Bilindiği gibi, Debian, Ubuntu ya da Linbux Mint üzerinde herhangi bir program yüklemek gerektiğinde, söz konusu program bağımlılıkları ile birlikte kurulacaktır. Bu bağımlılıkları kurmak istemeyebiliriz ya da bu bağımlılıkların yüklenmesinde çeşitli sorunlar ortaya çıkmış olabilir. İşte bu nedenlerle, kurulum sırasında bu bağımlılıkları dışlamak ve kurulumu bu bağımlılıklar olmaksızın sürdürmek, programı bağımlılıkları olmaksızın kuruluma zorlamak için şu adımları izlemek gerekiyor.
Öncelikle terminali açın ve bir paketi bağımlılıkları olmaksızın kuruluma zorlamak için şu komutlardan birini çalıştırın:
sudo apt-get install --no-install-recommends paket-adı
ya da
sudo aptitude install --without-recommends paket-adı
Elbette ki yukarıdaki kodlarda yer alan “paket-adı” yerine yüklemek istediğiniz programın adını yazmanız gerekiyor. İkinci komutu kullanarak, ben Linux Mint 17’de AbiWord’u bağımlılıkları olmaksızın kuruluma zorlamayı başardım.
Merhaba,
Anlamadığım nokta şu, bağımlık dediğimiz şey zaten programın düzgün çalışması için gerekli olan şeyler değil mi? Dolayısıyla siz bağımlılıkları görmezden gelerek bir kurulum yaptığınızda o programda eksiklikler ve hatalar ortaya çıkmaz mı?
Yukarıdaki yöntem, paket için zorunlu olan paketleri dışlamaz. Kurulmasa da olur cinsinden çeşitli kütühanelerin kurulumunu önler. Özcesi, yukarıdaki yöntem bir bağımlılık sorunu yaratmaz Zafer. Mesela bir Bumblebee kurulumu söz konusuysa; olağan kurulum için şu kodu vermek yeterlidir:
sudo apt-get install bumblebee
Sahipli Nvidia sürücülerini ya da 32bit’lik kütüphaneleri kullanmak istemeyen (örneğin sadece pil ömrü, ısınma sorununu aşma gibi konularla ilgilenen) tecrübeli kullanıcılar ise aşağıdaki yöntemle özel bir kurulumu tercih edeceklerdir:
sudo apt-get install –no-install-recommends bumblebee
Bu arada, belirtmek gerekir ki hiçbir şeyin garantisi yoktur. Yani yapılan işlem ters de tepebilir. Başka bir deyişle, denemekle gireceğiniz riskin kendinize ait olduğunu unutmamalısınız. Ayrıca, şurada ozgunes arkadaşın yaptığı açıklamayı okursanız, konu daha anlaşılır hale gelecektir sanırım. Açıklamadan da anlaşılacağı gibi kurulacak ve kurulmayacak paketleri takip etmeniz de mümkün. Debian’da paket yönetim sistemiyle ilgili olarak şu sayfayı inceleyebilirsiniz.
Ben sadece tek komutu deneyebilmiştim. Sistemimde debianım yüklü olmadığı için 2. komutu deneyemedim(yüklediğimde yapacağım ilk iş diğer komutuda denemek olacak :)). Kullandığım komut;
sudo apt-get install –no-install-recommends paket-adı
Bu kodu net install ile debianımı kurarken ve tüm yazılımları kurmada kullanıyorum ve şuana kadarda sıkıntı yaşamadım. Gnomeyi kurarken en az paket ihtiyaç duyacak şekilde kurmaya çalışırken yine de bazı paketleri kurmak istemediğim halde kuruluyor. Örneğin gnome bluetooth gibi.
Hangi paketlerin kurulup kurulmayacağını tam öğrenmek için https://www.debian.org/distrib/packages kısmında bulunan arama motorundan istediğiniz paketi arayıp paketi bulunuz. Paket içeriğine baktığınızda başında kırmızı nokta olan paketler kesinlikle kuruluyor kaçışınız yok (çok araştırdım ama bulamadım hatta https://www.debian.org/doc/manuals/apt-howto/ch-apt-get.tr.html de daha bu yöntemin olmadığı yazıyor.) mavi paketleri ise normal komut verdiğiniz de kurulur ama yukarıdaki komutu verirseniz hem kurmak istediğiniz hem de diğer bağimlılıkların mavi nokta bulunan bağımlılıkları sisteme kurulmaz. Yeşil noktalı paketler ise her iki komut ile de kurulmaz siz kendizin ayrıca kurmanız gerekir.
http://postimg.org/image/bem3e9cj7/
Sevgili ozgunes, forum.debian.org.tr‘de aynı işlemin Synaptic Paket Yöneticisi üzerinden nasıl yapılacağını da anlatmış. Buna göre: Synaptic Paket Yöneticisini açıyoruz.
Önce Ayarlar sonra Tercihler kısmına tıklıyoruz.

Tercihler bölümünde Genel sekmesinin altında bulunan “önerilen paketleri bağımlılık olarak kabul et” seçeneğinin yanında bulunan kutudaki işareti kaldırdığımızda, sadece en gerekli bağımlılıklar kurulacaktır. Önerilen bağımlılıklar kurulmayacaktır.

Bu güzel katkı için Sevgili ozgunes‘e teşekkürler.