Archive | Mart, 2011

openSUSE Edu Li-f-e 11.4

“Eğitim için Linux” ilkesiyle tasarlanan openSUSE Edu Li-f-e 11.4, Jigish Gohil tarafından duyuruldu. openSUSE eğitim ekibinin openSUSE 11.4 tabanlı openSUSE-Edu Li-f-e (Eğitim için Linux) sürümünü sunmaktan gurur duyduğunu söyleyen Gohil; sürümün öğrenciler, öğretmenler aynı zamanda veliler için özenle seçilmiş en güncel yazılımları içerdiğini ifade etti. Kutudan çıktığı anda, öğrencilerin gereksinimlerine uygun 150’den fazla uygulamayı görmek eğitimcileri ve velileri memnun edecektir diyen Gohil; Workshop ve GBrainy gibi zihinsel egzersiz araçları, Chemtool gibi bilim uygulamaları, Euler gibi matematik programları, TuxPaint ve GIMP gibi sanatsal gelişim yazılımlarının geniş bir yelpazeyi kapsadığını söyledi. openSUSE Edu Li-f-e 11.4 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

openSUSE Edu Li-f-e 11.4 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Clonezilla Live 1.2.8-23

Disk klonlama için tasarlanmış Debian tabanlı Clonezilla’nın 1.2.8-23 sürümünün live CD’si Steven Shiau tarafından duyuruldu. Bu sürüm; önemli gelişmeleri, değişiklikleri ve hata düzeltmelerini içeriyor. Taban sistem (28.03.2011 itibariyle) Debian “Sid” GNU/Linux olmak üzere sistem, 2.6.38 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılmış bulunuyor. Dil dosyaları güncellenen Clonezilla’ya yeni paketler de eklenmiş. Bilindiği gibi Clonezilla; Norton Ghost® gibi bildik ticari paketlerin uzun zaman içinde çözdüğü klonlama işini, daha kısa sürede çözümleyen açık kaynak kodlu klonlama sistemi. Clonezilla’nın iki versiyonu bulunuyor: Clonezilla live ve Clonezilla SE (sunucu sürümü). Clonezilla live tek bilgisayarda yedekleme ve geri yükleme için uygun olan versiyon. Clonezilla SE (sunucu sürümü) ise, büyük yerleşimler için; aynı anda pek çok bilgisayarı (40’tan fazla) klonlayabiliyor. Clonezilla Live 1.2.8-23 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

Clonezilla Live 1.2.8-23 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Zenwalk Linux 7.0 Openbox

Slackware tabanlı bir dağıtım olan Zenwalk Linux’un Xfce masaüstü yöneticisiyle yapılandırılan 7.0 kararlı sürümü, 25 Mart 2011 tarihinde Jean-Philippe Guillemin tarafından duyurulmuştu. Dağıtımın Openbox masaüstü yöneticisiyle yapılandırılan versiyonu ise Markus Muttilainen tarafından duyuruldu. Openbox masaüstü yöneticisiyle gelen bu versiyonun daha kullanıcı dostu olduğunu söyleyen Muttilainen; 2.6.37.4 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistemle birlikte kullanıcıya glibc-2.13, mozilla-firefox-4.0, mozilla-thunderbird-3.1.9, gnumeric-1.10.12, abiword-2.8.6 gibi paketlerin sunulduğunu ifade etti. Zenwalk Openbox 7.0 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

Zenwalk Openbox 7.0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

SimplyMEPIS 11.0 RC1

Üçüncü betası 7 Mart 2011‘de yayınlanan SimplyMEPIS 11.0’ın ilk sürüm adayı Warren Woodford tarafından duyuruldu. Debian Squeeze tabanlı olan sistemin 2.6.36.4 Linux çekirdeği üzerine yapılandırıldığını belirten Woodford; KDE 4.5.1 masaüstü yöneticisi ile gelen sürümün Firefox 4.0, LibreOffice 3.3.2 ve NVIDIA 260.19.21 sürücüsünü içerdiğini söyledi. Woodford; MEPIS Topluluğunun 11.0 için alımlı yeni bir masaüstü teması ve kusursuz güncellenen bir kullanım kılavuzu ürettiğini bildirdi. İlk sürüm adayının MEPIS indirme sayfasından ve yansılardan edinilebileceğini ifade eden Woodford; kullanıcılardan görüş ve önerilerini mepiscommunity.org forumundan bildirmelerini rica etti. SimplyMEPIS 11.0 RC1 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve basın bildirisini inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

SimplyMEPIS 11.0 RC1 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Zenwalk Linux 7.0

Slackware tabanlı bir dağıtım olan Zenwalk Linux’un XFCE masaüstü yöneticisiyle yapılandırılan 7.0 kararlı sürümü, Jean-Philippe Guillemin tarafından duyuruldu. 2.6.37.4 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistem; XFCE 4.8.1 masaüstü yöneticisiyle geliyor. LibreOffice 3.3.1, Icecat 3.6.15, Icedove 3.0.4 sistemle gelen yazılımlardan bazıları. Henüz test sürecindeyken OpenOffice yerine LibreOffice kullanacaklarını duyurmaktan mutlu olduklarını söyleyen Guillemin; paket yönetiminde de küçük bir değişikiğe gittiklerini ifade etti. Zenwalk Linux 7.0 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

Zenwalk Linux 7.0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Trisquel GNU/Linux 4.5

FSF’nin www.gnu.org adresinde yalnızca özgür yazılım kullanan ve öneren GNU/Linux dağıtımları listesinde yer alan Trisquel’in, kod adı “Slaine” olan 4.5 sürümü, Rubén Rodríguez tarafından duyuruldu. Ubuntu 10.10 tabanlı Trisquel GNU/Linux 4.5, özgür 2.6.35 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılmış bulunuyor. Pek çok hatanın giderildiğini söyleyen Rodríguez; Web tarayıcısının (http pipelining etkinleştirilerek ve diğer yöntemlerle) hızını artırmak için çeşitli değişiklikler gerçekleştirildiğini, (varsayılan olarak üçüncü parti çerezler engellenerek ve DuckDuckGo varsayılan arama motoru yapılarak) kullanıcı mahremiyetine azami özen gösterildiğini ve FlashVideoReplacer eklentisiyle YouTube, Vimeo gibi pek çok siteden videoların izlenebilmesinin mümkün kılındığını ifade etti. Xorg 7.5, Mozilla 3.6.15 web tarayıcı, OpenOffice.org 3.2 ile gelen Trisquel 4.5 “Slaine”; NVIDIA kartlara 3D hızlandırma sağlama işlemini, deneysel Nouveau sürücü ile tamamen özgür yazılım kullanarak gerçekleştiriyor. Genel olarak olduğu gibi, 32 ve 64 bit’lik iki ayrı versiyon olarak sunulan sürüm; bir yıl boyunca desteklenecek. Trisquel GNU/Linux 4.5 hakkında daha fazla bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →


Trisquel GNU/Linux 4.5 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

VLC Media Player 1.1.8

Tam adı VideoLAN Client Media Player olan açık kaynak kodlu çoklu ortam yürütücüsü VLC Media Player’in 1.1.8 sürümü duyuruldu. Başta MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, DiVX, MP3, OGG, WAV, ASF, WMV, WMA, H.264 olmak üzere pek çok ses ve video formatını destekleyen yazılım; internet üzerinden yayın yapan sunucuların aktardığı tüm formatları oynatmakla kalmıyor; bir sunucudan video indirirken önizleme yapma olanağı da sunuyor. Bilindiği gibi, VLC Media Player’i diğer ortam yürütücülerinden ayıran özellikler, pek çok dosya formatına verdiği destekle sınırlı değil. VLC Media Player ile indirilmesi yarım kalmış bir ses veya video dosyasının önizlemesi dahi mümkün olabiliyor. Üstelik, izlenen dosya, arkaplan görüntüsü olarak da izlenebiliyor. Programın, ekran görüntüsü alma özelliği olduğunu ayrıca hatırlatalım. Güçlü codec özelliğiyle dikkat çeken VLC Media Player, yüksek kaliteli görüntü (HD) ve 7+1 ses özelliği, altyazı desteğine de sahip. HD çözücü için GPU hızlandırma içeren kimi büyüleyici yenilikler getiren VLC Media Player’in özelliklerinden hem Nvidia, hem de ATI Radeon kart sahipleri yararlanabiliyorlar. VideoLAN ve VLC geliştirme ekibi; yeni sürümde, küçük yeni özellikler sunduklarını, pek çok hatayı giderdiklerini; bu arada güncellenmiş çeviriler ve güvenlik özellikleriyle geldiklerini ifade ediyorlar. Çok çeşitli güncellemeler gerçekleştirilen VLC Media Player 1.1.8 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve bilgilendirme sayfasını inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

VLC Media Player 1.1.8 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

 

0