Archive | Haziran, 2010

Debian GNU/Linux 5.0.5

Debian Projesi geliştiricileri, “Lenny” kod adlı Debian GNU/Linux 5.0’ın beşinci güncellemesini duyurdu. Yeni sürüm; çeşitli hata düzeltmelerini ve 5.0.4 sürümündeki güvenlik sorunlarının çözümlerini içeriyor. Debian GNU/Linux 5.0.5; güvenlikle ilgili iyileştirmeler dışında güncellenen çekirdeğiyle ek donanım desteği ve güncel paketler sunuyor. Kararlı sürüm için güvenlik güncelleştirmeleri eklenen sistemden, kimi paketler de çıkarılmış. Debian GNU/Linux 5.0 kullanıcıları, sistemlerini zaten debian.org/security  üzerinden güncelleyebilirler. Debian GNU/Linux 5.0.5 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve değişiklik listesini inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

Debian GNU/Linux 5.0.5 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Mozilla Firefox 3.6.6

Güvenli, hızlı, işlevsel ve açık kaynak kodlu internet tarayıcısı Mozilla Firefox, 3.6.6 sürümüne güncellendi. Bir önceki sürümü (3.6.4) 22 Haziran 2010 Salı günü duyurulan tarayıcının, bu denli kısa bir sürede yeni bir sürüme güncellenmesinin en önemli nedeni; flash çökme hatalarından kaynaklanıyor. Bu eklenti sorununun 3.6.6 sürümü ile giderileceği öngörülüyor. Firefox 3.6.6 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

Firefox 3.6.6 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

VirtualBox 3.2.6

Sun tarafından ücretsiz olarak dağıtılan sanal makina yazılımı VirtualBox’ın 3.2.6 sürümü duyuruldu. Bilindiği gibi, bilgisayarınızın içinde sanal bir bilgisayar oluşturmaya yarayan bu program sayesinde, kullanılan işletim sistemi içerisinde başka bir işletim sistemini çalıştırabilmek mümkündür. VirtualBox; başta Linux, Windows ve Mac OS X olmak üzere pek çok sisteme destek vermektedir. Deneyimsiz kullanıcıların da fazla zorlanmadan kullanabilecekleri VirtualBox, ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir yazılımdır ve donanımın, çalışan işletim sistemiyle paylaştırılmasını sağlamaktadır. Yeni sürümde çeşitli hatalar giderilmiş bulunuyor. VirtualBox 3.2.6 ile ilgili değişiklere ilişkin ayrıntıları değişiklikler listesinde bulabilirsiniz.
Continue Reading →

VirtualBox 3.2.6 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

ClearOS Enterprise 5.2 Beta 2

Küçük sunucular, güvenlik duvarları ve ağ geçitleri için CentOS tabanlı bir dağıtım olan ClearOS’un, birinci beta sürümünün üzerinden henüz iki hafta geçmemişken Enterprise 5.2 Beta 2 sürümü de duyuruldu. Yeni sürüm; şifreli dosya sistemi desteği ve ClarkConnect 5.0 yükseltmesini içeriyor. Enterprise 5.2 Beta 2’nin hâlâ bir beta sürüm olduğu hatırlatılmak suretiyle genel uyarılara dikkat edilerek kullanılması uyarısında bulunuluyor. 5.2 Beta 1’den bu yana gerçekleştirilen değişikler şu biçimde sıralanıyor: Samba winadmin parolası sıfırlanmış, mail rumuzları sayfası ve yardımcı linkler sorunları çözümlenmiş, LDAP iyileştirilmiş, RAID cihazların yazılımlarına şifreli dosya sistemi desteği eklenmiş ve bunun dışında pek çok küçük düzeltmeler yapılmış. Ağ trafik çözümleyicisi ve özel güvenlik duvarı gibi araçlarla gelen sistemde; mail rumuzları dizine eklenmiş bulunuyor (Google Apps, Zarafa için geliştirilmiş destek sunuluyor). ClearOS Enterprise 5.2 Beta 2 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

ClearOS Enterprise 5.2 Beta 2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Gimp 2.6.9

Açık kaynak kodlu ve özgür bir resim düzenleme programı olan Gimp’in 2.6.9 sürümü duyuruldu. Linux dağıtımlarının vazgeçilmezi olan Gimp, Windows ve Mac OS X için çıkarılan sürümleriyle bu sistemlerde de yaygın olarak kullanılılıyor. Yeni sürümde, çeşitli hatalar giderilmiş ve programa kimi yeni özellikler eklenmiş bulunuyor. Renk işlemlerinin GEGL aracılığıyla yapıldığı uygulamada; güçlü araçlar, filtreler ve eklentiler kullanıcıyı bekliyor. Büyüklük ve opaklık yanında, fırçaya özgü dinamik özellikler; hız, basınç ve rastgele gibi çeşitli fırça parametreleri arasından uygun olanının seçimine olanak sağlanıyor. Hızlı boyama özelliğini zaten destekleyen mürekkep aracı, daha iyi resim çizimini mümkün kılıyor. Gimp 2.6.9 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

Gimp 2.6.9 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Mozilla Firefox 3.6.4

Güvenli, hızlı, işlevsel ve açık kaynak kodlu internet tarayıcısı Mozilla Firefox, 3.6.4 sürümüne güncellendi. Kötü amaçlı yazılımları etkin bir biçimde engelleme yeteneğine sahip olan tarayıcı, gizli gezinme modu ile gezilen sitelerin bilgisayara kalıntı bırakmasını engelleyebiliyor. Daha hızlı tepki veren URL çubuğuyla ziyaret edilen sitelerin isteğe göre tarayıcı belleğinden silinmesi gibi pek çok gelişmiş özellik, kullanıcının elinin altında bulunuyor. Firefox, bildik eklentilerinin güncellemelerini haber vermek, güncellenmesini sağlamakla da yetinmiyor; plug-in diye adlandırılan flash türü eklentilerin de aynı biçimde güncellenmesini sağlıyor. Bu sürümde yapılan en önemli iyileştirme eklentilerle ilgili. Artık Firefox, sorun oluşturması olası eski eklentilerle ilgili uyarıda bulunuyor ve hata oluştuğunda kapanmıyor. Bu arada tarayıcının çökmeyle ilgili sorunları da giderilmiş bulunuyor. Parola yöneticisinden tek tıkla yer imi ekleme özelliğine kadar pek çok işlevsel yönüyle Firefox kullanıcının gözdesi olmayı sürdürüyor. Firefox 3.6.4 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

Firefox 3.6.4 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

VLC Media Player 1.1.0

Tam adı VideoLAN Client Media Player olan açık kaynak kodlu çoklu ortam yürütücüsü VLC Media Player’in 1.1.0 sürümü duyuruldu. Başta MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, DiVX, MP3, OGG, WAV, ASF, WMV, WMA, H.264 olmak üzere pek çok ses ve video formatını destekleyen yazılım; internet üzerinden yayın yapan sunucuların aktardığı tüm formatları oynatmakla kalmıyor; bir sunucudan video indirirken önizleme yapma olanağı da sunuyor. Bilindiği gibi, VLC Media Player’i diğer ortam yürütücülerinden ayıran özellikler, pek çok dosya formatına verdiği destekle sınırlı değil. VLC Media Player ile indirilmesi yarım kalmış bir ses veya video dosyasının önizlemesi dahi mümkün olabiliyor. Üstelik, izlenen dosya arkaplan görüntüsü olarak da izlenebiliyor. Programın, ekran görüntüsü alma özelliği olduğunu ayrıca hatırlatalım. Tabii, altyazı desteğine de sahip. Yeni sürümde codec özelliği daha da güçlendirilen VLC Media Player, yüksek kaliteli görüntü (HD) ve 7+1 ses iyileştirmesi kazanmış. Performası da geliştirilen VLC Media Player 1.1.0, eklenti aracılığıyla kullancıya film hakkında IMDb üzerinden bilgi edinme olanağı sağlıyor. Hatasız altyazı özelliği var. Geliştirilmiş eklenti desteğiyle gelen yazılım, Windows 7 ile de uyumlu.
Continue Reading →

Yeni sürüm hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için bilgilendirme sayfasını inceleyebilirsiniz. İsterseniz, buradan bir tema seçip indirebilir ve temasında değişiklik yapabilirsiniz. Linux dışında Windows ve Mac OS X işletim sistemleri altında da kullanılabilen VLC Media Player’i edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

 

0