Archive | Eylül, 2019

Latte Dock 0.9.3 hata düzeltme sürümü duyuruldu

Plasma çerçevelerinde zarif ve sezgisel bir deneyim sunan ve popülerliği nedeniyle çoğu Linux dağıtımına kurulan Latte Dock‘un 0.9.3 sürümü duyuruldu. Bunun bir hata düzeltme sürümü olduğu ve önemli düzeltmeler ve geliştirmeler içerdiği ifade ediliyor. Panel boş alanları için bile android tıklama animasyonu desteği ile gelen sürümde, artık Latte göstergeleri panel boş alanları için animasyonları destekleyebiliyor. Yazılımın aktif pencereye göre kendini boyayabildiği, temel masaüstü arka planı için şeffaf olduğunda mümkün olan en iyi kontrastı sağladığı hatırlatılıyor. Rozet deneyiminin yeniden düşünülüp geliştirildiği; kullanıcının daha belirgin bildirim rozetleri seçmesi veya varsayılan olarak kullanılan malzeme yerine, 3B stili kullanması için yeni seçenekler eklendiği hatırlatılıyor. Latte Dock 0.9.3 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Latte Dock 0.9.3 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanalabilirsiniz.

0

4MLinux 31.0 BETA duyuruldu

Bir bakım (bir sistem kurtarma live CD’si gibi), multimedya, (inetd daemon kullanarak) bir miniserver gibi temel unsurlara odaklanan ve bazı küçük GNU/Linux oyunları sağlayan , 32 bit bir GNU/Linux dağıtımı olan 4MLinux’un 31.0 BETA sürümü duyuruldu. Şu anki kararlı sürümün 4MLinux 30 olduğu belirtilirken, BETA sürümün 31.0 BETA olduğu ve Aralık 2019’da kararlı sürümünün yaınlanacağı ifade edildi. Bunun bir test sürümü olduğunun unutulmaması ve yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiği hatırlatılırken, test eden kullanıcıların tespit ettikleri hataları rapor etmeleri rica ediliyor. 4MLinux 31.0 BETA hakkında ayrıntılı bilgi edinmek üzere sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

4MLinux 31.0 BETA edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

NetworkManager 1.20.4 duyuruldu

GNU/Linux tabanlı ve diğer Unix benzeri işletim sistemlerinde bilgisayar ağlarının kullanımını basitleştirmeyi amaçlayan bir yardımcı program olan NetworkManager’in 1.20.4 sürümü, Thomas Haller tarafından duyuruldu. DHCP istemcisi şimdi varsayılan olarak “dahili” olarak ayarlandığı belirtilen yeni sürümde, hatalı işlemi yapılandırmak için destek eklendiği ve NetworkManager. conf’ta “main.monitor-connection-files” ayarının kullanımdan kaldırıldığı ifade ediliyor. Şu anda bir cihazda etkin olan profil, tamamen yeniden etkinleştirilmeden cihazın yapılandırmasının güncellenmediği belirtilirken, bir cihazda IPv6’yı devre dışı bırakmak için “ipv6.method= disabled”in eklenmesi gerektiği bildiriliyor. NetworkManager 1.20.4 hakkında daha bilgi edinmek için haberler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

NetworkManager 1.20.4 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Manjaro 18.1.1-pre1 duyuruldu

Arch Linux tabanlı Manjaro Linux’un 18.1.1-pre1 sürümü, Philip Müller tarafından duyuruldu. Yeni bir test güncellemesini duyurmaktan mutluluk duyduğunu söyleyen Müller; en son geliştirme çekirdeği 5.4rc0.d0928.gaefcf2f-1’in eklendiği yeni sürümün, bauh 0.6.1 ve Pamac 9.0 RC içerdiğini ifade etti. Bunun bir test sürümü olduğunun unutulmamasını ve yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiği hatırlatan Müller; test eden kullanıcıların tespit ettikleri hataları rapor etmeleri rica etti. Gnome temaları üzerinde çalışıldığını ve bazı gnome paketlerinin güncellendiğini söyleyen Müller; kullanıcıların test güncelleme duyurularına abone olmayı düşünmelerinin önemli olduğunu belirtti. Manjaro 18.1.1-pre1 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Manjaro 18.1.1-pre1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

LibreOffice 6.2.8 RC1 çıktı

LibreOffice’in 6.2.8 sürümünün ilk sürüm adayı çıktı. LibreOffice 6.2.8 RC1; sürüm takviminde, The Document Foundation (TDF) tarafından 6.2 serisinden bir başka hata sürümü oluşturulmayacağı açıklanmış olmasına rağmen çıkarıldı. The Document Foundation (TDF), henüz resmi duyuruyu yapmadı ama paketler test edilmek üzere yansılardaki yerini aldı. Bunun, yalnızca test etmek amacıyla kullanıma sunulan bir sürüm olduğunun unutulmaması ve yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiği hatırlatılıyor. LibreOffice 6.2.8 RC1’i var olan LibreOffice kurulumuna paralel kurabilirsiniz. Farklı dağıtımlar için ayrıntılı kurulum yönergelerini incelemeniz önerilir. Sürüme ilişkin hataları Bugzilla üzerinden bildirebilirsiniz. LibreOffice 6.2.8 RC1 hakkında bilgi edinmek için yayımlandıktan sonra sürüm notlarını inceleyebileceksiniz.

Continue Reading →

LibreOffice 6.2.8 RC1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz. Resmi duyuru yapılana kadar:

Resmi duyuru yapıldıktan sonra:

0

Cacti 1.2.7 duyuruldu

Network üzerinde bulunan aktif cihazlardan bellek (RAM), disk, ağ ve sistem yükü gibi bilgileri grafiksel olarak web arayüzüyle sunan komple bir sunucu çözümü olan Cacti; 1.2.7 sürümüne güncellendi. Kod ile katkıda bulunan ve GitHub’daki sorunları bildirerek yardımcı olan herkese özel olarak teşekkür edildiği bildirildi. MariaDB’nin daha yeni sürümlerinin farklı istemci kitaplığı gerektirdiği belirtiliyor. RRDTool’un veri depolama ve grafik işlevselliğini kullanmak için tasarlanmış eksiksiz bir ağ grafik çözümü olan Cacti; ağ bulma, cihaz yönetimi otomasyonu, şablonlu grafik, kullanıcı, grup ve alan yönetimi, hesap kilitleme desteği gibi becerilere sahiptir. SNMP (Simple Network Management Protocol) protokolünü kullanarak sistem ve ağ cihazları izleme olanağı sunan Cacti; izlemek istenen cihazdan aldığı snmp sorgularının cevabına göre grafikler oluşturarak sistem ve ağ cihazlarının takip edilebilmesini (monitoring) sağlıyor. Grafik ekran olarak RRdTool kullanan yazılım, veri tabanı olarak da MySQL kullanıyor. RRDTool grafik aracı ile oluşturulan grafiklerin birkaç şekilde gösterimi mümkündür. Cacti’yi çalıştırmak için Apache, PHP, NET-SNMP ve RRDTOOL paketlerinin sisteme kurulmuş olması gerekir. 2000’lerin başında Ian Berry tarafından lise projesi olarak geliştirilen proje, binlerce şirketin ve meraklıların ağları ve veri merkezlerini izlemeleri ve yönetmeleri için kullanılıyor. Cacti 1.2.7 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek  değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Cacti 1.2.7 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

Cacti hakkında bilgi edinmek için Özgür Karataş’ın yazdığı Cacti Türkçe El Kitabı‘nı inceleyebilirsiniz.

0

D9VK 0.22 duyuruldu

İki gün önce 1.4.1 sürümü duyurulan DXVK gibi Wine/Proton üzerinden API çağrılarını Vulkan’a çeviren D9VK’nın Direct3D 9 performansını hızlandırmak üzere 0.22 sürümü, Joshua Ashton tarafından duyuruldu. D9VK 0.21’in bir hafta önce yayınlanmış olması da hatırlatılarak; bunun son zamanlarda görülen en büyük sürüm olmadığı, hatta aslında oldukça küçük bir sürüm olduğu ifade ediliyor. D3D9 ile yazılım tabanlı köşe işleme için GetSoftwareVertexProcessing / SetSoftwareVertexProcessing desteğiyle gelen sürüm, bazı önemli performans iyileştirmeleri içeriyor. D9VK ile Wine’in d3d9x veya d3dcompiler’inin kullanılmaması önemle vurgulanıyor. D9VK 0.22 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

D9VK 0.22 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0