Archive | Nisan, 2021

Trinity Desktop Environment (TDE) R14.0.10 duyuruldu

Trinity masaüstü ortamının 2020’de hâlâ KDE3 deneyimini yaşamak isteyenler için çeşitli hata düzeltmeleri ve iyileştirmelerle hazırlanan yeni R14.0.10 sürümü duyuruldu. Geliştirme ekibinin, yeni Trinity masaüstü ortamının R14.0.10 sürümünü duyurmaktan memnuniyet duyduğu belirtilirken, yazılımın, Unix benzeri işletim sistemleri için tasarlanmış, geleneksel masaüstü modelini tercih eden bilgisayar kullanıcıları için tasarlanmış eksiksiz bir masaüstü ortamı ve özgür bir yazılım olduğu hatırlatıldı. 2010’da KDE 3.5’in bir çatalı olarak doğan TDE, artık çeşitli Linux dağıtımları, BSD ve DilOS için kullanıma sunuluyor. Bu sürümün, yeni uygulamalar, sanal klavyede önemli geliştirmeler, KDesktop’ta özelleştirilebilir simge aralığı, çeşitli küçük iyileştirmeler ve uzun süredir devam eden can sıkıcı çökmeler için düzeltmelerle birlikte geldiği bildiriliyor. Trinity Desktop Environment (TDE) R14.0.10 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve sürüm notlarını inceleyebilirsiniz. Continue Reading →

Trinity Desktop Environment (TDE) R14.0.10 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Nautilus dosya yöneticisinin 40.1 sürümü duyuruldu

GNOME masaüstü ortamının resmi dosya yöneticisi olan Nautilus‘un 40.1 sürümü duyuruldu. Çeşitli hata düzeltmeleri ve kimi değişikliklerle gelen ama özellikle çeşitli çeviri güncellemeleri ile gelen yeni sürüm hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için 40.1 haberler sayfasını incelemek mümkündür. Şifrelenmiş arşivleri çıkarırken oluşan çökmelerin düzeltildiği belirtilirken, kimi çeviri güncellemeleri de yapılmış bulunuyor. Önceleri Eazel Inc. adlı şirketin projesi olarak başlayan Nautilus, günümüzde özgür bir yazılım olarak GNOME projesi tarafından geliştiriliyor. 1.4 sürümünden itibaren GNOME’da Midnight Commander’ın yerine kullanılmaya başlanan Nautilus, GONME’un varsayılan dosya yöneticisi oldu. Nautilus’u kullanarak dosyalar ve klasörler arasında gezinmek, onları gruplamak, değiştirmek ya da silmek mümkündür. Sekmeli tarama özelliği sayesinde, klasörlerin arasında gezinirken birden çok pencere açmak yerine, tek pencerede birden çok işlemi yürütebilmeyi mümkün kılan Nautilus, root haklarıyla açılırsa, sistem dosyalarını düzenleme olanağı sunar. Gizli dosyaların görüntülenmesi için menü içindeki “Gizli dosyaları göster” seçeneğinin tıklanması ya da CTRL+H kısayolunun kullanılması gerekir.

Continue Reading →

Nautilus 40.1 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Evolution 3.40.1 duyuruldu

GNOME masaüstü ortamının resmi kişisel bilgi yönetimi uygulaması olan Evolution‘un 3.40.1 sürümü duyuruldu. Sürümde, çeşitli problemler giderilmiş ve daha önemlisi çeşitli tercüme güncellemeleri gerçekleştirilmiş bulunuyor. Eylül 2004’te GNOME 2.8 sürümü ile Evolution 2.0’dan itibaren GNOME’un resmi bir parçası olan Evolution’ın kullanıcı arabirimi ve işlevselliği Microsoft Outlook’u andırır. Evolution; GNU GPL lisansı ile lisanslanmış özgür bir yazılımdır. Evolution; e-posta, takvim, not alma, yapılacaklar listesi gibi çeşitli işleri birleştiriyor. POP ve IMAP protokolleri ile e-posta alımı ve SMTP ile e-posta iletimi sunan Evolution; SSL, TLS ve STARTTLS ile şifreli ve güvenli bir ağ bağlantısı sağlar. E-posta filtrelerine ve GPG ve S/MIME ile e-posta şifreleme özelliğine sahip olan Evolution; SpamAssassin ve Bogofilter ile otomatik spam filtreleme imkanı da sunuyor. Yerel adres defterleri, LDAP ve Google adres defterleri ile iletişim yönetimi sağlayan Evolution’a ait adres defterleri LibreOffice’te bir veri kaynağı olarak kullanılabilir. Evolution ayrıca bir RSS okuyucusu eklentisine sahiptir. Evolution 3.40.1 hakkında daha geniş bilgi edinmek için haberler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Evolution 3.40.1 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Clonezilla live alternative testing 20210428 duyuruldu

Sabit disk klonlamak ve yedeklemek için tasarlanmış Debian GNU/Linux tabanlı Clonezilla‘nın Live versiyonunun yeni bir test sürümü alternative testing 20210428 adıyla, Steven Shiau tarafından duyuruldu. Test sürümü Debian tabanlı olan Clonezilla’nın live alternative testing sürümü Ubuntu tabanlıdır. Çeşitli hataları giderilen sistem, 29 Nisan 2021 tarihi itibariyle Ubuntu Hirsute ve Groovy depolarıyla senkronize edilmiş bulunuyor. Sistemin temel GNU/Linux işletim sistemi de güncellenmiş bulunuyor. Clonezilla live alternative testing 20210428 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürümün Groovy ve Hirsute versiyonlarıyla ilgili değişiklikler sayfalarını inceleyebilirsiniz. Bunun dışında,  Clonezilla’nın Türkçe dil desteği olmamasının kalıcı hasarlar yaratabileceğini düşünen Ömer Yıldız tarafından Türkçeye çevrilmeye başlandığını haber vermiştik. Artık yazılımın Türkçe versiyonlarını indirme şansına da sahip olduğunuzu unutmamalısınız. Ömer Yıldız’ın yaptıklarını burada bulabilirsiniz.

Continue Reading →

Clonezilla live alternative testing 20210428 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Clonezilla live 2.7.2-25 duyuruldu

Sabit disk klonlamak ve yedeklemek için tasarlanmış Debian GNU/Linux tabanlı Clonezilla‘nın bugün yayınlanan Live versiyonunun yeni test sürümü 2.7.2-25, Steven Shiau tarafından duyuruldu. 29 Nisan 2021 tarihi tibariyle Debian Sid depolarıyla senkronize edilen sistemin, allta yer alan GNU/Linux işletim sistemi yükseltilmiş bulunuyor. Clonezilla live 2.7.2-25 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz. Bunun dışında,  Clonezilla’nın Türkçe dil desteği olmamasının kalıcı hasarlar yaratabileceğini düşünen Ömer Yıldız tarafından Türkçeye çevrilmeye başlandığını haber vermiştik. Artık yazılımın Türkçe versiyonlarını indirme şansına da sahip olduğunuzu unutmamalısınız. Ömer Yıldız’ın yaptıklarını burada bulabilirsiniz.

Continue Reading →

Clonezilla live 2.7.2-25 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.
0

PHP 7.3.28 duyuruldu

PHP’nin 7.3.28 sürümü duyuruldu. Çeşitli hataları giderilen ve kimi güvenlik düzeltmeleri ve kimi iyileştirmeler içeren yeni sürüm hakkında daha fazla bilgi edinmek için haberler veya yükseltme dosyalarını inceleyebilirsiniz. PHP, ilk kez Rasmus Lerdorf tarafından, web üzerinden sayfasını ziyaret edenleri izlemek amacıyla bir dizi Perl betiği kullanılarak geliştirilmişti. Ancak insanlar bununla ilgilenmeye başlayınca, Lerdorf bir betik motoru oluşturmaya karar verdi. Ayrıca formlara da destek verdi ve böylece PHP/F1 biçimlenmiş oldu. Adı duyuldukça kimi geliştiricinin dikkatini çekti ve böylece bir API oluşturuldu: PHP3 meydana geldi. Ardından Zend motoruyla PHP4 geldi. Günümüzde PHP; bloglardan forumlara, portal sistemlerinden veri tabanlarına, sınıflardan fonksiyonlara her türlü işlevde kullanılıyor. PHP 7.3.28 hakkında bilgi edinmek için sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

PHP 7.3.28 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

PHP 7.4.18 duyuruldu

PHP’nin 7.4.18 sürümü haberler veya yükseltme sayfalarından Derick Rethans ve Christoph M. Becker tarafından duyuruldu. Çeşitli hataları giderilen ve kimi güvenlik düzeltmeleri ve kimi iyileştirmeler içeren yeni sürüm hakkında daha fazla bilgi edinmek için haberler veya yükseltme sayfalarını inceleyebilirsiniz. PHP, ilk kez Rasmus Lerdorf tarafından, web üzerinden sayfasını ziyaret edenleri izlemek amacıyla bir dizi Perl betiği kullanılarak geliştirilmişti. Ancak insanlar bununla ilgilenmeye başlayınca, Lerdorf bir betik motoru oluşturmaya karar verdi. Ayrıca formlara da destek verdi ve böylece PHP/F1 biçimlenmiş oldu. Adı duyuldukça kimi geliştiricinin dikkatini çekti ve böylece bir API oluşturuldu: PHP3 meydana geldi. Ardından Zend motoruyla PHP4 geldi. Günümüzde PHP; bloglardan forumlara, portal sistemlerinden veri tabanlarına, sınıflardan fonksiyonlara her türlü işlevde kullanılıyor. PHP 7.4.18 hakkında bilgi edinmek için sürüm notlarını inceleyebilirsiniz. Continue Reading →

PHP 7.4.18 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0