Archive | Ocak, 2017

OPNsense 17.1 “Eclectic Eagle” duyuruldu

Sürüm adayı 20 Ocak 2017’de duyurulan FreeBSD tabanlı, güvenlik duvarları ve yönlendiriciler için tasarlanmış bir pfSense çatallaması ve uzman bir dağıtım olan OPNsense‘in “Eclectic Eagle” kod adlı 17.1 sürümünün finali duyuruldu. OPNsense ekibinin 17.1 sürümünü duyurmaktan gurur duyduğu belirtilirken, FreeBSD 11.0 tabanlı sistemin İtalyanca, Çekçe, Portekizce gibi yeni diller ve SSH uzaktan yükleyici içerdiği ifade ediliyor. Tüm kullanıcıların bu yeni sürüme terfi etmesinin ve elde edilen izlenimlerin aktarılmasının beklendiği belirtiliyor. Wireless yazılımının artık yalnızca çekirdek modülleri aracılığıyla kullanıma sunulduğu hatırlatılırken, FreeBSD tarafından sağlanan ddb.conf dosyasının kullanımda olduğu belirtildi. Sistem; son teknoloji ürünü HardenedBSD güvenlik özellikleri ile geliyor ve yerel PAM kimlik doğrulaması gibi özellikler içeriyor. PHP 7.0 uyumluluğu ve genel GUI hız iyileştirmelerinin sağlandığı sistem, FTP proxy eklentisi içeriyor. OPNsense 17.1 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

OPNsense 17.1  “Eclectic Eagle” edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Nginx’in 1.10.3 sürümü duyuruldu

Nginx’in 1.10.3 sürümü duyuruldu. 2002 yılında bir rus mail sunucu sitesi için Rus yazılım mühendisi Igor Sysoev tarafından geliştirilmeye başlanan hafif, stabil, hızlı bir mail istemcisi olarak kodlanan ve 2005 senesinde geliştirilmesi için açık kaynak olarak dağıtımına başlanan yazılım; GNU/Linux, FreeBSD, Windows, MacOS ve Solaris işletim sistemlerinde çalışabilmekte; Apache web sunucusuna alternatif olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Statik index dosyalarının sunumundan otomatik indekslemeye pek çok işlemin rahatlıkla yapılabildiği Nginx, uzak FastCgi sunucularının önbelleklenmesi ile hızlandırılmış destek, basit yük dengeleme ve hata toleransı, basit yük dengeleme ve hata toleransı, SSL ve TLS SNI desteği içeriyor. İstemcinin IP adresine dayalı erişim kontrolü ve HTTP temel kimlik denetleme özelliklerine sahip Nginx; performanslı bir yapıya sahip ve düşük ram kullanıyor. Apacheden % 400 daha performanslı olduğu söylenen Nginx; özellikle yüksek trafikli ve yoğun web siteleri için oldukça iyi bir seçenektir. Ayrıca belirtmek gerekirse, Nginx, LiteSpeed ile karşılaştırıldığında çok daha az cpu kullanır. Nginx özellikle static content serve etmek konusunda oldukça başarılıdır ve reverse proxy olarak da yaygın olarak kullanılmaktadır. Nginx 1.10.3 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Nginx 1.10.3 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

KDE Plasma 5.9 duyuruldu

Beta sürümü 12 Ocak 2017‘de duyurulan KDE Plasma’nın 5.9 sürümü duyuruldu. KDE Plasma 5.9 sürümünü duyurmaktan mutluluk duyulduğu ifade edilirken; masaüstüne birçok heyecan verici yeni özellik getiren bu sürümle beraber Plasma 5.8 LTS için hata düzeltmeleri sağlamaya devam edileceği vurgulandı. Modern bir masaüstü bilgisayar deneyimi için Plasma masaüstü için gerekli tüm araçları sunan yazılım; görsel efektler ve ölçeklenebilir grafik kullanımı ile modüller masaüstü deneyimi sunuyor. Yeni çeviri ve düzeltmeler içeren yazılıma ait bir live kalıbın USB disk üzerinde kolaylıkla denenebileceği söyleniyor. KDE Plasma 5.9 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusu incelenebilir.

Continue Reading →


KDE Plasma 5.9 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Clonezilla live 2.5.0-19 duyuruldu

Sabit disk klonlamak ve yedeklemek için tasarlanmış Debian GNU/Linux tabanlı Clonezilla‘nın Live versiyonunun yeni test sürümü 2.5.0-19, Steven Shiau tarafından duyuruldu. Shiau; temel GNU/Linux işletim sistemi upgrade edilen sistemin, 29 Ocak 2016 tarihi itibariyle Debian Sid depolarıyla senkronize edildiğini söyledi. Sisteme dnsmasq  ve nmap eklendiğini belirten Shiau; clonezilla’nın 3.25.8-drbl1 sürümüne güncellendiğini söyledi. drbl de 2.23.15-drbl1 sürümüne güncellenmiş bulunuyor. Shiau; kullanıcıların sistemlerini çeşitli hata düzeltmeleriyle gelen yeni sürüme yükseltmelerinin önemli olduğunu belirtti. Clonezilla live 2.5.0-19 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Clonezilla live 2.5.0-19 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Darktable 2.2.2 Nasıl Yüklenir?

Bilindiği gibi; Darktable, açık kaynak kodlu bir fotoğraf uygulaması ve RAW geliştiricisidir. GNU Genel Kamu Lisansı 3 altında kullanıma sunulan ve GNU/Linux, OS X ve Solaris altında çalışan yazılım, fotoğrafçılar için sanal bir karanlık oda sağlar. Bu, bir veritabanında dijital negatifler yönetir, yakınlaştırılabilenleri görüntüleme olanağı sağlar, ham görüntüleri geliştirmeye imkan verir. Darktable’ın mevcut en son sürümü 2.2.2, henüz duyurulmuştur. Pek çok değişiklikle kullanıma sunulan sürüm, pek çok hata düzeltmesiyle geliyor. Bazı belgeler ve araç ipuçları güncelleştirmeleriyle gelen yeni sürümde, döşeme özelliği tekrar etkinleştirilmiş bulunuyor. Darktable 2.2.2 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz. Bu yazıda, Darktable 2.2.2’nin Ubuntu ve Ubuntu türevi dağıtımlara nasıl yüklendiğini ele alacağız. Yükleme işlemi, PPA depo üzerinden yapıldığı için, kolaydır. Yapmanız gereken tek şey ilgili PPA depoyu sisteminize eklemek ve yükleme komutlarını vermektir. O halde kuruluma geçebiliriz.

Continue Reading →

sudo add-apt-repository ppa:pmjdebruijn/darktable-release

sudo apt-get update

sudo apt-get install darktable

Daha sonra gerek duyarsanız, Darktable’ı kaldırmak için şu komutu kullanabilirsiniz:

sudo apt-get remove darktable

0

Darktable 2.2.2 duyuruldu

Açık kaynak kodlu bir fotoğraf uygulaması ve RAW geliştiricisi olan Darktable‘ın 2.2.2 sürümü duyuruldu. 2.2 serisinin ikinci hata düzeltme sürümünü duyurmaktan gurur duyduğunu belirten geliştirici ekip; github sürümüne buradan erişilebileceğini belirtti. Bazı belgeler ve araç ipuçları güncelleştirmeleriyle gelen yeni sürümde, döşeme özelliği tekrar etkinleştirilmiş bulunuyor. GNU Genel Kamu Lisansı 3 altında kullanıma sunulan ve GNU/Linux, OS X ve Solaris altında çalışan yazılım, fotoğrafçılar için sanal bir karanlık oda sağlıyor. Bu, bir veritabanında dijital negatifler yönetme ve yakınlaştırılabilenleri görüntüleme olanağı sağlıyor, ham görüntüleri geliştirmeye ve onları geliştirmeye imkan veriyor. Pek çok hata düzeltmesiyle gelen sürümde, Jpeg formatlı yazıcı için de diğer formatlarda olduğu gibi meta yazmak için libexiv2 kullanılması gerektiği hatırlatılıyor.  Darktable 2.2.2 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Darktable 2.2.2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Gnumeric 1.12.33 duyuruldu

XLS uzantılı Excel belgelerini görüntülemeye ve üzerinde değişiklikler yapmaya yarayan açık kaynak kodlu bir elektronik tablo yazılımı olan Gnumeric‘in 1.12.33 sürümü duyuruldu. GNU Genel Kamu Lisansı (GPL) altında lisanslanan özgür bir yazılım olan Gnumeric, oldukça hızlı ve pratiktir. Son Excel’den yeni fonksiyonlar içeren bir hata düzeltme sürümü olan yeni sürümü duyurmaktan mutluluk duyduklarını söyleyen geliştirici ekip, grafik veri etiketlerinde hücre biçimlerinin kullanımının düzeltildiğini ifade etti. Glpk dosya biçimi değişikliklerine uyum sağlandığı belirtilirken, kullanıcıların yeni sürüme terfi etmeleri önerildi. Gnumeric 1.12.33 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Gnumeric 1.12.33 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0