Fotokopi 75 Yaşında

22 Ekim 1938 tarihinde, Chester Carlson’ın elektrik ışığına maruz kalan nesnelerin görüntülerini yansıttıklarını keşfetmesiyle üretimi mümkün olan fotokopi makinesi 75 yaşında. New York’daki laboratuarında fotoğrafçılık üzerine yazılmış bilimsel araştırmaları takip eden ve bu konuda deneyler yapan Carlson, bir tescil ofisinde asistan olarak çalışmaktadır. Amacı, sürekli olarak belge çoğaltmak gerektiren işini kolaylaştırabilmek için kopyalamanın bir yolunu bulmaktır.

Bu buluşa daha sonra eski Yunanca;da kuru ve yazma anlamlarına gelen kelimelerin birleşiminden “Xerografi” adı verilir. Haloid adında fotoğraf malzemeleri satan bir firma, Chester Carlson’un buluşunun önemini anladıktan sonra, bu buluşa yatırım kararı alır. Kısa bir süre sonra, fotokopi yapabilen ilk makine piyasaya sürülür.

Bu buluşa yatırım kararını alarak, ilk fotokopi makinalarının üretimini yapan Haloid şirketi, 1961 yılında ismini “Xerox Corporation” olarak değiştirir.

Açıklamada, “Chester Carlson’un açtığı buluşçu yolda ilerleyen Xerox, Xerografi buluşunu temel alarak zaman içinde binlerce yeni buluşa imza attı. İngilizce’de “fotokopi çekmek” eylemi, “Xeroxlamak” diye anılır oldu. Xerox’un, o günden bugüne yaklaşık 60 bin buluşun patentini aldığı” söyleniyor. Xerox’un 1949 yılında tanıtılan ilk ürünü Xerox A’dan sonra, 1961 yılında piyasaya sürülen Xerox 914, basit ve çabuk biçimde siyah beyaz kopyalama yapan ilk otomatik fotokopi makinası oldu. Xerox, 2000’li yıllara değin Xerox 914’e servis vermeyi sürdürdü.

0 0 Oylar
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Yorum yapar mısınız?x