Archive | Temmuz, 2015

Fedora 23 Alpha 1, Ağustos'un 11'inde Cinnamon Masaüstü ile Gelecek

fedoralogoKararlı sürümünün 27 Ekim 2015’te çıkarılması planlanan Fedora 23’ün 11 Ağustos’ta çıkarılması düşünülen, ancak büyük olasılıkla gecikmesi beklenen Alpha 1 sürümü, Cinnamon masaüstü ortamıyla gelecek. Fedora 23 Alpha, şu an için dondurulmuş bulunuyor. Artık yeni paketlerin kabul edilmeyeceği belirtilirken, geliştiricilerin hatalara odaklandığı ifade ediliyor. Zaten GNOME, MATE, KDE, XFCE, Sugar ve LXDE masaüstü ortamlarını içeren Fedora 23 Alpha 1’e böylelikle Cinnamon masaüstü ortamı da dahil edilmiş oluyor.

Continue Reading →

Konuya ilişkin ayrıntılı bilgi edinmek için fedoraproject.org’un Cinnamon Spin sayfası incelenebilir.

0

systemd 223 Sürümüne Güncellendi

Linux için SysV ve LSB init betikleri ile uyumlu bir sistem ve hizmet yöneticisi olan systemd, 223 sürümüne güncellendi. 223 sürümü David Herrmann tarafından duyurulan systemd; agresif paralelizasyon yetenekleri sağlıyor, Linux kontrol gruplarını kullanarak süreçleri izliyor, sistem durumunun anlık görüntülenmesini ve geri yüklenmesini destekliyor. Özgür bir yazılım olan systemd; GNU Genel Kamu Lisansı koşulları altında kullanıma sunuluyor. freedesktop.org tarafından üretilen ve kullanıma sunulan systemd hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için üretici sayfasına ya da wikipedia.org‘a başvurabilirsiniz. systemd 223 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

systemd 223 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Simplicity Linux 15.7 Duyuruldu

Beta sürümü 30 Haziran 2015‘te duyurulan öntanımlı masaüstü ortamı olarak hafif bir varyant olan LXDE ile gelen Puppy tabanlı dağıtım Simplicity Linux’un netbooklar için de LXDE masaüstü ile donatılan 15.7 sürümü,  Alejandra Quiroz tarafından duyuruldu. 32 veya 64 bit işlemciler için hazırlanan netbook ve masaüstü versiyonlarıyla gelen Simplicity Linux 15.7’in 32 bit’lik versiyonu 4.0.4 Linux çekirdeği ve 64 bit’lik versiyonu 4.0.2 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılmış bulunuyor. Netbook versiyonu hafifliğiyle bilinen Google Chrome ile önceden yüklenmiş olarak geliyor ve bulut tabanlı uygulamalara dayanıyor. Masaüstü versiyonu tam özellikli bir dağıtım isteyen kullanıcılar için tasarlanmış; Spotify, LibreOffice ve Thunderbird gibi uygulamaları içeriyor. Simplicity Linux’un sürümleri LXPup tabanlıdır. Simplicity Linux 15.7 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

0

Ubuntu 15.10 Alpha 2 Duyuruldu

Alpha 1 sürümü 25 Haziran 2015‘te duyurulan “Wily Werewolf” kod adlı Ubuntu 15.10’un ikinci alpha sürümü, Ubuntu sürüm ekibi tarafından duyuruldu. Sürümün geliştirilme aşamasında olduğu ve yalnızca test amaçlı kullanılması gerektiği belirtildi. Ubuntu 15.10 Alpha 2 kalıpları, test edilip hataları bildirilmek üzere yansılarda yerlerini almış bulunuyorlar. Sürümün Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu MATE, Ubuntu Kylin ve Ubuntu Cloud versiyonlarıyla kullanıma sunulduğu belirtiliyor. Test edilmek üzere bir dizi yazılım güncellemesiyle gelen Ubuntu 15.10 Alpha 2; Kubuntu kullanıcıları için yeni Plazma 5 masaüstünü içeriyor. Değişikliklerle ilgilenen kullanıcıların, ubuntu-devel-anons listesine abone olabileceği belirtildi. Ubuntu 15.10 Alpha 2 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Ubuntu ailesine özgü 15.10 Alpha 2 kalıplarını edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

LyX 2.1.4 Sürümüne Güncellendi

Yüksek çıktı kalitesine gereksinim duyan kullanıcılar için önemli bir seçenek olan LyX, 2.1.4 sürümüne güncellendi. Bir “gördüğün anlatmak istediğindir” (“What You See Is What You MEAN” türü metin editörü olan LyX; belgelerin yapısı üzerinde (görünüşü değil) yazım tabanlı bir yaklaşımla değişiklik yapabilmeyi olanaklı kılan bir belge işleyicidir. LyX projesi, Matthias Ettrich’in 1995 yılında Lyrix diye adlandırılan bir program geliştirmeye başlamasıyla ortaya çıkmıştır. Daha sonra, USENET üzerinden duyurulmuş ve büyük dikkat toplayıp yayılarak günümüze kadar gelmiştir. Başlangıç sürümlerinden hemen sonra, başka bir yazılım adına tescilli olduğu ortaya çıkan Lyrix adı, LyX olarak değiştirilmiştir. LyX adının tercih edilmesinin sebebi, Lyrix dosyalarının uzantısının .lyx olmasıdır. Özgür bir yazılım olan LyX; GPL lisansı altında dağıtılmaktadır ve arka planda, yine GPL lisansı altında yayımlanan belgeleri şekillendiren bir dil olan LateX ile çalışır. LaTeX’in öyküsü Donald E. Knuth ile başlar. 1977’de tanınmış ünlü “Bilgisayar Programlama Sanatı”nı yazmak için mantıklı bir düzenleme veya kelime işlemci programı arıyan Knuth; TeX’i yaratmaya karar verdi. Sonra, 80’lerin başında, Leslie Lamport, onlara çok yüksek bir arayüz vererek TeX komutlar takımını ve TeX stilini temel alan komutlar serisini yazdı. Böylece LaTeX doğdu. LyX 2.1.4 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için haberler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

LyX; belgeyi basma aşamasında LaTeX biçemine çevirir ve arka planda LaTeX yorumlayıcısını kullanarak çıktı alınmasını sağlar. Pek çok kullanıcı temel biçemleme işini LyX aracılığı ile yapıp, LaTeX koduna çevrilmiş son halini saklayarak kendi istedikleri özel değişiklikleri bu kod üzerinde yapmaktadır. LyX, teknik yazarlar ve bilim adamları arasında gelişmiş matematiksel özelliklerinden dolayı popüler olsa da, onun  kullanımı oldukça geniş bir kaynakça veritabanı entegrasyonuna sahip olması nedeniyle ve daha bir çok organize özellik barındırmasından dolayı, sosyal bilimciler ve teknik nitelikleri olmayan insanlar tarafından da gittikçe artmaktadır. Kitap, tez, makale, günlük ve daha birçok ön tanımlı mizanpajı ya da sizin hazırlayabileceğiz sayfa düzenlerini LyX’e göstermeniz mümkündür. İbranice ve Arapça gibi sağdan sola akışlı dilleri dahi destekler. Aynı zamanda Çince, Japonca ve Korece için ayrı sürümleri vardır. LyX 2.1.4 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

LibreOffice 4.4.5 Nasıl Yüklenir?

Bilindiği gibi, popüler ofis yazılımı LibreOffice’in 4.4.5 sürümü bugün duyuruldu. LibreOffice 4.4 serisinin beşinci hata düzeltme sürümü olan LibreOffice 4.4.5; yeni özellikler ve program geliştirmelerinden çok, hata düzeltmeleriyle dikkat çekiyor. 80’den fazla hata düzeltmesiyle gelen sürümün tüm kullanıcılar için uygun olduğu vurgulanıyor. Bu yazıda; Debian, Ubuntu ve türevi sistemlere LibreOffice 4.4.5’in nasıl yüklendiğini ele alacağız. Debian ve Ubuntu ve türevi sistemleri kullanan kullanıcılar, LibreOffice’in .deb paketlerini içeren arşivi indirebilir, sıkıştırılmış paketleri ayıkladıktan sonra .deb paketlerini yükleyebilirler. O halde, kuruluma geçebiliriz.

Continue Reading →

32 bit sistemlere LibreOffice 4.4.5 nasıl yüklenir?

wgetwget http://download.documentfoundation.org/libreoffice/stable/4.4.5/deb/x86/LibreOffice_4.4.5_Linux_x86_deb.tar.gz

tar -xzvf LibreOffice_*_Linux_x86_deb.tar.gz

cd LibreOffice_*_Linux_x86_deb/DEBS

sudo dpkg -i *.deb

64 bit sistemlere LibreOffice 4.4.5 nasıl yüklenir?

wget http://download.documentfoundation.org/libreoffice/stable/4.4.5/deb/x86_64/LibreOffice_4.4.5_Linux_x86-64_deb.tar.gz

tar -xzvf LibreOffice_*_Linux_x86-64_deb.tar.gz

cd LibreOffice_*_Linux_x86-64_deb/DEBS

sudo dpkg -i *.deb

Daha sonra Debian, Ubuntu ve türevi sistemlerden LibreOffice’i kaldırma ihtiyacı duyarsanız, aşağıdaki komutu verebilirsiniz:

sudo apt-get remove libreoffice*

0