Archive | Ocak, 2023

elementary OS 7.0 “Horus” duyuruldu

“Pantheon” adlı özel bir masaüstü ortamı ile sunulan Ubuntu tabanlı elementary OS’un “Horus” kod adlı 7.0 sürümü, elementary OS’un kurucusu ve CEO’su Danielle Foré tarafından duyuruldu. Hatırlanacağı gibi, 3 Mayıs 2022‘de elementary OS‘un kurucusu ve CEO’su Daniella Fore’nin elementary OS 7.0’ın kod adının “Horus” olduğunu duyurduğunu haber vermiştik. Her zaman olduğu gibi, AppCenter temel işletim sisteminin en önemli parçası olarak gelen yeni sürümde, AppCenter’in artık işletim sistemi güncellemelerini çevrimdışı olarak da yükleyerek önemli hizmetlerin doğru şekilde yeniden başlatılmasını ve güncelleme sırasında garip çökmelerin veya sürüm uyuşmazlıklarının önlenmesini sağladığı ifade ediliyor. GNOME 43 ile gelen yeni sürüm, karanlık mod desteğini, yerel dosya seçici gibi Flatpak portallarını iyileştirmenin yanı sıra hataları düzeltiyor ve güvenilirliği artırıyor. elementary OS 7.0 “Horus” hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

elementary OS 7.0 “Horus” edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Joomla! 4.2.7 duyuruldu

Açık kaynak kodlu, GPL lisanslı, PHP, MySQL ve MVC kullanılarak yazılmış bir kişisel içerik yönetim sistemi (CMS) olan Joomla‘nın 4.2.7 güvenlik ve hata düzeltme sürümü duyuruldu. Joomla projesinin, Joomla 4.2.7’nin kullanıma sunulduğunu duyurmaktan heyecan duyduğu belirtilirken, Joomla 4.2.7 ile blog yazarları ve yazarlar, web tasarımcıları, uzantı geliştiricileri ve web ajansları için yeni ve geliştirilmiş özelliklere sahip olunduğu belirtiliyor. Güncellemeden sonra tarayıcının önbelleğinin temizlenmesi gerektiği belirtilirken; geliştiricilerin, kullanıcılara ve diğer uzantı geliştiricilere yardımcı olmak ve yol göstermek için docs.joomla.org’da Joomla 4 ile ilgili belgeleri yazmalarına yardımcı olmalarının teşvik edildiği ifade ediliyor. Joomla 4.2’n in, Joomla’nın en son ana sürümü olduğu belirtilirken, son sürümün, şimdiye kadar yayınlanan en iyi Joomla sürümü olduğu söyleniyor. Joomla 4.2.7 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve GitHub sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Joomla 4.2.7 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Linux Mint 21.2 “Victoria” kod adıyla geliyor

 

Linux Mint 21.2’nin kod adının “Victoria” olduğu duyuruldu. blog.linuxmint.com üzerinden yapılan duyuruya göre, Haziran 2023’ün sonunda yayınlanması beklenen Linux Mint 21.2’nin kod adı “Victoria” olarak belirlendi. Her zaman olduğu gibi, Cinnamon, MATE ve Xfce masaüstü ortamlarını destekleyecek olan sistemin bu kez, Xfce 4.18 ile geleceği ifade ediliyor. Oturum açma ekranı iyileştirmeleriyle gelen yeni sürümde, oturum açma ekranından sorumlu olan Slick Greeter’a birden çok klavye düzeni desteği verildiği ifade ediliyor. Dokunmatik yüzey desteğinin de geliştirildiği belirtilirken, OK tuşlarının, yazılmakta olan şifreyi düzenlemek için kullanılabildiği ifade ediliyor. Orijinal olarak gThumb 3.2.8’e dayalı olan Pix, gThumb 3.12.2’ye yeniden dayandırılmış bulunuyor. Bu yeniden yapılanma, 168 yeni özellik veya kullanıcı tarafından görülebilen değişiklikler getiriyor. Daha iyi performans, daha hızlı resim yükleme, daha hızlı gezinme, AVIF/HEIF ve JXL biçimleri için destek; GIF, RAW ve TIFF görüntüleri için geliştirilmiş destek en önemli değişikliklerden bazıları.

Continue Reading →

Linux Mint 21.2’nin kod adının “Victoria” olarak belirlendiğine ilişkin olarak yayımlanan duyuruya buradan ulaşabilirsiniz.

0

Escuelas Linux 8.0 sürümü ile mücadelesinin 25. yılını kutluyor

Bodhi Linux tabanlı bir dağıtım olan Escuelas Linux 8.0, FOSS’u desteklemesinin 25. yılını kutluyor. 32 bit veya 64 bit olmak üzere hemen hemen her PC’ye kurulabilen sistem, Ubuntu depoları kullanıldığı için, eklenen paketlere ek olarak 47000’den fazla pakete de erişme olanağı sunuyor. Bilindiği gibi, Bodhi Linux da, hızlı ve tamamen özelleştirilebilir Moksha masaüstüne sahip hafif bir dağıtımdır. Eğitim ortamlarında özgür ve açık kaynak yazılımları tanıtma mücadelesinin 25. yılını kutlamak için 8.0 sürümünün duyurusunu yaptıklarını belirten geliştirici ekip, yaklaşan Bodhi Linux 7.0’a ve iyi test edilmiş Ubuntu 22.04’e dayanan yeni sürümü duyurmaktan memnuniyet duyduklarını ifade etti. Bodhi Linux dağıtımının başındaki Robert Wiley ve Stefan Uram’a sonsuz şükran duyduklarını belirten geliştirici ekip, paket bağımlılıkları ve yapılandırmaların çok karmaşık olması nedeniyle, 7.x’ten 8.0 sürümüne bir yükseltme yolu sunamadıklarını ifade ediyor. 6.0.12 Linux çekirdeği tarafından desteklenen yeni sürüm, eski donanımlarla oldukça uyumlu olan 4.19 çekirdeğinin yeni bir derlemesini de içeriyor. Sistem, Moksha masaüstü ortamının 0.4.0 sürümüyle geliyor. Mücadelelerinin 25. yılını kutlayan Escuelas Linux’un yeni 8.0 sürümü hakkında bilgi edinmek için bu blog yazısını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Escuelas Linux 8.0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

RebornOS 2023.01.20 çıktı

Flatpak paketleri için destek veren Arch Linux tabanlı bir masaüstü GNU/Linux dağıtımı olan RebornOS‘un 2023.01.20 sürümü çıktı. Henüz resmi bir duyuru yapılmamış sürüme ait kalıplar, indirilmek üzere yansılardaki yerini aldı. Bu arada, RebornOS’un Cinnamon masaüstü ortamıyla üretilen versiyonun artık desteklenmediği ve kaldırıldığı hatırlatılıyor. Live kalıbı yalnızca GNOME masaüstü ortamıyla gelse de, RebornOS, kullanıcıya KDE Plasma, Deepin, Budgie, MATE, OpenBox, i3, Xfce, Enlightenment ve LXQT masaüstü ortamlarını da kullanma olanağı veriyor. Flatpak paketleri için destek sağlayan sistem, Anbox kurulumuyla Android uygulamalarını çalıştırmak için isteğe bağlı bir seçenek sunuyor. Sistemi önceki bir tarihe geri alma yeteneğine de sahip olan RebornOS; grafiksel sistem konfigürasyonu ve bakım araçlarına sahiptir. Sistem; LibreOffice, WPS Office, Steam veya Wine ile neredeyse sınırsız özelliklere sahip bir ISO kalıbıyla kullanıma sunuluyor. Geniş bir özelleştirme sağlayan bir sistem olan dağıtım, farklı dağıtımların kullanıcıya sunduğu pek çok şeyi tek bir sistem içinde sunmasıyla öne çıkıyor.
Continue Reading →

RebornOS 2023.01.20 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Photon OS 5.0-beta duyuruldu

Az sayıda paket içeren ve kullanıcılara bir komut satırı arayüzü sunan USA kökenli, minimal bir Linux konteyner ana bilgisayar oluşturmayı amaçlayan ve VMware platformlarında çalışacak şekilde optimize edilen Photon OS‘un 5.0-beta sürümü duyuruldu. Varsayılan yüklemenin çalışması için genellikle 100 MB’tan daha az bellek gerektiği belirtilirken, Photon OS 5.0-beta’nın ağ yapılandırma yöneticisi, PMD-nextgen, Container Runtime Security, Linux Real-Time kernel ve TDNF özelliklerinde geliştirmeler sağladığı ifade ediliyor. Photon OS’nin bu sürümü ayrıca XFS ve BTRFS dosya sistemlerini, Control Group V2’yi, Linux-esx çekirdeğinde ARM64’ü ve PostgreSQL’i destekliyor. Linux çekirdeği sürüm güncellemeleri dahil olmak üzere OSS paketlerine yönelik yükleyici iyileştirmeleri ve kritik güncellemeler içeren yeni sürümde, Network-event-broker artık ağ verilerinin JSON formatında yayınlanmasını destekliyor.Network-event-broker artık ağ verilerinin JSON formatında yayınlanmasını destekliyor. Photon OS’de çekirdek sürümü 6.0.7’ye güncellenmiş bulunuyor. Photon OS 5.0-beta hakkında bilgi edinmek için wiki sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Photon OS 5.0-beta edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Ubuntu Weekly Newsletter’in 772. sayısı yayımlandı

Ubuntu tarafından yayımlanan haftalık haber bülteni  UbuntuWeeklyNewsletter 772. sayısına ulaştı. 772. sayının yayımlanmasından duyulan mutluluk ifade edilirken, yeni nüshanın kullanıcıların değişik konularda aydınlanmasına katkıda bulunacağına inanıldığı belirtildi.  Dergi çevresi, dileyenlerin dergi ekibi içinde ya da çeviri gibi diğer alt başlıklar altında iş görmek isteyebileceklerini hatırlatarak, böyle düşünenleri beklediklerini ifade ediyor. Yeni sayıda; Canonical Promotes Ubuntu Pro To General Availability, Welcome New Members and Developers, Ubuntu Stats, Hot in Support, LoCo Events, Ubuntu Member Notice: Planet Ubuntu Cleanup, Other Community News, Ubuntu Cloud News, Canonical News, In the Blogosphere, Other Articles of Interest, Featured Audio and Video, Meeting Reports, Upcoming Meetings and Events, Upcoming Meetings and Events, Updates and Security for 18.04, 20.04, 22.04, and 22.10 and much more! gibi konular ele alınıyor.

Continue Reading →

UbuntuWeeklyNewsletter’in 772. sayısına buradan ulaşabilirsiniz. Bültenle iletişim sağlamak isterseniz, bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

0