Archive | Ağustos, 2015

LXLE’nin 14.04.3 Sürümü Duyuruldu

Lubuntu tabanlı, LXDE masaüstü ortamıyla sunulan, Ubuntu depolarını kullanan, benzersiz bir diğer özelliği de Ubuntu’nun LTS (uzun süreli destek) sürümlerden inşa edilmesi olan, kolay kullanımlı ve hafif bir masaüstü GNU/Linux dağıtımı LXLE’nin yaşlı bilgisayarlar için hızlı ve yetenekli bir masaüstü sağlamayı amaçlayan 14.04.3 sürümü duyuruldu. Bazı varsayılan uygulamaların değiştirildiği sürüm, aynı zamanda bir dizi güncelleştirilmiş paket içeriyor. Tüm yazılımların en son kararlı sürüme güncellendiği belirtilirken, yazılım depoları ve PPA depolarının da güncellendiği ifade ediliyor. LXLE 14.04.3 hakkında daha fazla bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

LXLE 14.04.3 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

MesaLib’in 11.0.0 RC 2 Sürümü Duyuruldu

İlk sürüm adayı 22 Ağustos 2015‘te duyurulan etkileşimli 3D grafik render için OpenGL tanımlamalarında bir açık kaynak uygulaması olan Mesa‘nın 11.0.0 RC 2 sürümü duyuruldu. Emil Velikov’un duyurduğu 11.0.0 RC 2 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz. İkinci sürüm adayının kullanıma sunulduğunu söyleyen Velikov; şablon kontrolündeki eksikliğin düzeltildiğini belirtti. Henüz herhangi bir düzeyde tam OpenGL 4 uyumluluğunun söz konusu olmadığı hatırlatılırken, Mesa’nın en seçkin OpenGL birikimi ve 3D bilgisayar grafikleri ve GPU, donanım hızlandırmalı 3D render ile ilgili video hızlandırma API’leri gibi çeşitli renderleri uygulayan ve açık kaynak kütüphanelerini içeren özgür bir koleksiyon olduğu vurgulandı. Mesa, freedesktop.org tarafından barındırılmakta ve GNU/Linux, BSD ve diğer işletim sistemlerini kullanmaktadır. Ayrıca API’ler için, çoğu özgür ve açık kaynak kodlu grafik aygıt sürücülerini barındırıyor. Mesa, Brian Paul tarafından 1993 yılı Ağustos ayında geliştirilmeye başlandı. Mesa 10 serisi, Intel, AMD/ATI ve Nvidia GPU donanımlar için OpenGL 3.3 uyumludur.

Continue Reading →

MesaLib 11.0.0 RC 2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

GNU Linux-libre 4.1.6 Nasıl Yüklenir?

Bilindiği gibi, Linus Torvalds tarafından geliştirilen, Torvalds ve diğerleri tarafından dağıtılan Linux çekirdeği, özgür olmayan yazılımlar içeriyor. Kullanıcıların temel özgürlüklerine saygı duymayan ve özgür olmayan yazılımları teşvik eden bu çekirdek yerine, 100% özgür dağıtımları korumak amacıyla bir proje yürütülüyor. Başta ilk özgür GNU/Linux dağıtımı olan UTUTO ve diğer 100% özgür dağıtımlar gNewSense ve BLAG, projeye destek veriyorlar. Free Software Foundation Latin Amerika (FSFLA) şubesi de kullanıcıların temel özgürlüklerine saygı duyan ve özgür yazılımlar içeren bu projenin içinde bulunuyor. gNewSense’in öncülük ettiği GNU Linux-libre projesinin en son 4.2 sürümü duyuruldu. Aslında biz; Debian, Ubuntu ve tüm türevleri ile Linux Mint sürümleri için güncel Linux çekirdeğine nasıl yükseltme yapılacağını irdeleyen bir yazı yazmış olduğumuz için bu tür özel yazılar yazmamıza gerek olmamasına karşın, kullanıcılardan gelen beklentiler nedeniyle hâlâ böyle yazılar yazıyoruz. Kuşkusuz bu yazının konusu GNU Linux-libre olduğu için özel bir önem taşıyor. Yükleme işlemini jxself tarafından korunan depoları kullanarak yapacağız. Yükleme için temel olarak Ubuntu ve Linux Mint, Elementary OS, Pinguy OS, Deepin ile Peppermint, LXLE, Linux Lite, Voyager gibi diğer Ubuntu türevlerini temel aldığımızı hatırlatmak isteriz.

Continue Reading →

Şimdi kuruluma geçebiliriz. Öncelikle sources.list dosyasına ilgili depoyu eklemekle başlayalım. Bunun için terminale aşağıdaki komutu giriyoruz.

sudo add-apt-repository "deb http://linux-libre.fsfla.org/pub/linux-libre/freesh/ freesh main"

Şimdi depo anahtarını ekleyelim. Önce indiriyoruz:

wget http://linux-libre.fsfla.org/pub/linux-libre/freesh/archive-key.asc

Şimdi ekleyelim:

sudo apt-key add archive-key.asc

Depoları güncellememiz gerekiyor.

sudo apt-get update

apt-get (ya da aptitude) kullanarak depolardaki yeni Linux-Libre Kernel’i yüklemek için aşağıdaki komutu veriyoruz:

sudo apt-get install linux-libre64 linux-libre64-headers

Bu komut şu an için GNU Linux-libre 4.1.6’yı yüklüyor, durum, daha sonra değişecektir. Kurulum bitiyor. Son olarak Grub’u güncellemek iyi olacaktır.

sudo update-grub

Şimdi bilgisayarınızı yeniden başlatabilirsiniz.

sudo reboot

lm17.1.gnu-linux-libre

0

GNU Linux-libre 4.2 Duyuruldu

gnulinux-libreBilindiği gibi, Linus Torvalds tarafından geliştirilen, Torvalds ve diğerleri tarafından dağıtılan Linux çekirdeği, özgür olmayan yazılımlar içeriyor. Kullanıcıların temel özgürlüklerine saygı duymayan ve özgür olmayan yazılımları teşvik eden bu çekirdek yerine, 100% özgür dağıtımları korumak amacıyla bir proje yürütülüyor. Başta ilk özgür GNU/Linux dağıtımı olan UTUTO ve diğer 100% özgür dağıtımlar gNewSense ve BLAG, projeye destek veriyorlar. Free Software Foundation Latin Amerika (FSFLA) şubesi de kullanıcıların temel özgürlüklerine saygı duyan ve özgür yazılımlar içeren bu projenin içinde bulunuyor. gNewSense’in öncülük ettiği GNU Linux-libre projesinin 4.2 sürüm çekirdeği Alexandre Oliva tarafından duyuruldu. Pek çok yeni sürücü içeren yeni sürümde, işlevsellikleri reddededen amdgpu ile bir başka talihsiz sürpriz olarak özgürlük dostu i915 sürücü üzerinde bazı varyantlar üzerinde problem yaşandı. Oliva; haberler için #linux-libre of irc.gnu.org (Freenode),  identi.ca ya da Twister üzerinden kendisinin (@lxoliva) izlenebileceğini söyledi. GNU Linux-libre 4.2 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

GNU Linux-libre 4.2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

getGNU Taşındı

Bu hafta, getGNU’nun taşınmasıyla geçti. Önceden Godaddy üzerinden yayın yapan sitemizi, DigitalOcean üzerinde bir SSD cloud sunucuya taşıdık. Sevgili dostum caylakpenguen, bu iş için gerçekten büyük emek harcadı, sağolsun ama sonuç gerçekten de harika oldu. 500 MB RAM’i ve 20 GB diski olan bir sunucuya Debian kurulumuyla işe başladık. Öncelikle DNS nameserver kayıtlarını aktarmamız gerekiyordu, Bind9 sunucu kurup ayarlamalarını hallettik. Ancak Godaddy, kayıtsız makina adı olması gerekçesiyle bizim sunucuya kayıtları aktarmadı. Biz de bunun üzerine getGNU’ya ait tüm nameserver ve mailleri Yandex üzerine aldık. Apache2, PHP, ImageMagick ne gerekiyorsa, kurduk. Bu esnada bir MySQL crash problemiyle karşılaştık. Daha önce WordPress veritabanını INNODB ile oluşturmuştuk ve fakat, kurduğumuz Mysql INNODB desteklemiyormuş. Ardından, server kaynakları Apache web sunucuya yetmez oldu. Sık sık %100 işlemci kullanımına ulaşılıyordu. Bunun üzerine dostum caylakpenguen konuya el koydu. Apache yerine daha önceleri Minicom sunucusunda kullandığı ve çok memnun kaldığı NGINX‘i kullanmayı önerdi.

Continue Reading →

caylakpenguen1 günlüğüne getgnu.org’u başka bir VPS içine aktarıp, NGINX ile test ettik. 50 kullanıcıya ulaşıldığında bile en çok %38 işlemci kullanımı olduğunu gördük. Böylece Apache’den vazgeçip, yerine NGINX kurduk ve siteyi tekrar yerine taşıdık. Bu konuda Sevgili Çağrı ERSEN’den çok yararlandık. Çok önemli katkısı için Sevgili caylakpenguen‘e teşekkür ederim. Hikayeyi bir de ondan dinlemek isterseniz, buradan buyurun.

 

htop
İşte sonuç…

cagri
Çağrı ERSEN

0

NVIDIA 352.41 Nasıl Yüklenir?

GeForce GTX 950, Quadro M4000 ve Quadro M5000 GPU‘ları için destek eklenen NVIDIA’nın yeni sürücüsü 352.41; H.265/HEVC video akışı kodlanmış olarak geliyor. X sunucusunun çökmesine neden olan bir hatanın düzeltildiği sürücüde şifrelemeyi çözme ve görüntüleme konusunda VDPAU’uya ilişkin bir hata da giderilmiş bulunuyor. GNU/Linux, FreeBSD ve Solaris için kullanıma sunulan yeni sürücü hakkında NVIDIA’nın ilgili sayfasından bilgi edinebilirsiniz. Bu yazıda, NVIDIA 352.41’in nasıl yüklendiğini ele alacağız. NVIDIA paketleri, bazı üçüncü parti PPA’lar yoluyla kullanıma sokulmaktadır. Yükleme işlemini bir PPA depodan yapacağımız için işimiz kolaydır. Yapılması gereken, ilgili PPA deponun sisteme eklenmesi ve yükleme komutunun verilmesidir. Ancak yükleme için Ubuntu 15.10 Wily Werewolf, Ubuntu 15.04 Vivid Vervet, Ubuntu 14.04 Trusty Tahr ile Linux Mint 17.2 Rafaela, Linux Mint 17.1 Rebecca, Linux Mint 17 Qiana, Pinguy OS 14.04, Elementary OS 0.3 Freya, Deepin 2014, Peppermint 6, Peppermint 5, LXLE 14.04 ve Linux Lite 2 gibi diğer Ubuntu türevlerini hesaba kattığımızı hatırlatalım.

Continue Reading →

O halde kuruluma geçebiliriz. PPA depoyu sisteme eklemek ve NVIDIA 352.41’i yüklemek için aşağıdaki komutları verebilirsiniz.

sudo add-apt-repository ppa:graphics-drivers/ppa

sudo apt-get update

sudo apt-get install nvidia-352 nvidia-settings

Eğer gerek duyarsanız daha sonra sürücüyü kaldırmak için aşağıdaki komutu verebilirsiniz:

sudo apt-get remove nvidia-352 nvidia-settings

0

Kernel 4.2 Nasıl Yüklenir?

Aslında Debian, Ubuntu ve tüm türevleri ile Linux Mint sürümleri için güncel Linux çekirdeğine nasıl yükseltme yapılacağını irdeleyen bir yazı yazmış olduğumuz için bu tür özel yazılar yazmamıza gerek olmamasına karşın, kullanıcılardan gelen beklentiler nedeniyle hâlâ böyle yazılar yazıyoruz. En son gelişmiş kararlı çekirdek 4.2; 30 Ağustos 2015‘te duyuruldu. Kullanıcıların yeni sürüme yükseltme yapmalarının gerektiği belirtilirken, herhangi bir sorunla karşılaşan kullanıcıların, geri bildirimde bulunmaları rica edildi. Linux 4.2’nin bir başka heyecan verici güncelleme olduğu söyleniyor. Yeni AMDGPU çekirdek sürücüsünü içeren Linux 4.2; en son Radeon GPU’larını destekliyor. Yeni çekirdek; Intel Broxton, NV-DIMM ve diğer yeni Linux donanımlara destek sunduğu gibi, F2FS dosya sistemi şifreleme desteği de içeriyor. Radeon DRM sürücüsünün eklendiği yeni çekirdek; VCE1 video kodlama desteğine de sahip. Intel Broxton Atom SoCs için ilk desteğin başlangıçta etkin olması gerekiyor. ARCv2 ve HS38 CPU çekirdekleri için de destek sunan yeni çekirdeğin özelliklerine ilişkin ayrıntılı bir yazıyı burada bulabilirsiniz. Ayrıca serinin ilk halkası olan 4.0 Linux çekirdeğinin, normal kullanıcılar için önemli olmasa da, sunucular için önem taşıyan güncellemede yeniden başlatma zorunluluğunu ortadan kaldırdığını hatırlatalım. Bu yazıda, 4.2 Linux çekirdeğinin nasıl yüklendiğini ele alacağız. Bunun için, Canonical’ın kernel.ubuntu.com deposu aracılığıyla kullanıma sunduğu .deb paketlerini kullanacağız. Söz konusu işlemleri yaparken; temel olarak Ubuntu ve Linux Mint, Elementary OS, Pinguy OS, Deepin ile Peppermint, LXLE, Linux Lite, Voyager gibi diğer Ubuntu türevlerini hesaba kattığımızı hatırlatalım.

Continue Reading →

32 bit sistemler için:
4.2 Linux çekirdeği 32 bit sistemlere aşağıdaki gibi yüklenir. İlkin gerekli paketleri indiriyoruz:

cd /tmp

wget
kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v4.2-unstable/linux-headers-4.2.0-040200_4.2.0-040200.201508301530_all.deb

wget
kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v4.2-unstable/linux-headers-4.2.0-040200-generic_4.2.0-040200.201508301530_i386.deb

wget
kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v4.2-unstable/linux-image-4.2.0-040200-generic_4.2.0-040200.201508301530_i386.deb

Şimdi 4.2 Linux çekirdeğini yükleyelim:

sudo dpkg -i linux-headers-4.2*.deb linux-image-4.2*.deb

64 bit sistemler için:
4.2 Linux çekirdeği 64 bit sistemlere aşağıdaki gibi yüklenir. İlkin gerekli paketleri indiriyoruz:

cd /tmp

wget
kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v4.2-unstable/linux-headers-4.2.0-040200_4.2.0-040200.201508301530_all.deb

wget
kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v4.2-unstable/linux-headers-4.2.0-040200-generic_4.2.0-040200.201508301530_amd64.deb

wget
kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v4.2-unstable/linux-image-4.2.0-040200-generic_4.2.0-040200.201508301530_amd64.deb

Şimdi 4.2 Linux çekirdeğini yükleyelim:

sudo dpkg -i linux-headers-4.2*.deb linux-image-4.2*.deb

Eğer gerek duyarsanız daha sonra çekirdeği kaldırmak için aşağıdaki komutu verebilirsiniz:

sudo apt-get remove linux-header-4.2* linux-image-4.2*

lm17.1-4.2k

0