Archive | Ekim, 2011

Ruby 1.9.3-p0

Ruby programlama dilinin 1.9.3-p0 sürümü duyuruldu. Bilindiği gibi, nesne yönelimli  bir programlama dili olan Ruby; Unix türevleri dışında Windows, Mac OS X, BeOS, Amiga, OS/2, Symbian gibi hemen tüm platformlarda çalışabilen; GPL ile lisanslanmış, özgür bir yazılımdır. Ruby 1.9.3-p0 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

Ruby 1.9.3-p0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Chakra GNU/Linux 2011.10.26

Arch tabanlı bir masaüstü dağıtımı olan Chakra GNU/Linux’un 2011.10.26 sürümü, Phil Miller tarafından duyuruldu. Chakra ekibi olarak bir sonraki kararlı sürüme dönük olarak çıkardıkları bu test sürümü duyurmaktan gurur duyduklarını söyleyen Miller; KDE masaüstü ortamının en son sürümü 4.7.2 ile gelen Chakra GNU/Linux 2011.10.26’nın, 3.0.7 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılmış bulunduğunu söyledi. Bu,  “Edn” kod adlı ikinci sürüm oluyor. GCC’nin 4.6.1, Glibc’nin 2.14.1 sürümüne güncellendiği sistemde; QtWebkit 2.2 sürümüyle kullanıcıyla buluşuyor. Sistemin Mesa 7.11 ile Xorg 7.6 ve Xorg-Server 1.10.4 içerdiğini, Xorg sürücülerinin de güncellenmiş bulunduğunu ifade eden Miller; ağ yöneticisinin de güncellendiğini söyledi. Chakra GNU/Linux 2011.10.26 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

Chakra GNU/Linux 2011.10.26 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

SalineOS 1.5

Xfce masaüstü ortamıyla gelen ve Debian/GNU Linux tabanlı bir dağıtım olan SalineOS’un 1.5 sürümü, Anthony Nordquist tarafından duyuruldu. SalineOS 1.5 kalıplarının indirilmeye hazır olduğunu söyleyen Nordquist; bu sürümün varsayılan ofis paketinin LibreOffice olduğunu ifade etti. Ağ yöneticisinin varsayılan olarak wicd ile değiştirildiğini belirten Nordquist; GRUB geri yükleme programının yerini de grub-doctor programının aldığını söyledi. SalineOS 1.5 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

SalineOS 1.5 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

FreeBSD 9.0-RC1

Üçüncü betası 29 Eylül 2011‘de duyurulan FreeBSD 9.0’ın gecikmiş ilk sürüm adayı, Ken Smith tarafından duyuruldu. Sürüm takvimine göre, 13 Kasım 2011’de çıkarılması düşünülen final sürümden önce, iki sürüm adayının daha yayınlanmasının planlandığı görülüyor. Bunun ilk sürüm adayı olduğunu belirten Ken Smith; test sırasında karşılaşılan bir hata ve kimi sorunlar yüzünden sürümün biraz gecikmeli olarak sunulabildiğini söyledi. FreeBSD 9.0-RC1 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek ve kalıpların MD5/SHA256 checksums değerlerine ulaşabilmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

FreeBSD 9.0-RC1 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Wine 1.3.31

Windows altında çalıştırılmak üzere yazılmış çeşitli uygulamaları Linux altında çalıştıran bir yazılım olan Wine’ın geliştirme (development) versiyonunun 1.3.31 sürümü, Alexandre Julliard tarafından duyuruldu. Hatırlanacağı gibi, Wine’ın kararlı versiyonunun 1.2.3 sürümü de Alexandre Julliard tarafından 9 Nisan Cuma günü duyurulmuştu. Bilindiği gibi Wine’ın bir geliştirme (development), bir de kararlı (stable) sürümü bulunuyor. Julliard; yeni geliştirme sürümünün; çeşitli hata düzeltmeleri ve VBScript geliştirmeleri içerdiğini söyledi. Tek satırlı düzenleme kontrolü içinde BiDi metin desteği ile gelen yazılım, çeşitli ses düzeltmelerini de gerçekleştirmiş bulunuyor. Kullanıcıların, bundan sonra da karşılaştıkları hataları bildirmeleri, rapor etmeleri teşvik ediliyor. Wine yazılımına özellikle oyun meraklılarının düşkün oldukları biliniyor. Half-Life 2’den Counter-Strike ve WoW’a pek çok ilgi çekici oyunun Linux sistemde oynanabilmesini olanaklı kılan Wine’ın 1.3.31 sürümü hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

Wine 1.3.31 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Samba 3.6.1

Samba; İnternet protokolü üzerinden dosya ve yazıcı paylaşımı için Microsoft tarafından geliştirilmiş olan SMB/CIFS protokollerini kullanan bir sunucu yazılımı. Geliştiriciler tarafından 3.6.1 sürümü duyurulan yazılımın yeni sürümünde, pek çok hata düzeltmesinin gerçekleştirildiği söyleniyor. Windows işletim sistemi kullanan bilgisayarlar ile dosya ve yazıcı paylaşımını olanaklı kılan Samba; 1992 yılından bu yana DOS ve Windows, OS/2, Linux  gibi gibi çeşitli platformları destekliyor. Kullanıcıların en kısa sürede yeni sürüme geçmesi öneriliyor. Samba 3.6.1 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

Samba 3.6.1 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Sabayon Linux 7 Core

Özel paket yönetimi ve pek çok üstün özellikleri ile Gentoo tabanlı bir dağıtım olan Sabayon Linux’un dört yeni çekirdek sürümüyle gelen versiyonu duyuruldu: SpinBase, CoreCDX, ServerBase ve OpenVZ. Minimum özelliklere sahip olan SpinBase; pek çok farklı amaç için kullanılabilecek bir ortam. Diğer versiyona “CoreCD” adı verilmesinin kullanıcılarda kafa karışıklığına sebep olabileceği düşünüldüğünden “CoreCDX” isminde karar kılınmış. CoreCDX; SpinBase modülü ve özellikleri üzerine inşa edilmiş, X. Org (grafik sunucu) ve Fluxbox masaüstü yöneticisi içeriyor. SpinBase’e çok benzeyen ServerBase ise bir sunucu için optimize edilmiş Linux çekirdeği tarafından destekleniyor. 3.0 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistem, varsayılan olarak ext4 dosya sistemini kullanıyor; btrfs ve şifreli dosya sistemi desteği de sunuyor. Her zaman olduğu gibi, sistemin 5 dakika içinde kurulabileceği söyleniyor. Sabayon Linux 7 Core hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

Sabayon Linux 7 Core edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0