Nginx HTTP/2 desteği

Değerli dostumuz @caylakpenguen, yine ilginç bir konuya değinmiş. Dostumuz, bu kez, “Nginx HTTP/2 desteği” başlıklı bir yazı ile HTTP protokolüyle erişim sağlanan cihaz ve server arasındaki bilgi alışverişinin sağlanmasına ilişkin kuralları ve yöntemleri düzenleyen bir uygulamayı tanıtmış. Yazar, HTTP protokolüyle erişim sağlanan cihaz ve server arasındaki bilgi alışverişinin sağlanması ile ilgili kurallar ve yöntemleri düzenleyen bir protokol hakkında bir yazı yazmış. “Bu sistemlerin arasındaki ilişkiyi herhangi bir web sitesine giriş yapmaya çalıştığınızda adresin başına “http” yazmasanız bile tarayıcının bunu otomatik olarak eklemesinden görebilirsiniz.” diye konuya giren @caylakpenguen konuya aşağıdaki şekilde devam ediyor.

HTTP/1.1 ile HTTP/2 protokolleri arasındaki en büyük fark, HTTP/1.1 protokolünün her statik dosya için (css,js,resim,video vb.) ayrı istekler göndermesidir. Her dosya için tek tek istek gönderilmesi ve yanıtlanması açılma süresinin artmasına neden olur. HTTP/2 de ise gelen istekler toplu olarak alınarak, en hızlı şekilde yanıtlanmakta ve bu sayede açılış hızlarında ki gecikmelerin önüne geçilmektedir.

HTTP/2 ile birlikte sunucular üzerindeki yükün en aza indirilmesi hem son kullanıcı bazlı hemde hizmet sağlayıcı firmalar tarafından büyük bir yükü almış oldu. HTTP/2 çoklu bağlantı yapısı ile bilikte TCP üzerinden birden fazla istek gönderebilmekte. Her bir çağrı için ayrı bir istek açılması ve tek tek yanıtlanması yerine tek bir istekte tüm çağrıların iletilmesi ve karşı sunucunun cevaplamasını sağlıyor, bu özellik de sitenizde herhangi bir optimizasyon yapmasanız dahi HTTP/2 protokolü sayesinde web sitenizin daha hızlı yüklenmesini sağlamaktadır.

Son olarak HTTP/2 ‘yi birkaç kelime ile açıklamak gerekirse, web sayfalarının daha hızlı yüklenmesini sağlar ve tüm kullanıcılar için zaman kaybını önler. Yapılan birçok testte açılış hızında %20’lik bir artış gözükmekte olup, optimize edilmiş web sayfalarında bu oran %30-40’lık açılış hızı farkına ulaşmaktadır.

Nginx http2 desteğini test edelim.

Not: Sadece https desteği olan sitelerde HTTP/2 aktif olarak kullanılabilir

Birde Hız testi Yaptım 🙂”

Kaynak Site: https://www.hosting.com.tr/bilgi-bankasi/http-2-nedir-ne-ise-yarar/

caylak.truvalinux.org.tr

0 0 Oylar
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Yorum yapar mısınız?x