Archive | Şubat, 2009

Ubuntu 9.04 Alpha 5

Steve Langasek, kararlı sürümü 23 Nisan 2009’da çıkacak olan “Jaunty Jackalope” kod adlı Ubuntu 9.04’ün beşinci ön sürümü olan Ubuntu 9.04 Alpha 5’i duyurdu. Langasek; Jaunty’de X.Org server 1.6, yazı tipi boyutunu optimizasyonu, bildirimler ve bildirim tercihleri için yeni stiller, ext4 dosya sistemi desteği gibi özelliklere dikkat çekti, sistemin 2.6.28 Linux çekirdeği üzerine yapılandırıldığını açıkladı. Ubuntu 9.04 Alpha 5 hakkında daha geniş bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve sürüm notlarını okuyabilirsiniz.

0

Öğretmenlere Pardus Eğitimi

Haziran 2008’de Milli Eğitim Bakanlığı’nın Mesleki Eğitimi Geliştirme Programı çerçevesinde “Açık Yazılım” dersi okutulması üzerinde çalıştığını ve Pardus temelli bu dersin hayata geçirilmesi için öncelikle dersi verecek ögretmenlerin yetiştirilmesi amacıyla bir eğitim projesi gelistirildiğini duyurmustuk. Bu arada, söz konusu dersin örgün eğitim kurumlarında 2009-2010 eğitim ve öğretim yılında başlayacağı söylenmiş olsa da 2008-2009 eğitim ve öğretim yılında , derse yumuşak bir giriş yapıldı. Milli Eğitim Bakanlığı; eğitim projesi çerçevesinde formatör ögretmenler aracılığıyla egitim kurumlarındaki ögretmenleri açık kaynak kodlu yazılımlar ve Linux konusunda bilgilendirmeyi amaçlıyor.

0

FileZilla 3.2.2.1

Açık kaynak kodlu, hızlı ve güvenli FTP programı FileZilla’nın 3.2.2.1 sürümü çıktı. Linux dağıtımlarının vazgeçilmezi olan FileZilla; Windows ve Mac OS X için çıkarılan sürümleriyle bu sistemlerde de yaygın olarak kullanılıyor. SFTP, SSL ve Proxy üzerinden kullanılabilme gibi gelişmis özellikler sunan FileZilla’yi, kimi eklentilerini kullanarak daha fazla geliştirmek de mümkün. Türkçe dil desteği de olan FileZilla ile tüm bağlantı bilgileri ve uzak sunucuya yapılan giriş bilgileri, bir arabirim ile gösterilebiliyor ve kaydedilebiliyor. Yeni sürümde saptanan birkaç hata giderilmiş bulunuyor.

Continue Reading →

FileZilla’yı buradan indirebilirsiniz.

0

Tekir 1.5.0.1 Cikti

GNU LGPL lisanslı olarak yayınlanan özgür yazılım Tekir’in 1.5.0.1 sürümü çıktı. Bir ticari otomasyon ve ön muhasebe programı olan Tekir, Uygun Teknoloji tarafından geliştiriliyor. Türkiye’deki önemli özgür yazılım projelerinden biri olan Tekir web tabanlı olarak çalışıyor. KOBİ’lere yönelik hazırlanmış program, Java EE teknolojileri ile hazırlanmış ve uygulama sunucusu olarak da JBoss kullanıyor. Tekir, yeni sürümünde, mevzuata uygun biçimde YTL-TL geçişini tamamlamış bulunuyor. Veritabanı modülünde yapılan iyileştirmelerle artık daha hızlı çalışan Tekir, fatura ve irsaliye de basabiliyor. Üstelik artık çek ve senet işlemlerinizi de yapabiliyor.

Continue Reading →

Tekir 1.5’de ortaya çıkan ve bildirilen bazı küçük hataların düzelildiği 1.5.0.1 sürümünü http://www.tekir.com.tr/indir adresinden indirebilirsiniz.

0

Debian GNU/Linux 5.0

Debian severler için büyük gün: Debian GNU / Linux 5.0 çıktı! Debian Projesi, “Lenny” kod adlı Debian GNU/Linux 5.0 sürümünü 22 ay sonra resmi olarak duyurdu. Debian GNU/Linux; toplam on iki işlemci mimarisini destekleyen ve  KDE, GNOME, XFCE ve LXDE masaüstü ortamlarını içeren özgür bir işletim sistemidir. Bu sürüm; KDE masaüstü ortamının 3.5.10, GNOME masaüstü ortamının 2.22.2, Xfce masaüstü ortamının 4.4.2, LXDE masaüstü ortamının 0.3.2.1 sürümlerini sunuyor. Sürüm ayrıca the GNUstep 7.3, X.Org 7.3, OpenOffice.org 2.4.1, GIMP 2.4.7… vb. içeriyor. Debian GNU/Linux 5.0 hakkında daha geniş bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

Debian GNU/Linux 5.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Mandriva Linux 2009.1 Beta

Mandriva Linux 2009.1 Beta, Anne Nicolas tarafından duyuruldu. “Margaux” kod adlı Mandriva Linux 2009.1’in beta sürümü; KDE 4.2.0, GNOME 2.25.90 ve Xfce 4.6 RC1 masaüstü ortamlarını içeriyor. Sürümde; X.Org server 1.5, OpenOffice.org 3.0.1, Qt 4.5.0 RC1 bulunuyor. Mandriva Linux 2009.1 Beta, açılışı hızlandıran Speedboot özelliğiyle geliyor. Mandriva Linux 2009.1 Beta hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

0

Konqueror

Konqueror, GNU/Linux isletim sistemlerinin KDE 2.0 masaüstü ortamına sahip olan dagıtımlarından itibaren öntanımlı olarak gelen, açık kaynak kodlu bir dosya yöneticisi ve web tarayıcısıdır. Diğer birçok açık kaynak kodlu programlarda olduğu gibi gönüllüler tarafından geliştirilmektedir. Çogu Unix tabanlı işletim sistemlerinde çalışabilmektedir. “Konqueror” ismi, ünlü ağ tarayıcılarının isimlerinden, Navigator ve Explorerdan esinlenilerek konulmuştur. İngilizcede Fatih anlamına gelen Conqueror kelimesi seçilmiş, tüm KDE programlarının isimleri K harfiyle başlatıldığı için Konqueror olarak değiştirilmiştir.

Continue Reading →

GNU/Linux için geliştirilmistir fakat BSD, Solaris ve son olarak da Windows destekleri eklenmiştir. Windows desteği şu an için sınırlı olsa da tam desteğin Konqueror 4.0 ile sağlanması tasarlanmaktadır. Konqueror bir FTP istemcisi olarak da kullanılabilir ya da Samba paketi kurulu ise, Konqueror ile ağdaki Windows işletim sistemine ait makineler ile dogrudan bağlantıya geçmek mümkündür.

 

0