Pardus 2011 Beta

Pardus 2011’in beta sürümü, Pardus geliştiricisi Gökçen Eraslan tarafından duyuruldu. Pardus 2011 Beta, 64 ve 32 bit mimarili bilgisayarlar için çalışan ve kurulan görüntüler olarak sunuluyor. Gökçen Eraslan, bu sürümdeki değişiklikleri şöyle sıralıyor: Alfa 2 sürümünden bu yana, 150 yeni paket ve 633 güncellemenin görüntülere dahil edilmiş olması; yenilenen arayüzü, LVM/RAID desteği ve disk bölümlendirme ekranıyla YALI; Plymouth teknolojisiyle daha zengin tema desteği ve daha yetenekli animasyonlar; KDE 4.5.2 sürümüyle gelen masaüstü, Plasma, dosya yöneticisi (Dolphin), masaüstü efektleri bir çok hata düzeltmesiyle daha kararlı ve hızlı bir hale gelmiş bulunuyor; Firefox yeni kararlı sürümüne hızla yaklaşıyor, geliştiricileri için önemli özelliklerin başında da HTML5, CSS3 ve WebM gibi teknolojilerin desteklenmesi geliyor; İnternet tarayıcısı olarak Firefox dışındaki alternatifleri tercih eden kullanıcılar için Chromium ve Rekonq gibi web tarayıcılar da sunuluyor; Masaüstü kullanıcılarının sıkça kullandıkları Amarok (çoklu ortam oynatıcı), Skanlite (tarayıcı arayüzü), Ktorrent (torrent arayüzü), SMplayer (video oynatıcı) gibi uygulamalar Beta sürümüyle birlikte kullanılabiliyor; Ofis uygulamalarını yoğun kullanan kullanıcılar, OpenOffice’in özgür bir proje olarak devamı niteliğindeki LibreOffice’i (3.3 Beta 1), Pardus tercihleriyle, yani Türkçe yazım denetimi, eklentiler ve uyumluluk gibi konularda Pardus geliştiricilerinin iyileştirmeleriyle deneyebilecekler; Paket Yöneticisi arayüzde yapılan bazı yenilikler ve görsel efektlerin yanı sıra PiSi altyapısında yapılan iyileştirmelerle çok daha hızlı paket güncelleme ve kurulumu gerçekleştiriyor; Sistem Ayarları artık Wacom tablet, Touchpad ve Bluetooth aygıtlarını ayarlayabiliyor ve yeni bilgisayarları olan kullanıcılar için Linux çekirdeğinin 2.6.36-rc7 sürümü güncel donanımlar için destek sağlıyor.

Gökçen Eraslan, Pardus 2011 Beta sürümündeki bilinen hataları ise şu biçimde sıralıyor:

* YALI’da mevcut bir bölümün küçültülerek kurulumun yapılmasında bazı hatalar mevcut olması.
* YALI’nın sistem tarih/saatini değiştirememesi.
* LibreOffice’in ikinci çalıştırılmada açılabilmesi.
* USB çubukla kurulum gerçekleştirilemiyor olması.

Sürümün bir “deneme sürümü” olduğunun unutulmaması gerektiğinin altı çiziliyor ve test amaçlı kullanımının uygun olacağı hatırlatılıyor. Sürümü test eden kullanıcıların tesbit ettikleri hataları http://hata.pardus.org.tr adresine bildirmeleri rica ediliyor. Pardus 2011 Beta hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

0 0 Oylar
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Yorum yapar mısınız?x