Archive | Aralık, 2022

Clonezilla live alternative testing 20221230 duyuruldu

Sabit disk klonlamak ve yedeklemek için tasarlanmış Debian GNU/Linux tabanlı Clonezilla‘nın Live alternative testing versiyonunun yeni bir sürümü alternative testing 20221230 adıyla çıktı. Test sürümü Debian tabanlı olan Clonezilla’nın live alternative testing sürümü Ubuntu tabanlıdır.  30 Aralık 2022 tarihi itibariyle Ubuntu kinetic ve lunar depolarıyla senkronize edilen sistem, yalnızca  20221230 adıyla sunuluyor. Ubuntu 19.10 (Eoan Ermine) tabanlı olan sistemin temel GNU/Linux işletim sistemi güncellenmiş bulunuyor. Clonezilla live alternative testing 20221230 hakkında bilgi edinmek için sürümün kinetic ve lunar versiyonuyla ilgili değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.  Bunun dışında,  Clonezilla’nın Türkçe dil desteği olmamasının kalıcı hasarlar yaratabileceğini düşünen Ömer Yıldız tarafından Türkçeye çevrilmeye başlandığını haber vermiştik. Artık yazılımın Türkçe versiyonlarını indirme şansına da sahip olduğunuzu unutmamalısınız. Ömer Yıldız’ın yaptıklarını burada bulabilirsiniz.

Continue Reading →

Clonezilla live alternative testing 20221230 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Clonezilla live 3.0.3-5 duyuruldu

Sabit disk klonlamak ve yedeklemek için tasarlanmış Debian GNU/Linux tabanlı Clonezilla‘nın Live versiyonunun yeni test sürümü 3.0.3-5, Steven Shiau tarafından duyuruldu. 30 Aralık 2022 tarihi tibariyle Debian Sid depolarıyla senkronize edilen sistemin, allta yer alan GNU/Linux işletim sistemi yükseltilmiş bulunuyor. Artık 6.0.12 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılmış bulunan sistem, kimi dil dosyaları güncellenmiş olarak geliyor. Python2 artık Debian Sid’de bulunmadığından ocs-bttrack’i opentracker ile değiştirmek gerekiyor. Clonezilla live 3.0.3-5 hakkında bilgi edinmek için değişiklikler sayfasını incelemek mümkün. Bunun dışında,  Clonezilla’nın Türkçe dil desteği olmamasının kalıcı hasarlar yaratabileceğini düşünen Ömer Yıldız tarafından Türkçeye çevrilmeye başlandığını haber vermiştik. Artık yazılımın Türkçe versiyonlarını indirme şansına da sahip olduğunuzu unutmamalısınız. Ömer Yıldız’ın yaptıklarını burada bulabilirsiniz.

Continue Reading →

Clonezilla live 3.0.3-5 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.
0

Full Circle Magazine 188 duyuruldu

Ubuntu Linux topluluğu tarafından çıkarılan özgür ve bağımsız bir dergi olan Full Circle Magazine‘in 188 no’lu sayısı duyuruldu. Yeni sayı; Command & Conquer, How-To : Python, Blender and Latex, Graphics : Inkscape, Everyday Ubuntu : Morrowind, Micro This Micro That, Review : Ubuntu Budgie 22.04, Review : NixOS, Book Review : Dead Simple Python, Tabletop Ubuntu [NEW!]: Eight Minute Empire, ayrıca: News, My Story, The Daily Waddle, Q&A ve daha fazlası gibi konu başlıklarıyla geliyor. Full Circle Magazine 188’in içeriğine ilişkin olarak buradan yararlanabilirsiniz.

Continue Reading →

Full Circle Magazine 188 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Açık kaynak kodlu video dönüştürücü HandBrake’in 1.6.0 sürümü duyuruldu

DVD disklerini ve DVD ISO dosyalarını MP4, AVI ve OGM formatına dönüştürmeyi mümkün kılan, GNU General Public License ile lisanslanmış özgür bir yazılım olan, açık kaynak kodlu video dönüştürücü HandBrake‘in 1.6.0 sürümü, Bradley Sepos tarafından duyuruldu. AV1 video kodlaması eklenen yeni sürüm, çeşitli kodlayıcılara ve filtrelere yüksek bit derinliği ve renk derinliği desteği kazanmış olarak geliyor. 4K AV1 Genel, QSV (Donanım) ve MKV (Matroska) ön ayarları eklenen yazılımda, VP8 ön ayarları veb VP8 video kodlayıcı artık kullanımdan kaldırılmış bulunuyor. Theora kodlayıcının da uzun süredir kullanımdan kaldırıldığı hatırlatılırken, VT-AV1 (yazılım) ve Intel QSV AV1 (donanım) video kodlayıcıları eklendiği söyleniyor. Yazılıma NVENC HEVC 10 bit kodlayıcı ve NVDEC kod çözücü için destek de eklenmiş bulunuyor. Bwdif deinterlace filtresi eklenen yazılım, Apple Silicon ve ARM tabanlı sistemlerde geliştirilmiş video ölçekleme performansı kazanmış bulunuyor. OpenBSD için derleme desteğiyle gelen yeni sürüm, çeşitli hata düzeltmeleri ve iyileştirmeler içeriyor. Pek çok kitaplık güncellenmiş bulunuyor. Linux için topluluk üyelerinin katkıda bulunduğu birçok yaşam kalitesi iyileştirmesi eklendiği söyleniyor. Bulgarca, Fince ve Gürcüce çeviri güncellemeleri de yapılmış bulunuyor. HandBrake, 2003 yılında Eric Petit tarafından DVD’den veri depolama aygıtına bir film kopyalamayı kolaylaştırmak için geliştirilmiş, dijital video dosyaları için özgür ve açık kaynak kodlu bir dönüştürücüdür. VIDEO_TS klasöründen, DVD kalıp dosyasından veya gerçek bir DVD üzerinden dosya dönüştürme işlemi yapabilmektedir. PAL veya NTSC görüntü formatlarıyla birlikte, AC-3, LPCM veya MPEG ses formatlarını destekler. HandBrake 1.6.0 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

HandBrake 1.6.0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0