Archive | Ocak, 2020

Qt 5.12.7 duyuruldu

Uygulamaların oluşturulmasını hızlandırmak için tasarlanmış araçlar, masaüstü ortamları, gömülü ve mobil aygıtlar için kullanıcı arabirimleri içeren yetkin bir geliştirme platformu olan Qt’nin 5.12.7 sürümü, Jani Heikkinen tarafından duyuruldu. Qt 5.12.7’yi duyurmaktan mutluluk duyduğunu söyleyen Heikkinen; katkıda bulunan herkese teşekkür ettiklerini belirtti. Bir geliştirme platformu olan Qt’nin yeni sürümünden hoşnut kalınacağına inandıklarını ifade eden Heikkinen; sürümün 3. taraf bileşenler için güvenlik sorunu düzeltmeleri de dahil olmak üzere yaklaşık 220 hata düzeltmesi içerdiğini söyledi. Ayrıca QtWebEngine’de Chromium’dan birçok CVE düzeltmesi bulunuyor. Qt 5.12.7 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

KDE masaüstü ortamı ve pek çok açık kaynak kodlu ve ticari amaçlı yazılımın Qt ile geliştirilmesi Nokia’nın da ilgisini çekmiş ve 2008 yılında Trolltech’i 104 Milyon Euro karşılığında satın almıştır. Değerli bir geliştirme ortamı olan Qt, C++ ile ilişkili olsa da Python, Ruby, PHP, Perl, Pascal, C# ve Java ile de kullanılabilmektedir. Dikkatleri ilk kez KDE masaüstü ortamının bu araç takımını kullanması ile çeken Qt’nin ilk sürümleri özgür olmayan bir lisansla dağıtılmış, GNU/Linux gibi özgür bir işletim sisteminin en popüler masaüstü ortamının özgür olmayan bir araç takımını kullanması doğallıkla hoş karşılanmamıştır. Buna tepki olarak GTK+ kullanarak GNOME masaüstü geliştirilmeye başlanmıştır. Ayrıca, Harmony denen ve Qt’ye benzeyen bir araç takımı da geliştirilmeye başlanmıştır. Trolltech, bu tepkilere karşı Qt’yi QPL denen, GPL benzeri bir lisansla yayınlamış, ancak, özgür yazılım savunucuları Trolltech’e Qt’yi GPL lisanslı olarak dağıtmasını dayatmıştır. Dördüncü sürümle birlikte Windows için de GPL lisansıyla dağıtılmaya başlanan Qt; Trolltech firmasının Nokia tarafından satın alınmasından sonra, 4.5 sürümünden itibaren LGPL lisansı altında dağıtılmaya başılanmıştır. Nokia Qt platformunu cep telefonları için zengin görselliğe sahip uygulamalar geliştirilmesi amacı ile Nokia yazılım geliştirici topluluğuna tanıtır. Günümüzde Qt C++ geliştirilen herhangi bir uygulamada kullanılabileceği gibi, cep telefonu ve gömülü sistemlerde kullanılmaktadır. Qt masa üstü ve sunucu ortamlarında Unix, Linux, Mac OS ve Windows işletim sistemlerini desteklemektedir. Qt C++ ile geliştirme yapmak için Qt SDK ile gelen Qt Creator kullanılabileceği gibi, Eclipse, Visual Studio yada Mac Os X üzerinde XCode kullanılabilir. Qt 5.12.7 edinmek için;

0

Go geliştiricileri için yeni bir merkez olan go.dev başladı

2019’da, Go geliştiricileri için yeni bir merkez olan go.dev başlatıldı. Go paketleri ve modülleri hakkında merkezi bir bilgi kaynağı olan pkg.go.dev de kullanıma sunulmuş oldu. godoc.org gibi pkg.go.dev de Go belgelerine hizmet ediyor. Bu yıl boyunca, kullanıcıların bağımlılıkları daha iyi anlamalarına ve hangi kitaplıkların içe aktarılacağı konusunda daha iyi kararlar almalarına yardımcı olmak için pkg.go.dev’e yeni özellikler ekleneceği belirtiliyor. Hangi sitenin kullanılacağı konusunda kafa karışıklığını en aza indirmek için, bu yıl trafiği godoc.org’dan pkg.go.dev adresindeki ilgili sayfaya yönlendirilmesinin planlandığı ifade ediliyor. Tüm kullanıcıların bugün itibariyle tüm ihtiyaçları için pkg.go.dev’i kullanması ve geri bildirimde bulunmasının teşvik edildiği söyleniyor.

Continue Reading →

Kullanıcıların geri bildirimlerini şu kanallar aracılığıyla paylaşabilecekleri belirtiliyor.

0

Linux Mint 20 ve LMDE 4 hazırlıkları sürüyor

Linux Mint lideri Clement Lefebvre, bugün projenin aylık haberler sayfasını yayımladı. “Monthly News January 2020” adıyla yayımlanan sayfada, LMDE 4 ve Linux Mint 20’nin hazırlanması için iki yeni paket tabanı üzerinde çalıştıklarını söyleyen Lefebvre; yeni yıla çok iyi haberlerle başladıklarını, bu ay içinde toplam 25.352$ tutarında 1.022 bağış aldıklarını ve bunun, şu ana kadarki en yüksek bağış seviyesi olduğunu ifade etti. İlk olarak kod adı “Debbie” olarak belirlenen LMDE 4’ü kullanıma sunacaklarını söyleyen Lefebvre; Debian GNU/Linux 10 paket tabanıyla gelecek olan sürümün ardından, Linux Mint 20’ye sıranın gelmiş olacağını belirtti. LMDE 4’ün yeni şeyler denemek için bir fırsat olacağını vurgulayan Lefebvre; bir süredir bazı NVIDIA kartlarda Nouveau (açık kaynaklı sürücü) uyumluluğu ile ilgili sorunlar yaşandığını, LMDE 4’te, önyükleme menüsüne NVIDIA sürücülerini anında yükleyen yeni bir giriş eklendiğini söyledi. 

Continue Reading →

Cinnamon’un bir sonraki sürümünde monitörlerin frekansını seçmeye izin verileceğini söyleyen Lefebvre; Cinnamon 4.6’nın ayrıca fraksiyonel ölçeklendirme içereceğini ifade etti. Lefebvre; MintBox3’ün artık Compulab (İsrail) ve Amazon’dan (ABD)edinilebileceğini söyledi. Clement Lefebvre’in “Monthly News January 2020” başlıklı yazısını okumak için tıklayınız.

0

WPFest WordPress kullanıcılarını 5 Mart 2020’de buluşturuyor

WordPress kullanıcılarını bir araya getirecek olan WPFest etkinliği, 5 Mart 2020 tarihinde İTÜ Maçka Mustafa Kemal Amfisinde yapılacak. Bu yıl ikincisi düzenlenen WPFest etkinliğinde WordPress’te e-ticaret, SEO ve performans, güvenli bir WordPress için İpuçları, optimizasyon gibi konular konuşulacak. WPFest etkinliğinde Nedim Mitrani, Fikret Tozak, Aykut Aslantaş, Mehmet İnce, Hüseyin Berberoğlu, Erhan Yakut, Hakkı Alkan, Funda Güleç, Kemal Kaya, Sabri Küstür, Burçin Akgün Ünaldı ve Antar Turgay gibi isimler, konuşmacı olarak yer alıyor. WPFest’in ana sponsorluğunu natro.com üstleniyor.

Continue Reading →

Etkinliğe kayıt yaptırmak için tıklayınız.

0

Mesa 20.0.0-rc1 duyuruldu

Mesa‘nın 20.0.0 sürümünün ilk sürüm adayı, Dylan Baker tarafından duyuruldu. 20.0.0-rc1 sürümünü duyurmaktan memnuniyet duyduğunu belirten Baker; sürümün, bir gün geç geldiğini ama kullanıma sunulmuş bulunduğunu söyledi. Bunun bir test sürümü olduğunun unutulmaması ve yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiği hatırlatılırken, test eden kullanıcıların tespit ettikleri hataları rapor etmeleri rica ediliyor. Pek çok düzeltme yapılan sürüm ile ilgili çalışmaların Şubat ayında devam edeceği ifade ediliyor. Mesa 20.0.0-rc1 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Mesa 20.0.0-rc1 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

util-linux 2.35.1 duyuruldu

GNU/Linux işletim sisteminin bir parçası olarak kullanılmak üzere Linux Kernel Organizasyonu tarafından dağıtılan standart bir paket olan util-linux’un 2.35.1 sürümü, Karel Zak tarafından duyuruldu. Çeşitli hata düzeltmeleri ve kimi iyileştirmeler içeren yeni sürüm, indirilmek üzere yansılarda yerini almış bulunuyor. GNU/Linux için pek çok yararlı programcık içeren yazılım, pek çok dağıtımda varsayılan olarak bulunmaktadır. İlkin util-linux-ng (ng’nin anlamı: “next generation” idi) adıyla yaratılmış bir çatallama olan yazılım, gelişme durduğunda, Ocak 2011 itibariyle util-linux olarak yeniden adlandırıldı. util-linux 2.35.1 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

util-linux 2.35.1 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

OPNsense 20.1 duyuruldu

FreeBSD tabanlı, güvenlik duvarları ve yönlendiriciler için tasarlanmış bir pfSense çatallaması ve uzman bir dağıtım olan OPNsense‘in FreeBSD 11.2 üzerine inşa edilen “Keen Kingfisher” kod adlı 20.1 sürümü duyuruldu. Bu sürümün, VXLAN ve ek geridönüş aygıtı desteği, IPsec ortak anahtar kimlik doğrulaması ve diğerleri arasında eliptik eğri TLS sertifikası oluşturma eklediği belirtiliyor. Üçüncü taraf yazılımların en son sürümlerine güncellendiği belirtilirken, Python 3.7’nin artık varsayılan Python sürümü olduğu ifade ediliyor. OPNsense 20.1 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

OPNsense 20.1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0