GNU GDB 13.1 duyuruldu

GNU için kullanılan bir hata ayıklayıcı (debugger) olan GDB‘nin (GNU Debugger) 13.1 sürümü, Joel Brobecker tarafından duyuruldu. Ada, C, C++, Go, Rust ve diğerleri için kaynak düzeyinde bir hata ayıklayıcı olan yazılımın, çeşitli hata düzeltmeleriyle geldiği belirtiliyor. Bir düzineden fazla farklı işlemci mimarisi ve GDB’nin kendisinin en popüler GNU/Linux, Unix ve Microsoft Windows varyantlarında çalışabileceği hatırlatılıyor. Ada, C, C ++, Objective-C, Pascal ve diğer birçok dil için kaynak düzeyinde bir hata ayıklayıcı olan GDB; popüler GNU/Linux, Unix ve Microsoft Windows varyantları ile kullanıcıya sunuluyor. 1988 yılında Richard Stallman tarafından yazılan GDB, GNU General Public License kapsamında dağıtılan özgür bir yazılımdır. 1990 – 1993 yılları arasında geliştirilmesine John Gilmore tarafından devam edilmiştir. Unix tabanlı pek çok sisteminde, C, C++ ve Fortran gibi pek çok programlama dilinde çalışan taşınabilir bir hata ayıklayıcı olan GDB; bilgisayar programlarının çalıştırılmasını değiştiren ve takip eden pek çok gelişmiş özelliğe sahiptir. Bir düzineden fazla farklı işlemci mimarisi üzerinde; en popüler GNU/Linux, Unix ve Microsoft Windows varyantlarında çalışabileceği söylenen GDB’nin, özgür (libre) bir yazılım olduğunu söyleyen Brobecker; yeni sürümün, Ada, C, C++, Fortran, Go, Rust ve diğerleri için kaynak düzeyinde bir hata ayıklayıcı olarak geldiğini ifade etti. Python API iyileştirmeleriyle gelen yeni sürüm, MI sürüm 1’in kullanımdan kaldırıldığı belirtilirken, sürümün çeşitli iyileştirmeler içerdiği ifade ediliyor. GDB’nin artık ELF için zstd sıkıştırılmış hata ayıklama bölümlerini desteklediği söyleniyor. DBX modu kaldırılırken, Python sürüm 2’ye karşı derleme desteği de kaldırılmış bulunuyor. GNU GDB 13.1 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Kullanıcı programın iç değişkenlerini ve normal akışı içerisinde çağrılan fonksiyonları izleyebilir ve degiştirebilir. Gömülü sistemlerde hata ayıklama işlemi sırasında sıklıkla GDB’nin “uzaktan” modu kullanılır. GDB kendi içerisinde bir grafiksel kullanıcı arayüzüne sahip değildir, standart olarak komut satırı arayüzünden kullanılır. 2003 yılı itbari ile GDB’ nin desteklediği işlemciler şunlardır; Alpha, ARM, H8/300, System/370, System 390, X86 ve X86-64, IA-64 “Itanium”, Motorola 68000, MIPS,PA-RISC, PowerPC, SuperH, SPARC, VAX. GNU GDB 13.1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

, , , , , ,

0 0 Oylar
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

0 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Yorum yapar mısınız?x