Archive | Ağustos, 2016

Kali Linux 2016.2 duyuruldu

2016.1 sürümü 21 Ocak 2016‘da duyurulan eski adı (Ubuntu tabanlı) BackTrack Linux olan adli analiz ve penetrasyon testleri için geniş bir güvenlik araçları koleksiyonu ile gelen Debian tabanlı bir dağıtım olan Kali Linux’un  2016.2 sürümünü duyuruldu. Kali Linux’un “sana” kod adlı 2.0 sürümünden itibaren sürekli güncelleme sağlanabilen rolling sürümü yayınladığı hatırlatılarak, bu yılın ikinci rolling sürümünü duyurmaktan duyulan mutluluk ifade edildi. Sistemin 64 bit mimarisine uygun KDE, Mate, LXDE ve Enlightenment masaüstü ortamlarıyla yapılandırılan değişik tatlar sunan versiyonlarla kullanıma sunulduğu belirtiliyor. Debian 7, 8 ve 9 sürümlerine dayalı olarak gelen sürüm, en son paket güncellemeleriyle iyi bir kullanım sunmayı hedefliyor. Kullanıcıların source.list girişlerini düzenlemek suretiyle sistemlerini yeni sürüme yükseltebilecekleri söyleniyor. Kali Linux 2016.2 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Kali Linux 2016.2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

openSUSE 42.2 Beta 1 duyuruldu

Alpha 3 sürümü 20 Temmuz 2016‘da duyurulan openSUSE 42.2’nin ilk beta sürümü, test edilmek üzere Ludwig Nussel tarafından duyurularak kullanıma sunuldu. 16 Kasım 2016 tarihinde çıkarılması beklenen openSUSE 42.2’nin sürüm takvimine buradan ulaşabilirsiniz. Çeşitli hata düzeltmeleri ve güncel paketlerle gelen yeni sürümün SUSE Linux Enterprise 12 RC2 ile senkronize edildiğini belirten Nussel; sistemin geliştirilmesine yardımcı olan herkese teşekkür ettiklerini söyledi. Beta 2 sürümün daha kısa bir zaman içinde, yaklaşık üç hafta sonra yayınlanacağını belirten Nussel; 42.2 Beta 1 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunun incelenebileceğini ifade etti.

Continue Reading →

openSUSE 42.2 Beta 1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

LINUX

LINUXYrd.Doç.Dr. Hilmi Kuşçu tarafından kaleme alınan LINUX adlı e-kitap, Linux’u ele alıyor. Yrd.Doç.Dr. Hilmi Kuşçu, kitabına Linux‘un tarihçesiyle başlamış. Yazar, konuya şöyle giriyor: “Linux, Andy Tannenbaum tarafından geliştirilmiş olan Minix işletim sistemine dayanır. Linux Torvalds boş zamanlarında Minix’den daha iyi bir Minix işletim sistemi yaratmak düşüncesiyle 1991 Ağustos sonlarında ilk çalışan Linux çekirdeğini oluşturdu. 5 Ekim 1991 tarihinde 0.02 sürümü Linux ilk defa tanıtıldı. Linux, comp.os.minix haber grubuna gönderdiği yazıda yeni bir işletim sistemi geliştirmekte olduğunu ve ilgilenen herkesin yardımını beklediğini yazmıştı. İşletim sisteminin çekirdeği için verilen numaralar kısa sürede bir standart kazandı. a.x.y şeklinde belirtilen çekirdek türevlerinde y bulunulan seviyeyi, x gelişim aşamasını göstermektedir. Tek sayılı x’ler geliştirme aşamalarını çift sayılı x’ler ise güvenilir Linux çekirdeklerini göstermektedir. a ise değişik Linux sürümlerini belirtir. Bu yazının hazırlandığı Ağustos 1997 içerisinde en son güvenilir (kararlı) Linux çekirdeği 2.0.30, en son gelişim aşamasındaki çekirdek ise 2.1.47’dir.

Continue Reading →

Evet, belki kitabın hazırlanmasının üzerinden 10 yıldan fazla bir zaman geçmiş. Ancak, ele alınan konular büyük oranda güncelliğini yitirmemiş. Bu nedenle, e-kitabı sizlere sunmak istiyoruz. LINUX adlı e-kitabı edinmek için tıklayınız.

0

Bilgisayar İşletim Sistemleri

Hacettepe Üniversitesi’nden Prof.Dr. Ali SAATÇİ tarafından kaleme alınan Bilgisayar İşletim Sistemleri adlı e-kitap; bilgisayar bilimleri ve mühendisliği dallarının önemli bir konusu olan işletim sistemlerini ele alıyor. Prof.Dr. Ali SAATÇİ, kitabının önsözünde, şu açıklamayı yapıyor: “İşletim Sistemleri konusu, bilgisayar bilimleri ve mühendisliği dallarının önemli bir konusunu oluşturur. Bilgisayar mühendisliği eğitimi, Yurdumuzda Hacettepe ve Ortadoğu Teknik Üniversiteleri tarafından, 1977 yılında başlatılmıştır. Bugün, hemen hemen tüm büyük üniversitelerimize yaygınlaşmıştır. Üniversitelerimizde yirmibeş yıldır bilgisayar bilimleri eğitimi yapılıyor olmasına karşın, bu dalın önemli konularında, birkaç istisna dışında, Türkçe kitap yayımlanmamıştır. Bunun temel nedeni, haklı ya da haksız, büyük üniversitelerimizde, yaygın bir biçimde İngilizce eğitim tercihinin yapılmış olmasıdır. Eğitim dilinin İngilizce olması Türkçe kitaba olan gereksinimi azaltmış ve kitap yazabilecek kişileri caydırmıştır. Ancak günümüzde bir yandan bilgisayar mühendisliğinde, diğer yandan da bilgisayar bilimlerinin temel konularıyla ilgili; başta elektrik, makina, endüstri, inşaat gibi mühendislik; fizik, matematik, istatistik gibi temel bilimler dallarında Türkçe eğitim yaygınlaşmıştır. Bu durum, Türkçe kitap gereksinimini artırmıştır. Bilgisayar İşletim Sistemleri adlı bu kitap, bu bağlamda kaleme alınmıştır.

Continue Reading →

Bilgisayar İşletim Sistemleri adlı e-kitabı edinmek için tıklayınız.

0

Fedora 25 Alpha duyuruldu

Yaklaşan Fedora 25 Alpha sürümü, Dennis Gilmore tarafından duyuruldu. Red Hat sponsorluğunda kullanıma sunulan ve final sürümünün Kasım ayında çıkarılmasının planlandığı söylenen dağıtımın bir dizi değişiklikle geldiğini belirten Gilmore; Fedora QA ekibi tarafından gönderilen sürümün test edilmesine ve hataların tespit edilmesine ihtiyaç olduğunu söyledi. Power64 ve 64-bit ARM (AArch64) aygıtlar için yenilenen sürümün iyi bir düzenleme ile kaya gibi sağlam bir sisteme dönüştürülebileceği belirtildi. Fedora 25 Alpha; Rails 5.0, PHP 7.0, GHC 7.10, Perl 5.24, Node.js 6.x, Erlang 19, Golang 1.7, GNU C Library 2.24 gibi güncel paketlerle geliyor. Fedora 25 Alpha hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Fedora 25 Alpha edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

GhostBSD 10.3 duyuruldu

ghostbsd-shapedSürüm adayı 10 Ağustos 2016‘da duyurulan FreeBSD’ye dayalı kullanıcı dostu bir dağıtım olan ve evde ya da ofiste kullanımı kolay bir sistem sağlamayı amaçlayan; MATE ve Xfce gibi popüler hafif masaüstü ortamlarını destekleyen GhostBSD‘nin MATE masaüstü ortamıyla dizayn edilen ve FreeBSD 10.3’e dayalı olarak geliştirilen 10.3 sürümü duyuruldu. Bir yıllık bir test sürecinin ardından çeşitli hata düzeltmeleri ve iyileştirmelerle gelen yeni sürüm; MATE ve Xfce masaüstü ortamlarıyla kullanıma sunuldu. UEFI desteği ve GPT bölümler için freebsd önyükleme desteği içeren sürümle ilgili hataların bildirim sayfasından gönderilebileceği söylendi. GhostBSD 10.3 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

GhostBSD 10.3 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Clonezilla live 2.4.7-30 duyuruldu

Sabit disk klonlamak ve yedeklemek için tasarlanmış Debian GNU/Linux tabanlı Clonezilla‘nın Live versiyonunun yeni test sürümü 2.4.7-30, Steven Shiau tarafından duyuruldu. Shiau; temel GNU/Linux işletim sistemi upgrade edilen sistemin, 30 Ağustos 2016 tarihi itibariyle Debian Sid depolarıyla senkronize edildiğini söyledi. Shiau; kullanıcıların sistemlerini yeni sürüme yükseltmelerinin önemli olduğunu söyledi. 4.7.2-1 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistemde, giderilen problemlerin çözümüne katkıda bulunanlara teşekkür edildi. Clonezilla live 2.4.7-30 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

clonezilla-trBunun dışında, Clonezilla’nın Türkçe dil desteği olmamasının kalıcı hasarlar yaratabileceğini düşünen Ömer Yıldız tarafından Türkçeye çevrilmeye başlandığını haber vermiştik. Artık yazılımın Türkçe versiyonlarını indirme şansına da sahip olduğunuzu unutmamalısınız. Ömer Yıldız’ın yaptıklarını burada bulabilirsiniz.

 

Clonezilla live 2.4.7-30 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0