İlk alfa sürümü 7 Haziran 2012‘de duyurulan “Quantal Quetzal” kod adlı Ubuntu 12.10’un ikinci alfa sürümü, Kate Stewart tarafından duyuruldu. Kısa bir zaman sonra Ubuntu 12.10’a dönüşecek olan ikinci alfa sürüme hoşgeldiniz diyen Stewart; sistemin 3.5-rc4 Linux çekirdeği üzerine yapılandırıldığını belirtti. Sistemin test edilmek, tesbit edilen hataları bildirmek ve bunları gidermek üzere kullanıma sunulduğunu hatırlatan Stewart; Python 3.0, LibreOffice, GIMP 2.8 ve gThumb 3.0.1 içeren sistemin kullanıcılara değişik versiyonlarıyla birlikte güncellenmiş bir GNOME 3.5, KDE SC 4.9 Beta 2, Xfce 4.10 masaüstü ortamlarını sunduğunu söyledi. Stewart; Kubuntu, Lubuntu, Edubuntu, Xubuntu ve Ubuntu Studio’nun da 12.10 Alpha 2 sürümlerinin yayınlandığını ifade etti. Ubuntu 12.10 Alpha 2 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →
Archive | Haziran, 2012
VLC Media Player 2.0.2
Tam adı VideoLAN Client Media Player olan açık kaynak kodlu çoklu ortam yürütücüsü VLC Media Player’in 2.0.2 sürümü çıktı. Başta MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, DiVX, MP3, OGG, WAV, ASF, WMV, WMA, H.264 olmak üzere pek çok ses ve video formatını destekleyen yazılım; internet üzerinden yayın yapan sunucuların aktardığı tüm formatları oynatmakla kalmıyor; bir sunucudan video indirirken önizleme yapma olanağı da sunuyor. Bilindiği gibi, VLC Media Player’i diğer ortam yürütücülerinden ayıran özellikler, pek çok dosya formatına verdiği destekle sınırlı değil. VLC Media Player ile indirilmesi yarım kalmış bir ses veya video dosyasının önizlemesi dahi mümkün olabiliyor. Üstelik, izlenen dosya, arkaplan görüntüsü olarak da izlenebiliyor. Programın, ekran görüntüsü alma özelliği olduğunu ayrıca hatırlatalım. Güçlü codec özelliğiyle dikkat çeken VLC Media Player, yüksek kaliteli görüntü (HD) ile 7+1 ses özelliği ve altyazı desteğine de sahip. HD çözücü için GPU hızlandırma gibi kimi büyüleyici özellikler içeren VLC Media Player’in nimetlerinden hem Nvidia, hem de ATI Radeon kart sahipleri yararlanabiliyorlar. Önemli geliştirmeler, yenilikler, güncellemeler ve kimi düzeltmeler içeren VLC Media Player 2.0.2 hakkında bilgi edinmek için haberler sayfasını inceleyebilirsiniz. Continue Reading →
VLC Media Player 2.0.2 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.
VLC Media Player’in özellikleri hakkında fikir edinmek için aşağıdaki verileri inceleyebilirsiniz.
LibreOffice 3.5.5 RC2
İlk sürüm adayı 15 Haziran 2012 tarihinde duyurulan LibreOffice 3.5.5’in ikinci sürüm adayı, The Document Foundation tarafından duyuruldu. Her zaman olduğu gibi, bu sürüm adayının, bilgisayarlarda varolan kararlı bir LibreOffice sürümü ile paralel biçimde yüklenip kullanılanılabileceği hatırlatıldı. Farklı dağıtımlar için ayrıntılı yönergelerin incelenmesi önerildi. Sürüme ilişkin hatalara ulaşmak isteyenlerin Bugzilla üzerinden bunu gerçekleştirebilecekleri ifade edildi. LibreOffice 3.5.5 RC2 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →
LibreOffice ile ilgili çeşitli konularda yardım almak için LibreOffice Türkiye anasayfasına başvurabilirsiniz. LibreOffice kurulumuna ilişkin Türkçe dökümanlara ulaşmak için LibreOffice Türkiye – Kurulum sayfalarından yararlanabilirsiniz. LibreOffice ile ilgili Türkçeleştirilen belgelere LibreOffice Türkiye – Belgelendirme sayfasından ulaşabilirsiniz. Sorunlarınıza LibreOffice Türkiye Forumları ortamında çözüm arayabilirsiniz. LibreOffice yerelleştirme çalışmalarına katılmak için LibreOffice Türkçe yerelleştirme sayfasına başvurabilirsiniz.
WordPress 3.4.1
Açık kaynak kodlu ve GNU Genel Kamu Lisansı ile lisanslı dünyanın en yaygın kullanılan içerik yönetim sistemlerinden (CMS) biri olan WordPress’in 3.4.1 sürümü, Andrew Nacin tarafından duyuruldu. 13 Haziran 2012 tarihinde çıkarılan 3.4 “Green” sürümüne yönelik olarak kimi sorunları gidermek amacıyla çıkarılan bir güncelleme sürümü olan 3.4.1 ile çeşitli problemler giderilmiş bulunuyor. Yazılmaya ve geliştirilmeye 2003 yılında başlanan WordPress; o günden bu yana milyonlarca insan tarafından kullanılan kendi sunucusunu bloglama aracı olarak yaygınlaştı, büyüdü. Açık kaynak kodlu bir proje olan WordPress üzerinde çalışan dünyada yüzlerce insan var. PHP ve MySQL üzerine inşa edilen WordPress; GPLv2 (veya üstü) ile lisanslıdır. Yalnızca bir blog sistemi olarak başlayan WordPress; tam bir içerik yönetim sistemi (CMS) olarak kullanılmak üzere gelişti ve binlerce eklentisi, parçacıkları ve temasıyla hayal gücünüzle sınırlı bir yapı haline geldi. WordPress 3.4.1 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →
Clonezilla live 1.2.12-67
Disk klonlama için tasarlanmış Debian tabanlı Clonezilla‘nın Live versiyonunun 1.2.12-67 sürümü, Steven Shiau tarafından duyuruldu. Sürüm; kimi geliştirmeleri, değişiklikleri ve hata düzeltmelerini içeriyor. Taban sistem (20 Haziran 2012 itibariyle) Debian “Sid” GNU/Linux depolarına dayalı olmak üzere sistem, 3.2.20 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılmış bulunuyor. drbl paketi 1.12.14, Clonezilla paketi 2.5.42, Partclone 0.2.49, Gdisk 0.8.5 sürümlerine güncellenmiş bulunuyor. Clonezilla live 1.2.12-67 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →
SolusOS 2 Alpha 5
Dördüncü alphası 12 Haziran 2012‘de duyurulan Debian GNU/Linux tabanlı, kullanıcı dostu masaüstü GNU/Linux dağıtımı SolusOS‘un 2. sürümünün beşinci alphası, Linux Mint “Debian” sürümünün özgün yaratıcısı ve SolusOS’un öncüsü, kurucu ve geliştiricisi Ikey Doherty tarafından duyuruldu. Ekip olarak SolusOS’un 2. sürümünün beşinci alphasını duyurmaktan mutluluk duyduklarını söyleyen Doherty; sürümün GNOME 2 gibi görünen ve davranan, GNOME klasik masaüstü ortamı 3.4’ü içerdiğini hatırlattı. Sürümde kimi iyileştirmeler ve türlü hata düzeltmelerinin gerçekleştirilmiş bulunduğunu belirten Doherty; sistemin 3.3.6 Linux çekirdeği üzerine yapılandırıldığını söyledi. solusdesktop 3.4.3.2.1, gnome-panel 1:3.4.2.1-5solusos1, nautilus 1:3.4.2-1.2 ile gelen sistem ayrıca LibreOffice 3.5.4-2, Firefox 13.0.1, Thunderbird 13.0.1, VLC 2.0.1 ve Adobe Flash 11.2.202.235 gibi yazılımları içeriyor. SolusOS 2 Alpha 5 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →
Bluefish 2.2.3
Bluefish’in 2.2.3 sürümü duyuruldu. Pek çok programlama dilini destekleyen Bluefish; dinamik ve interaktif web siteleri düzenlemesi üzerine odaklanabiliyor. Bluefish, programlama bilgisi az olan kullanıcıların da kolaylıkla kullanabileceği bir editör. C, HTML, PHP, MySQL, SQL gibi konularda, hazır şablonları kullanarak gerekli işlemleri kolaylıkla yapmak olanak dahilinde. Bluefish; Linux, FreeBSD, OpenBSD, Solaris ve MacOS X, ayrıca Windows üzerinde çalışıyor. 17 dil desteği sunan yazılımın özellikleri hakkında geniş bilgi edinmek için özellikler sayfasını, fikir edinmek için ekran görüntüleri sayfasını incelemek mümkün. Değişik dağıtımlara göre Bluefish’in nasıl yükleneceğini anlatan wiki sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.
Continue Reading →