Archive | Aralık, 2018

Grml 2018.12 duyuruldu

Sürüm adayı 21 Aralık 2018‘de duyurulan masaüstü ortamı olarak Fluxbox, Openbox, Wmii pencere yöneticilerini tercih eden Debian GNU/Linux tabanlı seçkin bir dağıtım olan Grml‘in sistem yöneticileri ve metin araçları kullananlar için tasarlanmış GNU/Linux yazılımları, araçları ve komut dosyaları içeren “Gnackwatschn” kod adlı 2018.12 final sürümü duyuruldu. “Gnackwatschn” kod adlı Grml 2018.12’nin duyurulmasından mutluluk duyulduğu belirtilirken; sistemin Debian “testing” paketlerini içerdiği, güncel donanım desteğiyle gelen sürümde bilinen hataların giderildiği belirtildi. Sürüme güvenli önyükleme için destek eklendiği belirtilirken, Debian/buster için destek eklenen sistemden, dileyen kullanıcıların, Grml tabanlı live sistem oluşturabilecekleri ifade edildi. Grml 2018.12 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Grml 2018.12 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

OviOS Linux 3.00

Performans odaklı bir depolama sistemine sahip olan Kanada kökenli bir sunucu dağıtımı olan OviOS Linux‘un Arcturus kod adlı 3.00 sürümü duyuruldu. Kararlı bir şekilde kullanıma hazır iSCSI, NFS ve SMB’ye ihtiyaç duyan kullanıcı ve yöneticileri hedefleyen dağıtım, root ya da diğer kullanıcılar için varsayılan olarak “ovios” şifresiyle kullanıma sunuluyor. “Ovios kabuğu” olarak adlandırılan özel bir komut satırı kabuğuna sahip olan dağıtım; en hızlı ve kullanımı en kolay Linux birleşik depolama sunucusunu amaçlıyor. 4.9.144-OVIOS Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan yeni sürüm; NFS Utils 2.3.3, Samba Server 4.9.3, Glibc 2.28, GCC 8.2.0 gibi güncel paketler içeriyor. Dokümantasyonun iyileştirildiği, daha iyi günlük kaydı sağlamak için nfs_export ve smb_export’un geliştirildiği belirtiliyor. Kaynaktan inşa edilerek yeni paketlerin kolaylıkla eklenebileceği sistem; Linux Standard Base ile tam uyumludur. Bir sunucu dağıtımı için Linux çekirdeğinin tüm sürücülerden arındırıldığı ve gerekli olmayan modüllerin kullanımdan çıkarıldığı belirtiliyor. Q4OviOS Linux 3.00 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Q4OviOS Linux 3.00 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanalabilirsiniz.

0

Q4OS 2.7 Scorpion duyuruldu

Klasik tarzda bir kullanıcı arayüzü ile basit eklentileri ve Google Chrome, VirtualBox ve geliştirme araçları gibi karmaşık üçüncü parti uygulamalar için kararlı API’leri hizmete sokmayı şiar edinen Debian GNU/Linux tabanlı hafif bir dağıtım olan Q4OS’un Scorpion kod adlı 2.7 LTS (uzun süreli destek) sürümü duyuruldu. Trinity masaüstü için bazı önemli iyileştirmeler içern yeni sürüm, hi-dpi ekranlar için gelişmiş bir ölçeklendirme yeteneği kazanmış bulunuyor. Sistem; Firefox 64 ve LibreOffice 6.1.3 gibi güncel yazılımlarla kullanıma sunuluyor. Q4OS 2.7 Scorpion hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için projenin sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Q4OS 2.7 Scorpion edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Privoxy’nin 3.0.28 kararlı sürümü çıktı

Reklam engelleme ve çerez yönetiminin temel özelliklerine ek olarak, son kullanıcıya daha fazla kontrol, daha fazla gizlilik ve daha fazla özgürlük sağlayan birçok ek özellik sunan Privoxy‘nin 3.0.28 kararlı sürümü çıktı. İşletim sisteminin de uygun olması kaydıyla IPv6‘yı destekleyen Privoxy, standart ayarların ve kullanıcı ayarlarının ayrı dosyalarda kalmasını sağlayan modüler konfigürasyon yeteneğine de sahiptir. Debian ve Ubuntu’da apt-get install privoxy komutuyla kolaylıkla yüklenebilen Privoxy, özgür bir yazılımdır ve GNU GPLv2 lisansı altında kullanıma sunulur. Erişimi kontrol etmek ve reklamları ve diğer internet çöplüğünü kaldırmak için gelişmiş filtreleme özelliklerine sahip, önbelleğe alınmayan bir web proxy’si olan yazılımın 3.0.28 sürümü için henüz resmi bir duyurusu yapılmadı ama paketler indirilmek üzere yansılarda yerini almış bulunuyor. Resmi duyurusu yapıldıktan sonra Privoxy 3.0.28 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için buraya baaşvurabilirsiniz.

Continue Reading →

Privoxy 3.0.28 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

GnuCash 3.4 duyuruldu

Özgür bir muhasebe programı olan GnuCash‘in 3.x kararlı sürüm serisinin dördüncü sürümü olan GnuCash 3.4 kararlı sürümü, GnuCash geliştirme ekibi tarafından duyuruldu. 3.4 kararlı sürümün kullanıma sunulmasından memnuniyet duyulduğu ifade ediliyor. Yazılımın yeni sürümü, çeşitli hata düzeltmeleri ve iyileştirmelerle kullanıma sunulmuş bulunuyor. GNU Projesi’nin bir parçası ve bir kişisel finans yönetim aracı olan GnuCash; küçük işletmeler tarafından muhasebe işleri için kullanılabilecek özgür ve ücretsiz bir gelir-gider takip programıdır. Geliştirilmesine 1997 yılında başlanan GnuCash; GNU/Linux, OpenBSD, FreeBSD, Solaris ve diğer Unix benzeri platformlarda çalışmakla beraber, Windows, Mac OS X ve Android gibi pek çok işletim sistemini desteklemektedir. İlk kararlı sürümü 1998 yılında yayınlanan GnuCash’in Mac yükleyicisi 2004 yılında kullanılabilir hale geldi ve Windows portu 2007 yılında piyasaya sürüldü. Mayıs 2012’de de Android versiyonu duyuruldu. Öncelikle C ile yazılan GnuCash’in Android uygulaması, Java ile yazılmıştır. GnuCash 3.4 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için haberler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

GnuCash 3.4 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

GNU Artanis 0.3.1 duyuruldu

Python ya da başka bir dil yerine GNU Guile ile yazılmasına karar verilen ve HTML sayfalarını dinamik olarak üretmek amacıyla geliştirilen GNU Artanis‘in 0.3.1 sürümü, Nala Ginrut tarafından duyuruldu. Guile Scheme ile yazılan bir web uygulaması framework’ü olan GNU Artanis; dinamik web sitelerinin, web uygulamalarının, ağ hizmetlerinin ve web kaynaklarının geliştirilmesini desteklemek üzere tasarlanmıştır. GNU Artanis 0.3.1’i duyurmaktan memnuniyet duyduğunu söyleyen Ginrut; Artanis’in GPLv3+ ve LGPLv3+ çift lisans kapsamında yayınlandığını hatırlattı. SZDIY topluluğunun resmi projesi olan GNU Artanis, özgür bir yazılım olarak kullanıma sunuluyor. GNU Artanis 0.3.1 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

GNU Artanis 0.3.1 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabileceksiniz.

0

BusyBox 1.30.0 çıktı

Debian GNU/Linux dağıtımının kurulum programının çalıştırılabilmesi için oluşturulan ve Linux sistemde kullanılmak üzere geliştirilen 2 disketlik BusyBox‘ın 1.30.0 sürümü çıktı. Henüz resmi duyurusu yapılmamış olan yeni sürüme ait paketler, indirilmek üzere yansılarda yerini almış bulunuyor. Kurulum için gerekli ufak fakat çok sık kullanılan uygulamaları (cp, mv, tar, ls, sh, find, init vb.) yeniden yazarak tek bir uygulama üretmek ve böylece yerden kazanmak amacıyla yazılan BusyBox; yer kazancını, uygulamaların sık kullanılmayan özelliklerini desteklemeyen sürümlerinin yeniden yazılmasıyla gerçekleştiriyor. Mesela “find” komutu normalde onlarca parametre ile çalıştırılabilirken; Busybox içerisinden çıkan “find”, sadece en sık kullanılan beş parametresini destekliyor. Böylece, en temel uygulamalar yeniden yazılmış ve sonuçta 300-400 kB büyüklüğündeki bir dosya ile, her biri ayrı ayrı kullanıldığında normalde 4-5 MB toplam yer kaplayacak olan uygulamalar ile aynı işlevsellik büyük ölçüde sağlanabilmiştir. BusyBox kullanımı, sistemde, disk alanından kazanç sağlar. 

Continue Reading →

BusyBox 1.30.0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

 

0