Archive | Ekim, 2010

Mozilla Thunderbird 3.1.6

Açık  kaynak kodlu ve son derece gelişmiş özelliklere sahip güvenli bir e-posta istemcisi olan Mozilla Thunderbird’ün 3.1.6 sürümü duyuruldu. 3.1.5 sürümü, 19 Ekim 2010’da duyurulan Thunderbird’ün yeni sürümüyle uzaktan kod yürütülmesine izin verebilen bir güvenlik sorununun çözümlendiği ifade ediliyor. Bu sorun, e-posta veya haber gruplarını etkilemiyor ancak tarayıcı gibi özelliklerin veya eklentilerin tetikleyicisi olabiliyordu. Türkçe dahil 49 dili destekleyen Mozilla Thunderbird, Mozilla ailesinin diğer popüler üyesi Firefox gibi pek çok eklenti kullanma ve e-postaları farklı sekmelerde açma özelliklerine sahip. Bir e-postaya çift tıklandığında, iletinin yeni bir sekmede açılmasına imkan sağlayan yazılım, arşivleme ve arama altyapısı da içeriyor. Thunderbird, bu altyapıya entegre edilmiş “Akıllı Klasörler” özelliğiyle farklı e-posta hesaplarında saklanan mesajlarda ve arşivlerde daha hızlı ve kapsamlı arama yapılmasına olanak sağlıyor. Gelişmiş özelliklerden birini de Gmail entegrasyonu oluşturuyor. Thunderbird çevrim içi güvenlik alanında başat olmaya devam ederken, sizi çevrim içi tertiplerden korumak için etkin olarak çalışıyor. Thunderbird, en karmaşık idari ihtiyaçlarınızı karşılarken aradığınızı bulmanızı da kolaylaştırıyor. Mozilla Thunderbird 3.1.6 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

Mozilla Thunderbird 3.1.6 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Mozilla Firefox 3.6.12

3.6.11 sürümü 19 Ekim 2010 Salı günü duyurulan güvenli, hızlı, işlevsel ve açık kaynak kodlu internet tarayıcısı Mozilla Firefox’un 3.6.12 sürümü duyuruldu. “Güvenlilik, kararlılık, hız ve daha fazlası” ilkesi ile yoluna devam eden tarayıcının, bu güncellemesiyle; uzaktan kod yürütülmesine izin verebilen bir güvenlik sorununun çözümlendiği ifade ediliyor. Bu sürümdeki değişikliklerin tümünü, değişiklikler listesinde görebilmek mümkün. Casus yazılımlara, virüslere ve istenmeden açılan pencerelere karşı geliştirilen koruma kalkanına, yemleme koruması da eklenmiş bulunan Mozilla Firefox; binlerce yararlı eklentiyle kullanıcının dilediği biçimde kişiselleştirilebiliyor. Mozilla Firefox 3.6.12 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm notlarını inceleyebilirsiniz. Firefox’un özellikleriyle ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için özellikler sayfasını inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

70 dile destek veren Mozilla Firefox’un 3.6.12 sürümünü edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Ubuntu'da "sudo"ya Kullanıcı Eklemek

Ubuntu kurulumunda olusturdugumuz ilk kullanıcı, kendiliginden sudo grubuna eklenir. Böylelikle, bu kullanıcının parolasını kullanarak root işlemlerini yapabilirsiniz. Zira bu kullanıcı, root olarak yetkilendirilmiş bir kullanıcıdır. Ancak, sisteme daha sonra ekleyeceğiniz kullanıcılar kendiliğinden sudo grubuna eklenmezler. Eğer bu kullanıcılara da aynı yetkiyi vermek istiyorsanız, onları gruba sizin eklemeniz gerekmektedir. Bunu yapmak için uçbirimde sudo usermod -G admin kullanıcı-adı kodunu verebilirsiniz. Böylelikle dilediginiz kullanıcı, sudo grubuna eklenmiş olacaktir.

Continue Reading →

Eğer söz konusu kullanıcı daha önce başka gruplara dahilse, uçbirimde sudo usermod -a -G admin kullanıcı-adı kodunu veriniz.

0

LimeWire Kapandı

Java platformu üzerinde geliştirilen özgür bir P2P dosya paylaşım yazılımı olan LimeWire; uzun zamandan bu yana telif hakkı ihlali yaptığı gerekçesiyle açılan davalardan sonuncusunda, RIAA (The Recording Industry Association of America) Amerikan Kayıt Endüstrisi Birliği tarafından açılan davada, New York Bölge Mahkemesi yargıcı Kimba Wood tarafından alınan kararla paylaşıma kapatılmış bulunuyor. Sitenin linkini tıklayan kullanıcılar, artık yasal bir uyarı ile karşılaşıyorlar. Bilindiği gibi Gnutella ağını kullanan ve 5 sürümü itibariyle BitTorrent protokolünü destekleyen LimeWire, GPL sözleşmesiyle korunuyordu ve ücretsizdi; LimeWire PRO sürümü ise ücretliydi. LimeWire’in Linux, Microsoft Windows ve Mac OS X versiyonları mevcuttu. Dava dosyasında LimeWire üzerinden yapılan dosya paylaşımı trafiğinin en az %93’ünün telifsiz olduğu belirtiliyor.

0

KDevelop 4.1.0

Unix benzeri işletim sistemleri için KDE SC masaüstü ortamına tümleşik özgür bir geliştirme ortamı olan KDevelop’un 4.1.0 sürümü, Milian Wolff tarafından duyuruldu. Herhangi bir derleyici içermeyen KDevelop; çalıştırılabilir kod üretmek için GCC gibi harici derleyiciler kullanıyor. Ada, Bash, C, C++, Fortran, Java, Pascal, Perl, PHP, Python ve Ruby gibi pek çok programlama dilini destekleyen KDevelop; GNU Genel Kamu Lisansı altında yayımlanan özgür bir yazılım. KDevelop, yeni başlayanlar için bile uygulama oluşturma ve geliştirmede kolaylık sağlayan bir tümleşik geliştirme ortamı. KDevelop 4.1.0, KDevplatformunun kod temelli gelişmeşimini açıklayan yeni bir eklenti listesi ve özellik eklemeleriyle geliyor. Ayrıca, KDevelop 4.0 ile zaten CVS ve SVN desteği sağlanmıştı; KDevelop 4.1.0 ile Git desteği de sağlanmış bulunuyor. KDevelop 4.1.0 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

KDevelop 4.1.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Skolelinux 6.0.0 Alpha 1

Petter Reinholdtsen, Debian tabanlı bir dağıtım olan Skolelinux’un 6.0.0 sürümünün birinci alpha sürümünü duyurdu. “Debian-Edu” adıyla anılan Skolelinux, okullar için tasarlanmış Debian tabanlı bir dağıtım. Skolelinux 6.0.0 Alpha 1’in “Squeeze” tabanlı ikinci test sürümü olduğunu belirten Reinholdtsen, Lenny versiyonuna göre değişikleri şu biçimde sıraladı: Debian Squeeze ile Debian-yükleyicisinin yeni versiyonu, her bir makine üzerindeki kullanıcıya masaüstü bildirimi göndermek için yeni bildirim aracı, hızlandırılmış LTSP istemcisi, PXE önyükleme kurulumunun artık DVD’den yüklerken çalışıyor olması, başlangıç sayfasına http://linuxsignpost.org/ linki eklenmesi ve yeni kullanıcılara gösterilmesi…vb. İnteraktif geometri aracı Geogebra 3.2.42 ile gelen; KDE, Gnome ve LXDE masaüstü yöneticileriyle çalışma olanağı sunan Skolelinux 6.0.0 Alpha 1 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

Skolelinux 6.0.0 Alpha 1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Pardus 2011 Beta

Pardus 2011’in beta sürümü, Pardus geliştiricisi Gökçen Eraslan tarafından duyuruldu. Pardus 2011 Beta, 64 ve 32 bit mimarili bilgisayarlar için çalışan ve kurulan görüntüler olarak sunuluyor. Gökçen Eraslan, bu sürümdeki değişiklikleri şöyle sıralıyor: Alfa 2 sürümünden bu yana, 150 yeni paket ve 633 güncellemenin görüntülere dahil edilmiş olması; yenilenen arayüzü, LVM/RAID desteği ve disk bölümlendirme ekranıyla YALI; Plymouth teknolojisiyle daha zengin tema desteği ve daha yetenekli animasyonlar; KDE 4.5.2 sürümüyle gelen masaüstü, Plasma, dosya yöneticisi (Dolphin), masaüstü efektleri bir çok hata düzeltmesiyle daha kararlı ve hızlı bir hale gelmiş bulunuyor; Firefox yeni kararlı sürümüne hızla yaklaşıyor, geliştiricileri için önemli özelliklerin başında da HTML5, CSS3 ve WebM gibi teknolojilerin desteklenmesi geliyor; İnternet tarayıcısı olarak Firefox dışındaki alternatifleri tercih eden kullanıcılar için Chromium ve Rekonq gibi web tarayıcılar da sunuluyor; Masaüstü kullanıcılarının sıkça kullandıkları Amarok (çoklu ortam oynatıcı), Skanlite (tarayıcı arayüzü), Ktorrent (torrent arayüzü), SMplayer (video oynatıcı) gibi uygulamalar Beta sürümüyle birlikte kullanılabiliyor; Ofis uygulamalarını yoğun kullanan kullanıcılar, OpenOffice’in özgür bir proje olarak devamı niteliğindeki LibreOffice’i (3.3 Beta 1), Pardus tercihleriyle, yani Türkçe yazım denetimi, eklentiler ve uyumluluk gibi konularda Pardus geliştiricilerinin iyileştirmeleriyle deneyebilecekler; Paket Yöneticisi arayüzde yapılan bazı yenilikler ve görsel efektlerin yanı sıra PiSi altyapısında yapılan iyileştirmelerle çok daha hızlı paket güncelleme ve kurulumu gerçekleştiriyor; Sistem Ayarları artık Wacom tablet, Touchpad ve Bluetooth aygıtlarını ayarlayabiliyor ve yeni bilgisayarları olan kullanıcılar için Linux çekirdeğinin 2.6.36-rc7 sürümü güncel donanımlar için destek sağlıyor.
Continue Reading →

Gökçen Eraslan, Pardus 2011 Beta sürümündeki bilinen hataları ise şu biçimde sıralıyor:

* YALI’da mevcut bir bölümün küçültülerek kurulumun yapılmasında bazı hatalar mevcut olması.
* YALI’nın sistem tarih/saatini değiştirememesi.
* LibreOffice’in ikinci çalıştırılmada açılabilmesi.
* USB çubukla kurulum gerçekleştirilemiyor olması.

Sürümün bir “deneme sürümü” olduğunun unutulmaması gerektiğinin altı çiziliyor ve test amaçlı kullanımının uygun olacağı hatırlatılıyor. Sürümü test eden kullanıcıların tesbit ettikleri hataları http://hata.pardus.org.tr adresine bildirmeleri rica ediliyor. Pardus 2011 Beta hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

0