Linus Torvalds, 28 Aralık 1969’da Finlandiya’nın başkenti ve aynı zamanda en büyük kenti olan Helsinki’de Anna ve Nills TORVALDS’ ın oğlu olarak dünyaya geldi. Adı, Nobel ödüllü ünlü kimyacı Linus Pauling’ten gelmektedir.Torvalds ailesi, Finlandiya’daki isveççe konuşan azınlığa dahildiler. Yaklaşık 5 milyon olan Finlandiya nüfusunun 300 bin kişilik kısmını bu kesim oluşturmaktaydı. Annesi ve babası ayrıldıktan sonra genelde annesiyle, bazen de büyükanne ve büyükbabasıyla beraber yaşadı. Linus Torvalds, ebeveynleri ayrılmış olmasına rağmen mutlu bir çocukluk yaşadı. Linus üzerinde en çok etkiye sahip olan insanlardan biri de anne tarafından büyükbabasıydı. Büyük babası Leo Toerngvist Helsinki Üniversitesi’nde istatistik profesörüydü. Bunun yanısıra babası, 1970’lerin ortasında 1 sene Moskova’da çalışmış, daha sonra radyo muhabiri olmuştu. Annesi, bir Finlandiya gazetesinde çevirmen olarak çalışıyordu, aynı zamanda haberlerin grafiksel tasarımını yapıyordu. Baba tarafından büyükbabası bir Fin gazetesinde yazı işleri müdürüydü ve amcası da Finlandiya televizyonu için çalışıyordu.
Linus, erken yaşlarda kuvvetli bir okuma alışkanlığına sahip olmuştu.Matematik ve programlama, Linus’un tutkuları haline gelmişti. 1970’lerin ortalarında, Toerngvist Linus’a Commadore VIC20 model bir bilgisayar aldı. Bu onun hayatını kökten değiştiren bir gelişmeydi. Fakat Linus, yakın zamanda bu bilgisayardan sıkıldı, çünkü kullanabileceği sadece birkaç tane program vardı, bu yüzden yenilerini yazmak için çalışmalara başladı. Tüm dikkatini ve ilgisini bu alana vermişti, programlama ile ilgili bir sürü kitap almıştı ve bu kitaplar öğrenme hevesine dayanmıyordu. Daha 12 yaşındayken basit oyunlar yazabiliyordu. İlk başlarda temel programlama dillerini kullansa da sonradan daha zor fakat daha güçlü bir dil olan Çevirici Dili’ni (Assembly Language) kullanmaya başladı.Böylece matematik ve programlama, Linus’un tutkuları haline gelmişti.
LINUX’UN DOĞUŞU
Linus 1987’de bir Sinclair QL aldı. Dünyanın ilk ev kullanımı için geliştirilmiş bilgisayarı olan Sinclair QL ayrıca dünyanın ilk 32-bitlik bilgisayarıydı. 7.5 Mhz hızında Motorola 68008 işlemciye ve 128 KB RAM’e sahipti. Sinclair QL, büyükbabasının Commodore Vic20’sinden sonra onun için büyük bir gelişmeydi. Fakat, yazma korumasına sahip ROM’da bulunan işletim sisteminden dolayı bilgisayarın yeniden programlanmaya kapalı olduğunu gördükten sonra sevinci kursağında kaldı.
Linus, 1988 yılında Finlandiya’nın en kaliteli eğitim kurumu olan Helsinki Üniversitesi’ne kayıt yaptırdı. O zamana kadar bilgisayar programcılığıyla uğraştığı için doğal olarak bilgisayar bilimleri branşını seçti. Birçok ciddi yazılım projesinde görev aldı. 1990’da ilk C Programlama Dili dersini aldı. Daha sonraları bu dili, Linux sisteminin çekirdeğini (kernel) yazarken kullanacaktı. 1991 yılına 33Mhz Intel 386 işlemci kullanan ve 4MB’lık hafızaya sahip yeni bir IBM alarak girdi.
Bu işlemci, Intel’in önceki çiplerine kıyasla muazzam bir gelişme kaydettiği işlemci ailesinin bir temsilcisiydi. Donanımdan memnun olmasına rağmen, bir süre sonra bilgisayarla beraber gelen MS-DOS işletim sisteminin 386 çiplerinin gelişmiş yeteneklerini kullanabilmek için yeterince gelişmiş olmadığını gördü. Bu yüzden de üniversitenin bilgisayarlarından aşina olduğu ve MS-DOS’tan daha güçlü ve kararlı olan UNIX tabanlı bir işletim sistemi kullanmaya karar verdi. Hemen ardından yeni bilgisayarı için bir UNIX sürümü aramaya başladı. Fakat, 5000$’dan daha ucuz bir fiyata temel bir sistem bulamadı. En sonunda MINIX’te karar kıldı. MINIX kullanmaya başlayan Linus Torvalds, kullandığı terminal emülatörünün çok kullanışsız olduğunu gördü. Bu yüzden kendi terminal programını yazmaya karar verdi. Amacı tamamen UNIX gücünü kişisel bilgisayarında görmek oldugundan terminal emülatörünü MINIX üzerinde değil, sadece donanım üzerinde geliştirecekti. Fakat kendi terminal emülatörünü tamamlayıp internete bağlandıgında yanlıs olan birşeyler farketti, geliştirdiği program herhangi bir işletim sistemi üzerinde çalışmadığından verilerini kaydetmek ve göndermek gibi işlemlerde kendi sürücüsüne sahip olması gerektiğini anladı. Ürettiği programı tam anlamıyla geliştirmek demek, yeni bir işletim sistemi yazmak demekti.
Artık Linus’ un aklında bir terminal programından çok bir işletim sistemi geliştirmek vardı. Bunun yanı sıra üniversitesinde onu zorlayacak faktörlerin pek az olması sebebiyle eğitimine ara verip daha çok projesi üzerinde yoğunlaştı 5 Ağustos 1991’de, başlangıç düzeyindeki işletim sistemi çalışmalarını comp.os.minix adresli MINIX habergrubunda :
“Minix kullanan herkese selam
386 AT clone’ları için bir (bedava) işletim sistemi geliştiriyorum. Nisan’dan beri üzerinde çalışıyorum ve artık neredeyse hazır. Sizlerden Minix’de sevdiğiniz ya da sevmediğiniz şeylerle ilgili bilgi almak istiyorum çünkü geliştirdiğim işletim sistemi Minix’e oldukça benziyor (dosya sisteminin yapısı bazı pratik nedenlerden dolayı ve bazı diğer özellikler). Son olarak bash (1.08) ve gcc (1.40) ekledim ve şimdilik herşey yolunda görünüyor. Bu da bir kac ay içerisinde gözle görülür bazı sonuçlara varacağımı gösteriyor. Bu yüzden insanların en çok hangi özellikleri istediğini bilmek istiyorum. Tüm önerilerinize açığım ama hepsini uygulayacağıma söz veremem Linus.
Not: İşletim sistemim muhtemelen AT-hard diskler dışında hiçbir şeyi desteklemeyecek çünkü elimden gelen sadece bu” sözleriyle duyurdu. Daha sonra 5 EKim 1991’de temel özellikleriyle beraber ilk resmi Linux sürümü olan 0.02’yi yayınladı ve bunu bilgisayar tarihinin en ateşleyici, en bir araya getirici mailiyle duyurdu:
MINIX 1.1’in güzel günleri için özlem mi duyuyorsunuz? Erkeklerin erkek olduğu ve kendi aygıt sürücülerini yazdıkları zamanların? Kendi ihtiyaçlarınıza göre geliştirip değiştirebileceğiniz bir işletim sisteminiz olmasına rağmen, yapacak bir projeniz mi yok? Herşeyin MINIX üzerinde çalışıyor olması, sinirlerinizi mi bozuyor? Yaklaşık 1 ay önce belirttiğim gibi AT-386 bilgisayarları için MINIX’in özgür bir versiyonu üzerinde çalışıyorum. Çalışmalarım en sonunda kullanılabilecek seviyeye ulaştı (buna rağmen istediğiniz amaca bağlı olmayabilir) ve daha geniş dağıtım için kaynakları açıklamak istiyorum. Daha sadece versiyon 0.02, fakat bash/gcc/gnu-make/gnu-sed/compress vb. altında başarıyla çalıştırdım. Projemin kaynakları nic.funet.fi (128.214.6.100) adresindeki /pub/OS/Linux klasöründe bulunabilir. Bunun yanında klasörde bazı READ-ME dosyaları ve Linux altında çalıştırmak için birkaç binary bulunuyor.(kabuk, güncelleme ve gcc, daha ne isteyebilirsiniz =) . Çekirdek kodlarının tamamını görebilirsiniz, hiç Minix kodu kullanılmadı. Kütüphane kaynakları kısıtlı seviyede özgür kullanıma açık, bu sebeple şu an dağıtımı olanaksız. sistem “as-is” olarak derlenebiliyor ve çalıştığı biliniyor.
Bu gelişmelerden sonra Linus’un aklını lisans konusu meşgul etmeye başladı. Sistemin kodlarını tamamen dağıtan FSF lisansıyla ünlü özgür yazılım savunucusu ve programcı Richard Stallman’ın geliştirdiği GPL (GNU General Public License) lisansı arasında seçim yapmakta zorlanırken, büyük buluşma gerçekleşti.
MIT’de çalışan Richard M. Stallman GNU Projesi’ni 1983’te başlatmıştı. Yazılımın, bilginin topluma ait olması, özgür olması gerektiğini savunuyordu ve 1990 yılında işletim sisteminin çekirdeği (kernel) haricinde tüm görsel arayüzünü tamamlamıştı. Fakat görsel arayüzü olmasına rağmen bu programların tümünü bir çatı altında toplayacak bir çekirdeğe sahip olmayan bir işletim sistemi vardı elinde ve bu, hiçbir anlam ifade etmiyordu. İhtiyacı olan çekirdek için araştırmalara başladı ve yorucu bir süreç sonunda nihayet Linus Torvalds’ın geliştirdiği çekirdeği duydu.
Eğer Linux, GPL lisansıyla korunursa, açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olacak, kodlarına erişilebilecek, geliştirilmeye ve serbestçe yeniden dağıtılmaya açık olacaktı. Ve beklenen oldu, GNU projesi ve Linus Torvalds’ın Linux projesi birleşerek özgür yazılım projelerinin en büyüğü olan GNU/LINUX’u meydana getirdi.
https://www.youtube.com/watch?v=HSgUPqygAww#t=48
Linus Torvalds Guided Tour of His Home Office
Vay be