Archive | Ekim, 2021

Trinity Desktop Environment (TDE) R14.0.11 duyuruldu

Trinity masaüstü ortamının 2020’de hâlâ KDE3 deneyimini yaşamak isteyenler için çeşitli hata düzeltmeleri ve iyileştirmelerle hazırlanan yeni R14.0.11 sürümü duyuruldu. Geliştirme ekibinin, yeni Trinity masaüstü ortamının R14.0.11 sürümünü duyurmaktan memnuniyet duyduğu belirtilirken, yazılımın, Unix benzeri işletim sistemleri için tasarlanmış, geleneksel masaüstü modelini tercih eden bilgisayar kullanıcıları için tasarlanmış eksiksiz bir masaüstü ortamı ve özgür bir yazılım olduğu hatırlatıldı. 2010’da KDE 3.5’in bir çatalı olarak doğan TDE, artık çeşitli Linux dağıtımları, BSD ve Dil OS için kullanıma sunuluyor. Bu sürüm, yüksek çözünürlüklü ekranlarda kullanıcı oturumları için geliştirilmiş destek, yeni TWin stilleri (SUSE2 ve DeKorator), diğer bazı yeni uygulamalar, Kopete’de ffmpeg desteği ve video desteğinde iyileştirmeler, Konqueror için yenilenmiş bir hava durumu çubuğu, çalışan bir KNemo arka ucu ve çeşitli küçük iyileştirmeler ve uzun süredir devam eden can sıkıcı hatalar ve çökmeler için düzeltmeler içeriyor. Trinity Desktop Environment (TDE) R14.0.11 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

Trinity Desktop Environment (TDE) R14.0.11 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

ExTiX 21.11 LXQt duyuruldu

Alternatif bir masaüstü ortamı seçeneği sunan bir masaüstü GNU/Linux dağıtımı olarak bir live DVD biçiminde kullanıma sunulan ExTiX’in 21.11 LXQt sürümü duyuruldu. Ubuntu 22.04 LTS’nin (Jammy Jellyfish) bir ön yayınına (BETA bile değil) dayalı olarak gelen sitem, bir dizi değişikliği içeriyor. Kullanıcılar tarafından ExTiX’in RAM’den çalıştırılabileceği belirtilirken, bunun yeterli RAM’i olanlar için GNU/Linux’u çalıştırmanın harika bir yolu olduğu söyleniyor ve ExTiX açıldıktan sonra DVD veya USB’nin çıkarılabileceği ifade ediliyor. Sistem ayrıca, kullanıcının kendi live kurulabilir Ubuntu sistemini oluşturabilmesi için Refracta Snapshot önceden yüklenmiş olarak geliyor. ISO kalıbının yalnızca 1580 MB boyutunda olduğu belirtiliyor. LXQt 0.17 DE ile kullanıma sunulan sistem; Debian Sid ve yaklaşan Ubuntu 22.04 LTS’ye dayalı olarak geliyor. Tüm Debian yamalarıyla 5.14.12-exton-amd64 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistemde, root şifresi root olarak ayarlanmış. ExTiX 21.11 LXQt hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

ExTiX 21.11 LXQt edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Full Circle Magazine 174 duyuruldu

Ubuntu Linux topluluğu tarafından çıkarılan özgür ve bağımsız bir dergi olan Full Circle Magazine‘in 174 no’lu sayısı duyuruldu. Yeni sayı; Command & Conquer : LMMS; How-To : Python, Latex and Clone To New PC; Graphics : Inkscape; Everyday Ubuntu; Micro This Micro That; Review : Ubuntu 21.10; Review : System76 Galaga Pro Laptop; Ubuntu Games : Death Trash; ayrıca: News; The Daily Waddle; Q&A; and more gibi konu başlıklarıyla geliyor. Full Circle Magazine 174’ün içeriğine ilişkin olarak buradan yararlanabilirsiniz.

Continue Reading →

Full Circle Magazine 174 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Django 4.0 beta 1 duyuruldu

Python ile yazılmış özgür, yüksek seviyeli, BSD lisansı ile lisanslanmış yüksek seviyeli ve açık kaynak kodlu bir bir web uygulama çatısı olan Django‘nun 4.0 beta 1 sürümü,  Mariusz Felisiak tarafından duyuruldu. Django ekibinin, Django 4.0 beta 1’i duyurmaktan mutluluk duyduğu ifade ediliyor. Artık Django 4.0 için sürüm notlarının da okunabileceği belirtilirken, bundan bundan yaklaşık bir ay sonra bir sürüm adayının çıkarılmasının planlandığı ifade ediliyor. Güvenli biçimde bir web uygulamaları geliştirme platformu olan Django; her projeye temel kayıt ekleme, silme, düzenleme ve güncelleme fonksiyonlarını bünyesinde barındıran dinamik bir yönetim paneli sağlıyor. Django 4.0 beta 1 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Django 4.0 beta 1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Calamares 3.2.45 duyuruldu

Bağımsız bir sistem kurulumcusu olan Calamares’in 3.2.45 sürümü duyuruldu. Calamares ekibinin Calamares 3.2.45’i duyurmaktan mutluluk duyduğu ifade ediliyor. Yazılım, hem manuel hem de otomatik bölümleme işlemlerini destekleyen gelişmiş bir bölümleme özelliği içeriyor. Calamares, belli bir dağıtıma bağlı olmayan tamamen bağımsız bir üründür. Calamares, GNU/Linux masaüstünün nihai “standart” yükleyicisi olmayı hedeflemiyor. Birçok dağıtım zaten daha olgun sistem yükleyici çözümlerine sahip bulunuyor, ancak Calamares, böyle bir yükleyiciye sahip olmayan sistemlere yardımcı olmayı hedefliyor. Calamares’in üçüncü taraf markalama ve harici modül desteği sayesinde, hantal yamalara gerek kalmadan dağıtım şirketleri tarafından özelleştirilebilecek şekilde tasarlandığı söyleniyor. Calamares 3.2.45 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Tüm dağıtımlar için bir kurulum aracı olarak düşünülen Calamares ile ilgili ilk fikir Mayıs 2014’te çıkmış ortaya. Blue Systems’in desteği ile Haziran 2014’te sıfırdan başlayan süreç; KaOS, Manjaro, Maui ve Netrunner geliştiricilericilerinin değerli katkılarıyla bugünlere gelmiş. Sürece sonradan, Fedora, BBQLinux, OpenMandriva ve KDE Visual Design Group katılmış. Hem DOS hem de GPT bölüm tablosuna destek veren Calamares; otomasyon ve yeniden boyutlandırma işlevselliğine sahip bulunuyor. Calamares 3.2.45 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Debian 11 “Bullseye”’ye Gimp nasıl kurulur?

Dünyaca ünlü önemli bir resim işleme yazılımı olan GIMP‘in (GNU Image Manipulation Program) Debian 11 “Bullseye”ye nasıl kurulacağını ele alacağız. Adobe Photoshop ve benzeri kapalı kaynak kodlu resim işleme yazılımlarına eşdeğer bir işlevler bütünü sunan GIMP, çeşitli gelişmiş özellikler sunuyor. GNU/Linux dağıtımlarının vazgeçilmezi olan Gimp, Windows ve Mac OS X için çıkarılan sürümleriyle bu sistemlerde de yaygın olarak kullanılıyor. Renk işlemlerinin GEGL aracılığıyla yapıldığı uygulamada; güçlü araçlar, filtreler ve eklentiler kullanıcıyı bekliyor. Büyüklük ve opaklık yanında, fırçaya özgü dinamik özellikler; hız, basınç ve rastgele gibi çeşitli fırça parametreleri arasından uygun olanının seçimine olanak sağlanıyor. Hızlı boyama özelliğini zaten destekleyen mürekkep aracı, daha iyi resim çizimini mümkün kılıyor. GIMP’in çok yüksek çözünürlükleri destekleyen ve hareketli görüntülere efekt uygulaması yapan CinePaint adlı bir türevi de bulunuyor. Artık Gimp’in Debian 11 “Bullseye”ye kurulumuna geçebiliriz.

Continue Reading →

Bilindiği gibi, “Bullseye” kod adını, Pixar’ın ünlü Toy Story serisindeki at karakterinden alan Debian 11’in duyurulmasından sonra, konular artık Bullseye yönlü oldu. Biz de buradan devam ediyoruz. Gimp kurmak için öncelikle terminalde su komutuyla root olmanız ya da komutların başına sürekli sudo eklemeniz gerekecektir. Bu arada, Debian’da sudo komutu ayrıcalıkları kazanmak için neler yapılması gerektiğine ilişkin olarak bu forum bildirisi incelenebilir. Öncelikle sistemin güncel olduğundan emin olmak gerekiyor. Bu nedenle, aşağıdaki komutu veriyoruz:
sudo apt update && sudo apt upgrade

GIMP, Snap Store’u kullanılarak yüklenebilir. Bunun için:

sudo apt install snapd
sudo snap install gimp

komutlarıyla önce snapd yüklemeniz ve GIMP kurulum komutunu vermek gerekiyor. APT paket yöneticisini kullanarak da GIMP kurmak mümkündür. Bunun için:
sudo apt install gimp

Kurulumdan sonra GIMP’i açmak için menüyü kullanabilirsiz. Bunun dışında terminale yalnızca aşağıdaki komutu yazarak da yazılımı başlatabilirsiniz:
gimp

Güle güle kullanın.

0

Nautilus dosya yöneticisinin 41.1 sürümü duyuruldu

GNOME masaüstü ortamının resmi dosya yöneticisi olan Nautilus‘un 41.1 sürümü duyuruldu. Çeşitli hata düzeltmeleri ve kimi değişikliklerle gelen ama özellikle çeşitli çeviri güncellemeleri ile gelen yeni sürüm hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için 41.1 haberler sayfasını incelemek mümkündür. Gecikmeleri önlemek için önbellek komut dosyaları ve yeni belge menüleriyle gelen yeni sürümde, kimi çeviri güncellemeleri de yapılmış bulunuyor. Önceleri Eazel Inc. adlı şirketin projesi olarak başlayan Nautilus, günümüzde özgür bir yazılım olarak GNOME projesi tarafından geliştiriliyor. 1.4 sürümünden itibaren GNOME’da Midnight Commander’ın yerine kullanılmaya başlanan Nautilus, GONME’un varsayılan dosya yöneticisi oldu. Nautilus’u kullanarak dosyalar ve klasörler arasında gezinmek, onları gruplamak, değiştirmek ya da silmek mümkündür. Sekmeli tarama özelliği sayesinde, klasörlerin arasında gezinirken birden çok pencere açmak yerine, tek pencerede birden çok işlemi yürütebilmeyi mümkün kılan Nautilus, root haklarıyla açılırsa, sistem dosyalarını düzenleme olanağı sunar. Gizli dosyaların görüntülenmesi için menü içindeki “Gizli dosyaları göster” seçeneğinin tıklanması ya da CTRL+H kısayolunun kullanılması gerektiği belirtiliyor.

Continue Reading →

Nautilus 41.1 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0