Archive | Nisan, 2010

Ubuntu 10.04 LTS

Ubuntu ekibi, iki yılda bir çıkarılan uzun süreli desteğe sahip (Long Term Support) sürümlerden biri olan “Lucid Lynx” kod adlı Ubuntu 10.04’ün final sürümünü duyurdu. Böylelikle Ubuntu ailesinin varyantları olan Kubuntu, Xubuntu, Edubuntu, Ubuntu Studio ve Mythbuntu da final sürümlerine ulaşmış bulunuyorlar. Bütünüyle desteklenen hal kadırma desteği sayesinde sistem açılışının daha hızlı gerçekleşmesinin mümkün olduğu söylenen sistemde; GNOME masaüstü yöneticisinin en yeni sürümü 2.30 ve Kubuntu’da KDE masaüstü yöneticisinin 4.4.2 sürümü kullanılmış. Nvidia ekran kartlari için geliştirilmiş destek sunan sistem, açık kaynak kodlu Nouveau sürücüsünü varsayılan olarak sunuyor. Yeni temalar (Ambiance, Radiance), Rhythmbox ile bütünleşik UbuntuOne Music Store, sosyal ağlar için Gwibber ve meMenu uygulaması, sunucu bazında geliştirilmiş Ubuntu Kurumsal Bulut yükleyicisi gibi özellikler sistemle gelen diğer ayrıntılardan bazıları. Bu arada, öntanımlı olarak gelen Gnome oyunlarının sayısı 5’e indirilmiş. Ubuntu 10.04 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu, basın bültenini ve sürüm notlarını okuyabilirsiniz.

Continue Reading →

Ubuntu 10.04 LTS edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

* Yansılar

0

Ubuntu 10.04 RC

“Lucid Lynx” kod adlı Ubuntu 10.04’ün gelecek hafta çıkarılması planlanan final versiyonundan önceki son test sürümü indirilmek üzere yansılarda yerini almış bulunuyor. Sürüm duyurusunu yapan Steve Langasek, Ubuntu ekibi olarak Ubuntu 10.04 LTS (Long-Term Support) sürümünün masaüstü, server ve netbook versiyonlarının sürüm adayını duyurmaktan mutlu olduklarını söyledi. Bu sürüm adayını, kararlı sürümün tamamlanması ve kullanıcının sistemi uygun biçimde test etmesi olarak değerlendirdiklerini söyleyen Langasek; Ubuntu ailesinin varyantları olan Kubuntu, Xubuntu, Edubuntu, Ubuntu Studio ve Mythbuntu’nun da sürüm adaylarının çıktığını sözlerine ekledi. Masaüstü versiyonu üç yıl, server versiyonu ise beş yıl desteklenecek olan “Lucid Lynx” kod adlı Ubuntu 10.04 LTS, 29 Nisan 2010 Perşembe günü çıkacak. 2.6.32.11 tabanlı 2.6.32-21.32 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan Ubuntu 10.04 RC’de; bütünüyle desteklenen hal kadırma desteği sayesinde sistem açılışının daha hızlı gerçekleşmesinin mümkün olduğu söyleniyor. Sistemde, açık kaynak kodlu Nouveau sürücü varsayılan olarak sunuluyor. Açılış ekranı da yenilenilenen sistemin masaüstü yöneticisi, GNOME masaüstü yöneticisinin en yeni sürümü 2.30. Bu arada Kubuntu’da masaüstü yöneticisi olarak KDE SC 4.4 kullanılmış.
Continue Reading →

Ubuntu 10.04 RC hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve sürüm notlarını okuyabilirsiniz.

Ubuntu 10.04 RC edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Sabayon Linux 5.2 "CoreCD"

Mitch Harder, Sabayon Linux 5.2 versiyonunun “CoreCD” sürümünü duyurdu. Sabayon Linux 5.2 “CoreCD” ile kullanıcının kendine özgü ihtiyaçlarına uyarlanmış, özelleştirilmiş bir yükleme inşa etmek için minimalist bir ortam sağlanmış. Bu, CD veya USB sürücü için 350-400 MB’lik yeniden yüklenebilir imaj anlamına geliyor. Metin tabanlı kurulum söz konusu. Hızlı kurulum da cabası. Yeni GCC 4.4.1 ve glibc 2.10’a dayalı olan sistem, 2.6.33 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılmış bulunuyor. “CoreCD” sürümü; sistem özelliklerinin ve paket yükleme işlemlerinin tüm kontrolünü ele geçirmek isteyen ileri düzey kullanıcıları hedeflemiş. Sabayon Linux 5.2 “CoreCD” için minimum sistem gereksinimleri ise şöyle sıralanıyor: i686 uyumlu işlemci (Intel Pentium II/III, Celeron, AMD Athlon), 512Mb RAM ve 2 GB boş disk alanı. Sabayon Linux 5.2 “CoreCD” hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

Sabayon Linux 5.2 “CoreCD” edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Parsix GNU/Linux 3.5 Test 2

Alan Baghumian, Debian tabanlı Parsix GNU/Linux’un “Frankie” kod adlı 3.5 sürümünün ikinci test versiyonunu duyurdu. Masaüstü ve live CD versiyonları duyurulan Parsix GNU/Linux 3.5 Test 2, 2.6.32.11 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılmış. Baghumian, bu sürümde, topluluk kullanıcıları tarafından rapor edilip çözülen problemler ile kararlı sürüme dayanan değişikliklerin merkezileştirildiğini söyledi. Baghumian; bu sürümün, 7 Nisan 2010 tarihli Debian testing depolarıyla senkronize edildiğini ve pek çok güncellenmiş paketle geldiğini ifade etti. “Frankie” ISO kalıplarının, LZMA sıkıştırması ile ve Squashfs 4.0 kullanılarak derlendiğini söyleyen Baghumian, varsayılan önyükleyici olarak GRUB 2 kullandıklarını sözlerine ekledi. GNOME 2.28.2 masaüstü yöneticisine sahip olan sistemde; X.Org 7.5, Iceweasel 3.5.9, GParted 0.5.2, Pidgin 2.6.2, OpenOffice.org 3.2.0, Compiz-Fusion 0.8.4, VirtualBox-OSE 3.1.6 ve pek çok gücel paketi bulmak mümkün. Parsix GNU/Linux 3.5 Test 2 hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmak için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

Parsix GNU/Linux 3.5 Test 2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

openSUSE 11.3 Milestone 5

James Mason, openSUSE 11.3’ün beşinci kilometre taşı sürümünü duyurdu. openSUSE 11.3 final sürümünün Temmuz 2010’da çıkacağını hatırlatan Mason, openSUSE 11.3 Milestone 5’i indirip denemek suretiyle final sürümünün bir görüntüsünü almanın mümkün olduğunu söyledi. openSUSE 11.3 Milestone 5’in hem openSUSE topluluğunun hem de Linux topluluğunun dikkate değer katkıları ile gereğince değerlendirildiğini belirten Mason, sürüme yeni ilginç paketler eklediklerini, çekirdek süreçlerine bazı güncellemeler yaptıklarını, 50 hatayı giderdiklerini ve 8 yeni özelliği uygulamaya koyduklarını ifade etti. Perl 5.12 ve parted 2.2 güncellemeleri, Intel ve (özgür nouveau sürücüsüyle) NVIDIA kartlar için KMS entegrasyonu sürümün diğer ayrıntıları. Kullanıcının 25 Mart 2010 Perşembe günü Andreas Jaeger tarafından duyurulan dördüncü kilometre taşı sürümünde aşina olunan özelliklerin çoğu elbette ki bu sürümde de varlığını sürdürüyor. Milestone 5, OpenOffice.org 3.2 ile geliyor. openSUSE 11.3 Milestone 5 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

openSUSE 11.3 Milestone 5 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

antiX MEPIS 8.5

Warren Woodford, eski bilgisayarlar için tasarlanmış olan SimplyMEPIS’in hafif bir versiyonu niteliğindeki antiX MEPIS 8.5’i duyurdu. Temmuz 2009’da duyurulan antiX MEPIS 8.2 sürümünün üzerinden dokuz ay geçmiş bulunuyor. Şimdi antiX ekibi; SimplyMEPIS ve Debian “testing” tabanlı hızlı, hafif, esnek ve eksiksiz antiX MEPIS 8.5’in masaüstü ve live CD versiyonlarını duyuruyor. 2.6.32 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistemde, hafif bir masaüstü ortamı olan IceWM masaüstü ortamı, varsayılan olarak özelleştirilmiş bulunuyor. Ancak dilenirse; Fluxbox, wmii ve dwm de yüklenebiliyor. Tüm MEPIS araçları güncellenmiş ve Antix için uyarlanmış. Yükleme seçeneklerine ext4 de eklenmiş. X.org 7.4, Rox-filer 2.10, fluxbox 1.1.1, pidgin 2.6.5, ceni 2.7 gibi pek çok paketin bulunduğu sistemde internet için Iceape, ofis kullanımı için AbiWord ve Gnumeric, müzik için XMMS ve Google’s music manager, video için MPlayer ve GNOME MPlayer tercih edilmiş…  antiX, 64 MB RAM’e kadar düşük imkanı olan bilgisayarlarda çalışıyor. antiX MEPIS 8.5 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

antiX MEPIS 8.5 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Fedora 13 Beta

Jesse Keating, Fedora 13’ün beta sürümünü duyurdu. Beta sürüm, Fedora 13’ün önemli son kilometre taşı oluyor. Sürümü test edecek kullanıcıların yapacağı geri bildirimlerin önemi çok büyük. Artık yalnızca kritik hata düzeltmelerine çaba harcanacağı ve Fedora 13 final sürümünün Mayıs ortasında yayımlanmasının planlandığı söyleniyor. Son kullanıcılar için yeni özellikler kısaca şöyle sıralanabilir: Otomatik yazıcı sürücüsü yükleme; masaüstü donanımları – Shotwell fotoğraf yöneticisi, Deja-dup yedekleme yazılımı, Pino Identi.ca / Twitter istemcisi ve Simple Scan tarayıcı uygulaması; daha iyi bir Mobile Broadband içeren NetworkManager, Bluetooth ve yeni CLI özellikleri; renk yönetimi, geliştirilmiş iPod işlevleri; NVIDIA kartlar için deneysel 3D grafik desteği içeren özgür Nouveau sürücü… Fedora 13 Beta hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu veya özellik listesini inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

Fedora 13 Beta edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0