Archive | Kasım, 2020

MPV Player 0.33.0 duyuruldu

MPlayer ve mplayer2 tabanlı bir medya oynatıcı olan MPV Player’in 0.33.0 sürümü duyuruldu. GNU Genel Kamu Lisansı ile lisanslı özgür bir yazılım olan MPV Player; GNU/Linux, MacOS ve Unix olmayan Windows da dahil olmak üzere çeşitli işletim sistemlerinde çalışır. Bu sürümün, FFmpeg 4.0 veya daha yenisini gerektirdiği belirtilirken, mpv’nin derleme sisteminin yalnızca Python 3’te desteklendiğinin unutulmaması isteniyor. MPV Player 0.33.0 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için GitHub üzerindeki sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

MPV Player 0.33.0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

GhostBSD 20.11.28 duyuruldu

FreeBSD tabanlı ve TrueOS’a dayalı kullanıcı dostu bir dağıtım olan, evde ya da ofiste kullanımı kolay bir sistem sağlamayı amaçlayan; MATE ve XFCE gibi popüler hafif masaüstü ortamlarını destekleyen GhostBSD‘nin 20.11.28 sürümü, otomasyon mühendisi Eric Turgeon tarafından duyuruldu. GhostBSD 20.11.28’i duyurmaktan mutluluk duyduğunu söyleyen Turgeon; bu sürümün;, çekirdek, işletim sistemi ve yazılım uygulaması güncellemeleriyle birlikte geldiğini ve ZFS, sıkıştırma ve replikasyondan yararlanan yeni bir canlı sistemin kullanıma sunulduğunu ifade etti. MATE masaüstü ortamını 1.24.1 sürümüne güncellendiği ifade ediliyor. Software Station performans iyileştirmeleri ve çok sayıda uygulama güncellemesiyle gelen sistemin, çeşitli hataları da giderilmiş bulunuyor. Çekirdek, işletim sistemi ve yazılım uygulaması güncellemeleriyle birlikte gelen sistem; güncellemelerden önce önyükleme ortamını yedekliyor. GhostBSD 20.11.28 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

GhostBSD 20.11.28 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Nitrux 2020.11.29 çıktı

Meksika kökenli, KDE Plasma 5 ve Qt üzerine kurulmuş Ubuntu tabanlı bir GNU/Linux dağıtımı olan Nitrux‘un 2020.11.29 sürümü çıktı. Aynı zamanda 1.3.5 adıyla duyurulan yeni sürüm, 5.4.75 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılmış bulunuyor. Ayrıca depodan 5.9.10 Linux çekirdeği edinme olanağı da sunuluyor. KDE Plasma masaüstü ortamı 5.20.3 sürümüyle, KDE Frameworks 5.76.0, KDE Applications ise 20.08.3 sürümleriyle kullanıma sunuluyor. Dahil edilen Maui uygulamaları (Index, Nota, VVave, Buho ve Station) 1.2.0 sürümlerine güncellenirken, sistem; Qt 5.15.1, Firefox 83.0, GIMP 2.10.23 gibi güncel yazılımlarla geliyor. Calamares yerine Calamares-QML kullandıklarını söyleyen geliştirici ekip, daha hızlı kurulum süreleri için ISO’yu LZ4 sıkıştırmasını kullanacak şekilde güncellediklerini ifade ediyor. Nitrux 2020.11.29 ya da 1.3.5 adıyla duyurulan yeni sürüm hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Nitrux 2020.11.29 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Snal Linux 1.1 duyuruldu

Arch Linux tabanlı, ABD kökenli küçük bir GNU/Linux dağıtımı olan Snal Linux’un 1.1 sürümü, Jeremy Wakeman tarafından duyuruldu. 5.9.10.arch1 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sürüm; Firefox 83.0, alsa-lib 1.2.4, e2fsprogs 1.45.6, file 5.39, lynx 2.21, openssh 8.4p1, pcmanfm 1.3.1 gibi çeşitli paketler içeriyor. İ3 pencere yöneticisiyle gelen Snal Linux, Firefox web tarayıcısının yanı sıra bir avuç ağ ve dosya sistemi yardımcı programını içeriyor. Sistemin, sabit disk, sistem ve ağ sorunlarını gidermek için live olarak kullanılması amaçlanmış. Snal Linux ISO kalıbının standart bir yazılım kullanılarak bir DVD’ye kolaylıkla yazılabileceği belirtilirken, kalıbın yaklaşık 1,5 GB boyutunda olduğu ifade ediliyor. Snal Linux ISO kalıbının, ayrıca dd komutuyla veya benzeri bir yazılım kullanılarak doğrudan bir USB sürücüsüne (en az 2 GB) aktarılabileceği belirtiliyor. Varsayılan Snal Linux arayüzünün, i3 pencere yöneticisi olduğu ama istenirse, /home/snal/.xinitrc yerine startxfce4’ü çalıştıracak şekilde düzenleme yapılabileceği ifade ediliyor. Snal Linux 1.1 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Snal Linux 1.1 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

GNU Gama 2.12 duyuruldu

Jeodezik ağların ayarlanmasına adanmış bir proje olan GNU Gama’nın 2.12 sürümü, Ales Cepek tarafından duyuruldu. GNU Gama 2.12’yi duyurmaktan mutluluk duyduklarını söyleyen Cepek; yeni sürümün, olumlu bir geliştirici sürüm olduğunu ifade etti. Cepek; jeodezik ağların ayarlanmasına adanan GNU Gama’nın, geleneksel jeodezik araştırmalarla kullanılmak üzere tasarlandığını hatırlattı ve yüksek hassasiyetli mühendislik ölçümlerinde GPS kullanılamayacağını söyledi. XML belgelerini ayrıştırmak için Gama, aslında James Clark tarafından yazılmış olan XML ayrıştırıcı paketini kullanıyor. Parser adlı bu paket (expat) GNU Gama‘nın bir parçası olmamakla birlikte, jeodezik etütlerde kullanılması amaçlanan GNU Gama ile birlikte kullanılır. GNU Gama ile ilgili döküman ihtiyacı olanlar, buradan yararlanabilirler.  GNU Gama 2.12 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

GNU Gama 2.12 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Q4OS 4.2-testing duyuruldu

Klasik tarzda bir kullanıcı arayüzü ile basit eklentileri ve Google Chrome, VirtualBox ve geliştirme araçları gibi karmaşık üçüncü parti uygulamalar için kararlı API’leri hizmete sokmayı şiar edinen, Trinity veya KDE Plasma masaüstü ortamını içeren, Debian GNU/Linux tabanlı hafif bir dağıtım olan Q4OS’un 4.2-testing sürümü duyuruldu. Firefox ve Palemoon web tarayıcıları için yeni özel yükleyicilerle gelen sistem, Debian Buster 10.5’e dayalı olarak geliyor ve önemli değişiklikler ve diğer iyileştirmeleri içeriyor. Nvidia donanımının ve özel yükleyicinin otomatik olarak algılanması yükseltilip, düzeltilmiş bulunuyor. Firefox 80 içeren sistem, kritik güvenlik güncellemeleri ve hata düzeltmeleri içeriyor. Q4OS 4.2-testing hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu sayfasını inceleyebilirisiniz.

Continue Reading →

Q4OS 4.2-testing edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0