıtımın anasayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

CAINE 8.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Manjaro Linux 16.10 Fringilla duyuruldu

Üçüncü sürüm adayı 28 Ekim 2016’da duyurulan Manjaro Linux 16.10’un final sürümü, Philip Muller tarafından duyuruldu. İki aylık bir geliştirme sürecinin ardından kullanıma sunulan Manjaro Linux 16.10 Fringilla’yı duyurmaktan mutluluk duyduklarını söyleyen Muller; Xorg-Stack 1.18’e dayalı olarak gelen sistemin, Mesa 13.0.0rc2 ile en son grafik sürücülerini kullanılır kıldığını ve GTK 3.22’ye güncellendiğini belirtti. Calamares ve Octopi ile ilgili kimi sorunların giderildiğini belirten Muller; sistemin Libreoffice 5.1.6 içerdiğini söyledi. Muller; bu güncelleme ile eklenen tüm paketlerin buradan görülebilebileceğini ifade etti. Sistem, 3.10.104 Linux çekirdeğinden 4.8.4_rt3 çekirdeğine kadar değişik çekirdeklerle kullanılabiliyor. Manjaro Linux 16.10 Fringilla hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Manjaro Linux 16.10 Fringilla edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Linux Lite 3.2 duyuruldu

Beta sürümü 5 Ekim 2016‘da duyurulan kullanıcı dostu, Ubuntu tabanlı, düşük kaynak tüketimi ile gelen, hafif bir GNU/Linux dağıtımı olan Linux Lite’ın 3.2 final sürümü, Jerry Bezencon tarafından duyuruldu. Hızlı ve kullanıcı dostu masaüstü işletim sisteminin yeni sürümünün Ubuntu 16.04.1 tabanlı olduğunu söyleyen Bezencon; sistemin kimi güncellemeler ve iyileştirmelerle geldiğini belirtti. Bu sürümde, genel tema güvenliği konusuna odaklandıklarını belirten Bezencon; sistemin bazı tema geliştirmeleri içerdiğini ifade etti. Sistem; Firefox 49.0.2, Thunderbird 45.4.0, LibreOffice 5.1.4.2, VLC – 2.2.2, Gimp 2.8.18 gibi pek çok güncel paket içeriyor. Linux Lite 3.2 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Linux Lite 3.2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanalabilirsiniz.

0