Archive | Haziran, 2017

Mesa 17.1.4 duyuruldu

Mesa‘nın yeni sürümü 17.1.4, Andres Gomez tarafından duyuruldu. Bunun 17.1.3 sürümünden bu yana tespit edilen hataları gideren bir hata düzeltme sürümü olduğunu söyleyen Gomez; pek çok hata düzeltmesi ve kimi yenilikler içeren sürümün, bazı kaynak kopyalama sorunlarını da gidermiş bulunduğunu ifade etti. OpenGL 4.5’in yalnızca bağlam oluşturma sırasında istenirse kullanılabileceği ifade ediliyor. Gomez; Intel i965 OpenGL sürücüsünün HiZ bakımından geliştirildiğini, Nouveau NVC0 ve RadeonSI için küçük hata düzeltmelerinin söz konusu olduğunu hatırlattı. Mesa 17.1.4 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Mesa 17.1.4 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Manjaro 17.0.2 topluluk sürümleri duyuruldu

26 Haziran 2017’de çıkarılan Gellivara” kod adlı Manjaro 17.0.2’nin topluluk sürümleri, Bernhard Landauer tarafından duyuruldu. Hatırlanacağı gibi, tamamlanması yaklaşık üç ay süren sürümün, donanım algılama özelliği güçlendirilmiş ve Calamares yenilenmişti. Bir bütün olarak yenilenen sisteme en güncel paketlerin eklendiği söyleniyordu. Daha önceki sürümleri kullanan kullanıcıların yeni sürüme terfi etmeleri önerilirken, Xorg-Stack 1.19’a dayalı olarak gelen sistemin 4.9 LTS Linux çekirdeği üzerine yapılandırıldığı belirtilmişti. Grub 2.02 gelen sistemde, pek çok çekirdek dizisini kurmak ve kaldırmak için kullanımı kolay bir grafik arayüz sunan Manjaro Settings Manager’in (MSM) kullanıma sunulmuş bulunduğu söyleniyordu. Sistemin XFCE, KDE ve GNOME masaüstü ortamlarıyla sunulan 17.0.2 sürümünün; Budgie, Cinnamon, i3 ve Lxde masaüstü ortamlarıyla sunulan topluluk sürümleri duyurulmuş bulunuyor. Manjaro 17.0.2 topluluk sürümleri hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Manjaro 17.0.2 topluluk sürümlerini edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

APT 1.5~alpha4 duyuruldu

1.5~alpha3 sürümü bugün duyurulan Debian GNU/Linux ve Debian tabanlı GNU/Linux dağıtımlarının paket yönetim sistemi olan APT’nin yeni 1.5 sürümünün dördüncü alphası, Julian Andres Klode tarafından duyuruldu. Resmi duyurusu yapılan sürüm henüz indirilmek üzere yansılarda yerini almamış görünüyor. Sürümün çeşitli yenilikler ve hata düzeltmeleriyle geldiğini bildiren Klode; yeni sürüm hakkında daha geniş bilgi edinmek için debian.org sayfasının ziyaret edilebileceğini söyledi. Debian GNU/Linux ve Debian tabanlı GNU/Linux dağıtımlarının paket yönetim sistemi olan APT ile yazılım kurma ya da kaldırma, sistemi güncelleme, çekirdeği derleme gibi işlemleri uçbirim üzerinden gerçekleştirmek mümkündür. Önemli bir bölümü C++ programlama dili ile yazılan APT’nin bir kısmını libapt kütüphanesi oluşturur. Genellikle apt-get ve apt-cache olarak kullanılan APT ile tüm Debian GNU/Linux temelli dağıtımlarda program indirme, kurma, güncelleme ve kaldırma işlemleri ile sistem genelinde yükseltme işlemleri mümkündür. APT 1.5~alpha4 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

APT’nin diğer paket yönetim araçlarına göre çok sayıda üstünlüğü vardır. Sözgelimi, temel internet bağlantılarının (SSH) kolay kullanımı ve sistem yönetim betiklerinin kullanılabilmesi bunlardan bazılarıdır. Yerel paket içeriklerini depolardaki en son paketlerle güncellemek için şu komut kullanılır:

sudo apt-get update

Sistemi yükseltmek için öncelikle yukarıda açıklandığı gibi paket içeriğini güncellemek sonra da şu kodu döndürmek gereklidir:

sudo apt-get upgrade

apt-get komutunun paket yükleme ve kaldırma gibi işlevlerini /var/log/dpkg.log kayıt dosyasından görebilirsiniz.

APT hakkında daha fazla bilgi edinmek için uçbirime şu komutu yazın:

apt-get help

APT 1.5~alpha4 edinmek için sürüm yansılarda yerini aldıktan sonra aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Qt 5.9.1 duyuruldu

Uygulamaların oluşturulmasını hızlandırmak için tasarlanmış araçlar, masaüstü ortamları, gömülü ve mobil aygıtlar için kullanıcı arabirimleri içeren yetkin bir geliştirme platformu olan Qt’nin 5.9.1 sürümü, Jani Heikkinen tarafından duyuruldu. Qt 5.9.1’i duyurmaktan mutluluk duyduklarını söyleyen Heikkinen; son hata düzeltmelerini ve Qt 5.9 serisinin geliştirmelerini içeren yeni sürümün, Qt 5.9 LTS için daha önce daha sık yapılan yama sürümlerini gerçekleştirmek amacında olduklarını ifade etti. Heikkinen; Qt 5.9 serisinin özellikleri hakkında bilgi edinmek isteyenlerin Qt 5.9 yeni özellikler ve Qt belgeler sayfasını inceleyebileceklerini söyledi. Qt’yi daha esnek ve kullanımı kolay bir yazılım haline getirmeye çalıştıklarını söyleyen Heikkinen; kullanıcıların Qt Project mailing lists aracılığıyla e-posta gönderebileceğini ve IRC aracılığıyla kendileriyle iletişim kurabileceğini belirtti. Qt 5.9.1 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

KDE masaüstü ortamı ve pek çok açık kaynak kodlu ve ticari amaçlı yazılımın Qt ile geliştirilmesi Nokia’nın da ilgisine çekmiş ve 2008 yılında Trolltech’i 104 Milyon Euro karşılığında satın almıştır. Qt; özellikle KDE masaüstü ortamının bu araç takımını kullanması ile dikkatleri üzerine çekmiştir. Değerli bir geliştirme ortamı olan Qt, C++ ile ilişkili olsa da Python, Ruby, PHP, Perl, Pascal, C# ve Java ile de kullanılabilmektedir. Dikkatleri ilk kez KDE masaüstü ortamının bu araç takımını kullanması ile çeken Qt’nin ilk sürümleri özgür olmayan bir lisansla dağıtılmış, GNU/Linux gibi özgür bir işletim sisteminin en popüler masaüstü ortamının özgür olmayan bir araç takımını kullanması doğallıkla hoş karşılanmamıştır. Buna tepki olarak GTK+ kullanarak GNOME masaüstü geliştirilmeye başlanmıştır. Ayrıca, Harmony denen ve Qt’ye benzeyen bir araç takımı da geliştirilmeye başlanmıştır. Trolltech, bu tepkilere karşı Qt’yi QPL denen, GPL benzeri bir lisansla yayınlamış, ancak, özgür yazılım savunucuları Trolltech’e Qt’yi GPL lisanslı olarak dağıtmasını dayatmıştır. Dördüncü sürümle birlikte Windows için de GPL lisansıyla dağıtılmaya başlanan Qt; Trolltech firmasının Nokia tarafından satın alınmasından sonra, 4.5 sürümünden itibaren LGPL lisansı altında dağıtmaya başlanmıştır. Nokia Qt platformunu cep telefonları için zengin görselliğe sahip uygulamalar geliştirilmesi amacı ile Nokia yazılım geliştirici topluluğuna tanıtır. Günümüzde Qt C++ geliştirilen herhangi bir uygulamada kullanılabileceği gibi, cep telefonu ve gömülü sistemlerde kullanılmaktadır. Qt masa üstü ve sunucu ortamlarında Unix, Linux, Mac OS ve Windows işletim sistemlerini desteklemektedir. Qt C++ ile geliştirme yapmak için Qt SDK ile gelen Qt Creator kullanılabileceği gibi, Eclipse, Visual Studio yada Mac Os X üzerinde XCode kullanılabilir. Qt 5.9.1 edinmek için;

0

Qt Creator 4.3.1 duyuruldu

Oldukça basit arayüzü ve yetenekleriyle pek çok kişinin vazgeçilmezi bir ide olan Qt Creator’un 4.3.1 sürümü, Eike Ziller tarafından duyuruldu. Qt Creator 4.3.1’i duyurdukları için mutlu olduklarını söyleyen Ziller; sürümün bir dizi hata düzeltmesi içerdiğini belirtti. Özellikle 32-bit Windows kullanıcıları için bellek yetersizliği yaşanmasına neden olan bir bellek sızıntısını düzelttiklerini belirten Ziller; yeni sürümün aynı zamanda CMake entegrasyonu için çok sayıda iyileştirme içerdiğini söyledi. Ziller; yapılan iyileştirmelerin ayrıntılı biçimde değişiklikler sayfasında bulunabileceğini söyledi. Bilindiği gibi, genellikle GUI programları geliştirmek için kullanılsa da gelişmiş kütüphanesi GUI bileşenlerinin dışında pek çok araç içeren ve bir grafiksel kullanıcı arayüzü geliştirme araç takımı olan Qt; en çok kullanılan masaüstü ve gömülü platformları desteklemektedir. Daha çok KDE ve Unity 8 ile kullanılan Qt’nin ilk sürümleri özgür olmayan bir lisansla dağıtılmış, GNU/Linux gibi özgür bir işletim sisteminin en popüler masaüstü ortamının özgür olmayan bir araç takımını kullanması doğallıkla hoş karşılanmamıştır. Qt masa üstü ve sunucu ortamlarında Unix, GNU/Linux, Mac OS ve Windows işletim sistemlerini desteklemektedir. Qt C++ ile geliştirme yapmak için Qt SDK ile gelen Qt Creator kullanılabileceği gibi, Eclipse, Visual Studio yada Mac Os X üzerinde XCode kullanılabilir. Qt Creator 4.3.1 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Qt Creator 4.3.1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

APT 1.5~alpha3 duyuruldu

Debian GNU/Linux ve Debian tabanlı GNU/Linux dağıtımlarının paket yönetim sistemi olan APT’nin yeni 1.5 sürümünün üçüncü alphası, Julian Andres Klode tarafından duyuruldu.Resmi duyurusu yapılan sürüm henüz indirilmek üzere yansılarda yerini almamış görünüyor. Sürümün çeşitli yenilikler ve hata düzeltmeleriyle geldiğini bildiren Klode; yeni sürüm hakkında daha geniş bilgi edinmek için debian.org sayfasının ziyaret edilebileceğini söyledi. Debian GNU/Linux ve Debian tabanlı GNU/Linux dağıtımlarının paket yönetim sistemi olan APT ile yazılım kurma ya da kaldırma, sistemi güncelleme, çekirdeği derleme gibi işlemleri uçbirim üzerinden gerçekleştirmek mümkündür. Önemli bir bölümü C++ programlama dili ile yazılan APT’nin bir kısmını libapt kütüphanesi oluşturur. Genellikle apt-get ve apt-cache olarak kullanılan APT ile tüm Debian GNU/Linux temelli dağıtımlarda program indirme, kurma, güncelleme ve kaldırma işlemleri ile sistem genelinde yükseltme işlemleri mümkündür. APT 1.5~alpha3 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

APT’nin diğer paket yönetim araçlarına göre çok sayıda üstünlüğü vardır. Sözgelimi, temel internet bağlantılarının (SSH) kolay kullanımı ve sistem yönetim betiklerinin kullanılabilmesi bunlardan bazılarıdır. Yerel paket içeriklerini depolardaki en son paketlerle güncellemek için şu komut kullanılır:

sudo apt-get update

Sistemi yükseltmek için öncelikle yukarıda açıklandığı gibi paket içeriğini güncellemek sonra da şu kodu döndürmek gereklidir:

sudo apt-get upgrade

apt-get komutunun paket yükleme ve kaldırma gibi işlevlerini /var/log/dpkg.log kayıt dosyasından görebilirsiniz.

APT hakkında daha fazla bilgi edinmek için uçbirime şu komutu yazın:

apt-get help

APT 1.5~alpha3 edinmek için sürüm yansılarda yerini aldıktan sonra aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

2

Tor 0.3.1.4-alpha duyuruldu

İnternet üzerinde kişisel bilgileri gizleyebilme ve anonim olma olanağı sağlayan ünlü güvenlik aracı Tor‘un 0.3.1.4 sürümünün alpha versiyonu duyuruldu. 0.3.1.x serisindeki dördüncü alfanın duyurulduğunu belirten geliştirici ekip, bir yol seçimi hatasını gideren yeni sürümün, bant genişliği kullanımıyla ilgili çeşitli hataları giderdiğini ifade etti. Bunun bir test sürümü olduğunun unutulmaması ve yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiği hatırlatılırken, sürümün hata düzeltmeleriyle geldiği belirtildi. Tor ile internette tamamen belirsiz olabilmek ve yapılacak tüm işlemlerin bu belirsizlik içinde güvenli bir şekilde yapılabilmesi mümkündür. Tor, birbirine bağlı birden çok ve rastgele iletişim sürdüren perde sunucudan oluşur. Kullanıcı bir siteye istekte bulunduğunda, o isteği siteye ulaşana kadar birçok Tor sunucusu üzerinden şifrelenmiş bir şekilde karşı tarafa geçer ve son ulaşan makinenin ip adresi alınır, fakat bu makine de sadece kendinden önceki makineden haberdardır. Tam bir güvenlik için Tor sürümü ile birlikte, Tor Firefox Browser yazılımı da kurulur ve gezintiler bu browser üzerinden yapılır. Tor 0.3.1.4-alpha hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Kuşkusuz, bu trafiğin şöyle bir dezavantajı da vardır. Birçok sitenin açılması çok uzun sürebilmektedir. Ancak, kullanıcı .onion uzantılı web sitesini yayınlayarak bu sayede Tor Browser üzerinden yayınladığı siteye girişin hızlı olmasını sağlayabilir. Ayrıca bu siteye normal browserlar ile erişilemeyecektir, siteye yalnızca Tor Browser kullananlar ulaşabileceklerdir. Yani mükemmel bir şekilde gizlenmiş bir web sayfasıdır söz konusu olan. Tor 0.3.1.4-alpha edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0