Microsoft Windows ile sınırlı benzer bir görüntü düzenleme programı olan Paint.NET’ten esinlenilen açık kaynak kodlu, platformlar arası bir bitmap resim düzenleme yazılımı olan Pinta‘nın beş yıl önce duyurulan 1.6 sürümünün ardından, 4 Ağustos 2020‘de duyurulan ilk önemli sürümü 1.7 ile yoluna devam ettiğini biliyorsunuz. Birçok yeni özellik ve 50’den fazla hata düzeltmesi içerdiği söylenen yeni sürüme; resimler arasında geçiş yapmak için bir sekme görünümü eklenmiş bulunuyor. Artık kurşun kalem aracının farklı karışım modları arasında geçiş yapabildiği söyleniyor. Dikdörtgen seçim aracının artık seçimin her köşesinde farklı ok imleçleri gösterdiği belirtilirken, Pinta web sitesi için yeni bir kullanım kılavuzu yazıldığı belirtiliyor. Bu yazıda, Pinta resim düzenleme yazılımının sistemimize nasıl kurulacağını ele alacağız. Kullandığımız sistemin Ubuntu ya da Linux Mint gibi Ubuntu tabanlı bir sistem, ya da Debian olduğunu varsayıyoruz.
Ubuntu ya da Linux Mint gibi Ubuntu tabanlı bir sistem kullanmakta olanlar, “depodaki Pinta beim işimi görür” diyorlarsa, terminali açıp:
sudo apt install pinta
komutuyla kolaylıkla Pinta’yı sistemlerine kurabilirler. Ancak, henüz herhangi bir Ubuntu sürümünde bulunmayan en son özelliklere ihtiyacınız varsa, uygulamayı geliştiricinin PPA’larını kullanarak da yükleyebilirsiniz. Bunun için kullanabileceğiniz iki farklı PPA vardır. Birincisini sisteme şu şekilde girebilirsiniz:
sudo add-apt-repository ppa:pinta-maintainers/pinta-stable
Ardından depoları yenileyin:
sudo apt update
ve yazılımı kurun:
sudo apt install pinta
Diğer bir PPA ise aşağıdaki şekilde sisteme aktarılabilir:
sudo add-apt-repository ppa:pinta-maintainers/pinta-daily
yine aynı şekilde depoları yenileyin:
sudo apt update
ve yazılımı kurun:
sudo apt install pinta
Böylelikle en güncel Pinta’yı sisteminize kurmuş olursunuz. Debian kullanıcıları ile devam edecek olursak, hemen belirtelim ki kurulum Ubuntu ve türevlerindeki kadar kolay değildir. Zaten Debian 9 için Pinta’nın 1.6 sürümü mevcuttur, ancak bu sürüm, bilindiği gibi artık güncel değildir. Debian 10 kullanıcıları da yazılımı manuel olarak yüklemek durumundadırlar. Pinta’yı kaynak kodundan derlemek istemenler, bunun yerine Flatpak veya Snap paketi talimatlarını izleyebilirler. Öncelikle aşağıdaki apt-get install komutunu kullanarak bağımlılıkları çalıştırmalısınız:
sudo apt-get install make automake autoconf mono-devel gtk-sharp2 intltool git
Bağımlılıklar kurulduktan sonra, internetten en son Pinta kaynak kodunu indirmek için git clone komutu kullanılır:
git clone https://github.com/PintaProject/Pinta.git
Şimdi CD komutunu kullanarak “Pinta” klasörüne gidin.
cd Pinta
Şimdi autogen.sh komut dosyasını çalıştırmalısınız. Bu komut dosyası otomatik olarak bir oluşturma dosyası oluşturacak ve kodun derlenmeye hazır olup olmadığını kontrol edecektir.
./autogen.sh
Autogen.sh betiği başarıyla çalıştırıldığında, programı oluşturma zamanı gelmiştir. Make komutunu kullanarak kaynak kodu için derleme aracını başlatın.
make
Son olarak, sudo make install komutunu kullanarak Pinta uygulamasını Debian üzerine kurun.
sudo make install
Güle güle kullanın.