Archive | Haziran, 2020

AMDVLK 2020.Q2.6 Vulkan sürücüsü duyuruldu

AMD’nin resmi Vulkan sürücü ekibi, açık kaynaklı Linux “AMDVLK” türevinin yeni bir sürümünü duyurdu. AMDVLK 2020.Q2.6’yı kullanıma sunmaktan memnuniyet duyulduğu ifade edilirken, böylelikle Vulkan API sürümünün de güncellendiği söylendi. Ghost Recon Breakpoint için performans ayarıyla gelen yeni sürümde, işlemci yerine PipelineAbiReader kullanarak derleyici performansının artırılabileceği belirtiliyor. API sürümü de 1.2.143’e güncellenmiş bulunuyor. AMDVLK 2020.Q2.6 Vulkan sürücüsü hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

AMDVLK 2020.Q2.6 Vulkan sürücü edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Ubuntu Weekly Newsletter’in 637. sayısı yayımlandı

Ubuntu tarafından yayımlanan haftalık haber bülteni  UbuntuWeeklyNewsletter‘in 637. sayısı duyuruldu. 637. sayının yayımlanmasından duyulan mutluluk ifade edilirken, yeni nüshanın kullanıcıların değişik konularda aydınlanmasına katkıda bulunacağına inanıldığı belirtildi.  Dergi çevresi, dileyenlerin dergi ekibi içinde ya da çeviri gibi diğer alt başlıklar altında iş görmek isteyebileceklerini hatırlatarak, böyle düşünenleri beklediklerini ifade ediyor. Yeni sürümde: Ubuntu İstatistikleri, Sıcak destek, LoCo etkinlikleri, tüm mimarilerdeki herhangi bir modda yükleyici ortamını başlatmak için GRUB2’yi kullanmak, Egmde: güncellenmiş özellikler, Canonical haberler, Blogosferde, diğer haberler, diğer ilgi alanları, öne çıkan ses ve video, toplantı raporları, yaklaşan toplantılar ve etkinlikler, 16.04, 18.04, 19.10 ve 20.04 için güncellemeler, güvenlik ve dahası gibi konular ele alınıyor.

Continue Reading →

UbuntuWeeklyNewsletter’in 637. sayısına buradan ulaşabilirsiniz. Bültenle iletişim sağlamak isterseniz, bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.
0

Linuxfx 10.3 duyuruldu

Otomatik donanım algılama ve yapılandırma özellikleri, popüler multimedya codec desteği ve sezgisel bir KDE masaüstü kullanıcı arayüzü ile kullanıma sunulan, Brezilya kökenli ve Ubuntu tabanlı bir dağıtım olan LinuxFX‘in 10.3 sürümü çıktı. Basit ve sezgisel bir arayüzle Linuxfx 10.3’ün Windows XP, 7 ve 10 kullanıcılarını kurtarmak için geldiği ifade edilirken, sistemin, hoş bir grafik arayüz ve inanılmaz işlemler ile mükemmel uyumluluk getirdiği belirtiliyor. Sentinela bilgisayarı görme platformuyla kullanıma sunulan sistem, eksiksiz bir görme aracı sunuyor. Microsoft Windows ile olan tüm deneyimlerden yararlanmak için geliştirilen Windowsfx işletim sisteminin, Linux işletim sisteminin üzerine kurulduğu hatırlatılırken; orijinal Microsoft Windows’un yalnızca en iyi özelliklerini devraldığı belirtiliyor. Windowsfx’in son derece güvenli olduğu, bilgisayar virüslerine karşı bağışık olmadığı ve sistem hatalarından, güvenlik güncelleştirmelerinden ve Microsoft Windows’un diğer eski sorunlarından muzdarip olmadığı hatırlatılırken; Windowsfx ayrıca özgün ve şeffaf olarak orijinal Microsoft Windows uygulamalarıyla uyumluluğu koruduğu ifade ediliyor. Linuxfx 10.3 hakkında bilgi edinmek için projenin duyurusu incelenebilir.

Continue Reading →

Linuxfx 10.3 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

4MLinux 34.0 BETA duyuruldu

Bir bakım (bir sistem kurtarma live CD’si gibi), multimedya, (inetd daemon kullanarak) bir miniserver gibi temel unsurlara odaklanan ve bazı küçük GNU/Linux oyunları sağlayan bir GNU/Linux dağıtımı olan 4MLinux’un 34.0 sürümünün beta versiyonu, Zbigniew Konojacki tarafından duyuruldu. 4MLinux 34.0 BETA’nın test edilmek için kullanıma sunulduğunu söyleyen Konojacki; temel olarak, bu geliştirme sürümün, 4MLinux STABLE sürüm ile aynı özelliklere sahip olduğunu ve çok sayıda güncellenmiş paket içerdiğini ifade etti. Bunun bir test sürümü olduğunun unutulmaması ve yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiği hatırlatılırken, test eden kullanıcıların tespit ettikleri hataları rapor etmeleri rica ediliyor. Konojacki; 4MLinux 34.0 kararlı sürümünün Eylül 2020’de yayınlanmasının planlandığını söyledi. 4MLinux 34.0 BETA hakkında ayrıntılı bilgi edinmek üzere sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

4MLinux 34.0 BETA edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

IPFire 2.25 – Core Update 146 duyuruldu

Kolay kurulum ve kullanım konusuna odaklanmış olan ve üst düzey güvenlik bakımından oldukça titiz bir GNU/Linux dağıtımı olan, güvenlik duvarları ve yönlendiriciler göz önünde bulundurularak tasarlanmış ve kolay uzaktan yönetim için web tabanlı bir arayüze sahip olan IPFire‘in 2.25 – Core Update 146, sürümü Michael Tremer tarafından duyuruldu. IPFire için bir başka önemli ve heyecan verici güncellemeyle geldiklerini söyleyen Tremer; sistemin, saldırılara karşı önemli bir performans artışı sağladığını ifade etti. Çeşitli kararlılık ve güvenlik düzeltmeleri getiren sistem, özel yamaları bu sürüme entegre etmiş bulunuyor. Kullanılan çekirdeğin, Intel işlemcilerindeki işlemci güvenlik açıklarına yönelik azalmalar getirdiğini ve Intel’in mikro kod güncellemelerini içerdiğini söyleyen Tremer; her ne kadar 32 bit’i desteklemeye devam edecek olsalar da, sistemlerin 64 bit’e yükseltilmesini önerdiklerini belirtti. IPFire 2.25 – Core Update 146 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

IPFire 2.25 – Core Update 146 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Lua 5.4.0 duyuruldu

Ağırlıklı olarak gömülü sistemler ve istemciler için tasarlanmış hafif paralel bir programlama dili olan Lua‘nın 5.4.0 sürümü duyuruldu. Çöp toplama için yeni nesil bir mod ile gelen yazılım, işlev argümanları ve iadeleri hakkında bilgi ayıklama özelliği içeriyor. Bu arada, bellek bloğunu küçültürken ayırma işlevinin başarısız olmasına izin verildiği ifade ediliyor. Lua; 1993 yılında Rio de Janeiro Pontifical Katolik Üniversitesi’nde Bilgisayar Grafik Teknoloji Grubu (Tecgraf) üyesi olan Roberto Ierusalimschy, Luiz Henrique de Figueiredo ve Waldemar Celes tarafından Brezilya’da geliştirilmeye başlanmıştır. ANSI/ISO C derleyicisi olan tüm platformlarda kurulabilen Lua; taşınabilir bir dildir. 5.0 sürümünden önceki Lua sürümleri, BSD lisansına benzer bir lisansla yayınlanmış; 5.0 sürümünden itibaren MIT Lisansı ile lisanslanmıştır. Lua 5.4.0 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ya da değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Lua 5.4.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Python 3.7.8 ve 3.6.11 hata düzeltme sürümleri duyuruldu

Başta GNU/Linux başta olmak üzere; Mac Os, Windows, Amiga, Symbian gibi hemen hemen her türlü platformda çalışabilen Python programlama dilinin 3.7.8 ve 3.6.11 hata düzeltme sürümleri, Ned Deily tarafından duyuruldu. Python 3.7.8 ve 3.6.11 hata düzeltme sürümlerini duyurmaktan mutlu olduğunu söyleyen Deily; Python 3.7’nin bir sonraki hata düzeltme sürümü olan Python 3.7.8’in artık kullanılabilir olduğunu ama 3.7.8’in bu seriden son hata düzeltmesi olmasının beklendiğini belirtti. Deily; buna karşın, yaklaşık olarak 2023’ün ortasına kadar 3.7 için güvenlik düzeltmeleri sağlamayı planladıklarını söyledi. Python 3.6.11 ise Python 3.6’nın en son güvenlik düzeltme sürümü olarak lanse ediliyor. Python 3.8 yayınlandığı ve bunun, Python 3’ün en son özellik sürümü olduğu belirtilirken; Python 3.6’nın artık yaşam döngüsünün güvenlik düzeltme aşamasında olduğu ifade ediliyor. Deily; Python 3.6 için de 2021 yılına kadar güvenlik düzeltmeleri sağlamayı planladıklarını söyledi. Geliştirilmeye 1990 yılında Guido van Rossum tarafından Amsterdam’da başlanan ve adını Guido Van Rossum’un çok sevdiği, Monty Python adlı altı kişilik bir İngiliz komedi grubunun Monty Python’s Flying Circus adlı gösterisinden alan Python; dilin öğrenilmesini ve akılda kalmasını kolaylaştıran girintilere dayalı basit sözdizimine sahiptir. Bu da ona söz diziminin ayrıntıları ile vakit geçirmeden programlamaya yönelme imkanı bulunabilen bir dil olma özelliği kazandırmaktadır. Günümüzde Python Yazılım Vakfı çevresinde toplanan gönüllülerin çabalarıyla sürdürülen Python’ın 1.0 sürümü Ocak 1994′te duyurulmuştur. Python 3.7.8 ve 3.6.11 hata düzeltme sürümleri hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ya da 3.7.8 sürüm notlarını ve 3.6.11 sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Python 3.7.8 ve 3.6.11 hata düzeltme sürümlerini edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0