Archive | Temmuz, 2018

OPNsense 18.7 duyuruldu

FreeBSD tabanlı, güvenlik duvarları ve yönlendiriciler için tasarlanmış bir pfSense çatallaması ve uzman bir dağıtım olan OPNsense‘in FreeBSD 11.2 üzerine inşa edilen 18.7 sürümü duyuruldu. Daha iyi IPv6 desteği sunan OPNsense 18.7, gelişmiş yönlendirme ve sunulan Nextcloud seçeneği ile geliyor. Sistem, OpenVPN varsayılan kurulum iyileştirmeleri dışında, Dpinger ağ geçidi izleme entegrasyonu yerel kimlik doğrulama için şifre politikaları içeriyor ve grup ve kabuk seçimi ile OpenSSH erişimi getiriyor. OPNsense 18.7  hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

OPNsense 18.7 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

BusyBox 1.29.2 duyuruldu

Debian GNU/Linux dağıtımının kurulum programının çalıştırılabilmesi için oluşturulan ve Linux sistemde kullanılmak üzere geliştirilen 2 disketlik BusyBox‘ın 1.29.2 sürümü duyuruldu. Bunun bir hata düzeltme sürümü olduğu söyleniyor. Kurulum için gerekli ufak fakat çok sık kullanılan uygulamaları (cp, mv, tar, ls, sh, find, init vb.) yeniden yazarak tek bir uygulama üretmek ve böylece yerden kazanmak amacıyla yazılan BusyBox; yer kazancını, uygulamaların sık kullanılmayan özelliklerini desteklemeyen sürümlerinin yeniden yazılmasıyla gerçekleştiriyor. Mesela “find” komutu normalde onlarca parametre ile çalıştırılabilirken; Busybox içerisinden çıkan “find”, sadece en sık kullanılan beş parametresini destekliyor. Böylece, en temel uygulamalar yeniden yazılmış ve sonuçta 300-400 kB büyüklüğündeki bir dosya ile, her biri ayrı ayrı kullanıldığında normalde 4-5 MB toplam yer kaplayacak olan uygulamalar ile aynı işlevsellik büyük ölçüde sağlanabilmiştir. BusyBox kullanımı, sistemde, disk alanından kazanç sağlar. BusyBox 1.29.2 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için, haberler sayfasına başvurabilirsiniz.

Continue Reading →

BusyBox 1.29.2 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

GDBM 1.17 duyuruldu

Veritabanı işlevlerinin bir kütüphanesi olan ve standart UNIX dbm’ye benzer şekilde çalışan GNU dbm‘in (veya kısaca GDBM) 1.17 sürümü, Sergey Poznyakoff tarafından duyuruldu. Bunun bir bakım sürümü olduğunu belirten Poznyakoff; sürümün Autoconf 2.69, Automake 1.15, Makeinfo 5.9.93, Bison 2.7 ve Flex 2.5.37 gibi araçlarla önyüklendiğini söyledi. Kuşkusuz, her anahtarın benzersiz olması ve her bir anahtarın yalnızca bir veri öğesiyle eşleştirilmesi gereklidir. Yazılım, bunun dışında, bir veritabanındaki tüm anahtar/veri çiftleri üzerinde ardışık yinelemeyi de destekler. Eski UNIX dbm işlevini kullanan programlarla uyumlu olmak için paket içinde geleneksel dbm ve ndbm arabirimleri de bulunmaktadır. GNU gdbm; Philip A. Nelson, Jason Downs ve Sergey Poznyakoff tarafından yazılmıştır. GDBM 1.17 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

GDBM 1.17 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Container Linux 1800.5.0 duyuruldu

Asıl olarak sunucular için tasarlanan Gentoo tabanlı GNU/Linux dağıtımı Container Linux‘un 1800.5.0 sürümü duyuruldu. Eski adı CoreOS Linux olan sistemin yeni sürümü, 4.14.59 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılmış bulunuyor ve çeşitli hata düzeltmeleriyle geliyor. Sunucular için tasarlandığı için bir masaüstü ortamı içermeyen sistem; rkt 1.30.0, docker 18.03.1, etcd 3.3.6, systemd 238, Ignition 0.25.1 gibi yazılımlar içeriyor. Öncelikle modern veri merkezleri için tasarlanmış olan sistem, sistemi güvenli hale getirmek için güvenilir ve güncel uzman araçlar sağlıyor. Güncellemeleri yönetmek için bir kontrol paneli içeren sistem, pek çok bulut sağlayıcı desteğine de sahip. Container Linux 1800.5.0 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Container Linux 1800.5.0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Evolution 3.28.5 duyuruldu

GNOME masaüstü ortamının resmi kişisel bilgi yönetimi uygulaması olan Evolution, 3.28.5 sürümü duyuruldu. Sürümde, çeşitli problemler giderilmiş, çeşitli tercüme güncellemeleri de gerçekleştirilmiş bulunuyor. Eylül 2004’te GNOME 2.8 sürümü ile Evolution 2.0’dan itibaren GNOME’un resmi bir parçası olan Evolution’ın kullanıcı arabirimi ve işlevselliği Microsoft Outlook’u andırır. Evolution; GNU GPL lisansı ile lisanslanmış özgür bir yazılımdır. Evolution; e-posta, takvim, not alma, yapılacaklar listesi gibi çeşitli işleri birleştiriyor. POP ve IMAP protokolleri ile e-posta alımı ve SMTP ile e-posta iletimi sunan Evolution; SSL, TLS ve STARTTLS ile şifreli ve güvenli bir ağ bağlantısı sağlar. E-posta filtrelerine ve GPG ve S/MIME ile e-posta şifreleme özelliğine sahip olan Evolution; SpamAssassin ve Bogofilter ile otomatik spam filtreleme imkanı da sunuyor. Yerel adres defterleri, LDAP ve Google adres defterleri ile iletişim yönetimi sağlayan Evolution’a ait adres defterleri LibreOffice’te bir veri kaynağı olarak kullanılabilir. Evolution ayrıca bir RSS okuyucusu eklentisine sahiptir. Evolution 3.28.5 hakkında daha geniş bilgi edinmek için haberler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Evolution 3.28.5 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

IPFire 2.21 Core 122 duyuruldu

Kolay kurulum ve kullanım konusuna odaklanmış olan ve üst düzey güvenlik bakımından oldukça titiz bir GNU/Linux dağıtımı olan IPFire‘in 2.21 Core 122 sürümü, Michael Tremer tarafından duyuruldu. Yüksek düzeyde güvenlik kaygılarıyla üretilen sürüm, sezgisel bir web tabanlı arayüz üzerinden çalışıyor ve ilk kullanıcılar ile tecrübeli sistem yöneticileri için pek çok yapılandırma seçeneği sunuyor. Eski uzun süreli destek sürümü çekirdek yerine yeni 4.14.50 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sürüm, Meltdown ve Spectre konusunda da düzeltmeler içeriyor. Bu sürümün ARM sistemler için uygun olmadığı belirtiliyor. IPFire 2.21 Core 122 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

IPFire 2.21 Core 122 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Vulkan 1.1.82 duyuruldu

Düşük maliyetli ve çapraz platform 3D grafik ve işlem API’si Vulkan’ın 1.1.82 sürümü duyuruldu. AMD’nin Mantle’ı rafa kaldırmasıyla eş zamanlı olarak duyurulan Vulkan, OpenGL’in devamı olan glNext API’sini geliştiren Khronos Group tarafından GDC 2015’te açıklanmıştır. AMD’nin Mantle API bileşenleri üzerine türetilmiş ve inşa edilmiş olan Vulkan, OpenGL gibi, yüksek performanslı video oyunu ve interaktif medya gibi, gerçek zamanlı 3D grafik uygulamalara hedeflenir ve Direct3D 12 ve Mantle gibi, daha yüksek performans ve daha düşük CPU kullanımı sunar. DirectX 12 API’sinin açık kaynak kodlu alternatifi olan Vulkan için Nvidia da destek vermiştir. DirectX 12’nin aksine, birden fazla modern işletim sisteminde kullanılabilen Vulkan, OpenGL gibi, tek bir işletim sistemine veya cihaz form faktörüne kilitli değildir. Vulkan Windows 7, Windows 8, Windows 8.1, Windows 10, Tizen, GNU/Linux ve Android ile de çalışabilir. Vulkan 1.1.82 hakkında ayrıntılı bilgiyi GitHub sayfasında bulabilirsiniz.

Continue Reading →

Vulkan edinme linklerini aşağıda bulabilirsiniz.

0