Archive | Mart, 2020

Linux Mint 20’nin kod adı: “Ulyana”

Linux Mint projesi tarafından bugün yayımlanan “Aylık Haberler – Mart 2020” ile, Linux Mint 19.3’ten sonra kullanıma sunulması planlanan Ubuntu tabanlı Linux Mint 20’nin kod adının “Ulyana” olarak belirlendiği, Clement Lefebvre tarafından duyuruldu. Linux Mint’in yeni sürümü 20’nin “Ulyana” kod adıyla anılacağını söyleyen Lefebvre; Cinnamon, MATE ve Xfce için ama bu kez yalnızca 64-bit ISO kalıplarının kullanıma sunulacağını ifade etti. Lefebvre; yeni sürümün Ubuntu 20.04 tabanlı olacağını hatırlattı. Geliştirme sürecinin biraz zaman aldığını ama LMDE 4  ile ortaya başarılı bir sürüm çıktığını belirten Lefebvre; kullanıcıların LMDE 4’e yükseltme konusunu inceleyerek gerekli yükseltmeyi yapmalarını istedi. Lefebvre; LMDE 3’ün Temmuz 2020’de ömrünü tamamlamış olacağını, bu nedenle, bu tarihten sonra Linux Mint’ten hata düzeltmeleri ve güvenlik güncellemeleri alamayacağını söyleyerek, bu yükseltmenin önemli olduğunu ifade etti.

Continue Reading →

Linux Mint 20’nin kod adının “Ulyana” olmasına karar verildiğine ilişkin olarak Linux Mint’in “Aylık Haberler – Mart 2020” köşesini inceleyebilirsiniz.

0

KDE Plasma 5.18.4 duyuruldu

5.18.0 sürümü 11 Şubat 2020‘de duyurulan KDE Plasma’nın yeni bir güncellemesi 5.18.4 sürümü duyuruldu. KDE 5.18.4, KDE Plasma 5 için bir hata düzeltme güncellemesi olarak duyuruldu. 40’tan fazla hata düzeltmesi içeren sürüm, birçok özellik iyileştirmesi ve yeni modüllerle geliyor. Plasma’yı en iyi duruma getirmek için çok çalıştıkları belirten geliştirme ekibi, KDE Plasma 5.18.4’ün resmi duyurusunu yaptı ve sürüme ait ISO kalıpları da indirilmek üzere yansılara yerleştirildi. KDE Plasma masaüstü ortamının yepyeni bir sürümü kullanıma sunulurken, kullanıcıların ayarları daha akıcı ve genel olarak daha çekici hale getiren yeni özellikler bulabilecekleri ifade ediliyor. KDE Plasma 5.18.4 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

KDE Plasma 5.18.4 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabileceksiniz.

0

Clonezilla live 2.6.6-8 duyuruldu

Sabit disk klonlamak ve yedeklemek için tasarlanmış Debian GNU/Linux tabanlı Clonezilla‘nın Live versiyonunun yeni test sürümü 2.6.6-8, Steven Shiau tarafından duyuruldu. Debian Sid depolarıyla 30 Mart 2020 tarihi itibariyle senkronize edilen sistemin temel GNU/Linux işletim sistemi güncellenmiş bulunuyor. Sistem içinde, Linux çekirdeğini ve modülleri live olarak değiştirmek için kullanılabilecek ocs-live-swap-kernel adlı yeni bir programın sisteme eklendiği bildiriliyor. Clonezilla live 2.6.6-8 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz. Bunun dışında,  Clonezilla’nın Türkçe dil desteği olmamasının kalıcı hasarlar yaratabileceğini düşünen Ömer Yıldız tarafından Türkçeye çevrilmeye başlandığını haber vermiştik. Artık yazılımın Türkçe versiyonlarını indirme şansına da sahip olduğunuzu unutmamalısınız. Ömer Yıldız’ın yaptıklarını burada bulabilirsiniz.

Continue Reading →

Clonezilla live 2.6.6-8 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.
0

Qt Creator 4.11.2 çıktı

Qt Creator’un 4.11.2 sürümü çıktı. Henüz resmi duyurusu yapılmamış olan sürüme ait paketler, indirilip kullanılmak üzere yansılarda yerini aldı. Qt Creator 4.11.2’nin açık kaynak sürümüne QT indirme sayfasından erişilebilirsiniz ve ayrıca Qt Account Portal’da ticari olarak lisanslanmış paketlerini bulabilirsiniz. Qt Creator’un, Windows’ta HiDPI ekranlarda yeniden daha iyi çalışması gerektiği söylenirken, CMake projelerinin proje ağacındaki dizin yapısının iyileştirildiği ifade ediliyor. Continue Reading →

Qt Creator 4.11.2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

OpenSSL’in 1.1.1f sürümü duyuruldu

OpenSSL‘in çeşitli hataları giderilen ve kimi güvenlik düzeltmeleri gerçekleştirilen 1.1.1f sürümü duyuruldu. Güvenliği geliştirmek için çaba harcayan ticari, geniş özellikli ve açık kaynak kodlu, iletim seviyesi güvenliği (TLS v1) protokollerini uygulayan, çok güçlü genel amaçlı bir şifreleme kütüphanesi olan OpenSSL projesi; dünyada iletişim ve OpenSSL araçlarını geliştirmek için interneti kullanan gönüllüler topluluğu tarafından yönetiliyor. OpenSSL, Eric A. Young ve Tim J. Hudson tarafından geliştirilen mükemmel SSLeay kütüphanesinin temellidir. OpenSSL aracı, sizin alıp ticari ve ticari olmayan özel amaçlarınız için kullanmakta özgür olduğunuz, Apache tarzı lisans ile lisanslanmış bir yazılımdır. Çoğu yazara göre, açık kaynak kodlu yazılımlarla güvenli bir Unix sunucu kurmak için temeldir; mod_ssl, OpenSSH ve şifreli veri işlemeyi sağlayan ürünler gibi bütün ürünler buna ihtiyaç duyarlar. Hatırlanacağı gibi Nisan 2014‘te OpenSSL’de tespit edilen çok ciddi bir güvenlik açığı “Heartbleed Bug” güvenlik şirketi Codenomicun tarafından kamuoyuyla paylaşılmıştı. OpenSSL’in 1.1.1f hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için haberler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

OpenSSL’in 1.1.1f edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Ubuntu Weekly Newsletter’in 624. sayısı yayımlandı

Ubuntu tarafından yayımlanan haftalık haber bülteni  UbuntuWeeklyNewsletter‘in 624. sayısı duyuruldu. 624. sayının yayımlanmasından duyulan mutluluk ifade edilirken, yeni nüshanın kullanıcıların değişik konularda aydınlanmasına katkıda bulunacağına inanıldığı belirtildi.  Dergi çevresi, dileyenlerin dergi ekibi içinde ya da çeviri gibi diğer alt başlıklar altında iş görmek isteyebileceklerini hatırlatarak, böyle düşünenleri beklediklerini ifade ediyor. Yeni sürümde; Ubuntu İstatistikleri, sıcak destek, LoCo etkinlikleri, Ubuntu çeşnisi 20.04 test haftası, Canonical haberler, basında, Blogosferde, diğer ilgi alanları, öne çıkan ses ve video, toplantı raporları, yaklaşan toplantılar ve etkinlikler, 16.04, 18.04 ve 19.10 için güncellemeler, güvenlik ve dahası gibi konular ele alınıyor.

Continue Reading →

UbuntuWeeklyNewsletter’in 624. sayısına buradan ulaşabilirsiniz. Bültenle iletişim sağlamak isterseniz, bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.
0

Qt Design Studio 1.5 Beta duyuruldu

Bir tasarım ve geliştirme ortamı olan ve animasyonlu kullanıcı arayüzleri oluşturarak ve bunları masaüstünde, Android’de ya da gömülü Linux cihazlarda önizlemeye yarayan Qt Design Studio‘nun 1.5 Beta sürümü,Thomas Hartmann tarafından duyuruldu. Tasarımcıların ve geliştiricilerin karmaşık UI’leri hızla prototiplemelerini ve geliştirmelerini sağlayan bir UI tasarım ve geliştirme aracı olan yazılımın yeni sürümündeki en belirgin değişikliğin dock widget’lerinin Qt-Advanced-Docking-System kullanılarak entegrasyonu olduğunu söyleyen Hartmann; bunun, kullanıcının çalışma alanını tamamen özelleştirmesini ve ayrıca herhangi bir görünümü kendi üst düzey penceresine çıkarmasını sağladığını ifade etti. Önceden tanımlanmış birkaç çalışma alanı ile birlikte gelen sürüme, kullanıcı, kişisel tercihlerine bağlı olarak kendi çalışma alanlarını ekleyip ve tanımlayabiliyor. Qt Design Studio 1.5 Beta hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Qt Design Studio 1.5 Beta aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0