Archive | Eylül, 2023

Mozilla Thunderbird 115.3.1 duyuruldu

Açık kaynak kodlu ve son derece gelişmiş özelliklere sahip ve oldukça güvenli bir e-posta istemcisi olan Mozilla Thunderbird’ün 115.3.1 sürümü duyuruldu. Thunderbird sürüm 102 veya öncesinden yükseltme olarak sunulmadığı hatırlatılırken, gelecekteki bir sürümün, önceki sürümlerden güncellemeler sağlayacağı ifade ediliyor. Thunderbird 115’teki tüm yeni özellikler hakkında daha fazla bilgi için neler yeni sayfasına bakabilirsiniz. Her zaman olduğu gibi, kullanıcıların ne düşündüklerini ya da tespit ettikleri bir hatayı bildirmelerinin önemli olduğu ifade edilirken, sürüme ait paketler indirilmek üzere yansılarda yerini almış bulunuyor. Türkçe dahil 49 dili destekleyen Mozilla Thunderbird, Mozilla ailesinin diğer popüler üyesi Firefox gibi pek çok eklenti kullanma ve e-postaları farklı sekmelerde açma gibi özelliklere sahip. Bir e-postaya çift tıklandığında, iletinin yeni bir sekmede açılmasına imkan sağlayan yazılım, arşivleme ve arama altyapısı da içeriyor. Thunderbird, bu altyapıya entegre edilmiş “Akıllı Klasörler” özelliğiyle farklı e-posta hesaplarında saklanan mesajlarda ve arşivlerde daha hızlı ve kapsamlı arama yapılmasına olanak sağlıyor. Gelişmiş özelliklerden birini de Gmail entegrasyonu oluşturuyor. Thunderbird, en karmaşık idari ihtiyaçlarınızı karşılarken aradığınızı bulmanızı da kolaylaştırıyor. Yeni sürümde, kart görünümü ve dikey düzenin artık yeni profiller için varsayılan olduğu belirtilirken, kjlasör menüsünün devre dışı bırakıldığı söyleniyor. Mozilla Thunderbird 115.3.1 hakkında bilgi edinmek isteyenler sürüm notlarını inceleyebilir.

Continue Reading →

 

 

Mozilla Thunderbird 115.3.1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

KMOD’un 31 no’lu sürümü çıktı

Basitçe çekirdek modülleri olarak bilinen KMOD‘un 31 no’lu sürümü çıktı. Bilindiği gibi kernel, işletim sisteminin kalbidir. İşletim sistemlerinde yazılım (software) ve donanım (hardware) arasındaki bağlantı kernel ile sağlanır. KMOD, alışkın olunan programları uygulayan ikili bir yazılımdır. KMOD, Linux çekirdek modüllerini kontrol eder, yönetir, yükler ve kaldırır. Ayrıca çekirdek yüklenebilir modülleri (KLM) ve basitçe çekirdek modülleri (KMOD) olarak bilinir. KMOD yazılım projesi Lucas De Marchi ve diğerleri tarafından sürdürülmektedir. KMOD, kullanım ömrü dolmuş modül init araçlarının yerini alır. Araçlarının çoğu libkmod’un üzerine yeniden yazılır. KMOD 31 hakında bilgi edinmek için GitHub’da yazılan readme incelenebilir.

Continue Reading →

 

KMOD 31 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Mesa 23.2.1 çıktı

Mesa‘nın 23.2.1 sürümü çıktı. Ancak sürüm hakkında, kararlı bir sürüm duyurusu yapılmamış olduğu için sürüm ile ilgili yeterice bilgi sahibi olma şansımız yok. Hatırlanacağı gibi, 8-10 gün önce de “Mesa 23.2.0 beklenirken Mesa 23.1.8 duyuruldu” başlıklı bir haber yapmış ve  Mesa 23.2.0 beklenirken gelen 23.1.8 sürümünün kullanıma hazır olduğunu duyurmuştuk. Mesa 23.2.0’ın Ağustos ayında kararlı olarak piyasaya sürülmesi gerekiyordu, ancak bu, olağan haftalık sürüm adaylarıyla karşılaştırıldığında beş haftalık bir aradan sonra sona erdi. Zira, Mesa 23.2.0rc3, 5 Eylül’de piyasaya sürüldü ve o haftanın ilerleyen saatlerinde olası bir sürüm adayının ifade edildiği belirtildi. Mesa 23.2.0’ın kararlı sürümünün 4. çeyreğe kadar çıkmamasının mümkün olduğu belirtiliyor. Mesa 23.2.0’daki gecikmeler nedeniyle Mesa 23.1.8, mevcut seride ekstra planlanmamış bir nokta sürüm olarak çıkmıştı. Mesa 23.2.1 de işte bu esnada çıktı. Ancak, daha önce Mesa 23.2.0’ın çıkmadığını da belirtelim.

Continue Reading →

       Mesa 23.2.1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Mozilla Firefox 118.0.1 duyuruldu

Hızlı, işlevsel ve açık kaynak kodlu internet tarayıcısı Mozilla Firefox’un 118.0.1 sürümü duyuruldu. Bu sürüm için sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.Çeşitli hata düzeltmeleriyle gelen yeni sürümde, kimi iyileştirmeler de yapılmış bulunuyor. Bu arada, çeşitli güvenlik açıklarının düzeltildiği belirtiliyor. Firefox, Firefox ESR, Android için Firefox Focus, Android için Firefox, Thunderbird de güncellenmiş bulunuyor. Saldırgan tarafından kontrol edilen bir VP8 medya akışının özel olarak işlenmesinin, içerik sürecinde yığın arabellek taşmasına neden olabileceği belirtilirken, bu sorunun diğer ürünlerde de istismar edildiğinin farkında olunduğu söyleniyor. Firefox; dünyanın çeşitli yerlerindeki Mozilla topluluk üyelerinin katkılarıyla 90′dan fazla dilde kullanılabiliyor.


Continue Reading →

 

 

Mozilla Firefox 118.0.1 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

GTK 4.12.3 duyuruldu

Daha önce GTK+ olan ismi, GTK olarak değiştirilen çok platformlu grafiksel kullanıcı arayüzü geliştirme araç takımı olan GTK‘nin (daha eski adıyla GIMP Toolkit) 4.12.3 sürümü duyuruldu. gtk_tree _view_is_blank_at_pos’taki kilitlenmenin düzeltildiği belirtilirken, portal uygulamasıyla ilgili bazı sorunların düzeltildiği söyleniyor. GL oluşturucudaki bazı optimizasyonlar yapılırken, Broadway oluşturucudaki bellek sızıntılarının düzeltildiği ifade ediliyor. GTK4-demo’daki bir kilitlenmenin de düzeltildiği söyleniyor. Baskça, Brezilya Portekizcesi, Çekçe, Galiçyaca, Gürcüce, Almanca, Macarca, Kazakça, Litvanca, Farsça, Lehçe, İspanyolca, İsveççe ve Türkçe çeviri güncellemeleri yapılmış bulunuyor. GTK 4.12.3 hakkında bilgi edinmek için haberler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

GTK 4.12.3 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Qt Creator 11.0.3 duyuruldu

Qt Creator’un 11.0.3 sürümü, Eike Ziller tarafından duyuruldu. Qt Creator 11.0.3’ü duyurmaktan mutluluk duyduğunu belirten Ziller; Qt Creator 11.0.3’ün artık entegre bir terminale sahip olduğunu hatırlattı. Açık kaynak sürümün, “Qt Creator” altındaki Qt indirme sayfasında mevcut olduğunu ve ticari olarak lisanslı paketlerin Qt Account Portal’da bulunabileceğini söyleyen Ziller; Qt Creator’un artık dosyaları doğrudan CMake proje dosyalarına ekleyebildiğini söyledi. Ziller; Qt Creator kılavuzunun Qt Creator’da yardım modunda okunabileceği ve ona Qt dokümantasyon portalından çevrimiçi olarak erişebileceğini söyledi. Ek olarak, Qt Creator’un nihayet Qt çevrimiçi yükleyicisinde isteğe bağlı olduğu belirtiliyor. Ziller; sorunların hata izleyicisine gönderilmesinin iyi olacağını söyledi. Qt Creator 11.0.3 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Qt Creator 11.0.3 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

OpenZFS (Zettabyte File System) 2.1.13 duyuruldu

Sun Microsystems firması tarafından geliştirilmesine 2000 yılında başlanan bir dosya sistemi ve mantıksal birim yöneticisi olan OpenZFS (Zettabyte File System)‘in 2.1.13 sürümü, Tony Hutter tarafından duyuruldu. Linux 3.10 – 6.5 çekirdeklerle ve FreeBSD 12.2 sürümünden başlayan sürümlerle uyumlu olduğu belirtilen yazılımda, eylem hatalarının düzeltildiği belirtiliyor. Linux 6.5 uyumluluğuyla gelen yazılımda, sürücü arızalandığında yuvayı kapatmak için zedlet eklendiği söyleniyor. Komut dosyalarını basitleştirildiği, kaldırma işleminin düzeltildiği söyleniyor. OpenZFS (Zettabyte File System) 2.1.13 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

ZFS’in, CDDL(Common Development and Distribution License) olarak bilinen Sun Microsystems’in kendi lisansı ile dağıtılmasından dolayı Linux’ta kullanabilmek için bazı gereklilikler söz konusuydu. CDDL lisansı, GPL(General Public License) ile bazı yönlerden dolayı uyumsuz olduğu için ancak FUSE ile kullanılabilirdi. ZFS’i Linux’a eklemek için, kernelde değişiklikler yapmak gerektiğinden bu da GPL lisansının suistimali anlamına gelmekteydi. Şu andaki durum ise şöyle tarif edilebilir: Linux’ta ZFS kurulumu artık bir paket kurulumu kadar kolaydır. OpenZFS (Zettabyte File System) 2.1.13 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0