Archive | Mart, 2016

PostgreSQL’in 9.5.2 Sürümü Duyuruldu

Tüm Unix ya da Unix türevi sistemlerde çalışan güvenli ve geniş özelliklere sahip, SQL standart sorgu dilini destekleyen dünyanın en iyi açık kaynak veritabanı yönetim sistemi olan PostgreSQL’in 9.5.2 sürümü duyuruldu. PostgreSQL Global Development Group; 9.5.2 sürümüyle birlikte 9.4.7, 9.3.12, 9.2.16 ve 9.1.21 sürümlerini de duyurdu. Sürümün, iki önemli güvenlik sorununu giderdiği belirtilirken, 9.5 serisindeki bir dizin bozulması sorununu giderdiği ifade ediliyor. Sürüm; önceki sürümlerden devamla çeşitli hata düzeltmeleri çeşitli içeriyor. Tüm kullanıcıların, özellikle 9.5.0 kullanıcılarının yazılımlarını bir an önce güncellemeleri öneriliyor. Veritabanları için ilişkisel modeli kullanan PostgreSQL; Solaris, Windows, Mac OS X gibi sistemlerde de çalışabilmektedir. PostgreSQL diğer ticari ya da açık kaynak kodlu veritabanlarıyla yapılabilecek işlerin hepsini kolaylıkla yapabilir. Geniş kullanıcı grubuna sahip olan PostgreSQL, kaynak koduna her yerden erişilebilir olması nedeniyle olası hataların çok çabuk kapatılmasına imkan sağlamaktadır. PostgreSQL 9.5.2 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

PostgreSQL 9.5.2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

PHP’nin 5.5.34 Sürümü Duyuruldu

PHP’nin çeşitli hataları giderilmiş bulunan eski kararlı sürümü 5.5.34 duyuruldu. Bir güvenlik ve hata düzeltme sürümü olduğu belirtilen sürümde, pek çok güvenlik hatasının düzeltildiği ifade edildi. Tüm PHP 5.5 kullanıcılarına yazılımı bu sürüme yükseltmeleri tavsiye edildi. PHP, ilk kez Rasmus Lerdorf tarafından, web üzerinden sayfasını ziyaret edenleri izlemek amacıyla bir dizi Perl betiği kullanılarak geliştirilmişti. Ancak insanlar bununla ilgilenmeye başlayınca, Lerdorf bir betik motoru oluşturmaya karar verdi. Ayrıca formlara da destek verdi ve böylece PHP/F1 biçimlenmiş oldu. Adı duyuldukça kimi geliştiricinin dikkatini çekti ve böylece bir API oluşturuldu: PHP3 meydana geldi. Ardından Zend motoruyla PHP4 geldi. Günümüzde PHP; bloglardan forumlara, portal sistemlerinden veri tabanlarına, sınıflardan fonksiyonlara her türlü işlevde kullanılıyor. PHP 5.5.34 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

PHP 5.5.34 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Simplicity Linux 16.04 Beta Duyuruldu

Alpha sürümü 29 Şubat 2016‘da duyurulan öntanımlı masaüstü ortamı olarak hafif bir varyant olan LXDE ile gelen Puppy tabanlı dağıtım Simplicity Linux’un 16.04 sürümünün betası duyuruldu. Simplicity Linux 16.04 Beta’yı duyurmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden geliştirme ekibi, sürümün Mini ve X versiyonlarının kullanıma sunulduğunu söyledi. 4.4.4 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan yeni test sürümünü test edip geribildirim yollayan kullanıcıların çok değerli bir iş yapmış olacakları belirtilirken, sistemde Google Docs, Spotify, TuneIn Radio, Dropbox, Twitter ve Facebook’u bulmanın mümkün olduğu ifade edildi. Kullanıcı tarafından beğenilerek kullanılacağı düşünülen Simplicity Linux 16.04 Beta’nın final sürümünün Nisan ayı sonunda çıkarılmasının planlandığı söyleniyor. Simplicity Linux 16.04 Beta hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Simplicity Linux 16.04 Beta edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Sparky 4.3-dev3 MinimalISO Duyuruldu

Debian GNU/Linux Testing tabanlı, varsayılan masaüstü ortamı LXDE olan; Enlightenment, Openbox, JWM, MATE, Xfce ve Razor-qt masaüstü ortamlarını da kullanan, hem eski, hem yeni bilgisayarlar için tasarlanmış, hafif, hızlı ve basit bir GNU/Linux dağıtımı olan SparkyLinux’un Sparky 4.3-dev3 MinimalISO versiyonu duyuruldu. Bunun muhtemelen son geliştirme sürümü olacağının düşünüldüğü belirtilirken, sisteme; bspwm, i3, Pantheon ve Window Maker olmak üzere dört masaüstü ortamının eklendiği ifade edildi. Pek çok düzeltme ile gelen sürümde (Debian testing depolarında olduğu gibi) Iceweasel yerine Firefox-esr’nin kullanıldığı belirtildi. 4.4.6 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistemde; Sparky APTUS masaüstü kurulumu seçeneğinin olduğu söyleniyor. Kullanıcı adı ve parola olarak live kullanılan sistem, CLI versiyonunda metin tabanlı yükleyici kullanılmasına izin veriyor. Sparky 4.3-dev3 MinimalISO hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Sparky + bspwmSparky 4.3-dev3 MinimalISO edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

GTK+ 3.20.2 sürümüne güncellendi

Çok platformlu grafiksel kullanıcı arayüzü geliştirme araç takımı olan GTK+‘nın (eski adıyla GIMP Toolkit) 3.20.2 sürümü duyuruldu. 3.20.2 sürümünü de Matthias Clasen tarafından duyurdu. Kullanıcılar tarafından bildirilen sayısız hatanın giderildiği belirtiliyor. Qt ile beraber X Pencere Sistemi’nin en popüler araç takımı olan GTK+, başlangıçta GNU Resim İşleme Programı için yazılmıştı. 2.8 sürümü ile birlikte çok sayıda yeni etkinlik içeren yazılım, C’de yazılmış nesne yönelimli Glib nesne sistemini kullanıyor. GIMP hâlâ GTK+ olanağını kullanan en iyi programlardan biri olmaya devam ediyor. Pek çok uygulama ve masaüstü ortamının grafik arayüzü geniş bir dil desteğine sahip olan GTK+ araç takımı kullanılarak yazılmıştır. GTK+, bugün GNU Projesi’nin bir parçası olarak LGPL lisansı altında ücretsiz olarak dağıtılmaktadır. GTK+ 3.20.2 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusu yapıldıktan sonra haberler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

GTK+ 3.20.2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

LibreOffice 5.2 için ilk hata avcılığı oturumu

LibreOffice_BugHuntingLibreOffice 5.2 sürümü yaklaşıyor. Bu nedenle düzenlenecek olan LibreOffice 5.2 için ilk hata avcılığı oturumu, 22 Nisan 2016 Cuma günü yapılacak. Hata avcılığı oturumu LibreOffice 5.2’nin Alpha sürümüyle yapılacağı için, bu sürüm, oturumdan birkaç gün önce, ön sürüm depolarından edinilebilecek. Sürüm; GNU/Linux (DEB ve RPM), Mac OS ve Windows için elde edilebilir olacak. Bu özel Alpha sürümü (LibreOffice 5.2.0 Alpha) Mayıs ayı sonuna kadar kullanılabilir olacak. 22 Nisan 2016 tarihinde, saat: 08:00 ile 22:00 arasında gerçekleştirilecek oturumdan sonra da hata avcılığı sürecek. Gün boyunca iki özel oturum olacak: Birisi, LibreOffice’in dört temel modüllündeki (Writer, Calc, Impress ve Draw) hataları kovalamak. İkincisi; ilk 10 özelliği test etmek. Böylelikle ilk 10 özelliğe ilişkin liste oluşturulacak ve bu, wiki sayfasına eklenecektir. Konuya ilişkin ayrıntılı bilgi edinmek için blog.documentfoundation.org sayfasından yararlanılabilir.

Continue Reading →

Her zaman oldugu gibi, hata avcılığı oturumu ile ilgili ayrıntıları bir wiki sayfasında bulabileceksiniz. 22 Nisan 2016 tarihinden önce sayfaya daha ayrıntılı bilgiler eklenmiş olacaktır.

donate.now

0

LibreOffice 5.1.2 RC2 Çıktı

Birinci sürüm adayı 17 Mart 2016‘da çıkan LibreOffice 5.1.2’nin ikinci sürüm adayı The Document Foundation (TDF) tarafından sürüm takvimine uygun biçimde kullanıma sunuldu. The Document Foundation (TDF), henüz resmi duyuruyu yapmadı ama paketler test edilmek üzere yansılardaki yerini aldı. Bunun, yalnızca test etmek amacıyla kullanıma sunulan bir sürüm olduğunun unutulmaması gerektiği hatırlatılıyor. LibreOffice 5.1.2 RC2’yi var olan LibreOffice kurulumuna paralel kurabilirsiniz. Farklı dağıtımlar için ayrıntılı kurulum yönergelerini incelemeniz önerilir. Sürüme ilişkin hataları Bugzilla üzerinden bildirebilirsiniz. LibreOffice 5.1.2 RC2 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için yayımlandıktan sonra sürüm notlarını inceleyebileceksiniz.

Continue Reading →

LibreOffice 5.1.2 RC2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz. Resmi duyuru yapılana kadar:

Resmi duyuru yapıldıktan sonra:

libreoffice.donate

0