Archive | Nisan, 2016

Manjaro Linux Lxqt Dark 16.04 Duyuruldu

Manjaro topluluğu; JWM versiyonunu 3 Nisan 2016’da, Lxqt versiyonunu 4 Nisan 2016’da, E20 versiyonunu 12 Nisan 2016‘da duyurduğu “Daniella” kod adlı 16.04 sürümünün Lxqt Dark versiyonunu duyurdu. Topluluk, Manjaro Lxqt Dark 16.04’ü duyurmaktan gurur duyduklarını ifade ederken, hızlı ve kaynak dostu sistemin tipik olarak ihtiyaç duyulan tüm gündelik ofis ve multimedya araçları için hazır geldiği bildiriliyor. Bu varyasyon, göz yorgunluğunu azaltmak için yeni koyu stil Kwantum kullandığı belirtilirken, sistemin son Manjaro araçları ile inşa edildiği ifade ediliyor. 4.4.8 LTS Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistem; sddm, plymouth, octopi, compton, plank, redshift, pcmanfm-qt, gimp, lximage-qt, firefox, hexchat, transmission-qt, abiword, qpdfview, gnumeric gibi güncel yazılımları içeriyor. Bu sürümün grafik yükleyici Calamares’in yanında CLI-yükleyicisini de içerdiği söyleniyor. Manjaro Linux Lxqt Dark 16.04 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Manjaro Linux Lxqt Dark 16.04 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

GParted 0.26.0-1 Duyuruldu

Bir GNU Projesi olan ve disk yönetimi ve veri kurtarma araçları koleksiyonu ile gelen Debian tabanlı live CD olan GParted‘in 0.26.0-1 sürümü duyuruldu. GParted ekibinin yeni GParted Live sürümü duyurmaktan gurur duyduğu belirtilirken, çeşitli değişiklikler ve hata düzeltmeleri ile gelen sürümde FAT dosya sistemi için olan ve diğer iyileştirmelerin yer aldığı belirtildi. Sürümün VirtualBox, VMware, BIOS, UEFI ve fiziksel bilgisayarlarda AMD/ATI, NVidia ve Intel grafik kartları ile başarılı bir biçimde test edildiği belirtilirken, 4.5.1-1 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistemin; salt okunur LUKS şifreli dosya sistemleri için destek içerdiği ve sürüme NTFS, XFS ve EXT2/3/4 dosya sistemi kopyalama yöntemleri için ilerleme çubukları eklendiği ifade edildi. GParted 0.26.0-1 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Tam adıyla Gnome Partition Editor, GNU Parted disk bölümlendirme aracı için yazılmış bir arayüz olan GParted; bir uygulama olarak GNU/Linux altında kullanılabildiği gibi, aynı zamanda live CD/USB sürümüyle her sistemde kullanılabilmektedir. GParted ile disk bölümlerini silmek, yeni disk bölümleri oluşturmak, disk bölümlerini yeniden boyutlandırmak, sorunlu USB bellekleri silip biçimlendirmek mümkündür. GParted, bir diskin içeriğini koruyarak yeniden bölümlendirilmesine de olanak sağlar. GParted; NTFS, FAT16, FAT32, ext2, ext3, ext4, ReiserFS, Reiser4, XFS, JFS gibi çok sayıda dosya sistemine destek sunar. GParted’in live sürümünde tüm disk bölümlerinin öntanımlı olarak bağlanmadan geliyor olması kullanım kolaylığı sağlar. GParted’in Türkçe çevirisini Kaan Özdinçer, Muhammet Kara ve Necdet Yücel yapıyor. GParted 0.26.0-1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

GhostBSD 10.3-ALPHA1 Duyuruldu

FreeBSD’ye dayalı kullanıcı dostu bir dağıtım olan evde ya da ofiste kullanımı kolay bir sistemi arzu eden; MATE, Xfce, LXDE ve Openbox dahil olmak üzere popüler hafif masaüstü ortamlarını destekleyen GhostBSD‘nin MATE masaüstü ortamıyla dizayn edilen 10.3 sürümünün ilk alphası, Eric Turgeon tarafından duyuruldu. UFS ve ZFS dosya sistemlerinin yüklenmesini destekleyen yeni sürüm, 1.12 MATE masaüstü ortamıyla ve bir yuvarlanan sürüm olarak geliyor. Bunun test edilmek üzere kullanıma sunulan bir sürüm olduğunun unutulmaması gerektiğini belirten Turgeon; şimdilik yalnızca MATE versiyonunun amd64 ve i386 mimarileri için hazırlanan kalıplarının indirilebileceğini ifade etti. GhostBSD 10.3-ALPHA1 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

GhostBSD 10.3-ALPHA1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Perl’in 5.22.2 Sürümü Duyuruldu

NASA’da sistem yöneticisi olarak çalışan dil bilimci Larry Wall tarafından geliştirilen açık kaynak kodlu perl programlama dilinin 5.22.2 sürümü, Steve Hay tarafından duyuruldu. Perl 5.22.2’yi duyurmaktan heyecan duyduklarını söyleyen Hay; değişikliklerin tam listesinin web üzerinde “pod” dizini içerisinde “perldelta.pod” dosyasında bulunabileceğini ifade etti. Nesne yönelimli bir dil olan Perl, yoğun biçimde metin işleme ve görüntü tanıma söz konusu olduğunda kullanılabilecek en güçlü ve pratik programlama dillerinden biri. Larry Wall’un Perl’i yazarken C, sed, AWK ve sh gibi pek çok dilden önemli ve güçlü özellikleri ödünç aldığı söyleniyor. Perl 5.22.2 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Perl 5.22.2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Git’in 2.8.2 Sürümü Duyuruldu

Yazılım geliştirme süreçlerinde kullanılan, hız odaklı, dağıtık çalışan bir sürüm kontrol ve kaynak kod yönetim sistemi olan olan Git‘in 2.8.2 sürümü, Junio C Hamano tarafından duyuruldu. Bunun bir bakım ve onarım sürümü olduğunu belirten Hamano; 2.1.0 sürümünden beri meydana gelen bir kırılma probleminin de çözüme kavuşturulmuş olduğunu ifade etti. İlk sürümü Linux çekirdeği‘nin geliştirilmesi sürecinde kullanılmak üzere 2005 yılında Linus Torvalds tarafından tasarlanıp geliştirilen, son Eclipse kullanıcı topluluğu anketi verilerine göre 2013 yılı itibariyle %30 pazar payına ulaşan Git’in ortaya çıkışı, çok sayıda Linux çekirdeği geliştiricisinin proje yönetimi için bir önceki sürüm kontrol sistemi olan BitKeeper’ı tercih etmesiyle başlamıştır. Andrew Tridgell, bir takım tersine mühendislik yöntemleriyle BitKeeper protokolüne müdahalelerde bulunmuş, ancak BitKeeper’ın telif haklarını elinde bulunduran Larry McVoy, BitKeeper’ın ücretsiz kullanımını reddeterek konuyu hukuki platforma taşıyınca BitKeeper’ın kullanımından vazgeçilmiş, böylece Git’in temelleri atılmıştır. 2.6.12-rc2 sürümlü Linux çekirdeğinin yayınlanmasının ardından Torvalds, kendi sürüm kontrol sistemini yazmaya karar vermiştir. Böylece, BitKeeper ve Monotone’dan esinlenilerek Git doğmuştur. Git 2.8.2 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm notlarını ve lkml.org duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Git 2.8.2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Sabayon 16.05 Duyuruldu

Sabayon geliştiricileri; özel paket yönetimi ve pek çok üstün özellikleri ile Gentoo tabanlı bir dağıtım olan Sabayon Linux’un güncellemeler ve yeni bir dizi özellikle gelen 16.05 sürümünü duyurdu. Modern ve kullanımı kolay bir GNU/Linux dağıtımı için yola çıkan geliştirici ekip, güvenilir bir yuvarlanan sürümü kullanıma sunduklarını ifade etti. Geliştirici ekip, Sabayon 16.05’i duyurmaktan mutluluk duyduklarını ifade ederken, en son 4.5 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistemin onarımları içeren küçük bir sürüm olduğu belirtildi. Sistemi saf bir sunucu olarak çalıştırmak isteyenler için server edition versiyonunun ideal olduğu vurgulanırken, Calamares yükleyicinin en güncel sürümünün kullanıma sunulduğu ifade edildi. Sistem; GNOME, KDE, MATE ve Xfce masaüstü ortamlarıyla kullanıma sunuluyor. Sabayon 16.05 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Sabayon Linux 16.05 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

GNOME Masaüstü Ortamının 3.21.1 Sürümü Duyuruldu

GNOME projesince geliştirilen GNOME masaüstü ortamının 3.21.1 sürümü, Florian Müllner tarafından duyuruldu. GNOME 3 masaüstü ortamı için kullanıcı arabirimi fonksiyonları sağlayan GNOME Shell 3.21.1’i duyurmaktan mutlu olduklarını söyleyen Müllner; modern grafik donanım özelliklerinden yararlanan yazılımın, görsel olarak çekici ve kullanım  deneyimi kolay bir arayüz sağlamayı amaçladığını ifade etti. Müllner; kaynağından GNOME Shell’i inşa etmekle ilgilenen varsa, komut dosyası kullanarak sürüm kontrolünü önerdiğini belirtti. GNU/Linux üzerinde ekran için yeni nesil teknoloji Wayland’ın çoklu dokunmatik yüzey hareketleri gibi yeni işlevlere sahip olarak gelen GNOME 3.21.1 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

GNOME 3.21.1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0